Kultur

Missar flabbpoäng i givna straffsparkar

Tills Frank skiljer oss åt. Foto: Nordisk Film
Artikel Kultur och Nöje I grund och botten uppskattar jag Peter Magnusson.

I grund och botten uppskattar jag Peter Magnusson. Både Sommaren med Göran och En gång i Phuket är goda lyckade svenska komedifavoriter som alltjämt håller för att flina gott åt. Men vad hände sedan? Vare sig 10.000 timmar eller fejkdokumentären Tillbaka till Bromma kan med bästa vilja betecknas som minnesvärda. Till den kategorin hör inte heller Tills Frank skiljer oss åt, ett verk nämnde Magnusson även skrivit manus till. Dessvärre, får man väl säga. Det hade behövts en svensk komedifemetta nu, som fått oss att glömma haveri som, låt säga semesterskildringen All Inclusive, som för övrigt också hade Liv Mjönäs i en av de bärande rollerna. Istället påminns man alltså om just sådana – haveri alltså – när Tills Frank skiljer oss åt rullar på bioduken.

Småskollärarinnan Vera närmar sig sin fyrtionde födelsedag, och paniken har så smått börjat komma över att hon inte har fast sällskap. Hennes terapeut antyder på ett inte särskilt finkänsligt sätt att hon kanske inte skulle ha så höga pretentioner, och borde bestämma sig för någon när tillfälle ges istället för att älta och missa tåget.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Brand på Åhléns i Stockholm – varuhuset utryms

Inrikes
Inrikes

Det brinner på varuhuset Åhléns i centrala Stockholm. Personalen har utrymts, skriver polisen.

– Det var vår egen brandbil som såg att det kom rök från taket. Det var lite svag rök från början som nu tilltagit, berättar Tommy Wållberg, ledningsbefäl på Storstockholms räddningscentral, till Aftonbladet.

Branden startade i en skorsten och det är nu spridningsrisk till butiksplan fyra, skriver tidningen.

Gatorna kring varuhuset är avspärrade.

Sport

Rättegång mot hockeyprofil i oktober

En person med koppling till Svenska ishockeyförbundet är åtalad misstänkt för sexuellt ofredande. Arkivbild.
En person med koppling till Svenska ishockeyförbundet är åtalad misstänkt för sexuellt ofredande. Arkivbild.
Fotograf: Bertil Ericson/TT
Sport
Sport

För ett par veckor sedan väcktes åtal mot den person med koppling till Svenska ishockeyförbundet som anklagas för sexuellt ofredande av en kvinna.

Nu står det klart att rättegången kommer att hållas den 21 oktober, då huvudförhandling i målet är inplanerad i Södertörns tingsrätt, skriver SVT.

Händelsen som har lett till åtal inträffade i februari i år. Åklagare Johnny Järlefelt har tidigare sagt att han sannolikt kommer att yrka på att den åtalade döms till ett "förhållandevis högt bötesstraff".

Den åtalade nekar till brott.

Inrikes

Åklagaren radar upp stöd för Wilma-åtalet

Den mordåtalade 23-åringen, längst till höger, följde uppmärksamt åklagarens beskrivning av bakgrunden till åtalet när rättegången inleddes i Uddevalla tingsrätt.
Den mordåtalade 23-åringen, längst till höger, följde uppmärksamt åklagarens beskrivning av bakgrunden till åtalet när rättegången inleddes i Uddevalla tingsrätt.
Fotograf: Ingela Landström /TT
Inrikes
Inrikes Den mordåtalade 23-årige pojkvännen lyssnar uppmärksamt när åklagaren ger sin version av vad som hänt 17-åriga Wilma i Uddevalla.
Mannen nekar till att ha dödat flickan, men åklagaren radar upp omständigheter som är besvärande för den åtalade.

Klädd i en mönstrad, mörkblå skjorta sitter den åtalade intill sina advokater i rättssalen, under första dagen i mordrättegången i Uddevalla tingsrätt.

Han anklagas för att ha dödat sin flickvän med upprepat trubbigt våld, och sedan styckat kroppen. En av Wilmas kroppsdelar hittades gömd i en väska i mannens lägenhet. På emballaget fanns 23-åringens fingeravtryck. Resten av flickans kvarlevor har ännu inte hittats.

När flickan anmäldes som försvunnen i november, väckte det stort engagemang i Uddevalla med omnejd och fick stor uppmärksamhet i media. Det senare har blivit jobbigt för flickans familj, enligt åklagaren.

– Det har varit väldigt uppslitande för målsägandena, säger kammaråklagare Jim Westerberg i rättssalen och syftar på Wilmas anhöriga.

Brukade höra av sig

Den åtalade har uppgett att hans flickvän lämnade lägenheten efter ett bråk. Men vid liknande tillfällen tidigare brukade båda höra av sig till anhöriga eller vänner.

– Wilma hörde av sig till väninnor och till sin mamma eller pappa, säger Westerberg.

Men efter det sista bråket hörde ingen av dem av sig till någon.

Efter ett par dagar insåg Wilmas anhöriga och vänner att hon var försvunnen. Men när de tog kontakt med 23-åringen, och sökandet efter flickan drog i gång, verkade mannen ointresserad.

– Han är inte intresserad av att leta efter Wilma. Han bryr sig inte om vad som kan ha hänt henne. Han är frånvarande, säger Jim Westerberg som en sammanfattning av 23-åringens uppträdande.

Pojkvännen hade tillgång till bil i sitt arbete. Dagen innan han greps, besökte 23-åringen bostaden med bil fem gånger under arbetspassets gång.

– Man kan misstänka att då undanröjs bevis och kropp, säger åklagare Jim Westerberg.

Bråk och blodspår

I lägenheten hittade polisens tekniker blodspår från Wilma på många ställen, framförallt i vardagsrummet. Grannar har berättat att de har hört högljutt bråk från lägenheten den dag då flickan misstänks ha mördats.

Det är bland annat detta åklagaren hänvisar till när han beskriver den totala bevisningen som stark, trots att bara en del av flickans kropp har hittats och dödsorsaken därmed inte kunnat fastställas.

Pojkvännen är åtalad för mord och brott mot griftefrid. Som alternativ till rubriken mord har åklagaren i andra hand yrkat att 23-åringen fälls för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Dagen ägnas åt åklagarens beskrivning av brottet. När rättegången fortsätter på torsdag ska 23-åringens advokat ge den åtalades bild av vad som hänt. På fredag ska mannen själv höras i rätten.

Micke Larsson/TT

FAKTA

Fakta: Detta har hänt

14 november 2019: 17-åriga Wilmas sista kontakter med släktingar.

17 november: Försvinnandet polisanmäls och en intensiv sökinsats drar i gång.

19 november: En då 22-årig man, flickans pojkvän, anhålls i sin frånvaro och grips omkring en timme senare.

22 november: Pojkvännen häktas, på sannolika skäl misstänkt för mord. Han nekar till brott.

28 november: En kroppsdel som knyts till flickan hittas. Fyndet visar att Wilma inte längre är i livet.

30 november: Minnesstunder arrangeras. Hundratals personer kommer till den spontana minnesplatsen på Kungstorget i centrala Uddevalla.

8 december: En man och en kvinna, båda i 40-årsåldern, begärs häktade för skyddande av brottsling och brott mot griftefriden. Men tingsrätten anser inte att det finns tillräckliga skäl för häktning. Misstankarna mot de två avskrivs senare helt.

20 december: Den häktade mannen har genomgått en mindre sinnesundersökning, som visar att han kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning.

13 maj 2020: 23-åringen som har varit Wilmas pojkvän åtalas vid Uddevalla tingsrätt för mord och brott mot griftefriden.

Inrikes

Besöken inom psykiatrin har ökat

Sverige utmärker sig på flera sätt i jämförelse med de 14 länder som deltar i den internationella jämförelsen. Arkivbild.
Sverige utmärker sig på flera sätt i jämförelse med de 14 länder som deltar i den internationella jämförelsen. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Alltfler har behövt vård inom psykiatrin.

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har kartlagt utvecklingen inom barn-, ungdoms- och vuxenpsykiatrin, och funnit att antalet besök ökat med 920 000 totalt för hela landet mellan 2016 och 2019.

Besöken inom barn- och ungdomspsykiatrin har ökat med 33 procent under den tiden, och inom vuxenpsykiatrin med 16 procent.

Antalet unika patienter har dock ökat mest för de vuxna, 55 000 fler behövde psykiatrisk vård. 12 000 fler barn och unga sökte vård.

Sverige deltar i en internationell jämförelse, och utmärker sig på flera sätt. Exempelvis ligger Sverige ligger bland de högsta när det gäller antal patienter som har varit i kontakt med psykiatrin per invånare.

Antalet svenska vårdplatser per invånare inom psykiatrin ligger på genomsnittet, men rättspsykiatrin i Sverige har högst antal vårdplatser per invånare av alla 14 länder som deltar i jämförelsen.

"I jämförelsen med andra länder står sig Sverige relativt väl, men det finns samtidigt mycket kvar att göra för att minska den psykiska ohälsan", säger Ing-Marie Wieselgren, projektchef för psykisk hälsa på SKR i ett pressmeddelande.

Sport

Karlsson och Northug i tv-utmaning

Frida Karlsson. Arkivbild.
Frida Karlsson. Arkivbild.
Fotograf: Annika Byrde
Sport
Sport Den ena är mitt uppe i en framgångsrik karriär, den andra har nyligen avslutat sin.
Nu ska skidstjärnorna Frida Karlsson och Petter Northug samarbeta – i tv-programmet "Vem kan slå Anja och Foppa".

– Petter har alltid varit bäst på att snacka, så han fick ta det mesta av "gnabbet", säger Frida Karlsson till TT.

I "Vem kan slå Anja och Foppa" ska utmanarna försöka besegra Anja Pärson och Peter "Foppa" Forsberg i olika uppgifter. Bland övriga deltagare märks Ingemar Stenmark, André Myhrer, Emil Jönsson Haag, Anna Jönsson Haag, Isabelle Gulldén och Torgny Mogren.

– Han har alltid varit min förebild så det är stort och mäktigt att vi fick bilda lag. Det krävdes ett samarbete mellan Sverige och Norge. Vi hade lite utmaningar med kommunikation och lagkemin men det var kul att vara i samma lag som honom, säger Frida Karlsson.

– Vi kanske inte vara lika synkade som Anja och "Foppa", de hade ju spelat ihop sig sedan tidigare. Ingen gillar att förlora så det blir lätt lite sura miner.

TT: Men ni höll sams?

– Ja, vi är vänner.

Programmet visas i höst på Dplay och i Kanal 5. Programledare är Jessica Almenäs och Carina Berg.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Ekonomi

Lagrådet kritiserar regeringens glesbygdsskatt

Centerpartiets Per Åsling hävdar att förslaget minskar den orättvisa beskattningen av landsbygden. Arkivbild.
Centerpartiets Per Åsling hävdar att förslaget minskar den orättvisa beskattningen av landsbygden. Arkivbild.
Fotograf: Vilhelm Stokstad / TT
Ekonomi
Ekonomi Regeringen sviker en viktig princip för skattepolitiken i sitt förslag om lägre skatt för människor i 76 glest befolkade kommuner, anser Lagrådet.
Skatteregler bör vara lika för alla, enligt Lagrådet.

Förslaget drevs fram av regeringens samarbetspartner Centerpartiet och presenterades förra sommaren, som ett sätt att minska orättvis beskattning av landsbygdsbor. Genom en skattereduktion ska personer i berörda kommuner från nordligaste Norrland till nordvästra Götaland få lägre skatt, uppemot 1 700 kronor per år. Lagen ska införas i december men gälla för hela 2020.

Men Lagrådet är inte så begeistrat. Rådets jurister framhåller att riksdagen 2015 beslutade om riktlinjer för skattepolitiken. En viktig princip för att skattesystemet ska ses som rättvist och legitimt är att skatteregler ska vara generella. Det går an att göra undantag, till exempel för att en åtgärd ska vara samhällsekonomiskt effektiv.

Men regeringen, anser Lagrådet, har inte lyckats förklara de avsteg som förslaget innebär. Det måste regeringen ta tag i när det gäller det fortsatta arbetet med förslaget.

Lars Larsson/TT

FAKTA

Fakta: Förslaget

Förslaget om en statlig skattereduktion för boende i vissa glest befolkade områden omfattar 76 kommuner i åtta län.

Det är kommuner från Dalsland i söder till nordligaste Norrland, mestadels i inlandet, som ingår.

Skattereduktionen innebär att skatten blir uppemot 1 700 kronor lägre per år för de boende, eller cirka 150 kronor per månad.

Även personer med enskild firma eller handelsbolag berörs.

Reduktionen bedöms minska statens skatteintäkter med 1,35 miljarder per år.

Fakta: Lagrådsremissen

Utrikes

Viceminister avgår i protest mot Cummings

Rådgivaren Dominic Cummings.
Rådgivaren Dominic Cummings.
Fotograf: Frank Augstein/AP/TT
Utrikes
Utrikes Douglas Ross, Storbritanniens biträdande Skottlandsminister, avgår. Beslutet är en protest mot hanteringen av stormen kring premiärminister Boris Johnsons närmaste rådgivare Dominic Cummings – som brutit mot landets virusrestriktioner.

"Jag är själv pappa, och min instinkt är alltid att göra det som är bäst för min son och min fru. Vi har haft turen att inte ha smittats av detta hemska virus men om vi skulle göra det är vi beredda att följa regeringens råd och hålla oss hemma för att tygla viruset", skriver Douglas Ross i ett brev som han lagt ut på Twitter.

"Jag har väljare i min valkrets som inte har haft möjlighet att ta farväl av nära och kära, familjer som inte har kunnat sörja tillsammans, människor som inte har besökt sjuka släktingar eftersom de har följt regeringens riktlinjer. Jag kan inte med gott samvete säga till dem att de har gjort fel och att en högt uppsatt regeringsrådgivare har gjort rätt", fortsätter Ross.

Cummings reste i slutet av mars, då han uppvisade symptom för coronaviruset, tillsammans med sin son från London till Durham i norra England, en resa på runt 40 mil. Det har väckt folkets ilska. I måndags gjorde han ett framträdande där han meddelade att han inte ångrar sitt agerande.

Douglas Ross titel är "under secretary of state for Scotland", en post under Skottlandsminister Alister Jack.

Skåne

Träna med Skånskan, dag 2

Skåne
Träning Varje dag hela veckan klockan 11.45 med start i dag sänder vi ett 15 minuter långt pass för alla som vill skaffa sig lite mer aktiva lunchvanor. Programmet är framtaget av träningsprofilen Jonathan Kronstrand. Det riktar sig till alla, oavsett nivå och nu kan du som läser Skånska Dagbladet vara med.
NÄSTA ARTIKEL