Höör

”Ombyggnaden ska bli klar om några veckor”

Höör
Höör Ägaren till Frosta Center, bolaget Höörs Leasing och Trading förstår att folk undrar när det nya köpcentret ska stå klart. Men man håller inte med om att det skulle vara rörigt vid parkeringsplatsen.– Skillnaden nu är att det ligger grus istället för asfalt, säger delägaren Greger Ericsson.

– 1 oktober skulle det varit klart men så blev inte fallet. En anledning är att vi behöver marklov eftersom vi kommer höja marken med mer än en halvmeter vid den nya ingången. Kommunen har lovat ett besked under oktober månad, säger Greger Ericsson som SkD träffar utanför varuhuset på onsdagsförmiddagen.

– Problemet är att marknivån ute på parkeringen inte parerar med själva byggnaden. Att ha trappor och ramp inne i själva varuhuset är inget alternativ. Därför måste vi höja marknivån vid ingången så att kunderna kan komma in vid den nya ingången, säger han.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Höör

Gripen elev tilläts gå ensam in på skolan

Susanne Thomasson ställer sig frågande till hur eleven som var misstänkt för att ha hotat en annan elev med en pistol kunde återvända till Ringsjöskolan samma dag som han greps.
Fotograf: Claes Hall/Arkiv
Höör
HÖÖR Två timmar efter att en elev gripits av polis, efter larm om att han kunde vara på väg att skjuta en annan elev, fick han skjuts tillbaka till skolan av personalen på sitt vårdboende – som dessutom lät honom gå in på skolan ensam.

Det var den 22 april som en elev hörde på omvägar att en annan elev skulle skjuta honom. Skola och polis tog uppgiften på största allvar och på eftermiddagen samma dag greps en elev som tidigare setts med ett vapen.

Trots den omfattande polisinsatsen kom den misstänkte eleven tillbaka till skolan bara två timmar efter att han gripits - för att hämta sin dator. Nu har Höörs kommun anmält händelsen både till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Arbetsmiljöverket.

Händelsen vid 13-tiden den 22 april på Ringsjöskolan som SkD tidigare berättat om kom som en chock för de inblandade.

”Skulle ha hotat att skjuta en annan elev”

En elev på Ringsjöskolan hade någon dag tidigare visat ett vapen och ammunition för andra elever. Under den aktuella dagen fanns det uppgifter som gjorde gällande att eleven hotat att skjuta en annan elev på grund av en pågående konflikt.

– Vi var helt oförberedda på den här händelsen. Det krävdes snabba åtgärder och det blev ett snabbt förlopp. Vi är 400 människor på Ringsjöskolan och då är det lätt att det sprids rykten och missuppfattningar. Det blir snabbt en oro, berättar rektorn Susanne Thomasson.

Påträffades utanför gymnastiksalen

Rektorn berättar att hon under den aktuella dagen fick information av en elev på skolan att en annan elev skulle vara beväpnad. Eleven som slog larm hade sett ett skjutvapen en tidigare dag.

– Vid detta tillfälle fanns inte den misstänkte på skolan. Något senare kom han tillbaka till skolan och befann sig utanför gymnastiksalen där han skulle ha lektion.

– En lärare fångade upp honom och stannade med eleven utanför gymnastiksalen tills polisen kom och hämtade honom. Då stod det klart att han inte hade något vapen på sig, säger Susanne Thomasson.

Får undervisning på annan plats

Polisen tog larmet om en beväpnad elev på Ringsjöskolan på högsta allvar och skickade alla tillgängliga resurser. Det omfattade såväl regionala insatsstyrkan, civila patruller och radiobilar med uniformerad personal. En förälder till en elev på skolan som önskar vara anonym har tidigare ställt frågan vilka rutiner skolorna i Höör har för att minimera skadorna vid eventuella skolskjutningar.

– Vad gäller så kallade inrymningar för vi just nu en diskussion inom hela förvaltningen om vi ska träna på det. Det är absolut aktuellt. I dag har vi redan låsta klassrum under lektionstid, säger Susanne Thomasson.

Efter händelsen har Ringsjöskolan förändrat sina säkerhetsrutiner vilket innebär att dörrarna till skolan är låsta och måste öppnas av behörig personal. Eleven som misstänktes ha ett vapen har inte längre sin undervisning på skolan.

– Inte i de här lokalerna. Det fungerar inte med tanke på vad som hänt även om vi fortsatt har en hyfsad relation med eleven. Vi ger honom fullgod undervisning på annan plats, det känns mer tryggt.

– Händelsen har spridit sig till alla på skolan och enstaka elever har känt sig otrygga. Vi vill inte riskera något och därför har vi valt den här lösningen, säger Susanne Thomasson.

”Borde avtalat tid”

Rektorn är kritisk till att den misstänkte eleven kunde vandra in på skolan redan samma eftermiddag som den dramatiska insatsen hade skett. Något man också tar upp i en anmälan till Arbetsmiljöverket. Senare har kommunen också anmält HVB-hemmet där eleven bor till IVO.

– En och en halv timme efter att han gripits vandrade han åter in på skolan för att hämta en dator. Jag tyckte inte det var bra. Vi ledde ut honom ur lokalerna och kontaktade hans boende så att de kunde hämta honom.

– Polisen har säkert agerat rätt. Men någon borde haft tillsyn över honom. Pojkens boende borde avtalat en tid med oss att han skulle komma till skolan, säger Susanne Thomasson.

Höör

”Skolan har dragit felaktiga växlar på händelsen”

Höör
Höör Föreståndaren på HVB-hemmet där eleven bor säger att man gjorde ett misstag som lät eleven gå tillbaka till Ringsjöskolan samma dag som han gripits. Samtidigt är han kritisk till skolans agerande.

Efter att eleven gripits på Ringsjöskolan förhördes han av polis innan han fördes tillbaka till HVB-hemmet i Skåne där han har sin bostad. Strax innan hade polisen genomsökt pojkens rum.

Hittade en leksakspistol

– Polisen kom hit och berättade vad som hänt och letade igenom rummet. Där hittade man en leksakspistol. Sen åkte de samtidigt som en annan polispatrull släppte av pojken, berättar föreståndaren för Skånska Dagbladet.

Senare samma eftermiddag den 22 april skulle hela boendet in till Höör för att handla. I samband med besöket frågade pojken om han snabbt kunde gå in på Ringsjöskolan för att hämta sin dator som han behövde till läxläsning. Två personer från personalen som satt i bilen lät honom göra detta samtidigt som de väntade kvar i bilen utanför skolan.

”Personalen vet om att man gjort fel”

– Det är olyckligt det som skett. Pojken tänkte göra ett snabbt besök för att hämta datorn. Självklart gjorde vår personal fel. De skulle ringt skolan och kommit överens om en tid eller pratat med mig. Pojken hade inte där att göra vid den tidpunkten, säger föreståndaren.

– Personalen vet att man gjort fel och vi har tittat över rutinerna. De känner pojken och han är inte någon gangster som han utmålats som. Med det sagt skulle inte vår personal släppt in honom på skolan, säger föreståndaren på HVB-hemmet.

”Pojken har ingen våldsproblematik”

Föreståndaren är också kritisk till Ringsjöskolan.

– Det finns en fara i hur de har agerat. Man har dragit felaktiga växlar på det här. Som jag förstår det har eleven aldrig haft leksakspistolen på skolan utan visat upp den på en bild på sociala medier. Den här pojken har ingen våldsproblematik och enligt vår samlade bedömning kan han bo kvar. Om man som förälder inte har bakgrundsinformationen blir man livrädd. Det hade jag också blivit, säger föreståndaren och fortsätter:

– Vi är inget låst boende. Här bor man frivilligt. Vi kan inte hålla kvar folk här eller göra inspektioner på de boendes rum. Det måste polisen göra.

– Sen tar vi självfallet det som hänt på stort allvar. Pojken förstod inte allvaret. Nu förstår han och nu får han ta konsekvenserna av det säger föreståndaren som inte vidare vill kommentera den anmälan som Höörs kommun gjort till Inspektionen för vård- och omsorg

Viktigt med kommunikation

Höörs kommunpolis Niklas Årcén känner till ärendet i detalj men säger att en minderårig som släpps på fri fot alltid lämnas över aktivt till en vårdnadshavare.

– Sen är det generellt viktigt att vårdnadshavaren har en god kommunikation med skolan. Det är jätteviktigt vid sådana här tillfällen, säger Niklas Årcén.

Höör

Anhörig fick inte veta tillräckligt

Orupssjukhuset utanför Höör.
Höör
HÖÖR Orupssjukhuset kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att inte ha gett tillräcklig information till en anhörig.

Ärendet gäller en allvarligt sjuk kvinna som vårdades på Orupssjukhuset. På grund av hennes svåra sjukdom beslutades att om hon drabbades av hjärtstopp skulle man inte vidta några åtgärder.

Men denna så kallade behandlingsbegränsning kommunicerades inte till dottern. Lagen säger att vårdgivaren måste informera patienten om hälsotillståndet och förväntad behandling, och om patienten inte kan ta till sig informationen ska den ges till anhöriga.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Höör

Tjuvar slog till på Flygarvägen

Höör
HÖÖR
PREMIUM

Någon har gjort inbrott i en bostad på Flygarvägen. Det är oklart vad som har stulits. Inbrottet ska ha skett på torsdagen. Det framgår inte av polisanmälan vad som har stulits.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Höör

Slängde grus på pojke

Höör
HÖÖR
PREMIUM

Två pojkar under 15 år knuffade och slängde grus på en annan kille i samma ålder så att hans glasögon föll av vid ett bråk på Skolgatan i Höör på onsdagen. Polisen har upprättat en anmälan om ofredande och skadegörelse.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Höör

Inbrott i förråd i källaren

Höör
GAMLA BOO
PREMIUM

Det har varit inbrott i ett källarförråd i en bostad i Gamla Boo. Inbrottet ska ha skett på onsdagen någon gång mellan klockan 7.30 och 11. När kvinnan som bor i huset kom hem på lunchrasten upptäckte hon att källardörren stod på vid gavel. Hon kunde inte upptäcka att något var stulet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Höör

Blev påkörd vid u-sväng

Höör
HÖÖR
PREMIUM

HÖÖR. En trafikolycka inträffade på Mejerigatan i Höör vid åttatiden på onsdagsmorgonen. En bilist i 40-årsåldern gjorde en u-sväng med sitt fordon, men manövern uppfattades inte av en annan kvinna som också kom körande på vägen och hon for in i sidan på 40-åringens bil.

Ingen person skadades i olyckan. Båda bilarna fick dock plåtskador. Polisen har upprättat en anmälan om brott mot trafikförordningen, men i nuläget har ingen satts upp som misstänkt för att ha orsakat olyckan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Höör

Förköp krävs till Skånes djurpark

Höör
JULARP Skånes djurpark inför nu krav på förköpta biljetter, som en följd av coronaläget då kapaciteten för besökare är begränsad.

Parken vill kunna garantera att besökarna kan hålla distansen till varandra. Under Kristi Himmelfärds-helgen sålde biljetterna slut och nu införs alltså förköpskrav.

– För att de gäster som kommer till parken ska känna sig trygga under besöket har vi valt att begränsa antalet biljetter per dag. Vi kommer inte längre att sälja biljetter i dörren, utan det är förköpta onlinebiljetter som gäller, skriver Glenn André Viste Bøe i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL