Det 82 meter långa lastfartyget Baltic Carrier står på grund nära land mellan Laröd och Hittarp norr om Helsingborg på tisdagskvällen. Foto: Johan Nilsson / TT

Sjökapten åtalas efter grundstötning

Skåne En misstänkt onykter fartygskapten som satte sitt fartyg Baltic Carrier på grund utanför Helsingborg i september åtalas nu för grovt sjöfylleri.

Det var sent en kväll som det 82 meter långa lastfartyget gick på grund nära Hittarp, norr om Helsingborg.

Enligt den stämningsansökan som lämnats in till tingsrätten i Malmö ska den ryske fartygskaptenen ha somnat på bryggan och styrt fartyget rätt mot land och grundstött.
Mannen misstänks även för grovt sjöfylleri efter att han enligt åklagaren druckit så mycket alkohol att alkoholkoncentrationen i utandningsluften under och efter färden uppgick till 0,59 milligram.

Sjökaptenen själv förnekar att han varit berusad vid tidpunkten för grundstötningen.

Åklagaren menar att mannen varit rejält påverkad och även somnat på sin vakt trots att han haft ansvar för ett stort fartyg och med en besättning på sju personer. Åklagaren pekar också på att grundstötningen skett i en farled med många andra fartyg och att det dessutom var mörkt när olyckan inträffade.

Nu åtalas sjökaptenen för dels grovt sjöfylleri och grov vårdslöshet i sjötrafik.

Att dra loss fartyget från grundet blev en utdragen historia. Först flera dagar efter olyckan kunde fartyget komma loss efter att olja pumpats över till pråmar för att undvika risken för läckage.

Läs mer:

[contentcards class="skd-related-link" url="https://www.skd.se/2019/09/26/kaptenen-for-grundstotta-baten-begars-haktad/"]

Dagens fråga

Är du rädd för att flyga?

Loading ... Loading ...