First Aid Kit. Foto: Claudio Bresciani/TT

Ulla Billquist-stipendiet till hyllad duo

NÖJE På onsdagen presenterades årets mottagare av Ulla Billquist-stipendiet. I år är det systrarna Klara och Johanna Söderberg i First Aid Kit som tar emot priset.

– Vi är hedrade att få ta emot Ulla Billquist-stipendiet. Vi kände inte till henne innan, men vilken inspirerande kvinna och vilket sorgligt livsöde. Ulla visar på hur betydelsefull musik är i svåra tider. Att ge våra lyssnare tröst i vardagen har alltid varit ett mål för oss. Det är något som Ulla gjorde, och fortsätter göra, för dom som lyssnar idag, kommenterar First Aid Kit i ett pressmeddelande.

Varje år prisas en kvinnlig artist som på något sätt har främjat musiklivet. Bakom stipendiet står Folkets hus och Parker och att en duo nu får det har aldrig tidigare hänt.
– Det känns som ett självklart val eftersom First Aid Kit, det vill säga Johanna och Klara Söderberg, representerar ett genreöverskridande mod i sin musik som mycket väl harmonierar med Ulla Billquists stora musikskatt, säger Mikael Sandberg, kulturchef på Folkets Hus och Parker.

Prissumman som är på 30 000 kronor har tidigare år gått till flera kvinnliga musiker med Skåneanknytning som  Linnea Henriksson, Amanda Jenssen, Edda Magnason, Pernilla Andersson, Jill Johnson och Sanna Nielsen.
Förra året var det Seinabo Sey som tog emot priset.