Ulf Kristersson håller tal på stämman. Foto: TT

Brott och straff

Moderaterna fokuserar ytterligare på lag och ordning vid årets partistämma i Västerås. Bland annat föreslås en sänkning av straffåldern, eftersom partiet menar att personer som är yngre än 15 ägnar sig åt tung brottslighet, väl medvetna om att de inte kan råka riktigt illa ut.
Den strängare linjen kommer inte som någon överraskning, Moderaterna har styrt fokus mot olika former av ”hårdare tag” successivt. Med detta avlägsnar sig partiet ytterligare från Fredrik Reinfeldts Nya Moderaterna, vilket är ett bidragande syfte med utspelen.
Man ska alltid vara aktsam innan man ändrar lagen baserat på ett fåtal individers avvikande beteende. Men gängkriminaliteten är ett reellt och stort problem och det finns nästan garanterat väljarstöd för de här ändringarna.
Förhoppningsvis stannar Moderaterna också upp och funderar över vilka av åtgärderna som man vet är effektiva för att stävja brott. En uppstramning måste ske på vetenskaplig basis, vilande på bevis för att åtgärderna fungerar. Det är bra att partiet också nämner förebyggande åtgärder i samma andetag, som att passa på att se över hur socialtjänsten arbetar om man utreder en sänkt straffålder. Det är att föredra att förebygga och förhindra brott än att försöka åtala en fjortonåring för det.
Det är Skåne som kan ta åt sig äran eller skulden för förslaget om sänkning av straffåldern, eftersom det kommer från Staffanstorps Christian Sonesson. Om Moderaterna inför nästa valrörelse väljer att samarbeta med Sverigedemokraterna underlättar denna uppstramade säkerhetspolitik det projektet avsevärt, även om Sonesson menar att Moderaterna i nuläget går längre än SD i frågor om lag och ordning. Han vill dock gärna se ett ”konservativt” block med samarbete mellan Moderater, Kristdemokrater och Sverigedemokrater om det går att få majoritet på det sättet. Detta alternativ låter allt mer sannolikt att döma av riktningen Moderaterna stakat ut. Manegen är då krattad med skånska verktyg.

Dagens fråga

Kommer du att äta någon semla i dag?

Loading ... Loading ...