Nyheter

Sara Danius har avlidit

Foto: TT
Artikel Nyheter Reaktionerna är många efter beskedet att den tidigare ständige sekreteraren i Svenska Akademien, Sara Danius, avlidit.

Danius avled efter en tids sjukdom och blev 57 år.

Till Expressen säger Sara Danius bror att hon avled i stillhet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Kompress glömd i patient i sju år

En kompress glömdes kvar i en patient i sju år efter operationen. Arkivbild.
En kompress glömdes kvar i en patient i sju år efter operationen. Arkivbild.
Fotograf: Ingvar Karmhed / SvD / TT
Inrikes
Inrikes

En kvarglömd kompress har påträffats i en patient – sju år efter operationen, rapporterar P4 Väst.

En Lex Sarah-anmälning har lämnats in mot NU-sjukvården, som består av Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) i Trollhättan och Uddevalla sjukhus.

Såret efter operationen läkte aldrig som det skulle och patienten har enligt anmälan haft ont sedan dess, och tvingats att sluta jobba. Trots det tog det sju år innan den 20 centimeter långa kompressen hittades.

Utrikes

Twitter faktakollar missnöjd Trump

USA:s president Donald Trump har fått se två inlägg på Twitter bli faktakollade. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump har fått se två inlägg på Twitter bli faktakollade. Arkivbild.
Fotograf: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes Twitter har för första gången faktakollat Donald Trumps inlägg på plattformen.
Under två av presidentens inlägg om poströstande har företaget lagt till länkar där Trumps ord beskrivs som "ogrundade påståenden".
Trump anklagar i sin tur Twitter för att hota yttrandefriheten.

USA:s president har under sin tid på ämbetet ofta anklagats för att sprida felaktiga uppgifter och direkta lögner, såväl under presskonferenser och intervjuer som på Twitter, där han är en flitig skribent.

Twitter har å sin sida fått kritik för att företaget inte agerat och tagit bort inlägg som privatpersoner skulle kunna ha anmälts för.

Men på tisdagen dök det så för första gången upp två länkar med texten "få fakta om poströster" under två av Trumps inlägg om allmänna poströster. Den som klickar på länkarna kommer till en text med rubriken "Trump gör ogrundat påstående om att poströster leder till röstfusk" och ett antal punkter om vilka påståendena är och hur de är felaktiga.

Trump skrev inläggen till sina drygt 80 miljoner följare bland annat att "det finns ingen chans (noll) att poströster kommer att bli något annat än grovt fusk" och att valsedlar kommer att förfalskas och att "alla" som bor i Kalifornien kan få dem.

Trump: Tillåter inte detta

Katie Rosborough, talesperson för Twitter, skriver i ett mejl till Politico att Trumps inlägg "innehåller potentiellt missvisande information om röstförfarandet och har fått ytterligare kontext om poströstande". Hon bekräftar även att det är första gången Twitter agerat på liknande sätt mot Trump.

Trump var som förväntat inte nöjd över Twitters agerande, och skriver på plattformen att företaget blandar sig i presidentvalet och att han som president inte kommer tolerera att rätten att säga sin åsikt stryps.

Enligt Washington Post har Twitter tidigare tagit bort inlägg från andra ledare, bland annat Brasiliens president Jair Bolsonaro och Venezuelas dito Nicolás Maduro.

Presidenten har under våren ofta klagat på allmänt poströstande, och hävdat att det är valfusk. I april sade han under en presskonferens bland annat att:

– Tusen och åter tusentals personer kommer samlas i någons vardagsrum och signera röstsedlar.

Hotat dra in bistånd

Under coronakrisen har ämnet blivit aktuellt, då det befaras att många invånare inte kommer kunna eller våga ta sig till vallokalerna. Tidigare i maj beslutade Kaliforniens guvernör, demokraten Gavin Newsom, att samtliga röstberättigade i delstaten i höst ska få valsedlar och frankerade kuvert skickade till sig.

Fler delstater väntas följa det exemplet, vilket Trump vill sätta stopp för. Beslutet ligger dock hos delstaterna och är formellt inget presidenten kan bestämma om. Trump har dock hotat såväl Michigan som Nevada om att dra in federala medel om delstaterna utvidgar rätten att poströstandet.

Donald Trump och Republikanerna har länge hävdat att ett utvidgat poströstande kommer att resultera i röstfusk, och att det kommer gynna Demokraterna. Trump har till exempel hävdat att illegala invandrare som inte har rösträtt kan rösta vid utvidgat poströstande.

Inga bevis för fusk

Det finns dock inget bevis för att allmänt poströstande ökar risken för fusk, eller att det gynnar ett specifikt parti. Tvärtom visar undersökningar på mindre fifflande , och i ett antal stater, bland dem det republikanska fästet Utah, är det tillåtet.

I samtliga stater tillåts poströstande om en röstberättigad ansöker om att få göra detta, i en tredjedel av dem krävs dock läkarintyg eller andra bevis på att personen själv inte fysiskt kan ta sig till en vallokal.

Martin Yngve/TT

Twitter länkar under Donald Trumps inlägg.
Twitter länkar under Donald Trumps inlägg.
Fotograf: TT

Inrikes

Högg vän med yxa – får tre års fängelse

En man döms till tre års fängelse för att ha försökt att mörda sin vän med en yxa. Arkivbild.
En man döms till tre års fängelse för att ha försökt att mörda sin vän med en yxa. Arkivbild.
Fotograf: Nils Petter Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 40-årsåldern har dömts till tre års fängelse för mordförsök efter att ha huggit en annan man i nacken med en yxa, rapporterar SVT Nyheter Södertälje.

Flera såg mordförsöket, när de två vännerna började bråka utanför en restaurang i Södertälje i början av april. Den nu dömde drog fram en yxa ur jackfickan och högg den andre två gånger i nacken, enligt åtalet. Den skadade mannen var vid medvetande när polisen kom och fördes till sjukhus.

Förutom fängelsestraffet döms gärningsmannen att betala 91 300 kronor i skadestånd till brottsoffret, som dock hade hoppats på att få 226 300 kronor.

Utrikes

Nytt dödligt dåd i Kongo-Kinshasa

Kongolesiska regeringssoldater patrullerar i Beni i östra Kongo-Kinshasa. Arkivbild.
Kongolesiska regeringssoldater patrullerar i Beni i östra Kongo-Kinshasa. Arkivbild.
Fotograf: Jerome Delay/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Mint 17 civila har dödats av den väpnade extremistgruppen ADF i nordöstra Kongo-Kinshasa. Attacken kommer bara dagar efter en liknande räd i samma område, då mint nio personer omkom.

Förutom de omkomna skadades flera personer i angreppet, som inträffade tidigt på tisdagsmorgonen.

Jihadistiska ADF har dödat över 400 civila det senaste halvåret. Morden tros vara hämndaktioner för den militäroffensiv som inleddes mot extremisterna i oktober i fjol.

Sedan 2014 har ADF, som ursprungligen kommer från grannlandet Uganda, dödat över 1 000 civila i Kongo-Kinshasa.

Sport

Så ska NHL genomföra slutspelet

Var och när får Vancouvers Elias Pettersson och Bo Horvat fortsätta säsongen? Arkivbild.
Var och när får Vancouvers Elias Pettersson och Bo Horvat fortsätta säsongen? Arkivbild.
Fotograf: Darryl Dyck/AP/TT
Sport
Sport NHL hoppas att klubbarna kan återgå till träning i små grupper i juni och att man så småningom ska kunna återuppta säsongen – men inte med fortsatt spel i grundserien utan med ett utökat slutspel med 24 lag.
PREMIUM

NHL kommer att återuppta säsongen – och det blir ett utökat slutspel med 24 lag som gör upp om Stanley Cup-pokalen. Det meddelade NHL-chefen Gary Bettman sent på tisdagskvällen.

Den nordamerikanska ishockeyligan har hela tiden planerat att fortsätta säsongen, som sedan den 12 mars varit pausad på grund av coronapandemin. Frågan har varit hur.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Kultur och nöje

Trakasserier på "Criminal minds" – CBS stäms

Tv-bolaget CBS stäms för trakasserier under inspelningarna av 'Criminal minds'. Pressbild.
Tv-bolaget CBS stäms för trakasserier under inspelningarna av "Criminal minds". Pressbild.
Fotograf: Cliff Lipson
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Disney och CBS dras inför rätta av delstaten Kalifornien efter att ha ignorerat och tystat ned trakasserier under inspelningarna av tv-serien "Criminal minds". Enligt en stämningsansökan handlar det om en manlig tv-fotograf som under 14 års tid ska ha tafsat på män. Han ska ha "vidrört deras könsorgan och kysst dem i nacken, på axlarna och öronen" öppet inför andra medarbetare.

Enligt stämningsansökan så har de ansvariga vid inspelningarna varit medvetna om beteendet, men sagt upp kontrakten för minst ett dussin män som stått emot fotografens tafsande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

El Perro del Mar spelade på Moderna

El Perro del Mar, alias Sarah Assbring. framförde verket 'Free land' på Moderna Museet.
El Perro del Mar, alias Sarah Assbring. framförde verket "Free land" på Moderna Museet.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Sarah Assbring, alias El Perro del Mar, framförde sitt verk "Free land" på Moderna Museet i Stockholm under tisdagen. Konserten sändes live på Facebook och Youtube och El Perro del Mar framträdde tillsammans med musikern Jacob Haage.

– Det var helt klart speciellt, det är alltid speciellt att göra något man inte är van vid. Själva musiken har tillkommit i en och samma inre värld, så det skiljer sig inte så mycket från hur jag har arbetat tidigare, säger hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Gärningsman jagas efter misstänkt knivdåd

En misstänkt gärningsman söks sedan en person blivit misshandlad med en kniv i Råcksta i nordvästra Stockholm. Arkivbild.
En misstänkt gärningsman söks sedan en person blivit misshandlad med en kniv i Råcksta i nordvästra Stockholm. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En misstänkt gärningsman söks sedan en person blivit misshandlad med en kniv i Råcksta i nordvästra Stockholm, skriver polisen på sin hemsida.

Larmet kom strax efter 21 och flera patruller och en helikopter används i insatsen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL