Citruscurd med ingefära passar ypperligt när det serveras afternoon tea. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Härlig citruscurd med ingefära

Recept Köpt lemoncurd kan vara alldeles för söt, så varför inte göra en egen där man kan reglera sötman själv. Det här är en favorit. Servera till scones eller på rostat bröd.

Citruscurd med ingefära
Till 1–2 burkar, 40 minuter

Du behöver: 
2–3 ekologiska citroner
2–3 ekologiska limefrukter
2–3 msk riven färsk ingefära
cirka 2 1/2 dl socker
125 g smör, skuret i kuber
4 stora ägg

Gör så här: 
Riv skalet från citronerna och limefrukterna. Pressa saften, du behöver sammanlagt 1 1/2 deciliter. Blanda skal och saft med ingefära, socker (reglera mängden efter smak) och smör i en värmetålig skål. Placera skålen ovanpå en kastrull med sjudande vatten. Rör då och då med en träslev tills sockret har löst upp sig och smöret har smält.
Tillsätt lätt uppvispade ägg och fortsätt röra tills det tjocknat och röran täcker slevens baksida. Det tar cirka 20–25 min, rör ofta för att få en slät curd.
Häll upp i väl rengjorda och varma glasburkar. Sätt på lock och låt svalna innan de ställs in i kylen. Curden tjocknar ordentligt först när den stått i kylen i ett par timmar.
Tips! Kan även göras i mikrovågsugn på högsta effekt i 5–7 min, pausa ofta för att röra.

Dagens fråga

I går var första dagen med danska gränskontroller. Tror du att de blir ett problem?

  • Nej (80%, 651 Röster)
  • Ja (20%, 163 Röster)

Antal röster: 814

Loading ... Loading ...