Malbas 15-åringar överraskades av SOK:s Tobias Hauff och OS-brottaren Jenny Fransson som berättade att laget vunnit en träningsvecka i Tokyo. Foto: Malin Göransson/SAS
Lazar Lazic och hans lagkamrater fick känna på Jenny Franssons OS-brons från Rio 2012. Foto: Artur G Bliding

Malbaslag vann en drömresa till Tokyo

Ett stort jubel utbröt i Kulladals sporthall när Malbas P04 kom till måndagsträningen och möttes av SOK:s Tobias Hauff och OS-brottaren Jenny Fransson.
Beskedet: De har vunnit en drömresa till Tokyo.

– Helt otroligt. Riktigt roligt att videon vi skickade in blev utvald som vinnare, sa lagledaren Marja Olander som följt barnen från tidig ålder.
Ingen av basketungdomarna visste vad som väntade. När de kom in i sporthallen var det förberett med olympiska flaggor, roll-ups med SOK:s (Sveriges olympiska kommitté) logga, landslagskläder till samtliga och kassar från tävlingens sponsor SAS.
– En stor överraskning. Jag blev helt chockad. Det ska bli riktigt spännande, en helt ny värld att lära känna, sa Lazar Lazic, en av Malbaskillarna.

Hans första spontana fråga till SOK:s marknads chef Tobias Hauff:
– Vem ska berätta för våra föräldrar? Ska vi göra det själva? De kommer inte att tro oss!
Future Olympians är en satsning som SOK och SAS gör tillsammans som går ut på att låta ungdomar komma till den blivande OS-staden, få en känsla för vad OS är och utbyta idrottserfarenheter och lära känna jämnåriga inom samma idrott i ett annat land.
– För att träna och bli inspirerade. De kommer att tas emot av Tokai Sugao, en basketklubb i Tokyo, fär en träningsvecka och kulturutbyte, berättade sponsorföretagets Camilla Runberg.

Klubbar i tre olika idrotter – basket, friidrott och karate – i Skandinavien fick tävla genom att presentera sig i en två minuter lång video.
Sedan skulle ett lag från vardera Sverige, Norge och Danmark väljas ut som vinnare.
– Vi fick in 70 bidrag och i basket var det Malbas film som vann. Vi föll för kamratskapen och idrottsglädjen som genomsyrade videon, förklarade Camilla Runberg.
Malbas P04 har dessutom en gedigen sportslig grund att stå på, som förstås togs med i ansökan. Laget är ett av de bästa i sin åldersklass i Sverige. Kom femma i SM och även Scania Cup (inofficiellt NM) med flera fina meriter.

– Vi är topp fyra i Sverige. Jag älskar basket och mitt mål är att komma så långt som möjligt inom min sport, gärna NBA eller Euroleague, förklarade Lazar Lazic efter att ha lyssnat på Tobias Hauffs presentation av SOK och OS som företeelse samt Jenny Franssons berättelse om sin idrottskarriär och sin satsning mot ett fjärde OS (med guld i sikte).
Lagledaren Marja Olander kunde inte sluta le:
– Jätteroligt att ett lag som inte varit ute på så många platser och tävlat får en sån här chans. Och så klart kul för hela klubben.

Sportresultat

Sport i dag