Vill Putin tala förstånd med al-Assad eller Erdogan? Foto: TT

Storkrig på gång?

På mindre än en vecka håller Turkiets invasion av norra Syrien att urarta till ett storkrig i Mellanöstern. Turkiet sade sig enbart vilja upprätta en skyddszon mot kurdiska trupper, men med tanke på att Turkiet under veckan har dödat civila, kvinnor och barn och fått många tusen att fly finns det anledning att tro att Erdogans planer hela tiden varit några andra. Att länderna i regionen har olika allierade gör att situationen kan bli än allvarligare.
Nu tar Syriens president Bashar al-Assad tillfället i akt att stötta de hårt trängda kurderna i nordöstra Syrien vilket i förlängningen troligen innebär att han återfår kontrollen över den delen av Syrien som han förlorade för flera år sen. Al-Assad har förmånen att ha stöd från Ryssland och Iran, men samtidigt har Putin en god relation med Erdogan, frågan de närmaste dagarna är till vilken nytta. Kanske kan Putin få Erdogan att trappa ner striderna, kanske har han inte ens lust att försöka.
Den utlösande faktorn, att Trump för mindre än en vecka sen drog tillbaka de amerikanske trupperna i Syrien efter ett samtal med Erdogan, gör att USA har ett extremt stort ansvar i den här allvarliga konflikten. Många inom den amerikanska politiska ledningen och försvarshögkvarteret Pentagon gör säkert vad de kan för att tala förstånd med Trump och kanske kan han se med egna ögon vad hans oövertänkta beslut ledde till. När Syrien nu tar ett steg in i kriget ger det USA:s ärkefiende Iran ytterligare makt och det lär amerikanerna avsky. Att USA hjälper Saudiarabien med soldater för att skydda oljefälten mot fler attacker från Iran gör Mellanöstern ytterligare instabilt.
Allt detta sker medan EU och vissa medlemsländer alltför svagt försöker kritisera Erdogan och få honom att inse konsekvenserna. Att världen är i händerna på instabila och lynniga ledare som Erdogan, Putin och Trump ger sannerligen ingen god sömn på natten för varken vanligt folk eller ledare med sunt förnuft. Minsta felsteg ytterligare kan få ännu värre konsekvenser. För redan hårt prövade kurder och syrier men även andra.

Dagens fråga

Tänker du köpa en mobillåda till någon i julklapp?

Visa resultat

Loading ... Loading ...