Kultur

”Banks är en vanlig man, men ändå inte”

Deckarförfattaren Peter Robinson besökte Bokmässan i Göteborg i september.Foto: Ola Kjellby
Artikel Kultur och Nöje Gunilla Wedding har träffat den brittiska deckarförfattaren Peter Robinson som är aktuell med sin 26: bok om kriminalkommissarie Alan Banks.

Alan Banks är en välbekant polis för trogna deckarläsare. Den första boken i serien, Gallows view, kom 1986 och sedan dess har Banks enträget jagat brottslingar i Yorkshire med fiktiva Eastvale som bas.

Genom åren har han stigit i graderna inom polisen, skiljt sig och barnen har blivit stora och flyttat hemifrån. Banks har också haft en längre kärlekshistoria med kollegan Annie Cabbot och ytterligare ett antal mer kortvariga relationer. Och naturligtvis har han svävat i livsfara många gånger.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Granqvist tror på ny klubb: "Sista refräng"

Henrik Lundqvist. Arkivbild.
Foto: Frank Franklin II
Sport
Sport Henrik Lundqvist har gjort sitt i NY Rangers.
Experten Erik Granqvist tror dock att målvakten kommer att fortsätta spela i NHL.
– Jag tror att han får en sista refräng i kroppen, säger han.

Målvaktstränaren och Viasats expert Erik Granqvist säger att NY Rangers beslut att köpa ut Henrik Lundqvist från det sista året på kontraktet var väntat.

Däremot tror han inte NHL-klubbens agerande även blir slutpunkten för 38-årige Lundqvist.

– Det en stor möjlighet att han gör ett sista försök. Lundqvist har om och om igen visat att han är som bäst när det är avgörande matcher. Varje coach älskar att ha sådana spelare, säger han.

– Colorado, Washington och Vegas har alla behov av målvakt. Kanske ha honom tillsammans med (Philipp) Grubauer i Colorado. Möjligtvis Vegas, tillsammans med Robin Lehner. Att de två tillsammans skulle vinna Stanley Cup vore en sagolik avslutning.

Granqvist är säker på att "knoppen och kroppen" kommer att avgöra vilket beslut som tas, samt hur starkt suget är att gå hela vägen och vinna Stanley Cup.

– Han har en tävlingsinstinkt som sällan skådats. Det är inte för pengarna han i så fall gör det, det är för chansen att vinna Stanley Cup, säger han.

– En sak som är viktig att säga: om han kan skapa en bra plan och rytm, kanske inte spela lika mycket matcher. Och en plan för hur han ska träna och vara redo att starta. Det är den största nyckeln.

Anders Wallin/TT

Cesar Fältskär/TT

Sport

US Open-finalisten utslagen i Paris

Victoria Azarenka är utslagen i Franska mästerskapen.
Foto: Michel Euler/AP/TT
Sport
Sport US Open-finalisten Victoria Azarenka frös i Paris och slogs ut i andra omgången.
För herrsegraren i New York, Dominic Thiem, gick det bättre i Franska mästerskapen.

Den tredjeseedade österrikaren Thiem besegrade Jack Sock, USA, med 6–1, 6–3, 7–6.

För den andraseedade Rafael Nadal gick det ännu lättare att ta sig till tredje omgången. Spanjoren, som är ute efter sin 13:e titel i tennisens grand slam på grus, förlorade bara fyra game i hela matchen mot amerikanen Mackenzie McDonald (6–1, 6–0, 6–3).

– Det var en bra match för mig i dag, jag är väldigt glad. Jag försöker alltid att spela så bra jag kan, säger storfavoriten på grus.

Det är inte många veckor sedan Victoria Azarenka tog sig till final i US Open. Men i nästa grand slam-turnering tog det stopp efter andra omgången. I den första matchen klagade den förra världsettan över kylan. Och på onsdagen förlorade den tiondeseedade belarusiskan mot den 161-rankade slovakiskan Anna Karolina Schmiedlova med 2–6, 2–6.

Utkörd i rullstol

Schmiedlova har visat strålande form efter att ha gjort comeback efter en knäskada i fjol och slog ut Venus Williams i första omgången.

Femteseedade Kiki Bertens fick köras ut i rullstol efter sin match mot Sara Errani efter att ha fått kramp i den tre timmar och elva minuter långa matchen. Nederländskan vann med 7–6, (7–5), 3–6, 9–7.

Errani hade en matchboll i matchen. I ilskan efter förlusten stormade hon ut, svärandes på italienska, från arenan och anklagade efteråt Bertens för att ha fejkat kramperna.

"Kunde inte röra fingrarna"

Bertens svar:

– Kramperna kom och gick i matchen. Jag kunde inte ens knyta näven i en segergest för jag kunde inte röra fingrarna, säger hon.

– Och det var fysion som hindrade mig från att gå själv av banan.

Först efter en halvtimmes behandling efter matchen släppte kramperna, berättar Bertens.

Grand slam-turneringen på grus flyttades från maj till september på grund av coronapandemin.

Kävlinge

Sena träffar för äldre anmäls som regeringstrots

en skylt för inspektionen för vård och omsorg.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kävlinge
Kävlinge Kävlinge kommun anmäls både till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och till Justitieombudsmannen, JO, då de inte öppnar äldreboendena förrän den 5 oktober.

I morgon torsdag hävs regeringens tillfälliga besöksförbud på äldreboenden.

Men som Skånskan tidigare berättat så öppnar inte Kävlinge kommun för inomhusbesök förrän måndagen den den 5 oktober. Motiveringen är att man inte har alla rutiner på plats förrän då.

Kommunen har gått ut med informationer till allmänheten om att anhöriga är välkomna först den 5 oktober och att besöken måste bokas på förhand. Detta ogillas av en Kävlingebo, som anmält Kävlinge kommun till både IVO och JO.

– Jag vill anmäla Kävlinge kommun för att de går emot regeringsbeslutet, skriver anmälaren. Kävlinge kommun vill vänta till den 5/10 med att häva besöksförbudet. Dessutom måste man boka besöket och om jag förstod juristen på presskonferensen i dag så är det förbjudet.

Vilken presskonferens det rör sig om framgår ej, men det har varit presskonferenser på Folkhälsomyndigheten där det slopade förbudet har tagits upp.

Kävlinge kommun kan inte hindra någon från att genomföra besök redan den 1 oktober. Det klargjordes till exempel på torsdagens presskonferens.

– Det som gäller nu från och med 1 oktober det är att den som bor på särskilt boende bestämmer om och när han eller hon vill ha besök, fastslog folkhälsorådet vid Socialstyrelsen Iréne Nilsson Carlsson då.

Av Kävlinge kommuns hemsida framgår att besöket ska bokas i förhand och att två besökare åt gången är välkomna. Man ska vara frisk och vara noga med handhygien. De som vill får ha munskydd, som kommunen tillhandahåller. Avstånd ska hållas.

Av kommunens hemsida vädjar man till allmänheten att respektera de rutiner de satt upp.

– De finns för att skydda de boende, skriver kommunen på sin hemsida.

Kävlinge kommuns äldreboenden har inte haft några fall av Covid-19. Däremot har två fall funnits upptäckts bland brukare inom hemtjänsten.

Lagfarter SkD

Huset på Blåklockevägen 11 i Sjöbo sålt igen – andra gången på kort tid

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Oliver Bell, 22, och Veronica Sjöblom, 20, är nya ägare till fastigheten på Blåklockevägen 11 i Sjöbo. Ägarbytet blev klart i september 2020 och köpesumman blev 940 000 kronor. Den tidigare ägaren köpte huset så sent som juni 2018 för 625 000 kronor. Huset har en boyta på 49 kvadratmeter.

Bara några hundra meter bort såldes för mindre än en månad sedan ett annat hus, på Fjällsippevägen 79. Där såldes ett 80 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 1 375 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Staffanstorp

Badbesök bör kunna betalas med kontanter

Bild från Bråhögsbadet.
Foto: Arkivbild
Staffanstorp
STAFFANSTORP Trots att politikerna redan för sex månader sedan verkade eniga om att det ska vara möjligt att betala med kontanter på Bråhögsbadet är det fortfarande inte så.

Den 1 juni 2018 blev det möjligt att betala för badbesök med swish. Några månader senare upphörde möjligheten att betala med kontanter. Men det råder mobilförbud inne på Bråhögsbadet och paradoxen är att man uppmanas betala inträde via mobil som man inte får ha på badet.

Minskar tillgänglighet

Nu skriver Richard Frid och Pierre Sjöström, båda (S) en motion där de begär att man snarast återinför möjligheten att betala för kommunala tjänster, framför allt kultur- och fritidsaktiviteter, med kontanter.

Barn löper risk att bli bestulna på sina mobiler eftersom det inte finns tillräckligt med värdeskåp att låsa in dem i, skriver S-motionärerna.

De tog upp frågan redan i december 2019 i en interpellation som fick ett mycket positivt svar från kommunstyrelsens ordförande, Christian Sonesson (M).

I svaret instämde kommunstyrelsens ordförande i att det finns risk att man utestänger vissa från badet genom att inte erbjuda möjlighet att betala kontant. Speciellt barn och äldre riskerar att drabbas.

Inget har hänt

Det har nu gått sex månader sedan svaret och fortfarande saknas möjligheten att betala med kontanter på badet, konstaterar Richard Frid och Pierre Sjöström i motionen.

De vill att möjligheten att betala med kontanter återinförs snarast. Samtidigt ska medborgare uppmanas att göra större inbetalningar för exempelvis årskort via swish eller med betalkort.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Sjöbo

Över 300 grisar avlivade efter salmonellaupptäckt

Grisar.
Foto: Felipe Morales/TT
Sjöbo
Sjöbo Skånska Dagbladet har tidigare skrivit om att det skett ett utbrott av salmonella på flera gårdar i Skåne och att en av de drabbade gårdarna ligger i Sjöbo. Enligt uppgifter har de tvingats avliva 330 grisar.

En ovanlig typ av salmonella, Salmonella Choleraesuis, har brutit ut i Skåne. Efter utbrottet har grisar behövt avlivas och sättas i karantän.

Enligt uppgifter från Jordbruksverket så har runt 330 grisar behövt avlivats bara på Sjöbogården sedan smittan upptäcktes under en rutinkontroll den 15 september. Det är inte alla grisar på gården som är drabbade, bara en begränsad del.

– Den besättningen är spärrad och vidare smittutredning pågår, skriver Katharina Gielen, biträdande avdelningschef på Jordbruksverkets Djuravdelning.

Att besättningen är spärrad innebär att djur och gödsel inte får flyttas utan Jordbruksverkets tillstånd. Det pågår provtagning på gården för att spåra hur många avdelningar av grisarna som är smittade, det finns inga siffror på hur många djur som är drabbade på gården.

Sjöbogården ska ha levererat djur till runt 20 andra gårdar, det pågår nu en omfattande testning. Hos en av dessa har man hittat spår av smittan.

Det har visat sig att det pågår utbrott av flera olika sorters salmonella samtidigt i Skåne. Jordbruksverket har aktiverat sin krisorganisation för att stärka upp den ordinarie verksamheten.

Salmonella kan spridas via allt från gödsel och foder till vilda fåglar, gnagare eller besökare.

– Det är inte säkert att man hittar källan till smittan, sa Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt, till TT.

Runt 5000 djur har avlivats sedan i somras i samband med smittan. Salmonella Choleraesuis hade fram tills det aktuella utbrottet inte hittats i Sverige sedan 1970-talet.

FAKTA

Så kan djurägare skydda sin besättning

Livdjur: Ha så få livdjurskontakter som möjligt, och köp inte djur från besättningar med okänd smittstatus.

Foder och vatten: Var noga med hygienen längs hela foderkedjan. Djuren ska alltid ha rent foder och vatten – på stall och på bete.

Gödsel: hantera all gödsel som om den vore smittad. Undvik spill, kräv att redskap och maskiner är synligt rena och planera körvägarna.

Undvik korsande flöden (djur/foder/gödsel).

Källa: Jordbruksverket

Malmö

60-årig butiksägare döms för grovt vapenbrott

En av kulsprutepistolerna som hittades i mannens bostad.
Foto: Polisen
Malmö
Malmö Misstänkt stöldgods en butik ledde till att polisen sökte igenom ägarens bostad. Där hittades flera skarpladdade skjutvapen, bland annat tre k-pistar. Den 60-årige butiksägaren döms nu till tre års fängelse for grovt vapenbrott.

Det var vid en rutinkontroll i en butik i centrala Malmö som tjänstemän från miljöförvaltningen hittade smink i hyllorna som misstänktes vara stulet. Polis tillkallades. När patrullen sökte igenom den 60-årige ägarens fickor hittades 0,18 gram kokain och ett tiotal patroner till ett vapen.

Beslut fattades om att göra husrannsakan i mannens bostad. Där hittades betydligt mer komprometterande varor. I lägenheten fanns fem skjutvapen och en stor mängd ammunition. Polisen hittade också en banger.

Hittade dem i plastpåse

60-åringens egen förklaring till vapengömman var att han hittat dem i en plastpåse i källaren. Fyndet gjordes när han skulle undersöka vad några ungdomar hade för sig i utrymmet.

När han förstod var säcken innehöll tog han den med sig för att överlämna till polisen så att de inte föll i kriminellas händer. Men polisen han gripa honom innan dess, påstod han under rättegångsförhandlingarna.

Inte trovärdig

Men tingsrätten tror inte på hans förklaring. Den menar att 60-åringen haft vapnen i sin bostad i närmare en vecka, och därmed haft gott om tid att lämna dem till polisen - om det nu var hans syfte. Men det tror inte rätten att det var, utan anser att hans redogörelse saknar trovärdighet.

Mannen döms till tre års fängelse för grovt vapenbrott,

Ett av vapnen var inlindat i tidningspapper.
Foto: Polisen

Eslöv

Löberöd får trygghetsboende

Vård- och omsorgsnämndens ordförande Tony Hansson (S) tror att de nya trygghetsboendena i Eslöv och Löberöd kan vara en bra lösning för en del äldre.
Foto: ARKIV
Eslöv
ESLÖV/LÖBERÖD Från och med årsskiftet ska äldre kunna ansöka om ett biståndsbedömt trygghetsboende både på Vårlöken inne i Eslöv och på Ölycke i Löberöd.

Det var vård- och omsorgsnämndens ordförande Tony Hansson (S) som begärde att de två punkterna skulle läggas in i förvaltningens lokalförsörjningsplanen vid senaste mötet.

Planerna för Vårlöken har Skånskan berättat om tidigare - trygghetsboendet där är tänkt att ta vid när kohort-avdelningen som reserverats för covid-19-sjuka inte längre behövs.

Men planerna i Löberöd är nya - och de blir nog de som öppnas först på grund av osäkerhet i hur länge corona-situationen kommer att hålla i sig.

– Genom att lägga in det i lokalförsörjningsplanen vill vi berätta att vi nu öppnar upp för trygghetsboende även på Ölycke. Där finns sex rum i en liten fristående avdelning som kan användas för detta, säger Tony Hansson.

I avdelningen finns för närvarande ingen verksamhet alls.

I första hand ska fem av de sex lediga rummen i Löberöd öppnas upp.

– I princip är det klart att köra. Man ska nog kunna ansöka dit någon gång under november-december, säger Tony Hansson.

Vem som helst i Eslövs kommun kan söka till det nya trygghetsboendet i Löberöd, men han tror att det främst är folk i närområdet som kommer att göra det.

Bemanningen på det nya trygghetsboendet i Löberöd kommer att skötas av hemtjänsten. Någon annan personal blir det inte.

Tony Hansson beskriver boendet som en gammal vård- och omsorgsavdelning där de boende har sin egen lägenhet, men samtidigt gemensamma ytor där de kan samlas

Det som gör det möjligt att öppna trygghetsboendet är i grunden en lagändring från årsskiftet. Det hela har diskuterats internt en tid.

– Vi är tidigt på det, och det har funnits funderingar, men vi tror nu det är en bra lösning.

Innan huset i Vårlöken i västra Eslöv kan bli trygghetsboende ska kohortavdelningen stängas och det ska även bli ombyggnader i byggnaden.

Det handlar om en trevåningsbyggnad.

Kohortavdelningen på tredje våningen i byggnaden står tom för närvarande. På våning två finns vård- och omsorgsboende. På nedre våningen inryms tillfälligt ett LSS-boende på grund av ombyggnad av de egna lokalerna.

När det blir trygghetsboende där i Vårlöken blir det i första hand trygghetsboende på första och tredje våningen. När hela byggnaden blir trygghetsboende kan det bli cirka 25 platser där.

Ett biståndsbedömt trygghetsboende är en mellanform mellan eget boende och särskilt boende.

Det är till för den som upplever att den egna bostaden inte längre är funktionsduglig rent fysiskt, med till exempel begränsande trappor.

– Man kan även känna sig ensam, otrygg eller bara i behov av närmare grannar och nya vänner. Ofta uppfyller dessa äldre inte behoven för att få plats på ett biståndsbedömt särskilt boende där vården står i fokus. Här uppkommer behovet av trygghetsboende, beskriver Eslövs kommun det hela.

Kommunen har satt upp ett antal kritierier man måste uppfylla för att få en plats.

NÄSTA ARTIKEL