Hörby

Huset på Osbyholm Strandvägen 66 i Hörby sålt igen – andra gången på kort tid

Hörby
Hörby Anders Jehander och Ingrid Maria Nyström, båda 35 år, är nya ägare till fastigheten på adressen Osbyholm Strandvägen 66 i Hörby.

PREMIUM

Anders Jehander och Ingrid Maria Nyström, båda 35 år, är nya ägare till fastigheten på adressen Osbyholm Strandvägen 66 i Hörby. Ägarbytet blev klart i oktober 2019 och köpesumman blev 1 715 000 kronor. Den tidigare ägaren köpte huset så sent som november 2018 för 1 125 000 kronor. Huset har en boyta på 53 kvadratmeter.

I juli såldes ett annat hus precis i närheten, på Osbyholm Strandvägen 48. Där blev priset för det 83 kvadratmeter stora huset 2 100 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hörby

Coronafall i hemtjänsten - brukare förd till sjukhus

En hemtjänstbrukare inom Hörby har insjuknat i covid-19. Personen har förts till sjukhus. Enligt socialchefen Eva Klang Vänerklint är läget inom hemtjänsten helt under kontroll och allt väl förberett.
Fotograf: ARKIVBILD
Hörby
HÖRBY En hemtjänstbrukare inom Hörby har insjuknat i covid-19. Personen har förts till sjukhus. Enligt socialchefen Eva Klang Vänerklint är läget inom hemtjänsten helt under kontroll och allt väl förberett.

Socialchefen Eva Klang Vänerklint, som gör sin kanske sista dag på tjänsten när Skånskan når henne, bekräftar att en brukare är drabbad, men vill inte säga något om det enskilda fallet.

Enligt uppgifter till Skånskan handlar det om en äldre person med hemtjänstinsatser som har insjuknat och förts till sjukhus. Enligt Skånskans sagesperson ska proverna ha visat att hen har covid-19.

– Det var väntat att det skulle hända och något vi förberett oss för i flera veckor. Vi har rutiner för detta som följts och som kommer att följas framöver. Rutinerna klickar i direkt nu, säger Eva Klang Vänerklint.

Hur många personer i er personal har brukaren varit i kontakt med?

– De detaljerna har jag inte idag, det är alldeles nyligen detta hände och någon utredning är inte gjord ännu.

Vidtar ni några åtgärder nu?

– Vi arbetar som vanligt och följer de rutiner vi fått från regionens Vårdhygien Skåne. Om någon i personalen är det minsta sjuk ska den stanna hemma, säger Eva Klang Vänerklint.

Hon tillägger att man rustat så att extra personal kan kallas in vid behov.

Även för arbetet hemma hos brukarna finns rutiner:

– Är någon brukare misstänkt sjuk så ska personalen använda skyddsutrustning direkt.

Instruktionerna från Vårdhygien Skåne lyder för ordinära boenden: “Personal som exponerats för covid-19 kan fortsätta arbeta, men ska vara uppmärksam på symtom. Vid symtom ska personal stanna hemma från arbetet”.

Hur är tillgången på skyddsutrustning, som ansiktsmasker och handskar, i Hörby kommun? En del kommuner har flaggat för att det fattas sådan och att de nya resurser som kommer går till akutsjukhusen?

– Vi har haft förmånen att ha god tid att förbereda oss på, och vi har tillräckligt som det ser ut idag, även om det naturligtvis finns gränser för allt. Medicinskt ansvariga sjuksköterskan tillsammans med tre sjuksköterskor har ansvaret för materialförrådet och samordnar det, säger Eva Klang Vänerklint.

– Alla enheter har sina förråd. Dessutom finns färdiga kit att hämta ut för tre dagar om det skulle behövas. Vid behov av ännu mer finns det möjlighet att beställa via avrop från region Skåne.

Enligt uppgifter till Skånskan finns en oro bland hemtjänstpersonalen att de har utsatts för smitta, och att de sprider smittan vidare till varandra och till andra äldre inom hemtjänsten.

– Jag har inte fått några signaler om någon större oro. Vi har ju haft förmånen att i god tid kunna förbereda oss, inte bara materiellt utan även mentalt. Om det finns oro, så bemöter vi den, säger Eva Klang Vänerklint.

Hon vill beskriva läget som väldigt lugnt.

– Vi är väl rustade. Alla enhetscheferna skickar dagligen in rapporter som jag sammanställer och skickar ut till alla. Sedan möts man via Skype två gånger i veckan tillsvidare. En frekvens som kan komma att trappas upp till dagligen om smittläget förvärras.

Hörby kommun har inte vidtagit några åtgärder för att smittspåra eller sätta personalen som jobbade hos den covid-19-sjuke i karantän.

– Vi arbetar efter riktlinjerna som Folkhälsomyndigheten kommit ut med. I dem sägs det inte att vi ska smittspåra. Vad är nyttan med att göra det om ingen vill ha informationen? säger Eva Klang Vänerklint.

En särskild plan för hur socialförvaltningen ska fungera i corona-tider har tagits fram, eftersom den hanterar den kommunala vården och omsorgen.

I planen regleras hur vitala funktioner som exempelvis myndighetsenheten och individ- och familjeomsorgen ska fungera.

– Varje enhet har, utifrån sina förutsättningar, sagt vad som behöver göras om vi hamnar i en situation när många i personalen blir sjuka. Likaså har vi tagit fram åtgärdsförslag om vi hamnar i en situation med många sjuka brukare, säger Eva Klang Vänerklint.

Det finns också i planen hur man löser det om många måste jobba hemifrån. Detta har också i god tid följts upp praktiskt, så att alla medarbetare som kan har fått kollat att de har tillgång till bredband och en bra arbetsplats i hemmet.

Hörby

Majoritet av tjänstemännen jobbar hemifrån

org-31d345b8-83aa-43b6-bc1c-082a6d5fd978.jpg
Hörby
HÖRBY Större delen av de tjänstemän som brukar arbeta på kommunhuset jobbar i stället hemifrån den närmaste tiden.

Det är principen om social distansering för att förhindra coronasmittan som kommunen vill försöka efterleva på detta sätt.

– Vi tar vårt ansvar som arbetsgivare och följer Folkhälsomyndighetens råd. Kan man jobba hemifrån ska man göra det, säger kommundirektör Lena Stenudd Mårtensson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hörby

Bröt sig in i förråd

Hörby
HÖRBY
PREMIUM

Under söndagen bröt sig någon in i en förrådsbyggnad som hör till en fastighet som ligger i Råby. Tjuven eller tjuvarna stal en trimmer och en gräsklippare som förvaras i förrådet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Hörby

Demolerade friluftstoalett

Hörby
HÖRBY
PREMIUM

En friluftstoalett i Fulltoftaområdet har förstörts under en skadegörelse. Någon har lyft upp hela toalettbyggnaden så att rören till toaletten har förstörts. Det är stiftelsen Skånska Landskap som står bakom polisanmälan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hörby

Stal från hemtjänsten

Hörby
HÖRBY
PREMIUM

I slutet av förra veckan har två av hemtjänstens bilar utsatts för stöld. Från den ena bilen stals en ljusramp som var monterad på bilen. Stölden har inträffat mellan torsdagen och fredag morgon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hörby

Inbrott på auktionsföretag

Hörby
HÖRBY
PREMIUM

Ett auktionsföretag på Kraftgatan hade inbrott i slutet av förra veckan. På lördagsmorgonen upptäckte man att någon klippt upp staketet på företagets område. Tjuven eller tjuvarna har sedan stulit en mängd olika maskinverktyg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hörby

100-åring i Hörby firades med tårta och telegram

Fotograf: Solbacken, Hörby kommun
Hörby
HÖRBY På korttidsboendet Solbacken i Hörby bjöds det på kaffe och prinsesstårta på fredagen när Ivan Johansson fyllde 100 år.
Eftersom det råder besöksförbud på alla äldreboenden i landet kunde hans närmaste familj inte vara med på firandet, men det blev en ändå en dag att minnas för jubilaren - som dessutom fick telegram från självaste kungen!
Fotograf: Privat

Ivan Johansson bor till vardags i egen lägenhet i Pers borg mitt i Hörby, men har tillfälligt flyttat in på Solbacken efter en fallolycka i hemmet och efter att ha drabbats av lunginflammation. Efter att ha vårdats på sjukhuset i ett par veckor har han repat sig och ser fram emot att flytta hem igen.

Firades med kaffe

På fredagen fyllde han 100 år, vilket firades med kaffe och tårta tillsammans med boende och personal på Solbacken. På grund av besöksförbudet kunde hans nära och kära inte vara med på firandet, men det blev ett ordentligt födelsedagsfirande ändå.

– Pappa firade med personalen och sina kompisar på Solbacken. Jag åkte dit och överlämnade blommor, två stora tårtor och presenter från familjen, bland annat ett foto från Kalmar museum på pappa när han var tre år gammal. Jag fick stå utanför och lämna över det eftersom inga besökare får komma in, berättar dottern Marie-Louise Jansson, som bor i Ludvigsborg.

Besöksförbud

På grund av besöksförbudet på Solbacken har Skånskan inte kunnat träffa den nyblivne 100-åringen. Men vi har fått en pratstund med honom på telefon.

– Det blev en bra dag. Vi drack kaffe och tårta, och jag fick presenter och blommor och till och med telegram från kungen, berättar Ivan.

Dottern Marie-Louise fyller på med bakgrundsinformation om sin far, och berättar om hur han och hustrun Ylva för drygt 20 år sedan lämnade sitt älskade Nässjö och flyttade till Skåne för att komma närmare barn och barnbarn.

– De flyttade först till Malmö. Men de gillade inte att bo i stan, och tyckte det var besvärligt med avgaserna. Efter att ha varit ute åkt en runda bestämde de sig för att flytta till Hörby. Mamma hade läst att man blir äldre om man bor nära skogen, säger Marie-Louise.

Det gjorde susen

Den friska och hälsosamma luften i Hörby tycks ha gjort susen! Inte nog med att Ivan Johansson precis har passerat 100-årsstrecket. Hustrun Ylva blir 98 år den 10 april. Hon bor numera på Källhaga, ett annat av Hörbys äldreboenden.

– Vi har alltid trivs bra i Hörby. Vi var ute och tittade oss omkring innan vi flyttade hit, och tyckte att det verkade lugnt och fint här, säger Ivan Johansson, som alltså har sina rötter i Småland.

Han är uppväxt i Mörtfors, utanför Oskarshamn, och har bott i Nässjö i 50 år. Tillsammans med hustrun Ylva har han två döttrar - Marie Louise och Christina, varav den senare bor i Enköping.

– Huset som vi hade i Nässjö byggde jag nästan helt på egen hand, berättar han.

Många resor

Som inredare och montageledare på legendariska Nässjöföretaget Karl Ruthérs Butiksinredningar fick han hela världen som arbetsfält. Ivan Johansson reste till många länder och inredde allt från lyxhotell till sjukhus, butiker och universitetsbyggnader. Arbetet tog honom bland annat till Holland, Tyskland, Island, Belgien och Irak.

– Jag har rest över hela jordklotet. Vi byggde bland annat ett lyxhotell i Bagdad under Saddam Husseins tid. Det var skottsäkra glas i alla fönstren, säger Ivan.

– I källaren under hotellet byggdes en ledningscentral med metertjocka väggar. Det nog tänkt att Saddam Hussein skulle kunna använda det som skyddsrum. Pappa var med och inredde källaren också. Den upptäcktes av amerikanarna när de gick in Irak, inflikar Marie-Louise.

Pensionär sedan länge

Ylva Johansson var hemmafru, och såg till att vardagen i Nässjö fungerade för familjen när maken var iväg på jobbuppdrag.

– De tyckte att det var bäst så. Pappa reste så mycket i sitt arbete, och var iväg långa perioder, att det fungerade bäst om mamma kunde vara hemma.

Nu har Ivan Johansson varit pensionär i 35 år. Huset i Nässjö är sålt, liksom sommarstugan i Sandsjöfors.

Numera är det Hörby som är hans hemort, och här trivs han alldeles utmärkt, och har familjen på nära håll. Barnbarnet Niklas är till exempel krögare på Rönåsrasten och Orupssjukhuset.

– Pappa är väldigt snäll, och har alltid varit väldigt generös som person och han är noga med att vara ordentlig. Han vill vara modernt klädd, och skorna är alltid putsade och blanka, berättar Marie-Louise.

Trivs bäst

Ett stillsamt pensionärsliv har det aldrig varit tal om för den nyblivne 100-åringen. Han trivs bäst med att vara i gång.

– Pappa är en duktig hantverkare. Innan han började på Ruthérs gjorde han möbler, och klockor. När han gick i pension började han tillverka korgar, som mamma målade. Sen sålde de korgarna. De hade stora leveranser, bland annat till Stockholm, säger Marie Louise Jansson.

Ivan Johanssons hyresvärd Pelle Skerup i Hörby skickar med en hälsning till jubilaren.

– Ivan är min äldsta hyresgäst, och jag får verkligen passa på att gratulera honom, säger Pelle Skerup när Skånskan ringer upp.

Han vittnar också om att Ivan Johansson är en aktiv pensionär som tycker om att hjälpa till.

– Han ryckte in som hotellvärd och portier på Stora Hotellet i Hörby när barnbarnet Niklas hade hand om hotellrestaurangen och rumsuthyrningen. Då var Ivan nästan 90 år, berättar Pelle.

Höör

Höör och Hörby står tillfälligt utan kommunpolis

Fotograf: Arkivbild
Höör
Hörby
Höör/Hörby Både Höör och Hörby kommun står tillfälligt utan kommunpoliser. Inom loppet av några veckor har både Malin Sjöblom och Anna Johansson slutat på sina poster. Johansson gjorde sin sista arbetsdag under fredagen.

Det är inte första gången som Höör och Hörby kommun står utanför kommunpolis. Så var det under stora delar av 2018 efter att Martin Thornell lämnade posten som gemensam kommunpolis för både Höör och Hörby.

I februari 2018 meddelade dåvarande chefen för lokalpolisområde Eslöv Anna-Karin Boije att från och med sommaren samma år skulle varje kommun i polisområdet ha en egen kommunpolis. På sensommaren och hösten togs de lediga tjänsterna i besittning av Malin Sjöblom i Hörby och Anna Johansson i Höör.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL