Henrik Stenson blir värd för Scandinavian Mixed. Foto: Anders Wiklund/TT/arkiv

Stenson värd för historisk tävling

GOLF För första gången avgörs en mixad tävling på Europatouren.
Spelplats blir Bro Bålsta utanför Stockholm, där Annika Sörenstam och Henrik Stensson bildar värdpar för tävlingen Scandinavian Mixed.

Det här har varit på tapeten ett längre tag, men nyheten blev officiell först på måndagen i ett pressutskick från herrarnas Europatour.
– Jag är extremt taggad att vara värd för Scandinavian Mixed och att vara det tillsammans med Annika, som är en av de bästa golfspelarna världen har skådat, säger Henrik Stenson.
Det blir ett stort startält med 78 herrar och 78 damer, som gör upp om en prissumma på nätta 1,5 miljoner euro. Det vill säga i runda slänga 16 miljoner kronor.

Alla gör upp om gemensamma prispengar och spelar om samma trofé. Något som aldrig tidigare har hänt på Europatouren.
Scandinavian Mixed den 11 till 14 juni nästa sommar, och blir en del av både damernas och herrarnas Europatour.
Hnerik Stenson har tidigare varit värd för herrtävlingen Masters på Barsebäck och Scandinavian invitational på Hills i Mölndal.
Han fortsätter med sitt engagemang, och får till sin hjälp Sveriges bästa damspelare genom tiderna, Annika Sörenstam.
Golfbanan Bro Hof Slott ligger i hennes gamla hemtrakter, själv växte hon upp oc la grunden till att bli världsetta på den närbelägna Bro-Bålsta-banan.

Värdparet har skrivit kontrakt på tre år.
– Att spela damer och herrar i en kombinerad tävling är spännande för fansen i Sverige men också på den globala arenan där vi fortsätter att visa att golf är till för alla, säger Sörenstam.
Den 49-åriga Floridabon, som la klubborna på hyllan 2008, spelar inte i huvudtävlingen, men väl i den pro-am som föregår Scandinavian Mixed.
Efter att nästa års tävling spelats på Bro Hof kommer man att byta värdbana för 2021 och 2022.
Då lär Skåne bli aktuellt. Tänkbara banor är Vasatorp, Barsebäck eller PGA National Sweden i Bara, där Henrik Stenson är en av del-ägarna. Han representerar dessutom Barsebäck och har ett hus i Barsebäckshamn.
Europatourens vd Keith Pelley tror att Scandinavian Mixed är början på något helt nytt:
– Tävlingen är nästa steg för manliga och kvinnliga golfare att tillsammans tävla på en bana, för samma prispengar och slåss om en trofé.

Även Alexandra Armas, tillförordnad vd för Ladies European Tour, är glad över den nya tävlingsformen:
– Detta är ett avgörande ögonblick för europeisk golf. Denna nya tävling är ett innovativt och inkluderande nytt format som höjer vår sport till nästa nivå och främjar könsbalansen, vilket i slutändan visar att golfen är till för alla.
Stora delar av det Solheim Cup-lag som nyligen besegrade USA lär dyka upp på Bro Hof Slott.

Sportresultat

Sport i dag