Foto: Kustbevakningen

Kustbevakningen fortsätter leta efter oljan

Ystad Under lördagen har Kustbevakningen fortsatt sitt arbete med att lokalisera oljeutsläppet som observerades tio nautiska mil utanför Kabusa, Ystad, på fredagen.

– Vi har sökt med både flygplan, fartyg och mindre båtar och även sökt mer strandnära men vi har ännu inte hittat något spår av olja, säger Mattias Lindholm, pressinformatör på Kustbevakningen.
Anledningen till att de inte hittat oljan kan ha flera olika orsaker.
– Det finns många olika typer av olja, både tunnare och tjockare, och de beter sig alla olika, säger Mattias Lindholm.

Enligt prognosen skulle oljan ha nått land under lördagskvällen men varken iakttagelser från Kustbevakningen eller hos civila har gjorts. Det finns en risk att oljan har sjunkit ned till botten men den kan också ha lösts upp eller drivit åt ett annat håll. Även om den lösts upp kan det fortfarande vara förödande för havsmiljön, menar Mattias Lindholm.
– Olja ska inte komma ut i havet, de ska stanna i tankarna. Även om det löses upp så försvinner det inte. Vi har havsmiljön i fokus och det är därför Kustbevakningen har det här uppdraget.

Man vet med säkerhet att det har funnits olja i vattnet, och Kustbevakningen uppskattar det till omkring 8 000 – 9 000 liter olja, vilket man uppskattar som ett medelstort utsläpp.
– Vi tar alltid bekräftade observationer på allvar, säger Mattias Lindholm.

Under söndagen kommer arbetet med att hitta oljan att fortsätta, bland annat med hjälp av flyg och mindre fartyg samt med hjälp av räddningstjänsten.
– Vi tycker att det är för tidigt att minska insatsen, säger Mattias Lindholm på lördagskvällen.

Om man sett spår av olja vid strandkanten kring bland annat Sandhammaren och Kåseberga ska man höra av sig på 113 13.
Källan till utsläppet är fortfarande okänt.

Dagens fråga

Klarar Malmö FF att slå Wolfsburg på hemmaplan?

Loading ... Loading ...