Kultur

”Den svåraste bok jag skrivit”

Christoffer Carlsson. Illustration: Tora Carserud
Artikel Kultur och Nöje 9 november är det dags för Bokens dag i Hässleholms kulturhus. Med start i dag presenterar vi de fyra medverkande författarna - Christoffer Carlsson, Alexander Karim, Katrine Engberg och Amanda Svensson. Först ut är Christoffer Carlsson.

Vi har stämt träff på Bokmässans sista dag. Christoffer Carlsson ska ta tåget hem till Stockholm om en timme och bär runt på mässans två tjockaste böcker – Anna-Karin Palms Selma Lagerlöf-biografi och Carina Burmans Bellman-biografi. Fast på hemresan är planen inte att läsa utan att skriva på kriminalromanen som så sakteliga är på gång efter Järtecken.

– Järtecken är säkerligen ingen perfekt roman men jag vet inte riktigt hur jag ska trumfa den, säger Christoffer Carlsson fundersamt. Jag vill skriva något som har samma innerlighet som den men kanske ge mig på ett lite mer krångligt intrigbygge och se vad som händer med relationer och emotioner då.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

App som tar bort kinesiska appar tas bort

Den populära kinesiska videoappen Tiktok var en av de appar som togs bort av den indiska appen, som nu i sin tur tagits bort av Google.
Den populära kinesiska videoappen Tiktok var en av de appar som togs bort av den indiska appen, som nu i sin tur tagits bort av Google.
Fotograf: Jens Kalaene/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Google har tagit bort den indiska mobilappen "Remove China Apps" från sin appbutik då den bryter mot reglerna, enligt en talesperson för företaget. Den indiska appen, som laddats ner över fem miljoner gånger sedan slutet på maj, har som syfte att ta bort Tiktok och andra kinesiska appar från användarens telefon.

Appens popularitet har ökat kraftigt under de senaste veckornas infekterade gränskonflikt mellan Kina och Indien, som urartat i slagsmål och stenkastning mellan soldater. När appen tagit bort alla kinesiska appar får användaren upp ett meddelande som kan översättas: "Du är grym. Inga kinesiska appar hittade".

Många indier, och en talesperson för premiärminister Narendra Modis hindunationalistiska parti, har använt hashtaggen #BoycottChineseProducts i sociala medier för att uppmuntra till bojkott av populära kinesiska appar.

Ekonomi

Vinstlyft för Lantmännen

Lantmännen redovisar tertialrapport. Arkivbild
Lantmännen redovisar tertialrapport. Arkivbild
Fotograf: Vidar Ruud NTB/Scanpix/TT
Ekonomi
Ekonomi

Lantbrukskooperativet Lantmännen, med varumärken som Axa och Kungsörnen i portföljen, redovisar en vinst före skatt på 447 miljoner kronor för årets första fyra månader.

Det kan jämföras med 335 miljoner kronor under samma period i fjol.

"Lantmännens goda utveckling har fortsatt inom samtliga divisioner och affärsområden, fram till utbrottet av coronaviruset i mitten av mars. Påverkan från pandemin har varit störst inom foodservice-segmentet i Lantmännen Unibake samt i Swecon", skriver Lantmännen i ett pressmeddelande.

Skurup

Cyklist påkörd av bil vid mack

Skurup
Skurup En cyklist blev påkörd av en personbil i korsningen mellan Jakobsgatan och Svaneholmsvägen i Skurup strax innan klockan åtta på onsdagsmorgonen.

Enligt larminfon ska personbilen ha tagit i cykelns bakhjul, varpå cyklisten tappat balansen och ramlat.

Cyklisten ska vara vaken och talbar men har fått en skada på handen.

Larmet inkom 07 51.

Texten uppdateras.

Utrikes

Kravaller vid protest mot polisvåld i Paris

Demonstranter i Paris protesterar mot polisvåld och en svart mans död i samband med ett polisingripande 2016.
Demonstranter i Paris protesterar mot polisvåld och en svart mans död i samband med ett polisingripande 2016.
Fotograf: Rafael Yaghobzadeh/AP/TT
Utrikes
Utrikes Kravaller bröt ut i Paris på tisdagskvällen, sedan omkring 20 000 personer trotsat förbudet mot folksamlingar och gått ut på gatan för att protestera mot en ung svart mans död under ett polisingripande 2016.
Vissa demonstranter kastade sten mot polisen, som svarade med tårgas.

Protesterna i Paris utlöstes av två nya obduktionsrapporter, som drar motstridiga slutsatser om orsaken till Adama Traorés död i samband med ett polisingripande 2016.

24-åringen flydde från en id-kontroll och gömde sig i en byggnad, där han senare hittades och övermannades av tre poliser, som enligt en av polisernas vittnesmål höll honom nere med sin samlade kroppsvikt. Traoré förlorade medvetandet i polisbilen och avled senare på en polisstation i närheten. När ambulansen kom fram hade han fortfarande handbojor.

Olika slutsatser

I fredags rentvåddes poliserna av en medicinsk rapport, som slår fast att Traoré inte dog av "positionell asfyxi", det vill säga kvävning till följd av fasthållning i ett läge som gör det omöjligt att andas. I stället anser experterna att dödsorsaken var hjärtsvikt utlöst dels av bakomliggande sjukdomar, dels av kraftigt stresspåslag och utmattning under polisingripandet.

Rapporten utesluter inte heller att den THC – den aktiva ingrediensen i cannabis – som Traoré hade i blodet kan ha bidragit till hans död.

Den bedömningen avfärdas i en annan rapport, beställd av Traorés familj, som släpptes under tisdagen. Enligt den dog han av polisens handhavande under gripandet.

Tårgas och gummikulor

Demonstrationerna började sent på tisdagseftermiddagen utanför en domstolsbyggnad i norra Paris, i strid med det coronarelaterade förbudet mot folksamlingar om fler än tio personer. En del demonstranter kastade projektiler mot polisen, som svarade med tårgas för att skingra folksamlingen.

Samtidigt drabbade poliser och demonstranter samman i närheten av ringleden runt huvudstaden, där polisen sköt gummiklädda kulor mot demonstranter sedan man blivit angripen med stenar.

Inspirerade av USA

Många som gått ut på gatan var tydligt inspirerade av den proteströrelse som lamslagit delar av USA den senaste veckan, efter det att den obeväpnade svarte mannen George Floyd dödats under ett polisingripande. På flera plakat syntes samma slagord som skanderats på gatorna i Minneapolis, New York och Los Angeles: "I can't breathe" och "Black lives matter".

– När vi tar strid för George Floyd tar vi också strid för Adama Traoré. Det som händer i USA är ett eko av det som händer i Frankrike, sade Traorés syster Assa i ett tal till demonstranterna tidigare på tisdagen.

Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner fördömer protesterna, och säger att våld inte har någon plats i en demokrati.

– Inget rättfärdigar det beteende vi fått se i Paris i kväll, med tanke på att gatuprotester är förbjudna för att skydda allmänhetens hälsa.

Ekonomi

Lufthansas kvartalsförlust: 22 miljarder

Tyska Lufthansa redovisar en nettoförlust på omkring 22 miljarder kronor för första kvartalet. Arkivbild.
Tyska Lufthansa redovisar en nettoförlust på omkring 22 miljarder kronor för första kvartalet. Arkivbild.
Fotograf: Matthias Schrader/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Tyska Lufthansa, hårt drabbad av coronapandemins effekter på resandet, redovisar en nettoförlust på 2,1 miljarder euro, motsvarande runt 22 miljarder kronor, för första kvartalet.

Nettoförlusten uppgick till 342 miljoner euro under motsvarande kvartal i fjol.

Utan intäkter blöder Lufthansa stora summor varje månad. För närvarande använder bolaget 800 miljoner euro, motsvarande cirka 8 miljarder kronor, varje månad av sin likviditetsreserv.

I nuläget räknar Lufthansa med att 40 procent av bolagets trafik åter är i gång i september.

Rättad: I en tidigare version beskrevs Lufthansas räkenskapsår felaktigt.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Ekonomi

Minskad förlust för Clas Ohlson

Lotta Lyrå, vd för Clas Ohlson. Arkivbild.
Lotta Lyrå, vd för Clas Ohlson. Arkivbild.
Fotograf: Lars Pehrson/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Detaljhandelskedjan Clas Ohlson redovisar en rörelseförlust på 58,5 miljoner kronor för perioden februari till april, fjärde kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Det kan jämföras med rörelseförlusten på 77 miljoner motsvarande period 2019.

Bolagets totala försäljning uppgick samtidigt till 1 644 miljoner kronor att jämföras med 1 742 miljoner kronor fjärde kvartalet föregående år.

I delårsrapporten skriver Clas Ohlson att den makroekonomiska utvecklingen är fortsatt osäker på grund av covid-19 och att man därför föreslår att ingen utdelning lämnas till aktieägarna.

FAKTA

Fakta: Clas Ohlsons bokslut

Clas Ohlsons delårsrapport för perioden som sträcker sig 1 februari – 30 april:

Kvartal 4, 2020 Kvartal 4, 2019

Omsättning 1 644 1 742

Rörelseresultat -41 -77

Resultat före skatt -58,5 -77

Resultat efter skatt -46 -62

Resultat per aktie -0:73 kronor -0:98 kronor

Siffror i miljoner kronor om ej annat anges

Utrikes

Europa cyklar sig ut ur pandemin

Precis som i många andra städer målas nya cykelbanor upp i Rom.
Precis som i många andra städer målas nya cykelbanor upp i Rom.
Fotograf: Andrew Medichini/AP
Utrikes
Utrikes Bryssel, Barcelona, Berlin – under coronavåren har cykelbanorna i Europas städer blivit bredare och fler än någonsin för att människor inte ska trängas i kollektivtrafiken.
Cykeln ska hjälpa oss ur krisen – och det är inte första gången.

I Europa tycks coronapandemin innebära en cykelrevolution.

När virusrestriktioner hävs behöver det ske utan att smittspridningen tar fart igen. En strategi som många av de stora europeiska städerna har anammat är att locka invånarna upp på cykeln i stället för att trängas i kollektivtrafiken. Bilder på vältrafikerade cykelvägar runt om i Europas vittnar om att det fungerar.

Milano, Bryssel, Barcelona, Berlin, Budapest och flera städer i Storbritannien är bara några exempel på platser där det nu händer saker. Cykelbanor breddas på bekostnad av bilarnas körfält, fler cykelställ placeras ut och nya cykelvägar ritas upp där det förut inte fanns några. Vissa blir så kallade pop-up-cykelbanor medan andra förväntas bli kvar permanent.

Förändrad gatubild

I Paris byggs cykelbanenätet ut – både pop-up-cykelbanor och permanenta cykelbanor – med 650 kilometer.

Emmanuel Marin är en av stadens cyklister som tidigare har drivit en blogg där han tipsat om cykelleder som leder ut från staden. Nu följer han utvecklingen inne i stadskärnan där förändringen främst syns på eftermiddagarna, som innan coronakrisen brukade innebära relativt lugna gator.

– Nu är det många som cyklar på eftermiddagarna. Vi får se om det fortsätter så när det blir sämre väder, det kommer säga mycket om framtiden, resonerar han.

"Soptunnemodellen"

Det är inte första gången som cykling får ett lyft av en pandemi. "Cykla – och håll dig frisk" löd uppmaningen under spanska sjukan när cykeltillverkare tryckte upp annonsblad och uppmanade människor att sätta sig på cykeln.

Och den här våren har cykelinfrastrukturen i flera städer anpassats och utvecklats i rask takt. När Cykelns dag under onsdagen uppmärksammas för tredje året i rad har mycket hänt som för cyklingen framåt.

Lars Strömgren har jobbat med cykelfrämjande i många år.

– Corona har skapat ett fönster för förändring där beslutsfattare behöver agera och visa att de inte latar sig, utan kavlar upp armarna och tar itu med saker, säger Lars Strömgren, vice president för Europeiska cykelförbundet, ECF, och ordförande för Cykelfrämjandet.

En del av gatubilden

– Det finns även en acceptans från folk som annars kanske står på barrikaderna och är förbannande så fort man tar bort en parkering. Det är många saker som råkar sammanfalla som jag definitivt tror är positivt för cykelfrågan, fortsätter han.

Emmanuel Marin i Paris har själv varit ute och cyklat på de nya, ofta gulmarkerade, cykelvägarna.

– Jag tog en bild för några dagar sedan på en populär bro där det numera finns betongklossar för att skydda cyklisterna. Nu har de blivit en del av gatubilden i Paris, säger han.

Rättad: I en tidigare version hade Lars Strömgren fått fel efternamn.

Emilia Söderholm/TT

I Nederländerna har flera restauranger och kaféer öppnat upp för 'bike-trough'.
I Nederländerna har flera restauranger och kaféer öppnat upp för "bike-trough".
Fotograf: Peter Dejong/AP
I Paris stod flera nya cykelbanor redo när virusrestriktionerna hävdes i mitten av maj och fler började vistas utomhus.
I Paris stod flera nya cykelbanor redo när virusrestriktionerna hävdes i mitten av maj och fler började vistas utomhus.
Fotograf: Thibault Camus/AP
I Berlin markeras en ny cykelbana intill en, i vanliga fall, tungt trafikerad väg.
I Berlin markeras en ny cykelbana intill en, i vanliga fall, tungt trafikerad väg.
Fotograf: Joerg Carstensen/AP
Som i många andra städer uppmanas Bryssels invånare att ta cykeln i stället för att åka kollektivt.
Som i många andra städer uppmanas Bryssels invånare att ta cykeln i stället för att åka kollektivt.
Fotograf: Francisco Seco/AP

FAKTA

Fakta: Cykelns dag

2018 utsåg FN den 3:e juni till Cykelns dag. Dagen ska bidra till att uppmärksamma cykeln som ett enkelt, prisvärt, pålitligt, rent och miljömässigt hållbart transportmedel.

Instiftandet av Cykelns dag hade länge efterfrågats av World Cycling Alliance (WCA) och European Cyclists Federation (ECF). Under klimatmötet i Paris 2015 presenterade organisationerna en analys av hur cykling bidrar till att möta FN:s globala hållbarhetsmål.

Källa: FN och Cykelfrämjandet

Inrikes

Fyra drunknade i maj

Under årets första fem månader har 17 personer drunknat i Sverige, enligt preliminär statistik. Arkivbild.
Under årets första fem månader har 17 personer drunknat i Sverige, enligt preliminär statistik. Arkivbild.
Fotograf: ANDERS WIKLUND/TT
Inrikes
Inrikes

Fyra personer drunknade i maj, enligt Svenska Livräddningssällskapets preliminära statistik. Det är två färre än under maj i fjol.

En av de omkomna drunknade i samband med att ett pontonplan nödlandade och sjönk i en sjö i Sundsvallstrakten. Två drunknade i olyckor med båtar och en i en isolycka.

Samtliga fyra drunknade i maj var män.

Totalt i år har 17 personer drunknat i Sverige, två färre än under motsvarande period 2019.

NÄSTA ARTIKEL