Sverige

Musikkedjan 4Sound begär sig i konkurs

Artikel Sverige 4Sound i både Sverige och Norge ansöker om konkurs efter att Nordea inte vill förlänga krediten till bolaget. Det skriver tidningen Dagens Industri.

Kedjan som säljer musikinstrument och ljudutrustning ägs av Music Retail Holding och har 19 butiker runt om i landet, däribland en i Malmö och en i Kristianstad. I onsdag lämnades ett konkursförfarande gällande bolaget in. I Sverige berörs 150 anställda.

Till Dagens Næringsliv säger företagets norska vd Anders Endertorp att den främsta orsaken till att man begär de förlusttyngda bolagen i konkurs är att Nordea väljer att inte förlänga krediten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Johnson lättar restriktioner – tester inleds

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson under en tidigare presskonferens om coronaläget i landet. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson under en tidigare presskonferens om coronaläget i landet. Arkivbild.
Fotograf: Andrew Parsons/Downing Street/AP/TT
Utrikes
Utrikes Grupper på upp till sex personer får nu tillåtelse att träffas så länge de gör detta utomhus, och vistas på lämpligt avstånd från varandra. Det är den senaste i raden av restriktionslättnader i Storbritannien som nu även inleder omfattande smittspårning.

– Ändringarna innebär att vänner och familjer nu kan börja träffa sina nära och kära, kanske träffa båda föräldrar på en gång, eller båda farföräldrarna på en gång, sade premiärminister Boris Johnson i samband med att restriktionslättnaden tillkännagavs.

Johnson tillkännagav även till att landets skolor kommer att öppna sina portar för ännu fler elever i början av nästa vecka, samt att friluftsbutiker och bilaffärer kommer att öppna inom kort.

Ambitiös smittspårning

Ett viktigt vapen i landets kamp mot smittan som tagit över 46 000 britters liv är det omfattande test- och smittspårningsprogram som nu inleds i England.

Med hjälp av 25 000 smittspårare, 20 000 provtagare och 7 000 kliniker, påbörjar England arbetet med att kontakta samtliga som testats positiva för att få reda på vilka de varit i nära kontakt med.

Ambitionen är att test- och smittspårningsprogrammet dagligen ska kunna testa 10 000 personer samt spåra de personer som de testade varit i "nära kontakt" med.

Att vara i nära kontakt definieras här som att befinna sig närmare än två meter under en period på 15 minuter eller längre. Alla som misstänks ha varit exponerade kommer att behöva isolera sig i hemmet, även de som saknar symptom.

Bygger på frivillighet

Hälsominister Matt Hancock konstaterade i samband med lanseringen av programmet att det är en "medborgerlig skyldighet" att hjälpa myndigheternas försök att spåra smittan.

– Det är oerhört viktigt för alla som får symptom... att omedelbart isolera sig i hemmet, att testa sig, och att inte gå ut, säger Matt Hancock till BBC radio.

Programmet bygger på invånarnas samarbetsvilja då det inte kommer att vara straffbart att vägra att delta.

Cummings i blåsväder

Premiärminister Boris Johnsons viktigaste rådgivare Dominic Cummings uppmanar även han engelsmännen att frivilligt delta.

Cummings har senaste tiden varit i blåsväder sedan han själv brutit mot Storbritanniens strikta utegångsförbud genom att resa över 40 mil bara några dagar efter att britterna uppmanades att stanna hemma för att bromsa virusutbrottet.

I nuläget är test- och smittspårningsprogrammet endast är i bruk i England har Storbritanniens övriga riskdelar Skottland, Wales och Nordirland meddelat att de snart kommer att ta liknande program i bruk.

Sport

TT-FLASH: Premier League återupptas i juni

Sport
Sport Den engelska fotbollsligan återupptas preliminärt den 17 juni, förutsatt att alla säkerhetskrav är på plats, bekräftar Premier League.

Inrikes

Försvarsförhandlingar förlängs – igen

Fortsatt dödläge i partiernas förhandlingar om framtidens svenska försvar. Arkivbild.
Fortsatt dödläge i partiernas förhandlingar om framtidens svenska försvar. Arkivbild.
Fotograf: Petra Älvstrand/TT
Inrikes
Inrikes Dödläget i försvarsförhandlingarna består.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) tvingas förlänga dem ytterligare.

Även torsdagskvällens förhandlingsmöte blev resultatlöst vad gäller att lösa dödläget. Nu förlängs förhandlingarna till den 16 juni, enligt uppgift till TT från försvarsdepartementet.

Försvarsministerns ambition var att nå en uppgörelse redan den 15 maj om den försvarspolitiska inriktningen 2021–2025. Han blev dock tvungen att förlänga förhandlingarna till fredagen den 29 maj. Nu blev Hultqvist tvingad till ytterligare en förlängning.

– Jag tror att vi kommer att fortsätta att förhandla. Jag ser inte som sannolikt att det sker något avgörande vare sig i dag eller i morgon, sade Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman innan beskedet kom om förlängningen.

Hoppas på bud

M, KD, C, L och SD hoppades på ett sista minutenbud från regeringen om ytterligare höjda försvarsanslag. De vill ha fem miljarder mer år 2026 och fem miljarder till ovanpå det 2027.

Det är enligt de fem partierna nödvändigt för att se till att det upprustade försvar som försvarsberedningen föreslagit verkligen kan genomföras till 2030.

M och KD driver dessutom att Försvarsmakten ska få 3,8 miljarder mer under 2021–2025 i kompensation för prisökningar.

Hultqvist har dock hållit fast vid att förhandlingarna bara ska handla om hur försvaret ska stärkas under 2021–2025.

En eventuell överenskommelse är tänkt att skapa brett stöd för riksdagens nya försvarsbeslut i höst och försvarsbesluten gäller vanligtvis fem år i taget.

Hultqvist håller också fast vid den ekonomiska ram som regeringen, C och L kom överens om i augusti förra året. Den innebär att försvarsbudgeten ska växa med 25 miljarder kronor från 2021 till 2025.

Räcker inte

Enligt Försvarsmakten behövs betydligt högre försvarsanslag för att genomföra allt försvarsberedningen föreslagit till 2030. Hultqvist vill dock vänta med att diskutera ytterligare försvarssatsningar efter 2025. Han har tidigare hänvisat till att oklarheten om de framtida statsfinanserna ökat på grund av coronakrisen.

Moderaternas försvarspolitiske talesperson Pål Jonson var förtegen när han anlände till försvarsdepartementet på torsdagen. Han ville inte svara på om M hoppar av förhandlingarna om Hultqvist inte snart kommer med ett nytt bud i pengafrågan. Det har M varnat för kan ske om regeringen inte öppnar plånboken mer.

C och L är visserligen samarbetspartier till regeringen, men de är angelägna om att M är med på en bred försvarsöverenskommelse.

– Det är av avgörande betydelse att åtminstone de två stora partierna i Sverige deltar i en överenskommelse. Det innebär tyngd och trovärdighet i ett försvarsbeslut, sade Allan Widman.

Lämnat listor

De fyra borgerliga partierna kräver inte bara mer pengar efter 2025. De har också lämnat in listor över försvarssatsningar som de vill ska ingå en överenskommelse. Listorna är stort sett lika och utgår från försvarsberedningens förslag.

Till exempel vill man försäkra sig om att Sverige har tre brigader och en reducerad motoriserad brigad för Mälardalen färdiga senast 2030.

På önskelistorna står bland annat också två nya mindre infanteriregementen från 2026, att man börjar etablera en artilleriutbildning i Kristinehamn/Villingsberg före 2025 och att armén får ett buret luftvärn och stridsflyget får ytterligare robotar under 2026–2030.

Peter Wallberg/TT

Lars Larsson/TT

Sport

Uppgifter: Fotbollen får grönt ljus

Sport
Sport Fotbollen kan dra i gång i sommar.
Det är beskedet som Folkhälsomyndigheten väntas ge under fredagens presskonferens, enligt Expressens och Aftonbladets uppgifter.

Tidigare i veckan sade statsepidemiologen Anders Tegnell att ett besked kring fotbollens säsongspremiärer skulle lämnas på fredagen presskonferens.

Men redan nu verkar det finnas ett beslut.

Och enligt Expressens och Aftonbladets uppgifter pekar allt på att Tegnell & Co kommer att ge klartecken för spel i sommar.

– Det pågår arbete och dialoger med olika personer och mellan olika organisationer där vår förhoppning och förväntan kvarstår att idrotten och fotbollen ska kunna starta upp under ansvarsfulla former, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare för Svenska fotbollförbundet, till Aftonbladet.

Tegnell:

– Jag har förstås ingen kommentar om det över huvudtaget, säger han till SVT.

Vid ett positivt besked kommer herrallsvenskan vara i gång med matchspel den 14 juni och damallsvenskan den 27–28 juni.

Matcherna kommer att spelas utan publik, enligt uppgifterna.

Hörby

Lågedammsbadet öppnar igen

På måndag är det dags för premiärdopp i utomhusbassängen på Lågedammsbadet.
Fotograf: arkivbild
Hörby
HÖRBY Trött på alla rapporter om inställda evenemang i coronatider? Här kommer i så fall en positiv nyhet: Lågedammsbadet i Hörby har öppnat för allmänheten igen - och på måndag är det premiär för friluftsbadet.
– Skönt att komma i gång igen, tycker Johannes Stilfors, verksamhetsansvarig på badet.

Lågedammsbadet bommade igen i början av coronakrisen efter beslut av den politiska ledningen i Hörby kommun. Orsaken till stängningen var att man ville minska risken för smittspridning.

Men efterhand har anläggningen öppnats igen. Simskoleundervisningen har återupptagits, och sedan ett par veckor är även motionssimningen i gång i inomhusbassängen och ordinarie öppettider gäller.

– Vi har öppnat upp badet successivt för allmänheten igen. Det som inte är i gång är verksamheter som riktar sig mot de äldre, säger Marcus Kulle, kultur- och fritidschef i Hörby kommun.

Ringsjö Simklubbs verksamhet och Korpens motionssimning har inte påverkats av alls av stängningen utan har kunnat köra på som vanligt hela tiden.

– Det är klart att vi vill erbjuda folk möjlighet till träning. Det är till exempel jätteviktigt att vi har kunnat öppna våra simskolor igen så att vi kan behålla den höga simkunnighet vi har i kommunen. Och det känns bra att kunna öppna upp för våra motionssimmare igen så att de kan hålla i gång. Vi vet hur viktigt det är med rörelse för att man ska må bra, fortsätter Marcus Kulle.

På måndag är det premiär för utebadet - något som många Hörbybor har längtat efter. Förberedelserna pågår för fullt inför säsongsöppningen, berättar Johannes Stilfors, verksamhetsansvarig på Lågedammsbadet.

– Allting är färdigt inför öppningen. Det ska bli skönt att komma i gång igen, säger Johannes Stilfors.

Vattnet i utomhusbassängen är uppvärmt och vattentemperaturen ligger på inbjudande 26 grader.

Hur många som kommer att söka sig till badet i sommar är förstås svårt att säga något om innan sommarsäsongen ens har startat. Sedan nystarten för badet för ett par veckor sedan har det varit ganska glest med folk i bassängerna.

Men Johannes Stilfors hoppas och tror på ett lyft under sommarmånaderna.

– Man vet ju inte. Det blir kanske en jättebra sommar för oss i och med att många evenemang har ställts in - som Malmöfestivalen och Åhus Beachhandboll. Folk kommer nog att stanna hemma mer än man brukar, och då är det bra att vi kan erbjuda badet som ett alternativ och ha öppet där.

Även om badet kommer att ha öppet som vanligt i sommar håller man hårt på direktiven från myndigheterna med anledning av coronaviruset, och följer Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer. Allt för att undvika smittspridning.

– Vi har tagit bort några bord i kafédelen för att dela av så mycket det går där, och de första två veckorna efter att vi öppnade inomhus igen hade vi ingen kiosk eller försäljning. Då var det bara själva badet som var öppet.

– Nu kommer vi att öppna försäljningen igen.

Johannes Stilfors poängterar att hygienen är extra viktig i dessa tider, och att alla besökare måste duscha noggrant med tvål och vatten både före och efter simningen, och att man ska hålla avstånd till andra besökare.

– Man ska visa hänsyn och hålla avstånd. Om det blir mycket folk i sommar kommer vi att gå ut med information om att man kan byta om och duscha hemma. Man kan gå i badkläder till badet om det är fint väder. Vi kan öppna grinden vid utebadet så att man kan gå in det hållet också. Vi har ju duschar utomhus också som kan användas, säger Johannes Stilfors.

Den som känner minsta förkylningssymtom - som hosta eller snuva - uppmanas av kommunen att stanna hemma från badet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Malmö

Ljög om makens våldsamhet

Fotograf: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö Min make slår både mig och vår son. Det hävdade kvinnan när hon polisanmälde mannen i augusti förra året. Men allt var lögn. Nu döms kvinnan för falsk tillvitelse.

I nästan en månad satt den 23-årige kvinnans tre år äldre make häktad med restriktioner efter att hon polisanmält honom för misshandel. Kvinnan hävdade att maken misshandlat henne grovt vid minst fem olika tillfällen, bland annat genom att bränna henne med en cigarett.

26-åringen hade också misshandlat deras gemensamma son, enligt kvinnans anmälan.

Falska anklagelser

Mannen greps och var frihetsberövad mellan den 14 augusti och den 10 september i fjor. Då tog kvinnan tillbaka sin anmälan och erkände att hon diktat upp alla anklagelser. Maken släpptes och i stället polisanmäldes kvinnan för de falska anklagelserna.

23-åringen åtalades, och nu har dom fallit. Kvinnan döms till villkorlig dom och 160 dagsböter för falsk tillvitelse. Hennes egen förklaring var att anmälan var en hämnd för att mannen haft ett förhållande med en annan kvinna.

Visste inte

Kvinnan hävdade att hon inte kände till att det var brottsligt att anklaga någon för brott som personen inte begått. Men det fritar henne inte från ansvar, anser tingsrätten.

Gärningen motsvarar tio månaders fängelse. Rätten menar dock att kvinnan inte har återfallit i brott, och att det därför inte finns skäl att utdöma fängelsestraff. Hon anses däremot ha en bristande förmåga att se konsekvenser av sitt handlande, och har ett kontrollbehov kopplat till svartsjuka.

Sport

Lidingloppet startar i Bokskogen

Familj promenerar på en av stigarna i Bokskogen
Virtuella terrängserien drar igång i natursköna Bokskogen på måndag.
Fotograf: Lennart Larsson
Sport
friidrott Lidingöloppet drar på måndag igång en virtuell sommarturné för att möta tävlingssuget som uppstått runt om i Sverige. Då drygt 12 procent av deltagarna i Lidingöloppet kommer från Sydsverige har man valt att dra igång i Bokskogen.

Bokskogsmilen blir den första etappen i Lidingöloppets virtuella turné, med start redan på måndag. Bakom satsningen ligger TCS Lidingöloppet, som är världens största terränglopp och en del av En Svensk Klassiker.

Eftersom det just nu inte går att arrangera traditionella lopp vill TCS Lidingöloppet hitta nya vägar för att kittla tävlingsnerven. Därför startas Virtuella Terrängserien, som är en serie virtuella lopp som äger rum på 12 orter runt om i Sverige från den 1 till den 21 juni 2020. De bästa löparna vinner priser från bland annat tävlingsseriens huvudsponsor Klövern, Flowlife och Lidingöloppet.

Man besöker några av de populäraste motionsslingorna i Malmö, Göteborg, Kalmar, Halmstad, Norrköping, Nyköping, Linköping, Skövde, Uppsala, Falun, Gävle och Umeå.

– Bristen på tävlingar har gjort att suget efter löptävlingar kanske är större än någonsin tidigare. För att råda bot på det och bidra till bättre folkhälsa startar vi en serie löptävlingar med start i Malmö redan nu den 1 juni, säger Lidingöloppets generalsekreterare Cecilia Gyldén i ett pressmeddelande.

Genom den Virtuella Terrängserien vill Lidingöloppet locka ännu fler att ta sig ut i löparspåren. Under tävlingsveckan i Bokskogen den 1-7 juni kan alla deltagare tävla mot varandra trots att de springer Bokskogsmilen vid olika tidpunkter.

Det är gratis att vara med och ger enligt Lidingöloppets pressmeddelande en möjlighet att skapa nya rutiner för att hålla motivationen uppe.

– Vi vill locka fler skåningar ut i terrängspåren och minska stillasittandet som kan vara lätt att fastna i just nu. Alla som springer Bokskogsmilen under tävlingsveckan har också chans att vinna många fina priser, säger Fredrik Montgomery, marknads- och kommunikationschef på Lidingöloppet.

Vart och ett av loppen är aktivt under olika veckor fram till 21 juni. Varje löparspår motsvaras av ett visst segment i träningsappen Strava. Utmaningen är att springa det aktuella spåret eller segmentet så snabbt man kan under den aktuella veckan. Lidingöloppet sammanställer sedan resultaten och skapar en resultatlista varje vecka.

FAKTA

Virtuella Terrängserien 2020

Sydsverige

1. Malmö, 1-7 juni, Bokskogen, Bokskogsmilen, 9,9 km

2. Kalmar, 1-7 juni, Stensö, 5,5-spåret, 5,5 km

Virtuella Terrängserien 2020 – Västsverige

3. Göteborg, 1-7 juni, Skatås, Milspåret, 9,7 km

4. Halmstad, 1-7 juni, Galgberget, Orange slinga, 4,7 km

Mellansverige

5. Norrköping, 8-14 juni, Vrinnevi, Milen, 9,9 km

6. Linköping, 8-14 juni, Vidingsjö, LOK-milen, 9,7 km

7. Nyköping, 8-14 juni, Ekensberg, 5,9 km-spåret, 5,9 km

8. Skövde, 8-14 juni, Billingen, Hagenloppet, 5,0 km

Norra Sverige

9. Uppsala, 15-21 juni, Hågadalen, Kung Björn-loppets bana, 10 km

10. Falun, 15-21 juni, Lugnet, Gröna, 9,5 km

11. Gävle, 15-21 juni, Kungsbäck, Femman, 5,0 km

12. Umeå, 15-21 juni, Stadsliden, SM-spåret, 10 km

Så här anmäler du dig

För att delta i Virtuella Terrängserien Malmö:

1. Registrera dig för ett konto på Strava, antingen på nätet eller via mobilappen. Det räcker med gratisalternativet och behöver inte vara ett premium-abonnemang.

2. Sök upp Lidingöloppets klubb på Strava, som du hittar genom att söka under ”clubs”. Gå med i klubben.

3. Du är nu registrerad som deltagare i Virtuella Terrängserien och kan vara med och tävla om priserna.

Ekonomi

Norge öppnar för jobbresor från hela Norden

Norges näringsminister Iselin Nybø. Arkivbild.
Norges näringsminister Iselin Nybø. Arkivbild.
Fotograf: ME. Borgen/NTB
Ekonomi
Ekonomi

Från måndag den 1 juni kommer de som reser in i Norge på arbetsresor från de nordiska länderna inte längre att tvingas till tio dagars karantän.

– Det är mycket viktigt för näringslivet, säger Norges näringsminister Iselin Nybø (Venstre) på den norska regeringens presskonferens.

Det blir därmed lättare att utnyttja arbetskraft från flera länder, enligt näringsdepartementet.

– Vi öppnar för resor från Danmark, Island och Färöarna. Sverige och Finland har tidigare haft dessa möjligheter, säger smittskyddsdirektör Frode Forland till TT.

Från och med måndag kan man genomföra arbetsresor på samma villkor som tidigare har varit möjligt mellan Sverige och Norge.

– Arbetskraften rör sig normalt över gränserna, det är varvsarbetare, servicepersonal och andra, säger Iselin Nybø.

Under presskonferensen fick hälsominister Bent Høie en fråga om reselättnaderna även kan komma att omfatta nöjesresor mellan de nordiska länderna. Han svarade då att Norge i samarbete med grannländerna ska titta närmare på möjligheterna, rapporterar tidningen VG.

NÄSTA ARTIKEL