Foto: TT

Fattigdomsforskare tilldelas ekonomipriset

Nyheter Under måndagen delades Ekonomipriset till Alfred Nobels minne ut till tre fattigdomsforskare: Esther Duflo, Michael Kremer och Abhijit Banerjee.
Priset får de ”för deras experimentella ansats för att mildra global fattigdom”, som det heter i motiveringen.


”Årets pristagare har introducerat ett nytt angreppssätt för att få tillförlitliga svar på hur man kan bekämpa global fattigdom”, skriver Kungliga Vetenskapsakademien i ett pressmeddelande.
De tre vinnarna är Abhijit Banerjee, 58-årig indier som är utbildad vid Harvard och verksam vid Michigan Institute of Technology (MIT), 46-åriga fransyskan Esther Duflo, som även hon är verksam vid MIT och amerikanen Michael Kremer, 54 år, verksam vid Harvard.

Michael Kremer började tillsammans med sina kollegor på 90-talet arbeta med angreppssättet att bryta ned den stora frågeställningen om den globala fattigdomen i mindre och mer hanterbara frågor genom en rad fältexperiment som syftade till att förbättra barns skolresultat i västra Kenya.
Abhijit Banerjee och Esther Duflo fortsatte sedan, ofta tillsammans med Kremer, att arbeta på samma sätt i andra länder och med andra frågor.
”Deras experimentella forskningsmetoder har i dag blivit helt dominerande bland utvecklingsekonomer.”

Ekonomipriset till Alfred Nobels minne instiftades av Riksbanken närmare 70 år efter de andra priserna. Duflo  är den andra kvinnan att få ekonomipriset genom tiderna.

Dagens fråga

Klarar Malmö FF att slå Wolfsburg på hemmaplan?

Loading ... Loading ...