Mattias Svanberg satte 1-0 mot Irland när Sverige föll med 1-3 i förra kvalmatchen. Nu satte han också 1-0 när Sverige vann med 5-0 mot Island. Foto Patric Söderström / TT / Arkiv

Sverige körde över Island på Olympia

fotboll – I anfallsspelet är vi rörliga och spelar det spel som de här spelarna kan, säger U21-landslagets förbundskapten Roland Nilsson till Cmore.

Det svenska U21-landslaget tog en övertygande storseger när Island kördes över på Olympia i Helsingborg.
Gästerna hade visserligen den första vassa chansen, men sedan var det svenskt för hela slanten. Mattias Svanberg satte 1-0 i nättaketi  22:a minuten, och Viktor Gyökeres utökade till 2-0 på ett lågt skott som inte såg otagbart ut för Patrik Gunnarsson i det isländska målet.

I andra halvlek var det blågul dominans från början till slut. Dejan Kulusevski satte såväl 3-0 som 4-0 innan August Erlingmark nickade in 5-0 på hörna med kvarten kvar inför de 1 832 åskådarna som tagit sig till Olympia.
– Vi spelade lugnt idag, inte som i förra matchen mot Irland. Vi litar på oss själva och spelar vårt spel. Då kommer chanserna, säger Kulusevski till Cmore.
Kulusevski har från flera håll önskats in i Janne Anderssons A-landslagstrupp, men har fått nöja sig med U21.
– Jag är tacksam över att vara här. Det är bra spelare och ledare, konstaterar Kulusevski.
U21-förbundskapten Roland Nilsson kommenterar också Kulusevskis uttagning.
– Gör man bra matcher så får man ögonen på sig. Efter sådana här matcher så kommer diskussionerna. Men samtidigt ska vi vara aktsamma med våra spelare och inte ha alltför bråttom, säger han.

Matchen var Sveriges blott andra i EM-kvalet, i en tabell som haltar kraftigt. Tabelltoppande Irland har tre segrar och en oavgjord på fyra matcher. En av segrarna kom i den match som var Sveriges enda fram till lördagen.
– Det är stor skillnad på vårt spel jämfört med förra matchen. Vi pratade redan i pausen i förra matchen om att vi måste bli mer kompakta och spela som ett lag, säger Nilsson.
– I anfallsspelet är vi rörliga och spelar det spel som de här spelarna kan. De är skickliga och rörliga, men det saknades lite mod i förra matchen, säger Nilsson.
Redan på tisdag spelar Sverige sin tredje match i EM-kvalet då man möter Luxemburg på bortaplan.

Sportresultat

Sport i dag