TECKOMATORP

Klottrade på Parkskolan

Artikel TECKOMATORP Parkskolan har återigen utsatts för skadegörelse.

Parkskolan har återigen utsatts för skadegörelse.

Den här gången ska någon eller några personer sysselsatt sig med att spreja färg och klottra på en dörr till ett soprum.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Flera skogsbränder fick vattenbombas

En av skogsbränderna i närheten av Gävle har vattenbombats av två helikoptrar. Arkivbild.
En av skogsbränderna i närheten av Gävle har vattenbombats av två helikoptrar. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Flera skogsbränder rasade i Sverige under lördagen. Med hjälp av helikoptrar som kunde vattenbomba områdena har räddningstjänsterna lyckats få kontroll över bränderna. Samtidigt kommer flera styrkor vara på plats för att hålla koll på områdena under natten.

Både i Jämtland och i Gästrikland bröt skogsbränder ut under lördagen. Det torra vädret gjorde att det var svårt att få kontroll över bränderna som härjade dels i ett skogsområde nära orten Bispgården i Jämtland, dels mellan Gävle och Ockelbo.

Gävleborgsbranden täckte ett skogsområde på 400 gånger 1 000 meter men med hjälp av helikoptrar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, lyckades man genom vattenbombning få kontroll över branden.

– Vi kommer att finnas på plats under natten med våra styrkor för att se så att inga lågor slår upp igen, säger Madelene Andersson, kommunikationsstrateg vid Gästrike räddningstjänst.

Totalt var drygt 20 brandmän delaktiga i att begränsa och bekämpa branden utanför Gävle under dagen.

Även i Jämtland

Jämtlandsbranden fick också bekämpas med helikoptrar tillsammans med åtta enheter från fyra brandstationer från Räddningstjänsten Jämtland. Totalt var det en storlek av sex fotbollsplaner som brann i den otillgängliga terrängen.

– Vi har lyckats ringa in branden där och bevakar den under natten. Förhoppningsvis kan vi lämna över ansvaret till markägarna under morgonen, säger Johan Wickenberg, inre befäl vid Räddningstjänsten Jämtland.

Flera av brandmännen på plats vid skogsbränderna vittnade under lördagen om att det varit mycket torrt i skogen.

– De säger att det knastrar när man går i skogen. Det är nästan sommarvärme här och med lite vind som ligger på kan det brinna bra, säger Wickenberg.

Eldningsförbud

På SMHI:s hemsida framgår det att det råder en risk för gräsbränder i hela landet, med bara Lapplandsfjällen som undantag.

Det torra vädret gör att räddningstjänster runt om i landet har fått vidta åtgärder. Storstockholms brandförsvar har gått ut med en avrådan från eldning i Stockholmsområdet. Även i Uppsala har man gått ut med en avrådan. Och i Dalarna har en del skogsbränder rasat tidigare i veckan, vilket gjort att eldningsförbud råder i området.

– Vi ser att det är en ihållande torka som råder och att det kommer att hålla i sig framöver. Det är därför detta beslut har tagits, säger Johan Nordin, inre befäl vid räddningstjänsten Dala mitt.

Victor Blomdahl/TT

Sport

IFK Ystad och IK Pandora startar flickverksamhet

Sport
HANDBOLL IFK Ystad och IK Pandora har fattat ett gemensamt beslut om att inleda ett samarbete för flickfotboll.

– Det här känns väldigt bra. Pandora är en stabil förening med unik kunskap om flick- och damfotboll, säger Peter Fausö, ordförande i IFK Ystad FK, i ett pressmeddelande.

IFK Ystad FK kommer genom det här samarbetet att organisera träningar och matcher samt tillhandahålla utrustning för flickverksamhetens barn och ungdomar. IK Pandora FF kommer att tillhandahålla tränare för barn- och ungdomsträningarna.

– Flickverksamhet har funnits på vår agenda en längre tid men vi vill inte riskera att utarma en redan fungerande verksamhet genom att konkurrera med Pandora. Detta är en lösning som innebär att klubbarna inte slåss om samma spelare, säger Peter Fausö..

Spel och träning för A-laget kommer även fortsättningsvis att ske i IK Pandoras regi och i Pandoras blåa färger. Flicklagen spelar i IFK Ystads röd-blåa matchställ.

– Det här säkerställer att vi kan bedriva den bästa flickverksamheten och för Pandoras del att vi kan fokusera på att få det bästa A-laget på damsidan i sydöstra Skåne, påstår Joon Hermansson, ordförande i IK Pandora FF.

Träningen för flickor i IFK Ystad FK:s regi kommer att starta i slutet av sommaren.

Sport

Zahui i tårar: "Vill att ni slutar döda oss"

Amanda Zahui. Arkivbild.
Amanda Zahui. Arkivbild.
Fotograf: Erik Simander/TT
Sport
Sport Den svenska basketstjärnan Amanda Zahui har sett videon då en polisman pressar sitt knä mot George Floyds nacke tills han slutar andas.
Hon kan inte få den ur huvudet.
– Jag vill att ni jävlar slutar döda oss, säger hon i en känslosam video på Instagram.

Det är inte första gången som 26-åringen står upp för svartas rättigheter. Zahui har en vit mamma och en svart pappa, med rötterna i Elfenbenskusten, och berättade i en intervju med Kit för fyra år sedan hur hon kände sig utsatt när hon bodde i USA.

– Jag är mulatt, jag är halv-vit och halv-svart, men här i USA finns det många som brukar kallas ”light skin” och som har samma hy som jag men som är helsvarta. Det syns ingen skillnad på dem och mig. Så det skulle kunna vara jag som sitter där i bilen och blir stoppad och gud vet vad som händer, sade Amanda Zahui.

Studerade i Minnesota

Då bodde hon i USA och spelade för WNBA-laget New York Liberty. Numera är hon tillbaka i europeisk basket, men engagemanget för mänskliga rättigheter falnar inte.

På lördagen lade hon ut en tretton minuter lång video med sina tankar efter den svarte mannen George Floyds död i Minneapolis, Minnesota, i måndags.

– Jag är trött på att fälla tårar av ilska och smärta. Och jag vill att de jävlarna ska sluta döda oss, säger Zahui, som hade afroamerikansk historia som huvudämne när hon tidigare studerade på University of Minnesota.

En video från gripandet visar hur en polis pressar sitt knä mot Floyds nacke. Man hör hur Floyd, med ansiktet nedpressat mot gatan och iförd handbojor, vädjar om hjälp och flera gånger säger "snälla, jag kan inte andas", innan han blir livlös. Han förklarades senare död på sjukhus i Minneapolis i Minnesota.

"Skulle ha blivit skjuten"

– Videon spelas upp i mitt huvud hela tiden. Hans sista sekunder i livet spelas upp om och om igen. Jag kan inte få den där videon ur huvudet, säger Zahui.

Den svenska basketstjärnan har svårt att hålla tårarna borta och försöker föreställa sig hur hon själv hade agerat i samma situation, med en polismans knä och kroppstyngd över nacken.

– Vad skulle jag ha gjort? Jag skulle inte ha gjort något. För om jag skulle ha rört på mig och slagits för mitt liv, så skulle jag ha setts som ett hot. Jag skulle antagligen ha blivit skjuten.

Hon vädjar också till alla vita människor och ber att fler ska stå upp för svartas rättigheter.

– Jag försöker komma på vad jag kan göra för att få världen att sluta hata oss, vad jag kan göra för att stoppa lagarna och ta ifrån människor privilegiet att ha rätten att döda oss. Jag försöker komma på vad jag kan göra för att stoppa det slaveri som fortfarande pågår.

Utrikes

Space X-raketen är nu i rymden

Astronauterna Doug Hurley och Bob Behnken lämnar kapseln Crew Dragon efter onsdagens avbrutna försök att skjuta upp raketen.
Astronauterna Doug Hurley och Bob Behnken lämnar kapseln Crew Dragon efter onsdagens avbrutna försök att skjuta upp raketen.
Fotograf: SpaceX/AP/TT
Utrikes
Utrikes 3, 2, 1... Och där lyfte Space X-raketen. Farkostens start genomfördes planenligt och exakt enligt tidsplanering.

Space X-raketen Falcon 9 har lyft från Kennedy Space Center i Florida, USA. Farkosten sprängde ljudvallen efter en dryg minuts flygning och första delen av raketen lossades lyckosamt. Den sista nivån för att kunna avbryta flygningen passerades efter omkring nio minuter.

Efter tolv minuters flygning avklarades den andra frikopplingen. De två piloterna har därmed klarat av den inledande fasen inför resan som tar 19 timmar till Internationella rymdstationen (ISS).

Kontrolltornet i Kennedy Space Center har bekräftat till de två piloterna Doug Hurley och Bob Behnke ombord på Falcon 9 att allt är under kontroll, och går enligt planerna.

Uppskjutningen var planerad till klockan 21.22, svensk tid. Kort innan fick Space X klarsignal. På plats för att beskåda avfärden fanns USA:s president Donald Trump.

Space X-raketen var planerad för i onsdags, men med bara 17 minuter kvar till uppskjutningen från Kennedy Space Center ställdes färden in. Dåligt väder stoppade då rymdfärden, och ett nytt försök planerades för lördagskvällen, svensk tid.

Sedan rymdfärjorna flög för sista gången 2011 har USA saknat egen möjlighet att skicka människor till och från jorden.

Utrikes

Grönt ljus för Space X:s rymduppskjutning

Astronauterna Doug Hurley och Bob Behnken lämnar kapseln Crew Dragon efter onsdagens avbrutna försök att skjuta upp raketen.
Astronauterna Doug Hurley och Bob Behnken lämnar kapseln Crew Dragon efter onsdagens avbrutna försök att skjuta upp raketen.
Fotograf: SpaceX/AP/TT
Utrikes
Utrikes Snart smäller det. Uppskjutningen av Space X-raketen har fått klartecken.
På plats för att beskåda avfärden finns USA:s president Donald Trump.

Uppskjutningen är planerad till klockan 21.22, svensk tid. Kort innan fick Space X klarsignal, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Ombord på Falcon 9 är astronauterna Doug Hurley och Bob Behnke.

Space X-raketen var planerad för i onsdags, men med bara 17 minuter kvar till uppskjutningen från Kennedy Space Center ställdes färden in. Dåligt väder stoppade då rymdfärden, och ett nytt försök planerades för lördagskvällen, svensk tid.

Sedan rymdfärjorna flög för sista gången 2011 har USA saknat egen möjlighet att skicka människor till och från jorden.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Utrikes

Två döda i bombdåd mot journalister i buss

Afghanistans huvudstad Kabul.
Utrikes
Utrikes

En journalist och en tekniker har dödats i ett sprängdåd mot en minibuss i Afghanistans huvudstad Kabul. Flera medarbetare på kanalen Khurshid TV färdades i bussen då en vägbomb briserade.

Sex personer skadades i dådet, som terrorgruppen IS tagit på sig.

Förra året dödades två personer som var anställda av tv-kanalen i en liknande attack.

Talibanerna och andra fundamentalistiska våldsrörelser angriper regelbundet journalister. Det hittills dödligaste året för mediemedarbetare var 2018, då 15 journalister dödades i landet, enligt organisationen Reportrar utan gränser.

2016 styrde en självmordsbombare in sin bil i en minibuss som skjutsade medarbetare vid Afghanistans största privata tv-bolag, Tolo TV. Sju journalister dödades. Talibanerna hävdade efter dådet att Tolo publicerat "propaganda" för USA och den afghanska regeringen.

Utrikes

Trump: Militären kan sättas in i Minnesota

President Donald Trump utanför Vita huset på lördagen.
President Donald Trump utanför Vita huset på lördagen.
Fotograf: Patrick Semansky/AP/TT
Utrikes
Utrikes Minnesota mobiliserar delstatens hela nationalgarde för att stoppa kaoset i Minneapolis efter fyra dagar av förstörelse.
– Vi är under attack från hitresta uppviglare, säger Minnesotas guvernör Tim Walz.
USA:s president Donald Trump meddelar att militärpolis kan sättas in om Walz begär det.

– Vår militär står redo, tjänstvillig och skicklig, om de (Minnesota) någonsin vill begära vårt militärstöd. Vi kan ha styrkor på marken väldigt snabbt, säger Trump när han lämnar Vita huset för att resa till Florida för att bevittna uppskjutningen av Space X-raketen på lördagen rapporterar NBC News.

Pentagon har satt militärenheter i beredskap för att kunna kalla in dem med bara några timmars varsel om Minnesotas guvernör skulle begära hjälp, rapporterar Reuters. Minnesota har dock ännu inte begärt någon hjälp, skriver försvarshögkvarteret i ett uttalande.

Oroligheterna har utlösts av polisers ingripande som innebar den svarte mannen George Floyds död. Våldsamheter eskalerade natten till lördagen i Minneapolis trots utegångsförbud och oron spreds till ett 30-tal städer i USA.

Invånare säger att polisnärvaron knappt var märkbar förrän vid midnatt, lokal tid, i Minneapolis trots att utegångsförbudet gällde från klockan 18 enligt tidningen Star Tribune.

På en presskonferens på lördagen säger Walz, som är demokrat, och borgmästare Jacob Frey från samma parti, att man missbedömt omfattningen och framför allt intensiteten på upploppen. Men de två pekar ut inkommande demonstranter som bråkmakare, och att Minneapolis invånare i stort inte deltar i de våldsamma protesterna.

Försvårar förändring

Guvernören och borgmästaren påpekar flera gånger att oroligheterna försvårar möjligheterna att skipa rättvisa och förändring efter Floyds död. Hittills har en polis gripits och tre som deltog i ingripandet mot Floyd utreds för brott.

– Jag har därför beordrat att hela styrkan inom delstatens nationalgarde ska mobiliseras, säger Walz och lägger till att det aldrig tidigare hänt i delstatens historia. Walz säger också att han tackat nej till federal hjälp i samtal med president Donald Trump.

På frågan om hur stor insatsen är svarar delstatens ansvarige general Jon Jensen att nationalgardet i delstaten har 13 200 aktiva, men att inte samtliga är tränade för denna typ av insatser. För närvarande är omkring 2 000 nationalgardister utkommenderade.

Dödsoffer krävts

I fronten mellan våldsamma demonstranter och myndigheter försöker borgmästaren och guvernören att påminna om betydelsen att värna om den döde George Floyds minne och se till att samhället och polisens roll ändras i grunden, bort från våld och rasism.

Men de främst nattliga protesterna som sprids i USA har hittills krävt ytterligare minst två dödsoffer.

I bland annat Chicago och Memphis har stora demonstrationer anordnats. Även i Detroit har det varit protester och i samband med det sköts en 19-årig man ihjäl under oklara omständigheter. Enligt polisen ska någon ha skjutit från en bil mot folkmassan där mannen befann sig, skriver The Detroit News.

I Oakland gick minst 7 500 personer ut på gatorna för att demonstrera, och i samband med oroligheterna blev två federala väktare skjutna. En av dem dog, rapporterar CNN. Gripanden ska ha genomförts men polisen är i övrigt förtegen om händelsen.

Poliser drabbade samman med protestanter utanför CNN:s huvudkontor i Atlanta på fredagen.
Poliser drabbade samman med protestanter utanför CNN:s huvudkontor i Atlanta på fredagen.
Fotograf: Mike Stewart/AP/TT
Demonstrationer i Minneapolis under fredagen.
Demonstrationer i Minneapolis under fredagen.
Fotograf: Julio Cortez/AP/TT
Demonstrationerna mot polisövervåld spred sig till Detroit under fredagen.
Demonstrationerna mot polisövervåld spred sig till Detroit under fredagen.
Fotograf: Nicole Hester/AP/TT
Bilar sattes i brand i Atlanta i samband med de stora protesterna under fredagskvällen.
Bilar sattes i brand i Atlanta i samband med de stora protesterna under fredagskvällen.
Fotograf: Ben Gray/AP/TT
Minnesota guvernör Tim Walz beordrar delstatens hela nationalgarde mobiliseras för att stoppa oroligheterna i Minneapolis.
Minnesota guvernör Tim Walz beordrar delstatens hela nationalgarde mobiliseras för att stoppa oroligheterna i Minneapolis.
Fotograf: Glen Stubbe/AP/TT
Poliser och demonstranter i Los Angeles på fredagen.
Poliser och demonstranter i Los Angeles på fredagen.
Fotograf: Ringo H.W. Chiu/AP/TT

FAKTA

Bakgrund: Uppmärksammade fall av polisvåld mot svarta i USA

George Floyds död i måndags är bara ett i raden av uppmärksammade fall i USA där polis använt övervåld mot svarta. Här är några av fallen de senaste åren.

Juli 2014: Eric Garner avlider i Staten Island i New York när polis griper honom och kopplar strypgrepp runt hans hals.

Augusti 2014: tonåringen Michael Brown skjuts ihjäl i Ferguson i Missouri, efter att polis misstänkt honom för cigarettstöld. Stora protester och kravaller utbryter.

April 2015: Walter Scott stoppas för ett trasigt bromsljus i staden North Charleston i South Carolina. Det slutar med att han blir skjuten i ryggen åtta gånger av en polis när han försöker springa därifrån.

Juli 2015: polisens dödskjutning av Sam DuBose i Cincinnati i Ohio får stor uppmärksamhet som ett exempel på övervåld med rasistiska undertoner i USA.

Juli 2016: Alton Sterling skjuts till döds av polis utanför en närbutik i Baton Rouge i Louisiana. En video visar hur två poliser trycker ner Sterling på marken innan en av dem skjuter honom fyra gånger, från nära håll.

Några dagar senare skjuts 32-årige Philando Castile ihjäl när han under en poliskontroll i Minneapolis i Minnesota sträcker sig efter sitt körkort.

September 2016: i staden Tulsa, Oklahoma filmas en dödsskjutning från en polishelikopter. I videon syns en 40-årig svart man med händerna i luften luta sig mot sin bil innan han skjuts av polis.

Mars 2018: Stephon Clark befinner sig i en äldre släktings trädgård i Sacramento i Kalifornien när han skjuts med 20 skott av polis, som tror att mannen bär ett vapen. Inget vapen hittas på platsen, bara en mobiltelefon.

April 2018: Polis i New York skjuter ihjäl en man i stadsdelen Brooklyn. I handen håller mannen ett rör som polisen misstänker kan vara ett skjutvapen. Fyra poliser avfyrar sammanlagt tio skott.

Under våren 2020 har flera fall där svarta far illa av vita polisers behandling väckt uppmärksamhet. I Kentucky tog sig exempelvis tre poliser i mars in i en svart kvinnas hem och sköt henne. I Georgia utredde polis och åklagare till en början inte det omskrivna fallet i februari, då en svart man sköts till döds under en joggingtur.

Inrikes

Narkotikapriser blir allt lägre

Tullverket visar upp tullbeslag i Sverige. Arkivbild.
Tullverket visar upp tullbeslag i Sverige. Arkivbild.
Fotograf: Christine Olsson/TT
Inrikes
Inrikes Hasch, marijuana, amfetamin och kokain finns och säljs över hela landet – omsättningen uppskattas till flera miljarder kronor.
– Det är inga obetydliga summor, säger Ulf Guttormsson, avdelningschef på CAN.
Men priserna har sjunkit.

För första gången har Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) i år kunnat sammanställa fler typer av narkotika i sin rapport om narkotikapriser.

– Det går inte att säga exakt, men omsättningen ligger någonstans mellan 2,7 och 6,9 miljarder kronor när vi räknar in cannabis, kokain, amfetamin, ecstacy och heroin. Det är inga obetydliga summor, säger Ulf Guttormsson.

Tullverkets ökade kontroller och mängden beslagtagen narkotika bekräftar bilden om att det finns en stor mängd narkotika i samhället.

– Sverige har precis som många delar av världen ett växande problem med narkotikaanvändning. Eftersom att det finns otroligt mycket pengar i den här verksamheten ser kriminella nätverk stora och goda affärsmöjligheter, särskilt när efterfrågan samtidigt är så hög, säger Victoria Düring på Tullverket.

20 procent i beslag

Tidigare har CAN endast kunnat räkna på omsättningen av cannabis. Nu har de tillgång till resultat från laboratorietester av renheten i beslagen från både tullen och polisen som innefattar fler typer av narkotika. För att kunna räkna på omsättningen behöver CAN veta styrkan på det som tullen tar för att kunna uppskatta mängden konsumtionsfärdig drog som säljs till kunder.

– Om tullen tar marijuana så är det precis samma vara och kvalitet som säljs till kund. Men när tullen tar kokain så späds det kanske två, tre gånger innan den når kund, förklarar Ulf Guttormsson.

Enligt CAN:s rapport uppskattas beslag på omkring 20 procent av den narkotika som kommer in i Sverige. Men att det skulle vara ett misslyckande av tullen tycker Bengt Svensson, professor i socialt arbete vid Malmö universitet, är svårt att bedöma.

– Längre tillbaka i tiden så räknade man att det var fem procent och det betyder ju att man har blivit effektivare. Men det är klart att det här visar att målsättningen att få ett narkotikafritt samhälle är orealistisk, säger han.

Victoria Düring tycker inte att det är relevant att sätta en procentsats på mängden beslag eftersom att den varierar beroende på hur man räknar och hur tillgången ser ut.

– Den blir för vår del ganska oväsentlig för den påverkar inte vad vi kan och vill göra, säger hon.

Storsäljaren cannabis

45 procent av omsättningen utgörs av cannabis. Det kan tyckas konstigt eftersom att cannabis är en relativt billig drog som kostar cirka 100 kronor per gram jämfört med cirka 900 kronor per gram för kokain.

– Konsumtionen av cannabis är så pass stor, förklarar Guttormsson.

Näst störst andel, 24 procent, av omsättningen utgörs av amfetamin. Amfetamin tillhör narkotikan där man ser en märkbar prissänkning bara de senaste åren. 2019 kostade ett gram 200 kronor – 20 procent billigare än 2018. Men den största prissänkningen är den långsiktiga över drygt 30 år.

– Att gatupriserna ser ut på ett visst sätt står egentligen inte i relation till vår kontrollsituation. Vi sätter inga extra resurser på att ta heroin för att det är dyrast och skadar mest, förklarar Victoria Düring.

Fler aktörer

Den tydligaste förändringen av gatupriserna är för heroin och amfetamin där priserna i dag ligger på ungefär 25 procent av priset jämfört med 1988. Priserna har sjunkit även för cannabis och kokain där prissänkningen ligger på 40 procent.

– Jag tror dels att det beror på att det finns fler aktörer på marknaden som tävlar med varandra och ett sätt att vinna en sådan kamp är att försöka hålla låga priser. Och dels handlar det om att man har fått ner kostnaderna för distribution som hänger ihop med den övriga digitala utvecklingen i samhället, säger Guttormsson.

Bengt Svensson håller med om resonemanget att stor tillgång ger lägre priser men att fler aktörer också bidrar till ökad orolighet i samhället.

– Polisen säger ofta att skjutningar handlar om revirstrider och motsättningar mellan olika grupperingar om vem som ska få sälja inom olika områden. Med de här nivåerna så kan man ju se det som en rimlig förklaring för det är ju mycket pengar.

Grossistpriserna på narkotika har varit relativt oförändrade sedan 2010. Störst förändring syns för amfetamin där grossistpriset fallit med 29 procent sedan 1988.

Emilia Söderholm/TT

FAKTA

Fakta: Om rapporten

Prisuppgifterna rapporteras in två gånger per år via en webbenkät av poliser från landets alla polisområden. Eftersom priserna följts under lång tid görs jämförelser i 2019 års penningvärde och inflationsjusteringen görs med hjälp av SCB:s konsumentprisindex.

Uppskattningen av narkotikamarknadens omsättning i Sverige baseras på ett antal mer eller mindre osäkra antaganden, detta eftersom det saknas data om försäljningen och detaljerade undersökningar av konsumtionsvanor.

Källa: Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning

FAKTA

Fakta: Gatupriser och grossistpriser

Gatupriser: Med gatupriser menas priset vid överlåtelse av små mängder i konsumentledet. Priset på en viss narkotikasort kan, förutom marknadsfluktuationer och kvalitetsförändringar, variera efter köparen och säljarens relation och beroende på vilka mängder köpet handlar om.

Grossistpriser: Med grossistpriser menas priset vid försäljning av större partier. Enligt internationell praxis handlar det om mängder om minst 1 kilo eller 1 000 tabletter. Men försäljningen på den här nivån är relativt ovanlig i Sverige.

Källa: Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning

NÄSTA ARTIKEL