Foto: Amr Nabil/AP/TT

Semestra kungligt i Paris

Paris Tycker du att de vanliga lyxhotellen inte har det där lilla extra som kröner en semester?
Varför då inte spendera den välförtjänta semestern i Ludvig XIV:s inte så enkla boning.

Till våren öppnar hotellet Le Grand Contrôle inne på Versailles-området. Byggnaderna från 1600- och 1700-talet som ligger i anslutning till själva slottet och ett stenkast från den berömda spegelsalen (även om man av naturliga skäl inte bör testa om den formuleringen, som även används av hotellgruppen Airelles Collection själva, håller streck).

”För att passa sömlöst in i den kungliga omgivningen, den enda av sitt slag i världen, kommer hotellet på Versailles att hålla sig till 1700-talsstilen” skriver Airelles Collection på sin hemsida.

Versailles, som ligger ungefär en timma utanför Paris, tjänade som hem för Ludvig XIV som flyttade till det då nybyggda slottet 1682 och det fortsatte sedan vara Frankrikes maktcentrum fram till den franska revolutionen 1789. Det är en nätt liten skapelse på 2 300 rum och 63 154 kvadratmeter.

Hotelldelen är något mindre och kommar att ha 14 rum och lägenheter, restaurang, gym och en inomhuspool. Vad det kommer att kosta är oklart, enligt CNN, men man börjar ta upp bokningar i december. Hotellet får sitt namn från en av de byggnader som det kommer uppta, den byggnad från 1680 från vilken slottets finanser sköttes.

Dagens fråga

I går var första dagen med danska gränskontroller. Tror du att de blir ett problem?

Loading ... Loading ...