Augustpriset

De här kan vinna årets Augustpris

De nominerade till Augustpriset 2019. Foto: TT
Artikel Augustpriset Flera debutanter, biografier, sonetter, ålar, bin, skolstart, väder, jordgubbsplockning – det är stor variation på så väl form som ämnen bland de totalt 18 nominerade till årets Augustpris som presenterades på måndagskvällen.

Vi har pratat med en författare i varje kategori – årets svenska skönlitterära bok, årets svenska fackbok och årets svenska barn- och ungdomsbok – om prisets betydelse och hur man firar en nominering. Och så klart med en av de ungdomar som nominerats till Lilla Augustpriset (se övriga artiklar i paketet.

Vilka vinnarna blir får vi veta på prisgalan 25 november.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Lagrådet kritiserar regeringens glesbygdsskatt

Centerpartiets Per Åsling hävdar att förslaget minskar den orättvisa beskattningen av landsbygden. Arkivbild.
Centerpartiets Per Åsling hävdar att förslaget minskar den orättvisa beskattningen av landsbygden. Arkivbild.
Fotograf: Vilhelm Stokstad / TT
Ekonomi
Ekonomi Regeringen sviker en viktig princip för skattepolitiken i sitt förslag om lägre skatt för människor i 76 glest befolkade kommuner, anser Lagrådet.
Skatteregler bör vara lika för alla, enligt Lagrådet.

Förslaget drevs fram av regeringens samarbetspartner Centerpartiet och presenterades förra sommaren, som ett sätt att minska orättvis beskattning av landsbygdsbor. Genom en skattereduktion ska personer i berörda kommuner från nordligaste Norrland till nordvästra Götaland få lägre skatt, uppemot 1 700 kronor per år. Lagen ska införas i december men gälla för hela 2020.

Men Lagrådet är inte så begeistrat. Rådets jurister framhåller att riksdagen 2015 beslutade om riktlinjer för skattepolitiken. En viktig princip för att skattesystemet ska ses som rättvist och legitimt är att skatteregler ska vara generella. Det går an att göra undantag, till exempel för att en åtgärd ska vara samhällsekonomiskt effektiv.

Men regeringen, anser Lagrådet, har inte lyckats förklara de avsteg som förslaget innebär. Det måste regeringen ta tag i när det gäller det fortsatta arbetet med förslaget.

Lars Larsson/TT

FAKTA

Fakta: Förslaget

Förslaget om en statlig skattereduktion för boende i vissa glest befolkade områden omfattar 76 kommuner i åtta län.

Det är kommuner från Dalsland i söder till nordligaste Norrland, mestadels i inlandet, som ingår.

Skattereduktionen innebär att skatten blir uppemot 1 700 kronor lägre per år för de boende, eller cirka 150 kronor per månad.

Även personer med enskild firma eller handelsbolag berörs.

Reduktionen bedöms minska statens skatteintäkter med 1,35 miljarder per år.

Fakta: Lagrådsremissen

Utrikes

Viceminister avgår i protest mot Cummings

Rådgivaren Dominic Cummings.
Rådgivaren Dominic Cummings.
Fotograf: Frank Augstein/AP/TT
Utrikes
Utrikes Douglas Ross, Storbritanniens biträdande Skottlandsminister, avgår. Beslutet är en protest mot hanteringen av stormen kring premiärminister Boris Johnsons närmaste rådgivare Dominic Cummings – som brutit mot landets virusrestriktioner.

"Jag är själv pappa, och min instinkt är alltid att göra det som är bäst för min son och min fru. Vi har haft turen att inte ha smittats av detta hemska virus men om vi skulle göra det är vi beredda att följa regeringens råd och hålla oss hemma för att tygla viruset", skriver Douglas Ross i ett brev som han lagt ut på Twitter.

"Jag har väljare i min valkrets som inte har haft möjlighet att ta farväl av nära och kära, familjer som inte har kunnat sörja tillsammans, människor som inte har besökt sjuka släktingar eftersom de har följt regeringens riktlinjer. Jag kan inte med gott samvete säga till dem att de har gjort fel och att en högt uppsatt regeringsrådgivare har gjort rätt", fortsätter Ross.

Cummings reste i slutet av mars, då han uppvisade symptom för coronaviruset, tillsammans med sin son från London till Durham i norra England, en resa på runt 40 mil. Det har väckt folkets ilska. I måndags gjorde han ett framträdande där han meddelade att han inte ångrar sitt agerande.

Douglas Ross titel är "under secretary of state for Scotland", en post under Skottlandsminister Alister Jack.

Skåne

Träna med Skånskan, dag 2

Skåne
Träning Varje dag hela veckan klockan 11.45 med start i dag sänder vi ett 15 minuter långt pass för alla som vill skaffa sig lite mer aktiva lunchvanor. Programmet är framtaget av träningsprofilen Jonathan Kronstrand. Det riktar sig till alla, oavsett nivå och nu kan du som läser Skånska Dagbladet vara med.

Lund

Taxibuss brann upp

Lund
Lund

Natten till tisdagen brann en taxibus på Prästavägen i Lund.

Det var vid 01.15 som polis och räddningstjänst larmades till platsen. Branden släcktes och polisen sökta av området med hund. Händelsen rubriceras som misstänkt skadegörelse genom brand vilket innebär att polisen misstänker att branden är anlagd.

- Vi betraktar det som en enstaka händelse och det fanns ingen spridningsrisk, säger Joakim Nyberg, presstalesman på Lundapolisen.

e

Sport

Holyfield öppnar för returmöte med Tyson

Sport
Sport Det har spekulerats kring att boxningslegendarerna Mike Tyson och Evander Holyfield återigen ska mötas i ringen. Nu verkar mötet vara allt närmare att bli av.

Ryktena om en fight mellan Holyfield, 57 och Tyson, 53, startade efter att den sistnämnde lagt ut flera träningsfilmer och att han tidigare i maj skrivit "Jag är tillbaka!".

Samtidigt har Holyfield meddelat på Instagram att han gör comeback för en välgörenhetsmatch.

Nu har Holyfield dessutom sagt att han öppnar för att möta Tyson i en serie av tre välgörenhetsmatcher.

De tidigare rivalerna har mötts två gånger. Det mest omtalade mötet är den kontroversiella matchen 1997 då Tyson bet av en bit av Holyfields öra.

– Om jag frågar honom om ett möte är det i princip som att jag mobbar honom, eftersom att jag ber om att få möta någon jag besegrat två gånger, har Holyfield tidigare sagt till BBC.

Mike Tyson lade handskarna på hyllan 2005. Nio år senare valde Holyfield att avsluta sin karriär.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Kultur och nöje

Ockupationen av Danmark – utan hjältehistorier

'De förbannade åren' utspelas i Danmark under ockupationsåren 1940–43. Pressbild.
"De förbannade åren" utspelas i Danmark under ockupationsåren 1940–43. Pressbild.
Fotograf: Henrik Petit/Scanbox/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje I "De förbannade åren" berättar Anders Refn om en dansk familjs öde under Nazitysklands ockupation. Ämnet är fortfarande känsligt för många danskar och det tog honom 20 år att göra filmen.
– Min ambition var att skildra hur komplicerat det var, säger han.

Den 9 april 1940 rullar den nazistiska krigsmakten in i Danmark och efter bara några timmar är hela landet ockuperat. Den nya ordningen ställer livet på ända för överklassfamiljen Skov. Familjens patriark, fabrikören Karl Skov, börjar motvilligt att producera för tyskarna för att fabriken ska överleva. Sonen Michael ansluter sig som frivillig till nazisterna medan sonen Aksel går med i motståndsrörelsen. Samtidigt förälskar sig dottern Helene i en tysk ubåtsofficer.

Ambitionen med filmen är att ge hela bilden av Danmark under kriget, med så väl motstånd som samarbete och eftergifter, berättar Anders Refn, som även har skrivit manus.

– Vad fan gör man om ondskan plötsligt står mitt på gatan i ett litet platt land där man inte kan gömma sig någonstans? Dilemmat är hela temat för filmen. Den historien har saknats i Danmark, i alla fall på vita duken. Det har gjorts många danska filmer om ockupationen, men man har alltid velat berätta hjältehistorierna med de tappra danskarna och de elaka tyskarna, säger han.

Succé i Danmark

Men att skildra ockupationen på det här sättet visade sig inte vara helt lätt.

– Det har tagit mig 20 år att ta mig igenom det här projektet. Det säger en hel del. Det var i sista momangen som jag hann få ihop pengar till det här. Jag är ju 76 nu, så helt ung är jag inte, säger Anders Refn.

Filmen har i vilket fall fått ett gott mottagande i hemlandet. Sedan den danska premiären i januari har den lockat nästan 400 000 besökare till biograferna.

– Vi hade en hemsk jävla tur att filmen hann gå upp innan allt stängde ner. Det känns fantastiskt, säger Refn.

Ska bli dubbelfilm

Meningen är att berättelsen ska bli en dubbellångfilm. Uppföljaren, som utspelas under ockupationens senare del skulle ha börjat spelas in i mars, men coronautbrottet satte stopp för planerna.

– Jag har flera äldre skådespelare med och de är bekymrade. Vi tog det tunga beslutet att skjuta upp inspelningen till januari.

Samtidigt har pandemin satt ytterligare fokus på filmens tema, menar Refn.

– På många sätt liknar det här kriget, med utegångsförbud och tomma gator. Det är viktigt att diskutera det här att demokrati är så sårbart. Det tog bara sex timmar sedan var den borta i Danmark och det är klart att det kan hända igen, säger han.

"De förbannade åren" har svensk premiär 29 maj.

Björn Berglund/TT

Livet ställs på ända för överklassfamiljen Skov när den tyska krigsmakten rullar in i Danmark. Pressbild.
Livet ställs på ända för överklassfamiljen Skov när den tyska krigsmakten rullar in i Danmark. Pressbild.
Fotograf: Henrik Petit/Scanbox/TT

FAKTA

Fakta: "De förbannade åren"

"De förbannade åren" är en familjekrönika som utspelas i Danmark under Nazitysklands ockupation under åren 1940–43. En uppföljare som avhandlar de två sista ockupationsåren är på väg.

På rollistan ses kända danska skådespelare som Jesper Christensen ("Nymphomaniac", "Casino Royale") och Bodil Jørgensen ("Idioterna", "Hämnden") samt bland andra Mads Reuther, Sara Viktoria Bjerregaard och Lue Dittmann Støvelbæk.

Svenskarna Melinda Kinnaman, Joel Spira och Claes Malmberg ses i mindre roller.

Filmens regissör Anders Refn har även skrivit manus tillsammans med Flemming Quist Møller. Tidigare har han bland annat arbetat som klippare och assisterande regissör åt Lars von Trier på filmer som "Breaking the waves", "Antichrist" och "Nymphomaniac".

Staffanstorp

Ceremoni för nya svenska medborgare flyttas fram

Staffanstorp
STAFFANSTORP På grund av coronaviruset kommer den ceremoni för nya svenska medborgare som Staffanstorps kommun brukar anordna i samband med firandet av Sveriges nationaldag inte att genomföras då.

Denna ceremoni kommer att flyttas fram, meddelar kommunfullmäktiges ordförande i kommunen, Rickard Svensson, på kommunens hemsida.

På grund av den pågående situationen med covid-19 kommer inte medborgarskapsceremonin att genomföras som planerat på nationaldagen den 6 juni.

I stället kommer Staffanstorps kommun att bjuda in till en medborgarskapsceremoni längre fram. När ett nytt datum är bestämt skickas en personlig inbjudan per post till de som är bosatta i Staffanstorps kommun och som 2019 blev nya svenska medborgare.

Lund

Anlagd brand i hästhage

Lund
Lund Lund

Polisen misstänker att någon satt eld på hö i en hästhage utanför Veberöd vid 18-tiden på måndagen. Eftersom det blåste så riskerade branden att sprida sig till ett stall och en lägenhetsbyggnad som låg endast ett hundratal meter bort.

Räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde släcka men brandröken som tog sig in i stallet. Ingen person skadades och det är osäkert hur stora de materiella skadorna blev.

Händelsen utreds som misstänkt mordbrand.

NÄSTA ARTIKEL