Elise Einarsdotter Arkivbild

Skånska fick årets Guldkatt

Musik Vid Jazzkatten-galan på jazzklubben Fasching i Stockholm delades årets jazzkatter ut på tisdagen.
Den skånska pianisten och kompositören Elise Einarsdotter fick ta emot Guldkatten vid galan.

Elise Einarsdotters kommer från Borrby utanför Kristianstad. Under en hittills 35-årig karriär har hon varit verksam i grupperna Tintomara och Elise Einarsdotters Ensemble. Dessutom har hon arbetat som jazzpedagog vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm.

Priset delas ut av Sveriges Radio P2 till ”en jazzig svensk artist, musiker eller kompositör som under en längre tid fyllt publikens hjärtan med musikaliska upplevelser”.

Fanny Gunnarsson från Tomelilla var nominerad som årets nykomling i kategorin Årets nykomling men fick se sig slagen av Josefine Runsten. Hon kan dock trösta sig med att hon prisades förra året, då i kategorin Årets grupp, tillsammans med  bandet We float.

Galan leddes av en annan skånska, Edda Magnason,

Övriga pristagare:

Årets nykomling: Josefine Runsten.
Årets grupp: Johan Lindström Septett.
Årets musiker: Joel Lyssarides.
Årets kompositör: Georg Riedel.

Läs mer:

[contentcards class="skd-related-link" url="https://www.skd.se/2019/10/05/fran-pianoskatt-till-nominerad-jazzkatt/"][contentcards class="skd-related-link" url="https://www.skd.se/2019/10/12/jazzskatten-fanny-gunnarsson/"]