Kultur

Chantouria firar med releasefest

Sabina Chantouria. Foto: Maurice Hawkins
Artikel Kultur och Nöje Sabina Chantouria släpper nu musikvideon till nya singeln Fire and Flame och låter filmen stå i centrum.

Releasefest för musikvideo, det känns nytt?

– Ja, den här videon gjorde jag i våras när jag var i Los Angeles. Den är inspelad i en känd filmstudio, Studio 60, där artister som Sia, Lana del Rey och Ariana Grande också spelat in. Det var ett ganska stort projekt för mig så därför ville jag också göra en grej av det nu när låten släpps, så att ha en relesefest för själva videon känns roligt och nytt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

OS i Tokyo 2021

Nilshagens sköna debut – klar för final

Therese Nilshagen och Dante Weltino är klara för dressyrens individuella final på onsdag.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport I fem år har hon väntat.
När stunden kom levererade Therese Nilshagen och Dante Weltino i OS-debuten.
Ekipaget är klart för den individuella finalen på onsdag – och där finns mer att ge.
– Jag ska släppa lite på handbromsen, säger hon.

Tårarna föll när Dante inte klarade veterinärbesiktningen i Rio de Janeiro. Den här gången sprack dressyrstjärnan upp i ständiga leenden.

Rann gjorde det likväl.

Men nu var det svett som ringlade sig ned för kinderna, en transpiration sprungen ur anspänningen, hettan och den luftfuktighet som får var och en i Tokyo att kippa efter andan genom munskydden.

– Vi har fått specialfrackar, men det är ändå väldigt varmt. Det är det verkligen, säger Nilshagen.

Stabilt utan misstag

Temperaturen på den inre tillfredsställelsen var avgjort högre, minuterna efter att hon klivit ur sadeln.

De sju domarna gav henne 75,140 procent, en bra bit under hennes personbästa på Dante, men det hör till de oskrivna reglerna att det inte strös med procent hur som helst i de stora mästerskapen.

Tekniskt och konstnärlig bjöd heller inte Nilshagen på en absolut fullträff, men hon gjorde det hon hade tänkt sig att göra: en stabil runda utan misstag.

– Det var planen. Nu ska jag lägga lite mer kraft i passage och piaff, försöka lite mer och inte vara rädd för att göra ett misstag och släppa på handbromsen.

TT: Hade du den i?

– Lite, får man säga. Det var inte så att jag satt och fegred, men jag kände vi kan bättre i passagen och piaffen. Jag försökte "safa" lite. Det är först och främst laget som gäller.

– Missar man något, åker man ned.

Tvåa i sin grupp

I det nya OS-formatet kvalar ryttarna i olika grupper, där de två främsta ekipagen garanterat når finalen. Nilshagen var tvåa i sin grupp, bakom brittiskan Charlotte Fry.

– Vi är här först och främst för lagtävlingen, men att redan nu veta att man får rida en individuell OS-final är så klart jätteroligt.

– Känslan är jättebra. Man har lärt sig att inget är självklart.

TT: Vad finns mer att få ut av dig och Dante?

– Det finns ett par procent som ligger där och lurar och dom ska jag nog få fram. Man kan lita på Dante, han är lite av en "show man", blir aldrig rädd eller så. Vi är ett sammansvetsat par. Han vet vad det handlar om.

"Det hedrar honom"

Patrik Kittel och Well Dones öde – ekipaget fick stryka sig i torsdags – ökade pressen på Nilshagen.

– Vi blev alla lite chockade och ledsna över det som hände Patrik, men vi har en stark laganda och Patrik har tagit det väldigt professionellt och finns här som ett stöd för oss andra. Det hedrar honom verkligen. Vi måste göra det bästa av situationen och vi har inget att förlora.

Antiona Ramel och Brother de Jeu rider snart och i morgon avslutas Grand prix-klassen.

Då rider systern Juliette Ramel på Buriel.

De åtta bästa lagen når tisdagens lagfinal och de 18 främsta ryttarna når den individuella finalen på onsdag.

Den avgörs i kür, det fria programmet till musik.

Henrik Skiöld/TT

OS i Tokyo 2021

TT-FLASH: Sverige klart för OS-kvartsfinal

Sport
Sport Sverige är klart för kvartsfinal i OS-fotbollen efter seger med 4–2 mot Australien.

OS i Tokyo 2021

Rolfö och Lindahl bakom ny svensk seger

Sveriges Fridolina Rolfö – tvåmålsskytt mot Australien.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Med två mål av Fridolina Rolfö och en straffräddning av Hedvig Lindahl kunde Sverige till slut vinna den svängiga tillställningen mot Australien med 4–2. Därmed är Sverige klart för OS-kvartsfinal.

Sverige inledde stressat och utan flytet som man hade i OS-premiären mot USA. Men i den 20:e minuten visade svenskorna prov på sin offensiva spets.

Kosovare Asllani vann bollen och spelade ut den till Sofia Jakobsson till höger. Inspelet från Jakobsson nådde Fridolina Rolfö som från nära håll bara satte dit foten till 1–0.

Men i den 36:e minuten skulle också Australiens Sam Kerr visa vilken toppspelare hon är när hon vann duellen mot Chelseakollegan Magdalena Eriksson och nickade in 1–1. Och kort in i den andra halvleken kom nästa kalldusch för svenskorna. Kerr nickade in 2–1 efter att svenskorna tappat bort henne helt i försvaret. Men repliken kom snabbt genom Lina Hurtig som vräkte sig fram och tryckte in 2–2.

Rolfö ville dock inte vara sämre än Kerr och i den 63:e minuten gav hon åter Sverige ledningen efter ett pangskott utifrån. Rolfö var dock inte ensam matchhjälte för Sverige.

I den 69:e minuten fick Australien straff och Kerr gick fram för att försöka sätta sitt tredje mål. Då räddade Hedvig Lindahl till svenskornas jubel. Med knappt tio minuter kvar att spela kunde också Stina Blackstenius nicka in slutresultatet 4–2 och skicka Sverige till OS-kvartsfinal.

Lasse Mannheimer/TT

Marie Carlsson/TT

Sport

Solskjær förlänger med United

Ole Gunnar Solskjær. Arkivbild.
Foto: Michael Sohn/AP/TT
Sport
Sport Ole Gunnar Solskjær får fortsatt förtroende i Manchester United.
Norrmannen har förlängt sitt kontrakt till och med 2023/2024, meddelar klubben.

Manchester Uniteds manager förde klubben till en andraplats i Premier League den gångna säsongen och nu belönas han med ett nytt kontrakt.

"Ole och hans stab har arbetat outtröttligt och byggt grunden för långsiktig framgång på planen. Resultatet av detta har blivit tydligare under de senaste två säsongerna och vi ser fram emot att se det här laget att fortsätta utvecklas", säger klubbens vd Ed Woodward i ett uttalande.

United-ikonen Solskjær är stolt över att få fortsatt förtroende.

"Alla vet vilka känslor jag har för den här klubben. Jag är lycklig över att ha skrivit på ett nytt kontrakt. Det är en spännande tid för Manchester United", säger han i ett uttalande.

Magnus Wilsson/TT

Inrikes

Sökinsats efter att fritidsbåt hittats tom

Sjöräddningen deltar i sökandet efter eventuella försvunna personer i Göteborg. Arkivbild.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Inrikes
Inrikes Sökinsatsen efter att en fritidsbåt hittats tom i Göteborg på lördagsmorgonen fortsätter. Efter att ha sökt av land går nu sjöpolisen vidare med sonarutrustning i vattnet.

– Det finns uppgifter om att det varit en person i båten, men vi har inte anträffat någon person, säger Fredrik Svedemyr, presstalesperson i polisregion Väst.

Ingen har anmälts saknad och polisen har inga uppgifter om vem den eventuella personen skulle kunna vara. I nuläget finns ingen brottsmisstanke utan polisen hanterar ärendet som försvunnen person.

Polisen skriver på sin hemsida att "båten har snurrat runt och eventuellt har någon hamnat i vattnet".

Insatsen påbörjades av räddningstjänsten på lördagsmorgonen efter att en mindre fritidsbåt hittats tom i älven mellan Skandiahamnen och Älvsborgs fästning vid inloppet mot Göteborg. Efter ett tag övergick polisen till att söka av kobbar och skär. Strax före tolv avslutades den delen av insatsen och Sjöpolisen kommer nu att söka vidare bland annat med sonarutrustning i vattnet i området där båten hittades.

Den som gjort iakttagelser eller har tips uppmanas höra av sig till polisen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Utrikes

Första kvinnliga ledaren tar över Samoa

Fiame Naomi Mata'afa när hon svor ämbetseden i ett tält i maj.
Foto: Anetone Sagaga/Samoa Observer/AP/TT
Utrikes
Utrikes En "ny dag" har grytt, utropar premiärminister Fiame Naomi Mata'afa efter en lång maktkamp i Samoa.
Efter över två månader som "illegal" ledare har företrädaren gett upp och maktskiftet inletts.

Den gamle premiärministern Tuilaepa Sa'ilele Malielegaoi förlorade valet i april – men vägrade släppa makten, och lämnade inte över några nycklar till de folkvaldas lokaler. Mata'afa, som blir önationens första kvinnliga ledare, svor därför sin ämbetsed i ett tält framför parlamentet.

Men dödläget om vem som egentligen styr har bestått, ända tills i fredags då en appellationsdomstol fastslog att Malielegaoi barrikaderat sig illegalt på premiärministerns kontor och att Mata'afa varit landets rättmätiga ledare sedan i maj.

Nytt parti

Enligt vittnen har nu Malielegaoi flyttat ut sina tillhörigheter från kontoret.

– Detta är en ny dag! säger Mata'afa.

– I dag har jag och min regering hållit möten för att inleda maktskiftet, meddelar hon enligt nyhetsbyrån AFP, och tillägger att det formella bytet till ett nytt styre kan ske på tisdag.

Valresultatet var en politisk jordbävning i Samoa, eftersom Malielegaois parti HRPP har dominerat så länge att önationen ibland har beskrivits som en enpartistat. Bara några månader före valet hoppade Fiame Naomi Mata'afa av från HRPP till det nybildade partiet FAST, som alltså nu ska styra.

Skippade en fredag

Samoa väckte för tio år sedan uppseende genom att "hoppa över" datumlinjen, när landet bytte tidszon från 11 timmar efter GMT (Greenwich Mean Time) till 13 timmar före. Klockorna ändrades alltså inte, men landet ville hellre vara först när det globala dygnet börjar än sist. Därmed gick invånarna dock miste om ett helt dygn vid bytet, när fredagen den 30 december 2011 hoppades över.

Närliggande Amerikanska Samoa har dock kvar den gamla tidszonen. Med sina band till USA föredrog de öarna att fortsätta med en tid som ligger en timme efter Hawaii.

Henrik Samuelsson/TT

Inrikes

Drunkningstillbud – ambulanshelikopter på väg

En räddningsinsats pågår vid en badplats i Katrineholms kommun sedan en person hittats i vattnet. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Inrikes
Inrikes

En räddningsinsats pågår vid en badplats i Katrineholms kommun i Södermanlands län sedan en person hittats i vattnet.

Ambulans och räddningstjänst är på plats. De som larmade om händelsen har tagit personen i land.

Ambulanshelikopter är på väg, enligt räddningstjänsten.

OS i Tokyo 2021

Helena Duplantis kan stoppas från OS-arenan

Armand och Helena Duplantis. Arkivbild.
Foto: Tommy Pedersen/TT
Sport
Sport Armand Duplantis verkar få försöka jaga OS-guld utan mamma Helena vid sin sida.
Hon har nämligen inte fått någon ackreditering till arenan.
– Det stämmer, säger förbundskapten Karin Torneklint till Expressen.

Armand Duplantis är på OS för att ta guld och är storfavorit. 21-åringen har både pappa Greg och mamma Helena som tränare och han har flera gånger pratat om deras betydelse för stavhoppsframgångarna.

– Jag är tacksam att få ha mina föräldrar här. Det är superviktigt för mig, att bara kunna snacka skit eller prata om vad som helst. Eftersom de är mina föräldrar kan jag också ibland glömma att det är OS och bara se det som en tävling på Ullevi i Göteborg eller något, sade han inför OS.

Men när kvalet till herrarnas stavhopp inleds 31 juli ser det just nu ut som att det bara är Greg Duplantis som får befinna sig inne på Olympiastadion i Tokyo.

– Vi har inte riktigt klart för oss hur det fungerar än. Men det är väldigt få av våra coacher som får bo inne i byn, för där krävs en AO-ackreditering. De som har en AO-ackreditering får även vara på uppvärmningsområdet, träningsarenan och inne på tävlingsarenan. Just nu har vi bara fyra såna ackrediteringar totalt, säger Karin Torneklint till Expressen.

Förbundskaptenen hoppas att det ska klarna under de närmaste dagarna.

– Sen finns det en P-ackreditering, men vi har inte så många av dem heller. Har man en sån får man bo utanför byn, men kan komma in till uppvärmningsområdet och träningsarenan. Men det kan vara så att man även kan få en coachbiljett och komma in med den på teknikgrenarna, men det vet vi inte än, säger hon.

Anton Johansson/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL