Krönika

MSO:s Beethovenmaraton i mål

Artikel Krönika Med en touche från orkestern till dirigenten och stående ovationer från publiken efter slutackordet till Symfoni nr 9 i d-moll avslutades i lördags Malmö Symfoniorkesters Beethovenfestival.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kävlinge

Tjuvar tog baslådan

Kävlinge
FURULUND

Natten mellan lördag och söndag bröt sig okända gärningsmän in i en bil som stod parkerad på Trädgårdsgatan i Furulund.

Genom att först krossa ett fönster och sedan komma åt att öppna bakluckan tog sig gärningsmännen in i fordonet och stal baslådan och bilens högtalarutrustning.

Kävlinge

Greps för att ha kränkt tågvärd

Kävlinge
KÄVLINGE

Polisen kallades i lördags vid 18-tiden till järnvägsstationen i Kävlinge för att ta hand om en man som grovt förolämpat en tågvärd.

Det hände på tåget där en 38-årig man misstänks ha förolämpat tågvärden genom att kalla denne för kränkande ord. Mannen misstänks nu för förolämpning och hets mot folkgrupp.

Eslöv

Fick saker hon inte beställt

Eslöv
ESLÖV

Någon har använt en 48-årig Eslövskvinnas personuppgifter för att genomföra ett köp via Internet för 750 kronor.

Kvinnan märkte det när hon fick hemsänt ett paket med bifogad faktura från betalningsföretaget Klarna. Paketet innehöll tre usb-adaptrar.

I en polisanmälan säger Eslövskvinnan att hon inte har beställt dessa.

Hon har kontaktat Klarna som har uppgett att mejl-adressen och telefonnumret som använts vid beställningen inte är hennes.

Det hela har skett under perioden 21-29 maj.

Brottet klassas som ringa bedrägeri och olovlig identitetsanvändning.

Kävlinge

Tog butikens dator

Kävlinge
LÖDDEKÖPINGE

I ett obevakat ögonblick stals en av butikens datorer. Det inträffade i en butik på Center syd i fredags vid 14.30.

En man som var inne i affären passade på när personalen inte såg och tog laptopen från en arbetsplats i butiken.

Kävlinge

Bröt sig in i bostad

Kävlinge
KÄVLINGE

Någon gång under fredagen bröt sig okända gärningsmän in i ett hus på Arildsgatan i Kävlinge.

Genom att krossa ett fönster tog de sig in i bostaden som för tillfället stod tom och sökte sedan igenom rummen. Det är oklart om något stulits.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Därför ska du investera i ett trygghetslarm

Minifinder.se Trygghetslarm är en produkt som blir allt vanligare på marknaderna världen över, inte minst i de länder där antalet äldre ökar och där det finns en stor oro för personliga intrång eller övergrepp. Med tanke på att ett trygghetslarm är ett slags individuellt larm som fästs på en viss person kan man med ett sådant få akut hjälp vid behov, till exempel om du ramlat. Alla kan få nytta av att investera i ett trygghetslarm för en säkrare vardag!

Vad är ett trygghetslarm?

Ett trygghetslarm är en säkerhetsprodukt som har utvecklats för att människor i olika åldrar ska ges möjligheten att skapa en tryggare vardag. Trygghetslarm är en typ av individuellt larm som är kopplat till en viss användare, och som i sin tur är kopplat till en larmcentral eller trygghetsjour.

Tanken med produkten är att de som känner sig vara i en riskzon, till exempel äldre eller de som bor i ordinära boenden, ska ges möjligheten att direkt kunna larma vid akuta ärenden. Det kan vara allt från att en äldre person har ramlat till att en utsatt person blivit utsatt för ett personligt intrång. Konceptet bygger på att användaren ska få en tryggare vardag med hjälp av det individuella larmet!

Trygghetslarm blir allt vanligare

Det är ett faktum att både tillverkning och användning av trygghetslarm blir allt vanligare, och att exempelvis många äldreboenden inkluderar de smarta säkerhetsprodukterna i sitt system för de äldre.

Trots ett större intresse för trygghetslarmen i sig så är det många kommuner och landsting som upplever att framförallt deras äldre och de olika äldreboendena inte får tillräckligt med hjälp när det kommer till just socialtjänstinsatser och olika hjälpmedel, där insatsen för trygghetslarm minskat.

De individuella larmen har tagit sig in på de olika marknaderna och har även fått ett någorlunda uppskjut inom de olika sociala tjänsterna, men det är ändå inte tillräckligt för att alla ska kunna få den hjälp de behöver utefter sina specifika behov.

Larmen skapar en tryggare vardag

Den påtagligt minskade användning av trygghetslarm inom bland annat äldrevården har gett starka effekter på såväl de arbetande som de äldre, som faktiskt är de som blir lidande av den bristfälliga insatsen. Med tanke på att trygghetslarmen i de allra flesta fall är uppkopplade till en operatör finns det också risker för att de slutar fungerar vid avbrott.

Framförallt de äldre människorna känner sig i många fall otroligt beroende av sina trygghetslarm, och i och med att de vänjer sig vid det faktum att de alltid bär med sig sitt trygga larm precis intill sig så kan ett icke fungerande larm vara riktigt läskigt. Ett avbrott kan därmed göra att de äldre blir ängsliga, och även vårdpersonalen får större orosmoment då de äldre inte har samma tillgång till att kunna larma direkt.

Underlättar för vårdpersonal

Ett trygghetslarm kan verkligen skapa en tryggare vardag, och motsatsen gäller då om de inte fungerar eller ens existerar från första början. Inte bara kan ett trygghetslarm skapa en tryggare och säkrare vardag för speciellt utsatta personer, utan de möjliggör också att patienter kan få bästa möjliga vård i tid.

I och med att trygghetslarmen möjliggör för vårdpersonal och andra arbetande inom socialtjänsten att hålla betydligt bättre koll på sina patienter, däribland äldreboenden inräknat, kan denna säkra uppfinning också bidra till förbättrad vård. Trygghetslarm kan lösa många problem och öppna nya dörrar för att öka kvalitén på vårdsektorn.

En trygg framtid med trygghetslarm

Med andra ord kan vi sammanfatta det som att trygghetslarm är en riktigt smart lösning som kan skapa en tryggare och säkrare vardag för alla människor som är i behov av lite extra uppsikt och omsorg. Så länge personen själv kan kontrollera det och har möjligheten att larma vid akuta ärenden kan det underlätta väldigt.

Trygghetslarm kan användas av alla som har ett behov av det, inte minst för att lösa många problem inom vården. Kanske är det nyckeln till en tryggare framtid, och framförallt en möjlig nyckel till att framtidens sjukvård ska kunna bli så mycket bättre på alla olika sätt!

Utrikes

Knölval på avvägar i kanadensisk flod

En ung knölval simmar runt i S:t Lawrence-floden i Montréal.
En ung knölval simmar runt i S:t Lawrence-floden i Montréal.
Fotograf: Graham Hughes/AP/TT
Utrikes
Utrikes En ung knölval simmar runt i S:t Lawrence-floden i kanadensiska Montréal sedan i lördags, tiotals mil från där den hör hemma.

Valen, som tros vara två eller tre år gammal, har antagligen kommit på avvägar när den jagade mat, enligt myndigheterna.

Det antas vara samma knölval som siktades i förra veckan utanför Québec City, uppger RQUMM, en marin nödhjälpsorganisation för djur. För att förebygga möjliga krockar med fartyg övervakas valen av organisationen, men det finns inga planer på att tvinga ut den mot havet eftersom den kan överleva i sötvatten under en period.

– Valen mår bra för tillfället. Det bästa är att låta naturen ha sin gång, säger Marie-Eve Muller vid RQUMM.

Hon uppger att valen kan stanna i flera månader, men att den antagligen inte kommer att fortsätta längre västerut.

Knölvalar tillbringar vanligtvis somrarna nära Arktis och Antarktis för att under vintern ta sig till varmare områden för att fortplanta sig. En vuxen knölval kan bli upp till 17 meter lång och väga uppemot 40 ton.

Knölvalen övervakas för att förebygga möjliga krockar med fartyg.
Knölvalen övervakas för att förebygga möjliga krockar med fartyg.
Fotograf: Graham Hughes/AP/TT

Utrikes

Armeniens premiärminister coronasmittad

Armeniens premiärminister Nikol Pasjinian. Arkivbild.
Armeniens premiärminister Nikol Pasjinian. Arkivbild.
Fotograf: Tatyana Zenkovich/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Armeniens premiärminister Nikol Pasjinian berättar att han har testat positivt för coronavirus.

– Jag hade inga symptom, jag bestämde mig för att testa mig eftersom jag planerade att besöka frontlinjen, säger Pasjinian i en videosändning via Facebook.

Han tillägger att hela hans familj är smittad.

Armenien, med tre miljoner invånare, har rapporterat drygt 9 400 bekräftade fall av coronasmitta och 139 dödsfall.

Ekonomi

Uppåt på börsen

Stockholmsbörsen stiger i öppningen. Arkivbild.
Stockholmsbörsen stiger i öppningen. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi

Stockholmsbörsen inleder veckan med stigande kurser. Efter tio minuter har OMXS-index gått upp 1,1 procent. Det följer tidigare lyft på börserna i Asien.

Inköpschefsindex för den svenska tillverkningsindustrin (PMI) för maj visade en uppgång jämfört med april, även om nivån 39,2 fortfarande är en bit under 50, som utgör brytpunkten för tillväxt.

Uppgången är bred bland storbolagen. Bilsäkerhetsföretaget Autoliv lyfter 3,4 procent, mest av storbolagen. Gruvbolaget Bolidens aktie stiger 2,7 procent. Swedbank ökar 1,7 procent, lika mycket som telekombolaget Ericssons aktie. Klädjätten H&M stiger 1,6 procent.

Skogsbolaget SCA går mot strömmen och backar drygt en procent. Även kullagertillverkaren SKF sjunker svagt.

NÄSTA ARTIKEL