Musikal

Skönheten kliver in i en magisk värld

Drömrollen för Sofie Gunnarsson är Kristina i Kristina från Duvemåla. I bakgrunden syns klänningen som Helen Sjöholm bar när hon spelade just den rollen vid urpremiären på Malmö Musikteater 1995.
Artikel Musikal På fredag är det dags för Sofie Gunnarsson att inta rollen som Belle när det är premiär för Skönheten och odjuret på Malmö opera.

Scenen på Malmö opera befinner sig i något slags organiserat kaos. Det är teknisk repetition och fokuset ligger på all teknik som används för att få in publiken i sagans värld och för det magiska slottet att börja leva. På fredag har Skönheten och odjuret premiär.

För Sofie Gunnarsson som spelar titelns skönhet, Belle, är det lite som att själv kliva in i en magisk värld.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Körde trimmad A-traktor - frias

Eslöv
FLYINGE Polisen stoppade en 17-åring som körde en trimmad A-traktor. Men åtalet mot honom ogillas.

Det var den 1 februari som 17-åringen kom körande i Flyinge i en A-traktor som han köpt tillsammans med sin far ett par år tidigare.

En mötande polispatrull reagerade på att fordonet körde för snabbt, följde efter och mätte hastigheten till 65 kilometer i timmen. Det är max 40 kilometer i timmen på sträckan och en A-traktor får inte köras snabbare än 30.

Klarade 80 km/tim

Polisen stoppade 17-åringen och undersökte A-traktorn. Det visade sig att den var trimmad att kunna köra 80 kilometer i timmen om man tog bort en sprint, annars höll den drygt 20 kilometer i timmen.

17-åringen åtalades förutom hastighetsöverträdelse och olovlig körning även för brott mot knivlagen eftersom polisen hittade en kniv i fordonet.

Men 17-åringen frias på alla tre åtalspunkterna. Han har själv sagt att han inte kände till att A-traktorn var trimmad och även om han gjorde det är det enligt tingsrätten inte bevisat att han kände till att den därmed var att betrakta som personbil. Därmed kan han inte fällas för olovlig körning.

”Osäker mätmetod”

Inte heller är de bevisat att han körde för snabbt, menar tingsrätten. Poliserna uppmätte 17-åringens hastighet genom att köra efter honom och samtidigt titta på polisbilens hastighetsmätare. Det är en osäker mätmetod, anser domstolen som noterar att åklagaren inte lagt fram någon kontroll av att polisbilens hastighetsmätare var kontrollerad vid tillfället.

När det gäller kniven kan 17-åringen inte dömas för den heller eftersom han berättat att han var på väg för att fiska med några kamrater och skulle använda kniven då. Därmed var innehavet befogat.

Svalöv

Stoppades för drograttfylleri

Polisbil med blåljus på natten.
Även passageraren var påverkad av narkotika.
Foto: Johan Nilsson/TT
Svalöv
Teckomatorp En personbil kontrollerades i Teckomatorp under söndagen. Det visade sig att såväl föraren som en passagerare var påverkad av narkotika.

Det var under den sena söndagskvällen som en polispatrull stoppade en bil i Teckomatorp för en kontroll. Snart skulle det visa sig att föraren var misstänkt påverkad av narkotika.

Efter ett snabbtest stod det klart att den tjugoåriga föraren tagit vad polisen betecknar som en tyngre form av narkotika. Föraren är därför misstänkt för drograttfylleri och ringa narkotikabrott i form av bruk. Körkortet togs om hand på platsen.

Intill föraren satt ytterligare en person, även han var drogpåverkad och misstänks för ringa narkotikabrott.

Utrikes

Åtta års fängelse för inlägg om demokrati

Yttrande- och pressfriheten i Vietnam tycks allt mer hotad. Arkivbild.
Yttrande- och pressfriheten i Vietnam tycks allt mer hotad. Arkivbild.
Foto: Minh Hoang/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En vietnamesisk man som i flera Facebookinlägg förespråkat demokrati i sitt hemland dömdes på tisdagen till åtta års fängelse för "förtal av landets ledare".

Den 29-årige mannen nekar till åklagarnas påstående om att han ska ha spridit statsfientlig propaganda.

Den åtalade hade lagt upp 366 artiklar och totalt 110 timmar videomaterial där han enligt en statlig nyhetsbyrå "förtalade Kommunistpartiet och socialismen och förödmjukade Ho Chi Minh och andra ledare för partiet och staten".

29-åringen hade även delat nyhetsartiklar kring protesterna och demokratirörelsen i Hongkong innan han greps i september 2019.

Asienchefen för människorättsrörelsen Human Rights Watch, Phil Robertson, kallar domen "skandalös och oacceptabel".

– Vietnams regering måste upphöra med sina nedslag på bloggare och aktivister, och frige alla som de låst in för att de vågat säga vad de tycker, säger han.

I måndags dömdes tre andra personer till upp till sju års fängelse för påstådda försök att störta Kommunistpartiet. Under våren har en rad kända journalister har gripits i landet.

Inrikes

Livstid fängelse – lämnade sitt offer att dö

Avspärrningar runt området kring den plats utanför Markaryd där den 70-åriga mannen hittades död. Omständigheter gjorde att polisen misstänkte att mannen utsatts för brott. Arkivbild.
Avspärrningar runt området kring den plats utanför Markaryd där den 70-åriga mannen hittades död. Omständigheter gjorde att polisen misstänkte att mannen utsatts för brott. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Den äldre mannen hittades död och bunden i skogen utanför småländska Markaryd förra sommaren. Kort därpå flydde de misstänkta gärningsmännen över Öresundsbron i den mördade mannens bil.
Nu döms förövarna till livstids fängelse.

Den 70-årige mannen lämnade frisören en eftermiddag i slutet av juli. Det var sista gången han sågs vid liv. Tio dagar senare hittades han död av danska orienterare i skogen – bunden till både fötter och händer med livrem.

Reste till norr

Den äldre mannen blev mördad den 31 juli förra året, och i samband med det misstänks de två utpekade gärningsmännen ha stulit 70-åringens bil, en ljus Volvo som användes för vidare färd till Norrland, där de inblandade skulle plocka bär.

Polisen kom dock männen på spåret efter att en av deras färdkamrater berättat för en man på bärplockningsfirman om olika händelser under resan mellan Småland och Norrland som han tyckte var märkliga. Denne slog sedan larm till polisen.

Från norr gick de misstänktas färd sedan söderut via Stockholm, där en av dem försökte ta ut pengar med den mördade mannens bankkort. Den 5 augusti passerade de Öresundsbron med den stulna bilen, och vidare genom Danmark till Tyskland.

Greps utomlands

Fyra dagar senare häktades de i sin frånvaro. Efter en internationell efterlysning kunde den ena mannen gripas utmed en motorväg i Tyskland den 20 augusti. Den andre greps i december i Polen.

Nu döms båda männen till livstids fängelse för mord av Växjö tingsrätt.

Männen, som båda är födda 1971 och kommer från Ukraina, åtalades för mord alternativt grov misshandel och grovt vållande till annans död samt för tillgrepp av fortskaffningsmedel. En av dem åtalades också för försök till bedrägeri till följd av försöket att få ut pengar med den mördades bankomatkort, något de också döms för.

"Präglats av råhet"

Enligt tingsrätten har männen begått mordet för att dölja bilstölden, och man anser att dådet i viss mån ska ha planerats då en av männen redan på förmiddagen tillgripit tejp, sax och livrem som sedan användes vid själva brottet.

Planeringen visar att männen redan innan brottet varit förberedda på att ta till våld, resonerar rätten som anser att gärningen "präglats av råhet och brutalitet" samt att offret med stor sannolikhet både känt smärta och stor dödsångest under den tortyrliknande behandlingen som avslutades med att den äldre mannen lämnades att dö på en avlägsen plats i skogen.

Männen döms till utvisning efter avtjänat straff.

Anna Karolina Eriksson/TT

Ekonomi

Nytt miljardpaket ska rädda spansk ekonomi

Den statliga spanska järnvägen får nio miljarder för att klara krisen. Arkivbild.
Den statliga spanska järnvägen får nio miljarder för att klara krisen. Arkivbild.
Foto: Manu Fernandez/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den spanska regeringen lanserade på tisdagen ytterligare ett stort stödpaket för att rädda landets ekonomi. Motsvarande 18 miljarder kronor ska hjälpa transportsektorn, som drabbats hårt i landet som i stor utsträckning stängt ned under pandemin.

Den statliga järnvägen Renfe får hälften av summan, nio miljarder kronor, genom lån. Resten av summan ges i bidrag till privatägda transportföretag.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Utrikes

Rapport: Attacken mot Soleimani var olaglig

Fotografier på iranske Qassem Soleimani och irakiske Abu Mahdi al-Muhandis på platsen där de dödades i en drönarattack i januari 2020. Arkivbild
Fotografier på iranske Qassem Soleimani och irakiske Abu Mahdi al-Muhandis på platsen där de dödades i en drönarattack i januari 2020. Arkivbild
Foto: Hadi Mizban/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den amerikanska drönarattack som dödade den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani i Bagdad i januari var inte lagenlig. Det är kontentan av en rapport av FN:s särskilde utredare Agnès Callamard som släpptes på tisdagen.

USA hade inga bevis på att en attack mot amerikanska intressen var nära förestående när attacken skedde, konstaterar Callamard i rapporten. Därmed rörde det sig om ett egenmäktigt angrepp som bröt mot FN:s stadgor.

"Soleimani ansvarade för Irans militära strategi och handlingar i Syrien och Irak. Men i frånvaron av ett faktiskt överhängande hot var USA:s handling olaglig", skriver Callamard.

Även den tongivande irakiske milisledaren Abu Mahdi al-Muhandis dödades i drönarattacken mot Bagdads flygplats.

Rapporten om dödliga riktade attacker med beväpnade drönare kommer att presenteras i sin helhet vid FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève på torsdag.

Sport

Örebros läkare: Rutinerna har inte följts

Flera spelare i Örebro mådde illa, och bedöms ha varit matförgiftade, i söndagens 1–2-förlust borta mot Sirius.
Flera spelare i Örebro mådde illa, och bedöms ha varit matförgiftade, i söndagens 1–2-förlust borta mot Sirius.
Foto: Christine Olsson/TT
Sport
Sport De tidigare illamående Örebrospelarna är friska, tränar för fullt och testas inte för covid-19.
Samtidigt medger den allsvenska klubbens läkare Ulf Nordström att fel begicks i bortamatchen mot Sirius.
– Rutinerna finns ju, men de har inte följts, säger han.

Ulf Nordström befann sig inte på plats på Studenternas IP i Uppsala i söndags när fem, sex Örebrospelare började må illa, och vissa kräktes, i samband med uppvärmningen inför den allsvenska matchen mot Sirius.

Sedan länge har det varit vedertaget att det gästande lagets läkare inte alltid åker med på bortamatcherna eftersom många har andra uppdrag vid sidan av fotbollen. Då faller det medicinska ansvaret, för båda lagen, på hemmalagets klubbläkare.

Under coronapandemin har klubbläkarens roll blivit extra viktig i den medicinska bedömningen av spelare före match. Men i helgen fick Sirius klubbläkare Jakob Johansson aldrig informationen om Örebrospelarnas hastiga iinsjuknande, något som Nordström är kritisk till.

Misstänker matförgiftning

– Oavsett vilket lag det är, i det här fallet oss, måste man reagera och ta kontakt med ansvarig läkare, säger Ulf Nordström.

TT: Kommer ni ändra några rutiner?

– Rutinerna finns ju, men de har inte följts. Inom ledningen måste man vara observant när det blir sådana här situationer. Då måste man ta kontakt med ansvarig läkare som får göra en medicinsk bedömning vad det här rör sig om.

TT: Hur mår spelarna i dag?

– Enligt de rapporter jag har fått mådde de bra redan i går (måndag), mår bra i dag (tisdag) och tränar för fullt.

"Djupt beklagligt"

Nordström vill inte berätta vilka spelare det handlar om, men säger att de är uttagningsbara till söndagens hemmamatch mot Varberg.

I ett uttalande på sin webbplats är Örebro, som misstänker att spelarna drabbades av matförgiftning hemma i Örebro i söndags, självkritiska till sitt eget agerande.

"Först och främst tar vi vårt fulla ansvar för att vi missat att hantera delar i den kedja som finns för att säkerställa att vi tillsammans med fotbollsfamiljen ska minimera risken för smittspridning i en svår samhällssituation. Det är något vi naturligtvis ser som djupt beklagligt", skriver ÖSK och poängterar att ingen spelare eller ledare hade symptom på sjukdom före avresan till Uppsala.

Friskt i Sirius

De Örebrospelare som mådde illa, kräktes och spelade mot Sirius kommer inte att testas för covid-19. Ett av symptomen för infektionssjukdomen är illamående, men spelarna anses nu vara friska.

– Samtliga mår bra, är feberfria och uppvisar inga som helst symptom. Då är de i arbete, säger Ulf Nordström.

Även i Sirius mår spelarna bra.

"Läget lugnt i Sirius. Ingen som mig veterligen insjuknat sedan i söndags", skriver Sirius läkare Jakob Johansson i ett sms till TT.

Efter helgens händelse har Svensk elitfotbolls disciplinutskott upprättat en anmälan mot Örebro som riskerar straff i form av en erinran, en varning eller böter. Allsvenska konkurrenten Hammarby har tidigare fått en erinran sedan klubbens delägare Zlatan Ibrahimovic besökt omklädningsgrummet i samband med hemmamatchen mot Östersund (2–0) i mitten av juni.

David Hjorter/TT

FAKTA

Fakta: Fotbollens smittregler

I maj fastställde intresseorganisationen Svensk elitfotboll ett omfattande regelverk för hur allsvensk fotboll ska bedrivas under coronapandemin. Nedan följer fem viktiga punkter, regelverket kan ses i sin helhet här.

+ Klubbläkarens viktiga roll

Hemmalagets läkare tar emot och granskar på matchdagen självskattningsformulär som fyllts i av spelare, ledare och matchfunktionärer. Läkaren godkänner vilka som är behöriga att anlända och vistas på arenan. Samma procedur genomför bortalagets läkare som sedan rapporterar till hemmalagets läkare, som i sin roll som matchläkare fastställer vilka spelare och ledare som är behöriga att delta i matchen.

+ Ankomst till arenan

Separat ankomst för lagen, med en tidsintervall på minst 15 minuter. Säkerhetsavstånd på två meter hålls.

+ Områden med begränsad tillgång

Gäller uppvärmningsytor, avbytarbänkar, ytor för behandling av skadade spelare, bårpersonal och första hjälpen, avgränsade områden för lagen samt matchfunktionärer vid ankomst och hemfärd, endast ett område för inpassering för övrigt behöriga, ledningsrum med tillhörande säkerhetsfunktioner, tv-produktion, pressrum, intervju- och mixed zone för journalister och fotografer.

+ Sanitära riktlinjer

Toaletter städas noggrant inför varje match och ska som minimum innehålla tvål eller handsprit, möten hålls i väl tilltagna rum där säkerhetsavstånd på två meter kan hållas, ingen lineup, inga maskotar eller eskorter, ingen lagfotografering, inga handhälsningar.

+ Transporter

Ledare, spelare och funktionärer rekommenderas att transporteras individuellt direkt till och från arenan, helst med eget transportmedel, annars rekommenderas resa med halvfulla bussar med en person på varje dubbelsits och om möjligt på varannan rad. Flyg kommer bara att bli aktuellt i ett fåtal fall.

Inrikes

14 nya dödsfall i covid-19

Ytterligare 283 konstaterat coronasmittade i Sverige. Arkivbild.
Ytterligare 283 konstaterat coronasmittade i Sverige. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Under det senaste dygnet har ytterligare 14 personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige. Socialstyrelsen meddelar att kapaciteten på iva är god – samtidigt larmar Öland om trängsel.

Med de 14 nya dödsfallen stiger den totala dödsiffran till 5 447 personer i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Den svenska situationen är mer positiv just nu. Vi har ett mycket lågt antal allvarliga fall, och de milda fallen sjunker även de kraftigt de senaste dagarna, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Det rullande medelvärdet för nya iva-vårdade för hela riket närmar sig fem. Även kurvan över antalet avlidna fortsätter att sjunka.

– Det här är effekten av att den sociala distanseringen, det fysiska avståndet mellan människor, upprätthålls. Det måste fortsätta upprätthållas.

Larm från Öland

Man har fått signaler om att det fungerar mindre väl på vissa semesterorter, säger Carlson. Han uppmanar alla att fortsätta följa restriktionerna.

– Det är oerhört viktigt att alla håller i detta. Budskapet är: Res ansvarsfullt, undvik platser med mycket trängsel, stanna hemma om du är sjuk och undvik kontakter med människor du inte umgås med normalt. Skaffa inga nya bekantskaper på semester, säger Carlson.

45 procent av svenskarna kommer att resa en eller fler gånger inom Sverige, enligt en undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det har även kommit in rapporter om att antalet gästnätter ökar i Sverige vilket tyder på att fler reser.

Länsstyrelsen i Kalmar har larmat om trängsel på Öland.

– Vi fortsätter att vädja till dig som rör sig utomhus i Sverige att hålla avstånd till alla. Var hjälpsam och säg vänligt till om någon kommer för nära. Det är viktigt att du som arrangör, verksamhetsansvarig eller resebolag gör det lätt för dina kunder att hålla avstånd, säger Stefan Anering, enhetschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

God kapacitet på iva

Det totala antalet bekräftat smittade ligger nu på 73 344 personer, 283 fler än i måndags, och 116 patienter vårdas just nu för covid-19 med respiratior.

– Tillgängligheter i intensivvården är fortsatt god. Vi har nästan 34 procents tillgänglig kapacitet, vilket är väldigt positivt, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Kapaciteten varierar dock i landet.

– Drygt hälften av alla regioner rapporterar också förbättringar både på kort och lång sikt. Däremot ser den andra hälften små försämringar, det gäller framför allt turistorter.

NÄSTA ARTIKEL