Tågbrand Foto: Toomas Laagus
Komikern Johan Wester var en av passagerarna på det brinnande tåget. Foto: Toomas Laagus
Tågbrand Foto: Toomas Laagus
Tågbrand Foto: Toomas Laagus
Tågbrand Foto: Toomas Laagus

Pågatåg brinner på spåret

Eslöv Bortåt 40 resenärer evakuerades i Eslöv efter att ett pågatåg fattat eld på måndagseftermiddagen. Inte förrän vid niotiden på kvällen var trafiken i  gång på båda spåren.
Det var andra gången under måndagen som tågtrafiken genom Skåne drabbades av ett större stopp.

Ett pågatåg var på väg norrifrån när det tvingades nödbromsa några hundra meter från stationen i Eslöv.
Räddningstjänsten larmades om det brinnande tåget klockan 15.07.

Tåget stannade på spåret i höjd med Ringgatan. En eldsflamma syntes ur förarhytten, vars fönster var skadat, och svart rök steg mot himlen.
Ulla Holmqvist och hennes sambo befann sig på ett intilliggande koloniområde och hörde att något var fel med tåget.

– Plötsligt hörde vi en knall. Det var ingen liten knall, det lät som ett gevärsskott. Jag vet inte om det var en kontaktledning som kan ha lossnat.
Det var inga större flammor som syntes och räddningstjänsten fick snabbt elden under kontroll.

Flera brandbilar och ambulanser larmades till platsen. Även polisen ryckte ut, för att bistå räddningstjänsten.
Ombord på tåget fanns mellan 30 och 40 personer, men enligt ambulanspersonalen ska ingen av resenärerna ha fått några skador.
Tågresenärerna fick evakueras och leddes över spåren för att samlas på Hildasfältsgatan.

Bland passagerarna som varit ombord fanns komikern Johan Wester. Han uppger att allt gått lugnt till när tåget tvingades stanna och att situationen var relativt odramatisk.
– Någon hade sett gnistor, men jag satt försjunken i något annat. Det blev mörkt på tåget och en specialbelysning tändes. Sedan fick vi information om att det var eldutveckling. Det var väldigt tydlig information.

Passagerarna stod först församlade vid den gamla silon vid Hildasfältsgatan, innan de leddes vidare mot en buss som skulle hämta upp dem.
Småbarnspappan Mattias ingick bland resenärerna som evakuerats och som nu skulle bussas vidare.

– Jag har tågpendlat i 30 år och är van vid att tågen stannar. Det berör mig inte så mycket längre.
Tågolyckan ledde till att tågtrafiken stod stilla på sträckan.

På Trafikverket hade man inledningsvis ingen tydlig bild av vad som orsakat olyckan. Enligt den preliminära prognosen skulle tågstoppet vara till minst klockan 17.
– Enligt den första rapporten ska kontaktledningen inte ha kommit till skada, vilket alltid är en risk vid bränder på tåg. Men om det verkligen är så kan jag inte säga än. Om den har skadats blir tågstoppet längre, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

Räddningstjänst Syd ryckte ut med ett 15-tal brandmän och en handfull bilar för att arbeta med släckningen.
– Det är inte övertänt men det brinner framför allt i taket på tåget. Släckningsarbetet verkar ha god effekt, säger Mattias Sköld, inre befäl på Räddningstjänsten Syd.

Vid 18.10 meddelade Trafikverket att tågen hade börjat rulla på det ena spåret genom Eslöv och vid niotiden att även det andra spåret hade öppnats.
Det var dagens andra större tågstopp. Från det att tågtrafiken startade på morgonen fram till strax före klockan tolv på dagen var det totalstopp mellan Malmö och Lund på grund av ett signalfel i Arlöv med närmast kaosartade scener som följd när stora mängder passagerare försökte ta sig ombord på ersättningsbussarna.

Dagens fråga

Det är världshejardagen. Kommer du heja på tio personer du inte känner i dag?

Loading ... Loading ...