Nanna Mikkelsen. Foto: Priav

Nanna Mikkelsen från Södra Sandby kan få Lilla Augustpriset

Hon är bara 18 år men säger själv att hon har skrivit i evigheter.
Nu har Södra Sandbys stora författarhopp Nanna Mikkelsen fått en nominering till Lillla Augustpriset.

– Det känns väldigt fantastiskt. Jag trodde faktiskt inte på det först när jag fick reda på det, skrattar Nanna. Hon är nominerad för sin novell Den bästa dagen, som egentligen började som en skrivövning i skolan.
– Den handlar om en ko som ska hjälpa sin vän, en fågel, att bli gladare. Det är som en saga men man kan läsa något betydligt djupare i den också. I vår övning i skolan skulle vi utgå från ett annorlunda perspektiv och varför inte en ko då? Det är kul att leka med olika gestaltningar, och det här ville jag sedan utveckla och göra något mer av, säger Nanna Mikkelsen.

Hon går nu tredje året på det samhällsvetenskapliga programmet på Spyken i Lund.
– Det svåraste nu har varit att hålla det här hemligt, jag har ju inte fått berätta för någon, men det har gått. Jag är bra på att bevara hemligheter, säger Nanna.
Blir det författaryrket i framtiden tror du?
– Jag skulle väldigt gärna vilja att det blev så, men det är svårt och en tuff bransch. Efter den här nomineringen så har jag dock lite större hopp, så jag hoppas! Jag kommer defintivit att fortsätta med skrivandet i alla fall.
Har du alltid skrivit?
– Ja, i princip. Jag har alltid hittat på historier och lekt många fantasilekar, så det blev på något sätt naturligt att skriva ner allt. Sedan var det först på högstadiet som jag började att skriva lite längre texter, som noveller. Ibland ploppar det upp saker som jag bara måste skriva ner.
Tror du att det blir en vinst?
– Jag vet inte faktiskt. Jag har inte velat tänka så långt. Just nu är jag mest glad över att äntligen kunna berätta för folk om min nominering!