Victor Nilsson Lindelöf under det svenska fotbollslandslagets träning på Friends arena inför tisdagens EM-kvalmatch mot Spanien. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Nilsson Lindelöf med i kvällens EM-kval

Chanserna är stora att mittbacken Victor Nilsson Lindelöf är tillbaka i kvällens viktiga EM-kvalmatch på Friends arena där Sverige möter Spanien.
– Alla 24 spelare tränade för fullt. Utgångsläget är att ”Vigge” är spelklar, säger förbundskapten Janne Andersson.

Victor Nilsson Lindelöf missade sista matchen inför landslagssamlingen med sitt Manchester United mot Newcastle på grund av ryggproblem. Han var inte med i det svenska laget som i lördags besegrade Malta.
Men det ser ut som att han ska vara tillbaka i kväll då Sverige möter tuffast tänkbara motstånd i form av Spanien.

– Alla 24 spelare tränade för fullt. Utgångsläget är att ”Vigge” är spelklar. Han kände sig hundra procent efter träningen i dag, så han är uttagningsbar, säger förbundskapten Janne Andersson till SVT-Sport.
Om Nilsson Lindelöf mot förmodan inte kan spela så finns det alternativ. Bland annat Djurgårdens mittback Marcus Danielson som gjorde mål direkt i debuten senast mot Malta. Men även Filip Helander, som i somras bytte Bologna mot Glasgow Rangers, kan bli uttagen i Anderssons elva.
– Jag måste ta mig en rejäl funderare kring det. Hade vi mött Spanien i lördags hade Helander startat, men nu är det svårare, säger Sveriges förbundskapten Janne Andersson.

Sverige hängde med resultatmässigt förra gången de bägge länderna möttes i Madrid. Men under den sista halvtimmen av matchen kunde Spanien göra tre mål och ta en klar seger.

– Den matchen vi hade i Madrid är den svåraste matchen vi har haft. Vi har hyfsad kontroll fram till minut 60-65, men vi kunde hantera när vi själva vann boll, menar Andersson.
– Men vi har större erfarenhet att hantera den här typen av matcher, jämfört med för tre år sedan. Vi måste komma upp i vår högsta nivå, vilket vi har gjort förr.
Markarydsbon Lasse Jacobsson har scoutat kvällens motståndare. Han menar dock att det varit en knepig uppgift då de med sin fantastiska bredd av högklassiga spelare roterar friskt i laguppställningen.
– Det är ju som Janne sagt att de byter mellan fem och nio spelare mellan match 1 och 2, och frågan är ju om de gör det nu. Om de tycker att de har den bredden, säger Jacobsson till SVT-Sport.

Spanien är tillsammans med Vitryssland det lag som använt flest spelare, 34 stycken att jämföra med Sveriges 23 stycken.
En spelare som Sverige slipper möta i kväll är Spaniens lagkapten Sergio Ramos som är avstängd efter sin tredje varning i kvalet i förra matchen mot Norge.
– Frågan är vem som spelar mittback när Ramos är borta. Det borde ha betydelse. Det är den spelare man aldrig byter ut. Han spelar varje match och är kapten, så det borde finnas någon betydelse i gruppen. Nu valde han att åka med hit för att hjälpa till på det sättet. Men det är oerhört länge sedan han inte spelade i någon större match, säger Lasse Jacobsson.

Sportresultat

Sport i dag