Kultur

Redo för två veckor med Beethoven

Einar Öhman spelar valthorn och Malin Nyström violin i Malmö symfoniorkester. Foto: Gunilla Wedding
Artikel Kultur och Nöje I kväll inleds Beethovenfestivalen på Malmö Live och Malmö symfoniorkester tillsammans med nya chefsdirigenten Robert Trevino ska under två veckor spela alla Beethovens nio symfonier.

Säsongen 2019/2020 är chefsdirigenten Robert Trevinos första med Malmö symfoniorkester och på programmet står bland annat två festivaler, en med Beethovenverk nu och så Stravinskij till våren.

– Det är så härligt att Malmö kan leverera sådant här, säger Einar Öhman som spelar valthorn och är alternerande stämledare. I vanliga fall brukar det vara London och Paris och det blir som en fläkt av stora världen kommer hit och det är nog också Robert Trevinos idé att det ska vara så.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Harry Potter-skådis i pandemifilm i Göteborg

Stanislav Yanevski längst till vänster bland skådespelarna i 'Harry Potter och den flammande bägaren', bland andra Emma Watson i mitten och Daniel Radcliffe till höger om henne. Nu filmar Yanevski i Göteborg. Arkivbild.
Stanislav Yanevski längst till vänster bland skådespelarna i "Harry Potter och den flammande bägaren", bland andra Emma Watson i mitten och Daniel Radcliffe till höger om henne. Nu filmar Yanevski i Göteborg. Arkivbild.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje

En film om en viruspandemi spelas nu in i Göteborg. I en av rollerna finns den bulgariske skådespelaren Stanislav Yanevski, mest känd som Viktor Krum i "Harry Potter och den flammande bägaren" från 2005.

Den nu aktuella filmen heter "Last Man Down" och regisseras av göteborgaren Fansu Njie. Den handlar om en man som lämnar civilisationen sedan hans familj dött i samband med en viruspandemi. Huvudrollen görs av norrmannen Daniel Stisen, skriver Göteborgs-Posten.

Stanislav Yanevski spelar en man som går under namnet Dr Feltspat.

I en annan roll ses thaiboxaren Madeleine Vall Beijner.

Ekonomi

Tusentals får gå när bokningsapp bantar

Booking.coms ägarbolag planerar omfattande personalnedskärningar. Arkivbild.
Booking.coms ägarbolag planerar omfattande personalnedskärningar. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT
Ekonomi
Ekonomi

USA-baserade Booking Holdings, bolaget bakom hotellbokningstjänsten Booking.com, planerar att minska sin globala personalstyrka på 17 000 personer med 25 procent till följd av covid-19. Det bekräftar företaget efter spekulationer i nederländska medier.

Det Nasdaqnoterade bolaget är baserat i Norwalk, Connecticut, men har ett stort kontor i Amsterdam där cirka 5 500 personer arbetar.

Kultur och nöje

Zara Larsson och Huawei går skilda vägar

Zara Larsson berättade i TV4:s Nyhetsmorgon att hon har avslutat samarbetet med kinesiska Huawei. Arkivbild.
Zara Larsson berättade i TV4:s Nyhetsmorgon att hon har avslutat samarbetet med kinesiska Huawei. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/ TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Artisten Zara Larsson har avslutat samarbetet med den kinesiska mobiltillverkaren Huawei, berättar hon i TV4:s Nyhetsmorgon. Enligt Huawei avslutades dock samarbetet med Larsson planenligt redan förra året.

Zara Larsson medverkade i programmet och bemötte där kritiken hon tidigare har fått för samarbetet.

– Det är inte den smartaste dealen jag gjort. Jag står för mänskliga rättigheter. Jag har avslutat samarbetet, säger hon i programmet, skriver Aftonbladet.

Mänskliga rättigheter

Artisten har bland annat kritiserats i en debattartikel i Expressen under tisdagen, där Matilda Ekeblad, distriktsordförande för Moderata ungdomsförbundet Östergötland, skriver att "Huaweis tjänster används av Kina för att kontrollera bland annat uigurer, den folkgrupp som just nu håller på att utrotas i landet genom förtryck, arbetsläger och tvångssterilisering."

Tidningen Resumé intervjuade Zara Larsson när samarbetet med Huawei offentliggjordes förra året. Man frågade då hur hon såg på sitt varumärke i förhållande till den kritik som riktats mot Huawei.

– Jag är inte speciellt insatt i det, mitt fokus ligger på mobilen. Det är det som jag representerar i det här samarbetet. Huawei är ett privatägt företag i Kina som nu har kommit med en bra mobil, mer än det tänker inte jag på eller kommenterar, för det har jag inte att göra med egentligen. Mobilen är den produkten som vi associeras med. Resten känns ändå ganska lugnt, sade Zara Larsson då.

"Har hållits tillbaka"

Det var i mars 2019 som Huawei och Zara Larsson offentliggjorde samarbetet med en ny telefonserie och konceptet "Dare to challenge", något de själva beskrev som ett koncept med flera "framgångsrika svenskar där utmaningen står i centrum".

Zara Larsson säger bland annat i Nyhetsmorgon att hon har velat kritisera Kina tidigare, men hållits tillbaka av samarbetet med Huawei.

– Alla som känner till mig vet att jag står för mänskliga rättigheter. Jag vill så gärna uttala mig om just Kina och vad de gör mot bland annat Hongkong eller de utsatta folkgrupperna, säger Larsson i Nyhetsmorgon, enligt Resumé.

"Tidsbestämt"

Enligt Huawei var samarbetet med Zara Larsson dock redan avslutat sedan en tid tillbaka.

"Samarbetet med Zara Larsson ägde rum under kampanjperioden för vår mobiltelefon P30 som lanserades i mars 2019. Den var från början tidsbestämd enligt överenskommelse mellan båda parter och avslutades förra året", skriver man i ett uttalande.

Linnéa Wannefors/TT

FAKTA

Fakta: Huawei

Huawei är världens största leverantör av telekomnät, och näst största tillverkare av mobiltelefoner efter sydkoreanska Samsung.

Grundades 1987 av Ren Zhengfei, tidigare verksam i den kinesiska armén. Huawei påstår att det är privatägt, men i västvärlden finns misstankar om att Huawei har täta kopplingar till Kinas regim.

USA har klassat företaget som ett säkerhetshot och uppmanar sina allierade att göra detsamma.

Källa: AFP

Inrikes

Uppsalakajor kan ha förgiftats

Ett tiotal kajor hittades döda tidigare i sommar i Uppsala. Arkivbild.
Ett tiotal kajor hittades döda tidigare i sommar i Uppsala. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) misstänker att ett tiotal kajor som hittades döda i Uppsala för två veckor sedan har förgiftats, antigen medvetet eller omedvetet, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Vätska i hjärtsäcken i kombination med tom mag-tarmkanal och avsaknaden av tydlig dödsorsak ger stöd för teorin om förgiftning. Nu hoppas man på ytterligare svar från ett labb i Frankrike.

– Det kan vara både en medveten och en omedveten förgiftning, det vill säga något som fåglarna råkat komma åt. Det kan vara olika gifter som lagts ut eller läckt ut, till exempel insektsmedel, säger Erik Ågren, veterinär på SVA till tidningen.

Inrikes

Kvinna får livstids fängelse för knivmord

Kvinnan döms mot sitt nekande. Arkivbild.
Kvinnan döms mot sitt nekande. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Inrikes
Inrikes Med över 100 knivhugg mördade kvinnan i 50-årsåldern en jämnårig kvinna efter ett bråk i en lägenhet i Sundsvall på nyårsafton.
Sundsvalls tingsrätt dömer henne nu till livstids fängelse.

De båda kvinnorna, som inte kände varandra sedan tidigare, hade blivit hembjudna till en väninna för att fira in det nya året. Men efter festen, under tidig morgon dagen därpå, bröt ett bråk ut mellan de båda besökarna. Det hela slutade med att den ena kvinnan högg ihjäl den andra kvinnan, enligt brottsutredningen med över 100 knivhugg.

När polisen anlände till platsen, efter att ha larmats dit av värden för festen vid sextiden på morgonen, hittade man kvinnan sittandes över den livlösa personen i hallen precis innanför ytterdörren med en kniv i handen.

Enligt tingsrätten är motivet till mordet inte helt klarlagt, men kvinnan själv har uppgett att hon kände sig kränkt, mobbad och ifrågasatt av de andra två på festen under kvällen. Kvinnan var även vid tillfället kraftigt berusad och hade under lång tid brukat ett narkotikaklassat medel som kunde leda till höjd aggressivitet och minskad impulskontroll, resonerar rätten.

Tingsrätten finner inga förmildrande omständigheter för mordet och kvinnan döms mot sitt nekande till livstids fängelse.

Hon ska även betala skadestånd på 60 000 kronor till tre av den mördade kvinnans anhöriga.

Hennes advokat Christian Shumkov säger till Sundsvalls Tidning att kvinnan är missnöjd med domen och vill överklaga den.

– Hon menar att hon inte borde ha dömts över huvud taget, säger han.

Marc Skogelin/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Sport

Wahlqvist tillbaka i IFK Norrköping

Linus Wahlqvist, mitten, återvänder till IFK Norrköping efter två säsonger i Tyskland. Arkivbild.
Linus Wahlqvist, mitten, återvänder till IFK Norrköping efter två säsonger i Tyskland. Arkivbild.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Sport
Sport Allsvenska serieledaren IFK Norrköping förstärker truppen ytterligare.
Försvarsspelaren Linus Wahlqvist, 23, återvänder till klubben efter två säsonger i Dynamo Dresden.

Wahlqvist var som 18-åring med om att vinna SM-guldet 2015 och han är den yngste spelaren i klubben att ha nått 100 allsvenska matcher.

Snart blir det fler.

– Det vore ett tjänstefel av oss om en av stadens stora söner, om vi uttrycker det så, kommer tillbaka och tränar med oss och inte har sin framtid riktigt utstakad. Det vore helt galet av oss att inte föra en dialog eller diskussion. Det har vi med Linus. Sedan har han sina rådgivare och de har tittat runt på andra alternativ, men vi får se, sade IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt till Norrköpings Tidningar tidigare i dag.

Under eftermiddagen presenterades Wahlqvist sedan som IFK Norrköpings senaste nyförvärv.

Söker målvakt

Högerbacken är IFK Norrköpings tredje tunga värvning i sommar. Först köptes Sead Haksabanovic för rekordpengar från West Ham, sedan lockades Linus Hallenius tillbaka till allsvenskan efter en säsong i cypriotiska Apoel Nicosia.

Det kan bli minst ett nytt namn till under transferfönstret. Isak Pettersson förlänger inte kontraktet som löper ut efter säsongen och Norrköping tittar efter ny målvakt.

– Det är högsta prioritet på den frågan. Vi måste se till att lösa det. Det går inte att vänta till årets slut. Det kan hända någonting med Isak, skador och annat. Vi har i och för sig ersättare men det är inte sådana man kan kräva direkt att de ska in och spela i ett allsvenskt topplag när det drar ihop sig under hösten, säger Hunt till NT.

Trelleborg lånar Björk

Samma dag som Wahlqvist presenterades släpptes anfallaren Carl Björk på lån säsongen ut till Trelleborg i superettan. Björk hann med en allsvensk match från start och tre inhopp i år. Men i och med Norrköpings köp av Hallenius kommer Björk längre från startelvan och klubben ser hellre att han får speltid och utvecklas i Trelleborg.

"Situationen utvecklades på ett sätt som gjorde att både vi och Carl bedömde att det vore bra att hitta en annan matchmiljö för honom. I samband med det hörde Trelleborg av sig om att de var intresserade av att låna Carl, vilket vi var oss positiva till. Carl har haft en väldigt bra säsong, men vi behöver bejaka hans utveckling och säkerställa att han får matchminuter under hösten", säger Norrköpings managern Jens Gustafsson till klubbens hemsida.

Björk uttalar sig på Trelleborgs hemsida.

"Jag har haft en bra säsong hittills men det är hård konkurrens i IFK Norrköping och jag ser fram emot att få möjlighet till mer speltid."

Henrik Skiöld/TT

FAKTA

Fakta: Linus Wahlqvist

Född: 11 november 1996 i Norrköping (23 år).

Klubb: IFK Norrköping.

Tidigare klubbar: IFK Norrköping 2014–2018, Dynamo Dresden 2018–2020.

Landskamper/mål: 6/0.

Allsvenska matcher/mål: 121/7.

Aktuell: Återvänder till IFK Norrköping och allsvenskan efter två säsonger i Dynamo Dresden i Zweite Bundesliga.

Sport

"Väldigt bittert att folk inte får uppleva detta"

Hemmajubel efter Hampus Zackrissons mål mot AIK nyligen. Men Varbergs supportrar får nöja sig med att följa nykomlingens matcher på tv och i radio. Arkivbild.
Hemmajubel efter Hampus Zackrissons mål mot AIK nyligen. Men Varbergs supportrar får nöja sig med att följa nykomlingens matcher på tv och i radio. Arkivbild.
Foto: Thomas Johansson/TT
Sport
Sport Arenan rustades för åtskilliga miljoner, suget efter att gå på fotboll i Varberg hade aldrig varit större.
Då kom pandemin – och publikförbudet.
– Säg att vi åker ur, då blir vi historiska. Vi har varit i allsvenskan, men det är ingen som har sett oss live. Det vore fruktansvärt, säger Varbergs Bois ordförande Lars Karlsson.

Regerande mästarklubben Djurgården kommer till Varberg Energi arena – tidigare Påskbergsvallen – på onsdagskvällen.

I en värld utan global virusspridning hade 4 500 åskådare köat vid entréerna för att se Joakim Perssons succélag i allsvenskan. Sedan i juni har endast ett begränsat antal funktionärer, klubbanslutna och medierepresentanter fått göra spelare och domare sällskap inne på arenan.

– Det är surrealistiskt. Det är klart att det inte var vad vi tänkte oss när slutsignalen gick den 3 november. Då såg vi fram emot fulla läktare. Vi var laddade och förberedda på att det skulle bli så, säger Lars Karlsson.

I mars slog pandemin till med full kraft, den allsvenska starten sköts fram och regeringen fattade beslutet om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer. Nu har allsvenskan snart kommit halvvägs men virushotet är fortfarande påtagligt och förbudet är kvar.

"Känns väldigt bittert"

– Tidigt trodde man väl inte att det skulle dra ut på tiden som det har gjort utan man hoppades att det skulle gälla några matcher i början, men allt eftersom förstod man att det här blir långvarigt. Det är tråkigt. Man går på stan och pratar med folk om det. Med tanke på att det går så bra sportsligt hade vi haft en full arena varje match, säger Karlsson.

Hösten 2018 klarade sig Varbergs Bois kvar i superettan med en hårsmån i kvalet mot Oskarshamn. Ett år senare firade klubben att den tagit sig till allsvenskan för första gången. Experter såg Bois som ett blivande bottenlag. Tvärtemot tipsen ligger klubben sjua med 16 poäng efter tolv omgångar, med storklubbar som Hammarby, AIK och IFK Göteborg under sig i tabellen.

– Det känns förstås väldigt bittert att folk inte får uppleva detta, säger Lars Karlsson.

I vintras tog Varbergs kommun beslutet att de närmaste åren bygga om arenan till en kostnad på runt 40 miljoner kronor. Inför säsongen rustades arenan upp för drygt sju miljoner för att uppfylla Svenska fotbollsförbundets dispenskrav.

Klubben har med egna medel hyrt in kiosker och baracker för att leva upp till förbundets regelverk.

– De bara står där till ingen nytta, men vi får hoppas att det blir en öppning nu för publik, säger Karlsson.

I veckan hålls en mängd möten mellan Riksidrottsförbundet, specialförbund och regeringen i hopp om att bringa klarhet i frågan när, om och i vilken utsträckning publik åter kan tillåtas.

Ett beslut väntas senare i augusti.

Inte lika sårbara

Parallellt förs diskussioner om ett andra, kraftfullt stödpaket till idrotten.

– Jag har läst och hört om samtalen, men jag vet inte mer än någon annan, säger Karlsson.

TT: Är ovissheten värst, inte minst med tanke på hur ekonomin påverkas?

– Vad gäller ekonomin är vi inte lika sårbara som storklubbarna, tack vare att vi inte tar in mer än 4 500 åskådare. Det gör oss inte lika hårt drabbade. Vi har också fått medel av staten, 1,3 miljoner kronor. Vi har budgeterat med publikintäkter på 3,5 miljoner plus ytterligare en miljon i kioskintäkter. Vi når inte upp till de pengarna men tillskottet från staten gör att vi klarar att hantera situationen bättre än de större klubbarna. För dem är publikintäkterna livsviktiga, de klarar sig inte annars.

– Antingen blir det ett extra tillskott från staten eller så är risken att gamla, anrika klubbar går i konkurs. Jag tror inte att någon vill att det ska gå åt det hållet. Vi får hoppas att man hittar en lösning, kanske inte fullt ut men att vi får en viss publik, säger Lars Karlsson.

Lotta fram åskådare?

TT: Om gränsen höjs från 50 till 500 eller vad det nu kan bli, hur hanterar ni det?

– Vi har en organisation som är förberedd. Det är inget som helst problem. Vi trycker på knappen.

TT: Men risken är att ni måste neka en mängd åskådare tillträde. Hur ska ni välja vilka som får komma in?

– Det går inte att säga att man kan ha någon generell regel. Säg att vi hypotetiskt får ta in 500, då får man fundera på vilka 500 man ska ta in. Kanske ha ett rullande schema med lottning så att det blir rättvist. Vi har ingen lösning här och nu. Vi får sätta oss och fundera när vi har något konkret att ta ställning till och då göra det så rättvist som det går.

Knappa fyra mil från Varberg ligger det riksbekanta lågprisvaruhuset i Ullared. De shoppingsugna besökarna är betydligt färre än vanligt på grund av pandemin, men flera medier har rapporterat om trängsel och svårigheter att hålla avstånd.

Inte rimligt

Samtidigt gapar de stora fotbollsarenornas läktare tomma vid matcher.

– Man kan tycka att det är konstigt, men vem kunde tänka att det skulle bli så här och hur lätt är det för alla inblandade parter att säga att så här ska det vara. Pandemin kom som en total chock för oss alla. Samtidigt begriper alla att det inte är rimligt att det kan vara 3 500 personer på Gekås och max 50 på andra ställen. Det sunda förnuftet säger att det inte är rimligt.

– Våra myndigheter gör ju inte det här för att jävlas utan för att skydda oss medborgare. Nu är vi där vi är och vi får utgå från det och hoppas att det blir bra för vår del. Vi får försöka hitta bra lösningar framöver, säger Lars Karlsson.

Henrik Skiöld/TT

Malmö

Efter fackets larm – socialtjänsten hotas med vite

Trots två inspektioner är Arbetsmiljöverket fortfarande inte nöjd med hur arbetsförhållandena ser ut på Socialtjänst Väster.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Malmö
Malmö Situationen på socialtjänsten Väster har blivit bättre, men inte tillräckligt bra. Det menar Arbetsmiljöverket som efter två inspektioner nu hotar socialtjänsten med vite om de inte vidtar fler åtgärder.

Som Skånskan tidigare skrivit om slog Akademikerförbundet SSR i oktober i fjor larm om arbetssituationen för socialsekreterarna på socialtjänsten Väster i Malmö.

Situationen hade varit ansträngd under en längre tid. Orosanmälningarna ökade, samtidigt som gamla fall samlades på hög. Enligt facket ligger en rimlig arbetsbörda för varje socialsekreterare att hantera 20 barn, men var nu uppe i 30 stycken.

Arbetsmarknads- och socialförvaltningen svarade på skrivelsen från facket att enheten bland annat skulle utökas med fler anställda och fler resurser.

Anmälde socialtjänsten till Arbetsmiljöverket

Det ansåg dock inte facket var nog och i november anmälde de socialtjänsten till Arbetsmiljöverket. Verket sen dess varit på två inspektioner, i december 2019 och april 2020.

Situationen hade vid senaste inspektionen blivit något bättre, konstaterar Arbetsmiljöverket, men det råder fortfarande ”relativt hög arbetsbelastning” och det finns en rädsla hos arbetstagare att ”det åter ska bli som tidigare”.

Stora nyrekryteringar har ägt rum för att ”avlasta den redan befintliga personalstyrkan” och en del ärenden har flyttats över på andra enheter inom kommunen.

Färre barn per socialsekreterare

Antalet barn per socialsekreterare har också sjunkit, från 30 hösten 2019 till 25-26 i december till 22 vid det senaste besöket. Facket uppgav att det fortfarande var en för hög arbetsbelastning.

Arbetsmiljöverket skriver dock att den ”aktuella problematiken är emellertid av alltför allvarligt art, och har pågått under alltför lång tid, för att Arbetsmiljöverkets tillsyn däröver ska kunna avslutas.”

Riskerar böter

Socialtjänst Väster måste därför undersöka arbetsförhållandena för de anställda, om resurserna är anpassade till kraven och om det finns arbetsuppgifter som är för påfrestande.

De ska också se till att arbetstagarna känner till vilka arbetsuppgifter de ska göra, vilka resultat som ska uppnås och hur de ska prioriteras.

Har de inte rapporterat tillbaka till Arbetsmiljöverket senast siste oktober tillkommer vite om 50 000 kronor.

NÄSTA ARTIKEL