Marcus Danielsson svarade för en riktig succédebut i landslaget. Felfri i försvarsarbetet och gjorde dessutom det förlösande målet som betydde 1-0 från Sverige. Foto: TT

Succédebut för Danielsson

FOTBOLL Sverige besegrade Malta med klara 4-0 i lördagens EM-kvalmatch på bortaplan – och för mittbacken Marcus Danielsson blev det en riktig succédebut i blågult.

Marcus Danielsson fick chansen från start på grund av flera skador i truppen, inte minst Viktor Nilsson Lindelöf som satt på läktaren.
Det skulle visa sig vara ett succédrag av förbundskaptenen Janne Andersson.
Efter tio minuter tog nämligen Sverige ledningen med 1-0 och då var det Marcus Danielsson som var sist på bollen med en säker bredsida efter hörna.

– Jag visste att bollen skulle komma i den ytan och då var det bara att sätta dit foten. En härlig känsla, rysningar i hela kroppen direkt efteråt, sa Marcus Danielsson, som dessutom var felfri i defensiven, till TV4.
– Bättre än så här kan det inte bli, nolla bakåt och mål.
Sverige jagade sedan ett andra mål och skapade flera chanser, men hade det svårt att få till det i straffområdet samtidigt som Malta försvarade sig bra.
Men så drogs Andreas Granqvist i tröjan i straffområdet, domaren pekade på straffpunkten och Sebastian Larsson tryckte säkert in 2-0 till höger om målvakten.

– Skönt, det var ju 2012 jag senast gjorde mål i landslaget. Straffar har man ju slagit några, så självförtroendet har blivit ganska bra, konstaterade Sebastian Larsson.
Som dessutom fick sätta ytterligare en straff, till 4-0. Därmed alltså tvåmålsskytt.
Det återstående målet skapade Robin Quaison genom en passning inåt bakåt som en Maltaspelare försökte bryta men inte bättre än att det blev självmål.
I den andra halvleken gjorde Janne Andersson alla sina tre byten. Albin Ekdal ersattes av Gustav Svensson, Robin Quaison och Marcus Berg som startat tillsammans på topp byttes mot Alexander Isak och Sebastian Andersson.

Blågult ligger just nu tvåa i EM-kvalgruppen, en poäng före Rumänien.
På tisdag kväll väntar Spanien hemma på Friends Arena i Stockholm. Ett Spanien som kunde ha blivit EM-klart under lördagen men som chockades av en norsk kvittering (1-1) på stopptid,
Spanien får dessutom spela utan Sergio Ramos mot Sverige, han drog på sig ett gult kort mot Norge och är avstängd.

Sportresultat

Sport i dag