Kultur

Översättaren föll pladask

Jan Henrik Swahn. Pressfoto: Charles Ludvig
Ingen Sektion satt
Kultur och Nöje Malmöbördige Jan Henrik Swahn om Olga Tokarczuk.

Jan Henrik Swahns första möte med författarinnan var när Mikael Nydahl tog kontakt och ville att han skulle översätta något till polska. Som förslag nämnde han Olga Tokarczuk, som han hade hört många nämna.

Och när Swahn började läsa henne föll han pladask.

– Jag tyckte omedelbart, wow, det här är min författare. Det var kärlek från första stund. Jag minns fortfarande hur jag började översätta första boken, på en färja i Grekland. Hela båten var full med greker med miniräknare som försökte fatta vad euro var för något, för nästa dag skulle grekerna gå över till valutan. Och där satt jag och översatte och bara tyckte, det här är så himla bra. Och det tycker jag fortfarande, säger han.

Vad är det som är så bra?

– Hon tappar aldrig människan ur fokus. Hon skriver om udda människor, människor som är lite konstiga, och hon beskriver dem alltid med stor kärlek och utan att släta över. Och sen har hon ett otroligt vackert språk, säger Jan Henrik Swahn.

Att översätta hennes litteratur har dock varit en utmaning.

– Det polska språket i sig är något av det svåraste jag gett mig i kast med, och jag har ändå provat på en hel del språk. Hon lägger sig också väldigt nära det hon skriver och har väldigt långa associationskedjor som inte är helt lätta att följa. Men jag börjar kunna hennes språk nu, säger Jan Henrik Swahn, som fortsatt översätta hennes litteratur till svenska.

Genom åren har han träffat Olga Tokarczuk vid ett flertal tillfällen.

– Den här litterära vänskapen har också blivit en personlig vänskap. Hon är jättesnäll, vänlig och så långt ifrån en diva man kan komma. Och väldigt rak, står för sina åsikter, beskriver han henne som person.

När vi pratas vid har han ännu inte hunnit fira henne, men han hoppas kunna göra det under kvällen.

– Hon brukar ge mig någon polsk vodka när hon kommer hit, men den har jag nog hunnit dricka upp, så jag firar nog med en fransk champagne, säger han.

Inrikes

Person till sjukhus efter frontalkrock

Två personbilar frontalkrockade i västra Blekinge på onsdagskvällen. Arkivbild.
Två personbilar frontalkrockade i västra Blekinge på onsdagskvällen. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person fick föras till sjukhus i ambulans efter att två personbilar frontalkrockat i Olofströms kommun under onsdagskvällen.

Polis och räddningstjänst skickades till olycksplatsen strax norr om Kyrkhult och vägen stängdes av under räddningsinsatsen.

Sammanlagt fyra personer färdades i bilarna.

– Vi har upprättat en anmälan om vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada, säger polisens presstalesperson Rickard Lundqvist till TT.

skriver att tre personer skadades i olyckan, varav en klämdes fast och fick plockas ut av räddningstjänsten. Det är okänt hur svåra skador det rör sig om.

– Flera personer skadades i olyckan, men det var bara en person som fördes till sjukhus i ambulans, säger Rickard Lundqvist.

Utrikes

Virussmittat spädbarn dog i USA

Medlemmar av USA:s nationalgarde transporterar under tisdagen sjukvårdsmaterial för att bekämpa coronaviruset i delstaten Connecticut.
Medlemmar av USA:s nationalgarde transporterar under tisdagen sjukvårdsmaterial för att bekämpa coronaviruset i delstaten Connecticut.
Fotograf: Kathy Willens/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ett sex veckor gammat spädbarn i Connecticut, USA, har avlidit efter att ha smittats av covid-19. Det är det hittills yngsta kända offret som kan kopplas till coronaviruset.

"Det här är ett virus som utan nåd attackerar våra mest ömtåliga", skriver Ned Lamont , guvernör i delstaten, på Twitter.

I helgen avled ett nio månader barn i Illinois. Totalt har över 4 600 personer avlidit i covid-19 i USA, 206 000 har smittats av viruset.

Kultur och nöje

NBA-proffs gör upp i digital turnering

Kultur och nöje
Kultur och nöje Basketstjärnan Kevin Durant gör upp med 15 andra NBA-proffs i en digital välgörenhetsturnering.

Den så kallade NBA 2 K Players Tournament är ett välgörenhetsjippo i coronatider. När basketproffsen inte kan göra upp ansikte mot ansikte, får de göra det via handkontrollen i stället.

16 proffs kommer att mötas i en elimineringsturnering i "NBA 2K20" på Xbox One med start den 3 april. Första matchen blir mellan Brooklyns Kevin Durant och Miamis Derrick Jones Jr och finalen hålls den 11 april.

Vinnaren av turneringen får skänka 100 000 dollar till en välgörenhetsorganisation som på något sätt arbetar för att hjälpa till med coronapandemin.

Matcherna kommer att streamas via diverse sociala medier, sajter och appar.

Basketen är inte den enda sporten som vänt sig till det digitala i coronavirustider. Formel 1 har lanserat ett virtuellt mästerskap i Codemasters "F1 2019", där F1-förare som Nico Hülkenberg och Lando Norris deltar, liksom före detta F1-förare som Esteban Gutiérrez och Stoffel Vandoorne.

Gustav Sjöholm/TT

FAKTA

Fakta: Basketspelarna i turneringen

Kevin Durant, Brooklyn Nets (96)

Trae Young, Atlanta Hawks (90)

Hassan Whiteside, Portland Trail Blazers (87)

Donovan Mitchell, Utah Jazz (87)

Devin Booker, Phoenix Suns (86)

Andre Drummond, Cleveland Cavaliers (85)

Zach LaVine, Chicago Bulls (85)

Montrezl Harrell, LA Clippers (85)

Domantas Sabonis, Indiana Pacers (85)

Deandre Ayton, Phoenix Suns (85)

DeMarcus Cousins (81)

Michael Porter Jr., Denver Nuggets (81)

Rui Hachimura, Washington Wizards (79)

Patrick Beverley, LA Clippers (78)

Harrison Barnes, Sacramento Kings (78)

Derrick Jones Jr., Miami Heat (78)

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Inrikes

Coronakrisen: Globala klimatmötet skjuts upp

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP). Arkivbild.
Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP). Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Det internationella klimatmötet i Glasgow i november skjuts upp på grund av coronakrisen.

FN:s klimatsekretariat UNFCCC skjuter upp klimattoppmötet COP 26 som var planerat att hållas i Glasgow i november i år.

Klimatsekretariatet skriver i ett pressmeddelande att det inte längre är möjligt att hålla ett ambitiöst och inkluderande möte på grund av coronapandemins globala återverkningar.

Ett nytt datum för mötet i Glasgow, som arrangeras av Storbritannien och Italien, ska tas fram i samarbete med de berörda parterna, enligt UNFCCC.

"Inte förlora momentum"

"Coronakrisen hotar liv och hälsa världen över och gör att det viktiga förberedelsearbetet med att få med länder att höja sina klimatambitioner inför COP26 inte kan ske som planerat. Men det betyder inte att klimatarbetet pausas", säger Sveriges miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) i en skriftlig kommentar.

Hon skriver också att hon ska ha kontakt med kollegor för att inte "förlora momentum".

"Det är oerhört viktigt att den ekonomiska återhämtningen efter den här krisen klimatsäkras. Det är den fråga som blir den viktigaste med tanke på Coronakrisens stora ekonomiska påverkan", säger Lövin.

Svårt att mötas digitalt

Mattias Frumerie, chef för Sveriges delegation, säger att klimatarbetet riskerar att försenas när mötet skjuts upp, särskilt i förhandlingar om utsläppsrätter och om ett ramverk för insyn i andra länders utsläpp.

– Det är klart att det blir en fördröjning när ett sådant centralt möte inte kan genomföras, och inte heller förberedelsearbetet har det tempo som vi hade hoppas. Men samtidigt är det fullt förståeligt eftersom världen måste se till att kunna hantera covid-19-krisen, säger Frumerie.

Coronakrisens reserestriktioner innebär att möten i hela världen hålls med hjälp av videolänk i stället för i fysiska rum, men en sådan lösning är svårare att genomföra vid ett internationellt toppmöte eftersom länderna befinner sig i olika tidszoner och inte har samma tillgång till bredband.

– Det finns en del praktiska element just när man ska genomföra möten med representanter för många av världens länder. Men de går självklart att lösa, förhoppningsvis ska det kunna hjälpa oss att hitta nya arbetssätt, säger han.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Mattias Frumerie, Sveriges chefsförhandlare. Arkivbild.
Mattias Frumerie, Sveriges chefsförhandlare. Arkivbild. Fotograf: Jessica Gow/TT

Utrikes

Över 900 000 coronasmittade i världen

Illustration av coronaviruset.
Illustration av coronaviruset.
Fotograf: Stefan Hörberg/Rithuset AB
Utrikes
Utrikes

Antalet smittade av coronaviruset klättrade på onsdagen över 900 000-strecket, enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning.

Vid 23-tiden (svensk tid) var antalet bekräftat smittade nästan 922 000.

Enligt sammanställning hade drygt 46 000 avlidit till följd av viruset vid samma tidpunkt.

Antalet tillfrisknade låg samtidigt på 192 964.

Kultur och nöje

Robin Williams får egen Youtubekanal

Klipp från Robin Williams karriär finns nu på Youtube. Arkivbild.
Klipp från Robin Williams karriär finns nu på Youtube. Arkivbild.
Fotograf: Dan Steinberg
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Robin Williams avled 2014, men nu har komikern fått en egen kanal på Youtube med klipp från flera ståupp-rutiner och intervjuer. Det är hans dödsbo som startat kanalen med stöttning från multimediaföretaget Time Life.

Enligt E Online kommer kontot så småningom att kompletteras med fler intervjuer med Williams familj och vänner samt fler klipp. Just nu finns bland annat klipp från showen "Live on Broadway" som Robin Williams gjorde 2002, samt från HBO-specialen "Off the wall" från 1978. Nya klipp kommer att laddas upp varje vecka under våren.

Robin Williams begick självmord 2014 och efter hans död framkom det att han led av depressioner, men även en tidig form av demens.

Sport

RF: Barn- och ungdomsidrotten ska prioriteras

Barn- och ungdomsidrott ska prioriteras när regeringens stödpengar ska fördelas. Arkivbild.
Barn- och ungdomsidrott ska prioriteras när regeringens stödpengar ska fördelas. Arkivbild.
Fotograf: Grøtt Vegard Wivestad/NTB Scanpix/TT
Sport
Sport Barn- och ungdomsidrotten ska prioriteras när fördelningen av regeringens stödpaket ska fördelas över idrotts-Sverige.

Riksidrottsförbundet (RF) har inlett arbetet med att fördela de 500 miljoner kronorna som idrottsrörelsen tilldelats av regeringen på grund av coronakrisen.

I ett pressmeddelande skriver RF att kostnader och förlorade intäkter som rör verksamheter och evenemang för barn och ungdomars idrott "föreslås prioriteras".

"Värna om föreningslivet"

"Det handlar om att värna om föreningslivets fortlevnad. Vi är tacksamma för det förtroende som regeringen ger oss i att avgöra vad som är bäst för föreningsidrotten i denna svåra tid. Vi ser även hur kommunerna ställer upp för att hjälpa föreningslivet", säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) säger till TT att man från regeringens håll inte kommer att skicka med så många direktiv över hur pengarna ska fördelas utan att idrottsrörelsen ska ha en stor frihet i det arbetet.

– Det vi har sagt det är att det viktigaste är att barn och ungdomsidrotten ska kunna fortleva starkt efter den här krisen. Men vi ska komma ihåg att elit- och breddidrott är väldigt integrerat i Sverige. Det kan vara föreningar som finansierar hela sin breddidrottsverksamhet på ett större evenemang eller av elitverksamheten. Så det är komplext, säger hon till TT.

Kan behövas mer

– Så det är här det är viktigt att RF och specialidrottsförbunden får möjlighet att analysera var de här pengarna behövs som mest.

Pengarna som regeringen har gett i ett stödpaket till idrottsrörelsen ska täcka idrottens inkomstbortfall under mars och april, efter beräkningar som RF har gjort för den perioden. Björn Eriksson har tidigare flaggat för att mer pengar kan komma att behövas om krisen blir utdragen.

Marie Carlsson/TT

Viktor Andersson/TT

Sport

Tegnell: "Rättelse om träningsmatcher"

Häcken och Utsikten kan även fortsättningsvis spela träningsmatcher – under anpassade former för att minimera smittspridningen.
Häcken och Utsikten kan även fortsättningsvis spela träningsmatcher – under anpassade former för att minimera smittspridningen.
Fotograf: ADAM IHSE / TT
Sport
Sport Folkhälsomyndigheten gick ut med en avrådan från att spela träningsmatcher, tävlingar och cuper.

På onsdagen kom nya riktlinjer från Folkhälsomyndigheten för att stävja spridningen av coronaviruset i samhället.

Bland annat skickades allmänna råd till idrottsrörelsen med följande punkter:

+ Se till att närkontakt mellan idrottsutövare undviks.

+ När det är möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus.

+ Skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper.

+ Begränsa antalet åskådare eller på annat sätt undvika trängsel.

+ Se till att onödiga resor i samband med idrottsutövande undviks.

Nu förtydligar statsepidemiolog Anders Tegnell oklarheter som uppstått gällande den tredje punkten – och säger att det visst är tillåtet med matcher så länge de är anpassade för att minimera riskerna för smittspridning.

– Jag vet att man har läst det här lite olika, så vi kommer ut med en liten rättelse som öppnar för mindre träningsmatcher och sådant, säger han till SVT.

Cuper och träningsmatcher ska kunna genomföras, medger Tegnell.

– Ja, så länge det är få åskådare och man fixar bitarna runtom. Det finns tillgänglig handtvätt och man inte tränger in spelarna i något utrymme.

På frågan om närkontakt under spelets gång är okej svarar han:

– Ja, så tolkar vi det vi har skrivit. Vi tycker att det är jätteviktigt att det här fortsätter.

Folkhälsomyndigheten hälsar att ett klargörande i frågan är att vänta på torsdagen.

NÄSTA ARTIKEL