svalöv

Moderniserade Macken först ut på Kulturhuset

Klassiska filmen Macken kommer till Svalöv och det är efter...
Artikel svalöv Klassiska filmen Macken med Galenskaparna kommer till Svalöv - dessutom långt före andra biografer runt om i Sverige.

Det är Kulturhusets ägare Niclas Nornemark som lyckats få den nya, upphottade och moderniserade rullen till Svalöv och redan i dag fredag den 18 oktober blir det premiär.

De synnerligen aktiva pensionärerna i SPF och Niclas Nornemark har samarbetat och inför visningen har intresset visat sig otroligt stort.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

20 identifierade efter urspårad demonstration

Knuten näve med svart handske framför ridande polis som skingrar demonstranter i samband med Black lives matter-demonstrationen i Göteborg. Polisen upplöste demonstrationen, men många av de 2 000 deltagarna tågade ändå vidare genom staden, och oroligheter uppstod bland på flera platser. Arkivbild.
Knuten näve med svart handske framför ridande polis som skingrar demonstranter i samband med Black lives matter-demonstrationen i Göteborg. Polisen upplöste demonstrationen, men många av de 2 000 deltagarna tågade ändå vidare genom staden, och oroligheter uppstod bland på flera platser. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes Över 20 personer har identifierats av polisen efter den urspårade Black lives matter-demonstrationen i Göteborg i början på juni. De är nu misstänkta för brott i samband med upploppen som följde under kvällen.

– Vi har hämtat in ett jättestort filmmaterial, allt från polisernas kroppskameror till allmänhetens filmer och sådant som lagts ut i sociala medier, säger Anna Kildebo som leder den särskilda utredningsgruppen inom polisen till GT.

Omkring 2 000 personer samlades på Heden i Göteborg för att manifestera stöd för Black lives matter-rörelsen. Men senare på kvällen urartade situationen med upploppsliknande scener i centrum.

Polisen har startat en särskild utredningsgrupp som utreder brotten. De arbetar med flera möjliga rubriceringar som våldsamt upplopp, sabotage mot blåljusverksamhet, våld mot tjänsteman, skadegörelse och grov stöld.

– Vi har identifierat en mängd personer som befunnit sig på plats. Av dem har vi hittills identifierat drygt 20 personer som är misstänkta för brott, säger Anna Kildebo.

Det kan komma att handla om fler misstänkta. Förhör med misstänkta har ännu inte börjat hållas i någon större omfattning. I samband med upploppen anhölls fem personer, varav fyra fortfarande är misstänkta.

Ekonomi

Epstein-kopplingar ger Deutsche Bank höga böter

Deutsche Bank döms till höga böter. Arkivbild.
Deutsche Bank döms till höga böter. Arkivbild.
Foto: Natasha Livingstone
Ekonomi
Ekonomi

Deutsche Bank har gått med på att betala 1,4 miljarder kronor till amerikanska myndigheter på grund av bankens kopplingar till den nu avlidne finansmannen och sexualförbrytaren Jeffrey Epstein, rapporterar CNBC.

Enligt finansinspektionen i delstaten New York har Deutsche Bank misslyckats med att "övervaka kontoaktiviteter som utförts av den dömda sexualförbrytaren, trots att tillräcklig information om Epsteins tidigare brott var allmänt kända".

Hundratals transaktioner om flera miljoner dollar borde enligt myndigheten ha lett till ytterligare granskning med tanke på Epsteins bakgrund.

New York-miljardären Jeffrey Epstein dömdes 2008 för att ha köpt sex av minderåriga. Senare framfördes fler anklagelser om liknande brott. En månad efter det att han gripits med anledning av misstankarna, i juli 2019, hittades han död i sin cell. Dödsfallet beskrivs som självmord.

Eslöv

Körde rattfull - begärs häktad

Eslöv
STEHAG

En 33-årig man begärdes på tisdagen häktad för att ha kört grovt rattfull i Stehag i söndags kväll. Normalt sett häktas inte rattfyllerister men 33-åringen är hemmahörande i annat land och åklagaren befarar att han kan resa hem och hålla sig undan rättvisan annars.

Utrikes

Dubai öppnar portarna för turister

Dubais internationella flygplats står åter öppen för internationella resenärer. Arkivbild.
Dubais internationella flygplats står åter öppen för internationella resenärer. Arkivbild.
Foto: Jon Gambrell/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Efter nästan fyra månader är det åter fritt fram att turista i Dubai.

"Varmt välkommen till ditt andra hem", står det på klistermärken som flygplatspersonal i staden fäster på ankommande resenärers pass.

Inresande måste kunna bevisa att de testat negativt för covid-19 under de senaste fyra dagarna, alternativt ta ett test vid ankomst men då isolera sig fram tills att provresultatet är färdigt.

Dubais turism- och handelsberoende ekonomi har drabbats hårt av coronapandemin. Förhoppningen är att en nytillströmning av internationella resenärer ska lyfta den dalande ekonomin.

Även Förenade arabemiratens huvudstad Abu Dhabi har öppnat för internationella resenärer med negativa provsvar, men lokala myndigheter säger sig i dagsläget främst satsa på inhemsk turism.

Hittills har strax över 300 personer avlidit i viruset i Förenade arabemiraten.

Eslöv

Anställd inom skolan varnas

Eslöv
ESLÖV

En anställd inom Barn och utbildning - där grundskola och barnomsorg ingår - har tilldelats en skriftlig varning av sin arbetsgivare, Eslövs kommun.

Den anställda ska ha ”kränkt barn” trots att hennes chefer flera gånger uppmärksammat henne på att hon brister i sitt bemötande. Den anställda ska ha deltagit i samtal om sitt bemötande och det har lagts upp handlingsplaner.

Med varningen vill kommunen betona vikten av att följa anställningsreglerna, annars kan det leda till avsked.

På vilket sätt den anställda kränkt barn framgår inte.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Därför ska du investera i ett trygghetslarm

Minifinder.se Trygghetslarm är en produkt som blir allt vanligare på marknaderna världen över, inte minst i de länder där antalet äldre ökar och där det finns en stor oro för personliga intrång eller övergrepp. Med tanke på att ett trygghetslarm är ett slags individuellt larm som fästs på en viss person kan man med ett sådant få akut hjälp vid behov, till exempel om du ramlat. Alla kan få nytta av att investera i ett trygghetslarm för en säkrare vardag!

Vad är ett trygghetslarm?

Ett trygghetslarm är en säkerhetsprodukt som har utvecklats för att människor i olika åldrar ska ges möjligheten att skapa en tryggare vardag. Trygghetslarm är en typ av individuellt larm som är kopplat till en viss användare, och som i sin tur är kopplat till en larmcentral eller trygghetsjour.

Tanken med produkten är att de som känner sig vara i en riskzon, till exempel äldre eller de som bor i ordinära boenden, ska ges möjligheten att direkt kunna larma vid akuta ärenden. Det kan vara allt från att en äldre person har ramlat till att en utsatt person blivit utsatt för ett personligt intrång. Konceptet bygger på att användaren ska få en tryggare vardag med hjälp av det individuella larmet!

Trygghetslarm blir allt vanligare

Det är ett faktum att både tillverkning och användning av trygghetslarm blir allt vanligare, och att exempelvis många äldreboenden inkluderar de smarta säkerhetsprodukterna i sitt system för de äldre.

Trots ett större intresse för trygghetslarmen i sig så är det många kommuner och landsting som upplever att framförallt deras äldre och de olika äldreboendena inte får tillräckligt med hjälp när det kommer till just socialtjänstinsatser och olika hjälpmedel, där insatsen för trygghetslarm minskat.

De individuella larmen har tagit sig in på de olika marknaderna och har även fått ett någorlunda uppskjut inom de olika sociala tjänsterna, men det är ändå inte tillräckligt för att alla ska kunna få den hjälp de behöver utefter sina specifika behov.

Larmen skapar en tryggare vardag

Den påtagligt minskade användning av trygghetslarm inom bland annat äldrevården har gett starka effekter på såväl de arbetande som de äldre, som faktiskt är de som blir lidande av den bristfälliga insatsen. Med tanke på att trygghetslarmen i de allra flesta fall är uppkopplade till en operatör finns det också risker för att de slutar fungerar vid avbrott.

Framförallt de äldre människorna känner sig i många fall otroligt beroende av sina trygghetslarm, och i och med att de vänjer sig vid det faktum att de alltid bär med sig sitt trygga larm precis intill sig så kan ett icke fungerande larm vara riktigt läskigt. Ett avbrott kan därmed göra att de äldre blir ängsliga, och även vårdpersonalen får större orosmoment då de äldre inte har samma tillgång till att kunna larma direkt.

Underlättar för vårdpersonal

Ett trygghetslarm kan verkligen skapa en tryggare vardag, och motsatsen gäller då om de inte fungerar eller ens existerar från första början. Inte bara kan ett trygghetslarm skapa en tryggare och säkrare vardag för speciellt utsatta personer, utan de möjliggör också att patienter kan få bästa möjliga vård i tid.

I och med att trygghetslarmen möjliggör för vårdpersonal och andra arbetande inom socialtjänsten att hålla betydligt bättre koll på sina patienter, däribland äldreboenden inräknat, kan denna säkra uppfinning också bidra till förbättrad vård. Trygghetslarm kan lösa många problem och öppna nya dörrar för att öka kvalitén på vårdsektorn.

En trygg framtid med trygghetslarm

Med andra ord kan vi sammanfatta det som att trygghetslarm är en riktigt smart lösning som kan skapa en tryggare och säkrare vardag för alla människor som är i behov av lite extra uppsikt och omsorg. Så länge personen själv kan kontrollera det och har möjligheten att larma vid akuta ärenden kan det underlätta väldigt.

Trygghetslarm kan användas av alla som har ett behov av det, inte minst för att lösa många problem inom vården. Kanske är det nyckeln till en tryggare framtid, och framförallt en möjlig nyckel till att framtidens sjukvård ska kunna bli så mycket bättre på alla olika sätt!

Inrikes

Sida ger 430 miljoner till WHO

Sidas generaldirektör Carin Jämtin. Arkivbild.
Sidas generaldirektör Carin Jämtin. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Biståndsmyndigheten Sida ökar stödet till Världshälsoorganisationen WHO till sammanlagt 430 miljoner kronor.

"Under våren 2020 när covid-19 slagit mot hela världen står det klart att en global pandemi behöver ett globalt svar. I det svaret är WHO:s roll är helt avgörande för att begränsa viruset och dess konsekvenser. Sverige och svenskt bistånd stöttar WHO i detta arbete, och därför väljer vi nu att gå in med ett ökat stöd", säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin i ett pressmeddelande.

Osäkra förlossningar

320 miljoner kronor av stödet är planerat att ges som obundet bidrag för åren 2020 och 2021. Sida skriver att man väljer att göra på det sättet för att WHO ska kunna använda medlen där de gör som mest nytta.

Viktiga hälsofrågor riskerar att trängas undan när världens fokus ligger på att bekämpa covid-19, menar Sida. Andelen säkra förlossningar har enligt WHO:s Afrikakontor gått ner med 21 procent i Zimbabwe och antalet förlossningar där kvinnor fick hjälp av utbildad sjukvårdspersonal i Burundi var färre än 5 000 i april i år jämfört med över 30 000 i april 2019.

Ekonomiska konsekvenser

"Människor som lever i fattigdom drabbas värst av pandemin, också i form av ekonomiska konsekvenser som slår mot hälsosystemen. Därför är det viktigare än någonsin att stötta byggandet av robusta hälsosystem, som kan säkerställa rätten till hälsa, inklusive sexuell och reproduktiv hälsa för alla med fokus på de mest utsatta", säger Carin Jämtin enligt pressmeddelandet.

WHO:s största finansiär USA kapade under våren banden med organisationen. President Donald Trump uppgav att anledningen var att Världshälsoorganisationen inte genomfört de reformer som USA krävt och att Kina kontrollerar organisationen.

FAKTA

Fakta: 430 miljoner kronor till WHO

Sida ger 320 miljoner i obundet bidrag till WHO för åren 2020 och 2021.

30 miljoner kronor ges som extra stöd till WHO globalt för WHO:s arbete mot covid-19 under 2020.

30 miljoner kronor ges i särskilt stöd till WHO:s Afrika-kontor för att säkerställa sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter under covid-19.

50 miljoner kronor i extra stöd till WHO globalt för att arbeta med folkhälsa och kopplingarna mellan hälsa och klimat.

Källa: Sida

Kultur och nöje

Terry Pratchetts tidigaste noveller ges ut

Terry Pratchett.
Foto: Stefan Hallin
Kultur och nöje
Litteratur Fem år efter fantasy-författaren Terry Pratchetts död släpps en sista samling av hans tidiga noveller, The time-travelling cave man, Den tidsresande grottmannen.

Terry Pratchett blev världsberömd genom serien om Discworld, en serie som innefattar inte mindre än 41 romaner där lek med genrens klichéer blandas med politisk satir och parodier på klassisk litteratur och folklore. I ett rikt författarskap märks också romanen Goda omen som han skrev ihop med Neil Gaiman och den Carnegie-prisbelönta barnboken Den makalöse Maurice och hans kultiverade gnagare.

Pratchett, som under slutet av sitt liv led av alzheimer, avled 66 år gammal i mars 2015. Kort efter hans död publicerades den sista boken i sviten, The shepherd’s crown.

Nu kommer en ny bok av författaren. Det handlar om noveller han skrev som ung journalist och som publicerades i Bucks Free Press (där Pratchett började arbeta som 17-åring 1965) och Western Daily Press under 60- och det tidiga 70-talet, rapporterar The Guardian. Bland annat ska det handla om en ångdriven raketfärd till Mars och en walesisk fåraherde som hittar kung Arthurs sista viloplats.

En första samling, The dragons at Crumbling castle, släpptes 2014 och den nya samlingen kom till efter att Ruth Knowles och Tom Rawlinson som gav ut Pratchetts barnböcker, fått höra talas om de aktuella novellerna, varav många aldrig givits ut i bokform, från Pratchetts agent.

– Efter att vi läst dem visste vi att vi var tvungna att ge ut en sista bok. Det är passande att de första noveller han skrev kommer att vara med i den sista samlingen att ges ut, säger de i ett uttalande.

– Det finns så mycket i de här berättelserna som är fröet till idéer som skulle bli fullt utbyggda Terry Pratchett-romaner och så mycket munterhet som vi vet att barn kommer att älska. Det är det som gör berättelserna så speciella: de är för barn och vuxna, för barn som vill vara vuxna och vuxna som fortfarande egentligen är barn.

Höör

Klotter på Sätoftaskolan

Höör
SÄTOFTA

Mellan måndag och tisdag har någon med hjälp av en tuschpenna klottrat på flera fasader och lekutrustning på Sätoftaskolans skolgård. Klottret är polisanmält som skadegörelse.

NÄSTA ARTIKEL