Lövestad

Lantbruksfastighet i Lövestad har fått nya ägare

Artikel Lövestad Elisabeth Eva-Karin, Christina Ann-Heléne och Gert Nilsson, har tagit över fastigheten på Stora Vanstadsvägen 765 i Lövestad från Elvi Majken Ingegärd Nilsson.

PREMIUM

Elisabeth Eva-Karin, Christina Ann-Heléne och Gert Nilsson, har tagit över fastigheten på Stora Vanstadsvägen 765 i Lövestad från Elvi Majken Ingegärd Nilsson. Ägarskiftet i form av en gåva blev klart i september 2019. Huset har en boyta på 120 kvadratmeter.

I fastigheten ingår 3 hektar åkermark och en ekonomibyggnad på 123 kvadratmeter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Livstids fängelse – dumpade död i skogen

Avspärrningar runt området kring den plats utanför Markaryd där den 70-åriga mannen hittades död. Omständigheter gjorde att polisen misstänkte att mannen utsatts för brott. Arkivbild.
Avspärrningar runt området kring den plats utanför Markaryd där den 70-åriga mannen hittades död. Omständigheter gjorde att polisen misstänkte att mannen utsatts för brott. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Den äldre mannen hittades död och bunden i skogen utanför småländska Markaryd förra sommaren. Kort därpå flydde de misstänkta gärningsmännen över Öresundsbron i den mördade mannens bil. Nu döms de till livstids fängelse.

Den 70-årige mannen lämnade frisören en eftermiddag i slutet av juli. Det var sista gången han sågs vid liv. Tio dagar senare hittades han död av danska orienterare i skogen – bunden till både fötter och händer med livrem.

Reste till norr

Den äldre mannen blev mördad den 31 juli förra året, och i samband med det misstänks de två utpekade gärningsmännen ha stulit 70-åringens bil, en ljus Volvo som användes för vidare färd till Norrland, där de inblandade skulle plocka bär.

Polisen kom dock männen på spåret efter att en av deras färdkamrater berättat för en man på bärplockningsfirman om olika händelser under resan mellan Småland och Norrland som han tyckte var märkliga. Denne slog sedan larm till polisen.

Från norr gick de misstänktas färd sedan söderut via Stockholm, där en av dem försökte ta ut pengar med den mördade mannens bankkort. Den 5 augusti passerade de Öresundsbron med den stulna bilen, och vidare genom Danmark till Tyskland.

Greps utomlands

Fyra dagar senare häktades de i sin frånvaro. Efter en internationell efterlysning kunde den ena mannen gripas utmed en motorväg i Tyskland den 20 augusti. Den andre greps i december i Polen.

Nu döms båda männen till livstids fängelse för mord av Växjö tingsrätt.

Männen, som båda är födda 1971 och kommer från Ukraina, åtalades för mord alternativt grov misshandel och grovt vållande till annans död samt för tillgrepp av fortskaffningsmedel. En av dem åtalades också för försök till bedrägeri till följd av försöket att få ut pengar med den mördades bankomatkort, något de också döms för.

Anna Karolina Eriksson/TT

Malmö

Stöldliga åtalas – hjärnorna bakom går fria

En okänd kvinna till vänster, som uppges ha gett instruktioner till tjuvarna. En av de åtalade till höger. Foto: Polisen.
Malmö
Malmö Fem personer som misstänks vara del av en organiserad stöldliga åtalas. De ska ha stulit kläder till ett värde av nästan 100 000 kronor.

Fyra unga kvinnor och en man, mellan 18 och 22 år gamla, åtalas i Malmö tingsrätt för en rad stölder i klädaffärer på Emporia. Sammanlagt rör det sig om två dagars stöldkupper i början av juni för en summa på nästan 100 000 kronor.

Enligt åklagaren har några andra planerat och organiserat stölderna. Planeringen ska ha skett i Rumänien genom att boka och betala flygbiljetter åt personerna.

Fick ”preparerade väskor”

I Sverige ska de ha fått väskor preparerade med aluminiumfolie för att lura larmet även blivit körda till och från butikerna.

Tjuvarna landade på Sturup i början av juni. I sin telefon ska en av dem haft en adress på en fastighet utanför Lund. Fastigheten ska vid tillfället varit uthyrd via Airbnb.

Väskorna preparerades med aluminiumfolie för att larmet inte skulle aktiveras när de lämnade butiken. Foto: Polisen.

Organisatörerna går fria

En man och en kvinna som av flera av tjuvarna uppges vara hjärnorna bakom går fria. Trots ihärdiga frågor från polisen om vem det var som hade fixat med flyg, boende, utrustning och transporter svarar samtliga att de inte vet. De har bara träffat dem kort och vet inte mer än förnamn.

Flera av personerna uppgav att de kommit till Sverige för att de blivit erbjudna jobb. Att jobbet gick ut på att stjäla kläder framgick inte. Men väl här begick de stölderna för att få pengar att åka hem igen.

Två av de åtalade kvinnorna lägger ner kläder i en väska. Foto: Polisen.

Utredning om människohandel lades ned

Polisen genomförde också förhör gällande misstänkt människohandel, men det ledde ingenvart.

De greps av väktare i en av affärerna. Senare framkom det via övervakningsbilder att de varit inne i andra affärer.

Tre av dem erkänner brott, en medger att hon varit i en affär men förnekar brott och den femte vill varken erkänna eller förneka.

Åklagaren vill även att de två äldsta ska utvisas.

Inrikes

14 nya dödsfall i covid-19

Ytterligare 283 konstaterat coronasmittade i Sverige. Arkivbild.
Ytterligare 283 konstaterat coronasmittade i Sverige. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

Under det senaste dygnet har ytterligare 14 personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige.

Det totala avtalet som har avlidit i Sverige till följd av coronaviruset uppgår därmed till 5 447 personer, enligt Folkhälsomyndigheten.

Det totala antalet bekräftat smittade ligger nu på 73 344 personer, 283 fler än i måndags.

Utrikes

Skolelever döda när buss slungades ned i sjö

En räddningsarbetare hjälper en man att korsa ett översvämmat område i den kinesiska provinsen Jiangxi.
En räddningsarbetare hjälper en man att korsa ett översvämmat område i den kinesiska provinsen Jiangxi.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst 21 gymnasieelever har dött i den kinesiska provinsen Guizhou när den buss de färdades i slungades ned i en sjö. Enligt lokala myndigheter har ytterligare 15 personer skadats.

Eleverna var på väg för att skriva inträdesprov till högskolan när olyckan inträffade i staden Anshun.

Vattenstånden är extremt höga i stora delar av södra och östra Kina efter de senaste dagarnas kraftiga regnoväder, där fler än hundra personer har omkommit eller befaras ha omkommit.

Bara i Wuhan, staden där de första fallen av coronaviruset upptäcktes, föll 426 millimeter regn i söndags, rapporterar den statsstyrda tidningen China Daily.

I provinserna Guizhou, Anhui, Hunan och Hubei väntas rekordmycket regn falla under tisdagen. I Anhui har de värsta översvämningarna på 50 år registrerats.

Ekonomi

Dyster coronaprognos för ekonomin

EU-kommissionären Paolo Gentiloni spår om en dyster tid för ekonomin.
EU-kommissionären Paolo Gentiloni spår om en dyster tid för ekonomin.
Foto: Virginia Mayo/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Sverige kan glädjas över en tredjeplats i EU:s tillväxtliga för 2020 – men riskerar att hamna näst sist år 2021.
Coronafallet blir värre än väntat i hela EU.

Siffrorna är dystra i EU-kommissionens sommarprognos – till och med värre än i vårprognosen från början av maj. Då siades om en ekonomisk nedgång på 7,4 procent i hela EU i år och 7,7 procent i euroländerna. Nu tros det i stället landa på 8,3 procent i hela EU och 8,7 procent i eurozonen.

– Vägen till återhämtning är fortfarande kantad av osäkerhet. Pandemin har slagit hårdare än väntat mot den europeiska ekonomin, konstaterar EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni på en presskonferens i Bryssel.

Värst räknar EU-kommissionen med att ekonomin drabbas i de hårt coronadrabbade Italien och Spanien, med minussiffror för 2020 på 11,2 respektive 10,9 procent. Tätt efter följer Kroatien och Frankrike på 10,8 och 10,6 procent.

Upp och ner

Sverige tillhör de länder som drabbas minst, med en tillbakagång på "bara" 5,3 procent. Det är tredje bäst i EU efter Polen (-4,6 procent) och Danmark (-5,2).

Eventuell svensk glädje över det grumlas dock snabbt av att prognosen för 2021 tyder på att Sverige då hamnar näst sist i tillväxtligan, när EU-ländernas ekonomier – förhoppningsvis – börjar återhämta sig. För 2021 tros bara Finland visa upp en sämre uppgång, med 2,8 procent mot 3,1 i Sverige och 5,8 i hela EU.

"Även om de mindre restriktiva åtgärderna bidrog till att dämpa den omedelbara effekten på ekonomin, särskilt inom inrikesorienterade branscher, har exportindustrierna erfarit en stark tillbakagång då gränsöverskridande värdekedjor brutits. Det kraftiga ekonomiska fallet för Sveriges huvudsakliga handelspartner väntas innebära en stor minskning av exporten", heter det bland annat i sommarprognosen.

Coronastöd

Ekonomikommissionär Gentiloni flaggar för att fallet kan innebära att EU behåller sina tillfälliga lättnader ett tag till för de annars strikta budgetreglerna vad gäller underskott och skulder.

Samtidigt ser han också de dystra siffrorna som ett än starkare argument för att EU-länderna nu behöver ena sig om det kraftiga coronastöd – döpt till Nästa generations EU – och den höjda långtidsbudget som kommissionen har föreslagit.

Framför allt vill han undvika att redan stora ekonomiska skillnader mellan medlemsländerna blir ännu större på grund av coronakrisen.

– Vi ser ökade skillnader. Även om vi alla drabbats av en gemensam chock så har den slagit olika mot olika medlemsländer. Därför har vi föreslagit Nästa generations EU och det argumentet är nu starkare än någonsin, säger Gentiloni i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Sommarprognos från EU

Så här siar EU-kommissionen om den ekonomiska utvecklingen under de kommande åren:

Källa: EU-kommissionen

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Inrikes

Spelade upp övergreppsfilm i tullen – åtalas

Mannen åtalas för barnpornografibrott, sedan han av misstag visade en film med övergreppsmaterial på barn för i tullen. Arkivbild.
Mannen åtalas för barnpornografibrott, sedan han av misstag visade en film med övergreppsmaterial på barn för i tullen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

När en man stoppades i sin bil i tullen vid Öresundsbron spelade han upp en film med övergreppsmaterial på barn av misstag. Nu åtalas mannen i 45-årsåldern för barnpornografibrott, skriver Sydsvenskan.

Det var tullinspektörer som stoppade mannen i början av juni när han körde från Danmark. När mannen skulle visa en adress i sin mobil råkade han sätta på ett videoklipp som en inspektör såg. Videoklippet ska enligt tidningen ha visat barn i tio- och tolvårsåldern som utför sexuella handlingar. Polis tillkallades till platsen och mannen greps.

Polisen ska ha gått igenom mannens mobiltelefoner och hittat ytterligare filmer och bilder med vad som bedöms vara barnpornografiskt material. Mannen ska i förhör ha sagt att han inte vet hur filerna hamnat i hans mobil.

Sport

Linköping värvar dansk talang

Linköping breddar sin damallsvenska trupp med danska talangen Sofie Bredgaard. Arkivbild.
Linköping breddar sin damallsvenska trupp med danska talangen Sofie Bredgaard. Arkivbild.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Sport
Sport

Damallsvenska serieledaren Linköping värvar den danska anfallaren Sofie Bredgaard. 18-åringen har representerat sitt hemland både på U17- och U19-landslagsnivå.

"Jag vill utvecklas och konkurrera på en hög nivå, vilket Linköpings FC kan erbjuda. För mig är det viktigt att hitta en spelstil som passar och även här känns LFC som en perfekt match", säger Sofie Bredgaard, senast i B93 i den danska högstaligan, i ett uttalande.

"Med Sofie spetsar vi och breddar truppen ytterligare och står ännu starkare inför kommande matcher", säger Linköpings tränare och sportchef Olof Unogård.

Linköping, som inlett säsongen med två raka segrar, möter närmast nian Djurgården på hemmaplan på lördag, men då utan Bredgaard som är spelklar till i mitten av juli, skriver Linköping på sin webbplats.

Utrikes

Migranter frihetsberövade på fartyg i Turkiet

Ett turkiskt kustbevakningsfartyg i Egeiska havet. Arkivbild.
Ett turkiskt kustbevakningsfartyg i Egeiska havet. Arkivbild.
Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Turkiska polisen har frihetsberövat 276 migranter ombord på ett fraktfartyg som ligger för ankar i Egeiska havet, samt åtta personer som misstänks ha försökt smuggla ut dem ur landet, enligt turkiska kustbevakningen. Insatsen ägde rum i Izmirprovinsen.

Det turkiskflaggade fartyget ska ha varit under lupp en längre tid, och migranter sågs gå ombord i måndags kväll. Migranterna är från en rad olika länder, däribland Syrien, Iran, Afghanistan, Bangladesh och Somalia, enligt den statliga nyhetsbyrån Anatolia.

Över en miljon människor tog sig från Turkiet till Grekland 2015–2016. 2016 skrev Turkiet under ett avtal med EU som bland annat innebar att EU skulle betala Turkiet för att ta tillbaka migranter. I februari i år sade dock Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu att turkiska myndigheter inte längre skulle hindra dem som vill ta sig vidare till EU, ett besked som fått tiotusentals personer att ge sig av mot Grekland land- eller sjövägen.

Under coronakrisen har antalet minskat kraftigt.

NÄSTA ARTIKEL