Sebastian Larsson gjorde sitt senaste landslagsmål i juni 2012, innan han rullade in 0-2 från straffpunkten. Senare i matchen gjorde han sitt andra mål för dagen från elva meter. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Marcus Danielson gav Sverige ledningen på hörna tidigt i matchen. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Klar svensk seger borta mot Malta

fotboll Debuterande Danielson målskytt, och Sebastian Larsson satte två från straffpunkten.

Janne Andersson valde debutanten Marcus Danielson i stället för Filip Helander när han skulle komplettera Andreas Granqvist som mittback. Anledningen var att han var bättre på uppspel.
Och nog fick Danielson användning för sin fot tidigt i matchen, men inte på det sätt som var avsikten.
När Sverige fick en hörna från höger i den tionde minuten slank Danielson in framför sin back och bredsidade in 0-1 med vänstran på volley.
– Det är svårt att kräva så mycket mer. Hålla nollan och göra mål i debuten. Det finns inget som slår det här, säger Danielson till TV4.

Sverige hade ytterligare två bollar i mål bakom Maltas målvakt, men båda blåstes bort för offside. Den första, då Marcus Berg rullade in bollen efter avblåsning, var hårfin. Den andra på Robin Quaison desto klarare.
Nära var också Sebastian Larsson med en frispark i bra läge, där målvakten tvingades boxa bort bollen.
I slutet av första halvlek fick Malta en dubbelhörna och avslutade med ett skott rakt i magen på Robin Olsen. Riktigt farligt blev det dock inte.

Ledningen utökades i den 58:e minuten när Andreas Granqvists tröja stod som en strut i offensivt straffområde på en svensk hörna. Samtidigt som bollen slogs in i boxen blåste domaren och pekade på straffpunkten.
Sebastian Larsson stegade fram till straffpunkten och rullade säkert in 0-2 i motsatt hörn mot vart målvakten slängde sig.

Sverige genomförde sitt första byte i minut 64 när Gustav Svensson bytte av Albin Ekdahl på innermittfältet.
Han hade knappt hunnit komma in på planen förrän ledningen utökades till 0-3. Denna gång fick dock svenskarna god hjälp av malteserna. Emil Forsberg slog en genomskärare mot Robin Quaison, som i sin tur försökte spela in den framför mål. Men bollen tog först på en hemmasula, och sedan på ett hemmaknä innan den fortsatte in vid bortre stolpen.
När Robin Quaison sedan fick en billig straff, och byttes ut till förmån för Alexander Isak, kunde Sebastian Larsson rulla in ytterligare ett mål från elva meter.
– Jag har inte gjort mål i landslaget sedan 2012, så det blev lite ketchupeffekt nu, säger Larsson som slår straffarna i AIK.
– Det har blivit några nu och då ökar självförtroendet, konstaterar han.

Sportresultat

Sport i dag