SVALÖV

Metallica spelar i Svalöv

Artikel SVALÖV Ett av världens mest berömda och framgångsrika rockband, Metallica och San Francisco Symphony Orchestra kommer till Svalöv.

Ett av världens mest berömda och framgångsrika rockband, Metallica och San Francisco Symphony Orchestra kommer till Svalöv.

Nu i filmform och det handlar om den omtalade konsertfilmen som visas på Kulturhuset i Svalöv onsdagen den 16 oktober klockan 19.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Nedåt på börsen

Stockholmsbörsen backar. Arkivbild.
Stockholmsbörsen backar. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Tre dagars uppgång vid börsöppning har brutits.
Vid lunchtid är Stockholmsbörsens OMXS-index fortsatt ned 0,7 procent.

Efter en tydlig uppgång de senaste dagarna är börsklimatet något kyligare. Utvecklingen går nu i negativ riktning i väntan på eftermiddagens räntebesked från Europeiska centralbanken liksom besked kring massiva stödköp av obligationer.

Cykliska bolag som gått starkt de senaste dagarna tillhör förlorarna. Vitvarutillverkaren Electrolux backar 3,8 procent med tydlig nedgång hos bilsäkerhetsföretaget Autoliv, minus 2,9 procent liksom SKF, minus 2,7 procent.

Ett fåtal bolag på OMXS30-listan lyfter, framför allt läkemedelsjätten Astra Zeneca stiger. Astra är upp 1,7 procent.

Clas Ohlson som i går steg kraftigt efter bolagets bokslut får i dag olika rekommendationer från analytiker. Medan SEB höjer sin riktkurs och upprepar köp har Kepler Cheuvreux sänkt sin rekommendation från tidigare köp. Aktien stiger dock 1,7 procent.

De europeiska storbörserna backar samtidigt i linje med Stockholmsbörsen. DAX-index i Frankfurt är exempelvis ned 0,9 porcent.

Sjöbo

Fiskdöd i Möllers mosse oroar

Sjöbo
SJÖBO Många Sjöbobor oroas över fiskdöd i Möllers mosse.

På Sjöbosidan på Facebook har flera medlemmar delat bilder och filmer på döda gäddor och mörtar.

”Hela mossen stinker och döda fiskar finns överallt”, skriver en person.

”Vi var där idag, luktade inte gott precis...och vi gick inte ens särskilt nära”, skriver en annan.

Kommunen har fått in flera anmälningar om fiskdöden. På torsdagen kontaktade kommunen länsstyrelsen för att få hjälp med att bestämma vad som kan vara orsaken.

I väntan på det avsåg bland andra Magnus Jönsson på kommunens tekniska förvaltning att gå ut med håven och plocka död fisk.

– Ett troligt scenario är att det handlar om syrebrist, säger han.

Kanske kan det häftiga regnet på tisdagen också ha bidragit till att vattenkvaliteten försämrats tillfälligt, funderar han.

Inrikes

Piloten hade behörighet för kraschade planet

Ett mindre flygplan kraschade vid ett bostadsområde i Ekås utanför Borås på tisdagskvällen. De två personerna ombord på planet omkom. Arkivbild.
Ett mindre flygplan kraschade vid ett bostadsområde i Ekås utanför Borås på tisdagskvällen. De två personerna ombord på planet omkom. Arkivbild.
Fotograf: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes Polisen meddelar nu att piloten som flög det ultralätta planet som kraschade utanför Borås på tisdagen hade behörighet för den aktuella flygplanstypen.

Olyckan inträffade på tisdagseftermiddagen utanför Borås, två män omkom i kraschen.

Enligt polisen fanns inga kända fel på planet. Polisen har sedan olyckan knackat dörr i området där olyckan inträffade för att få veta mer om vad som hänt.

Under torsdagseftermiddagen kommer beslut att fattas om vem som ska utföra den tekniska undersökningen av planet; Statens Haverikommission eller polisen.

Normalt sett utför inte Statens Haverikommission undersökningar på den aktuella ultralätta flygplanstypen, men undantag kan göras på kommissionens eget initiativ.

– Det kan finnas säkerhetsvinster med att utreda en sådan här händelse. Vi tittar då efter om det finns någon generell brist, eller något generellt systemfel, som vi skulle kunna plocka upp i samband med utredningen, har Helene Arango Magnusson, utredningsordförande på SHK, tidigare sagt till TT.

Malmö

Arbetet med ny simhall fortsätter

Malmö
MALMÖ

Planerna för en ny simhall i Malmö fortsätter. Kommunstyrelsen har gett klartecken till fritidsnämnden att ta fram underlag för, form, funktion, finansiering och tidsplan med mera för en ny simanläggning i Malmö.

Kommunstyrelsen godkände även fritidsnämndens utredning av det övergripande behovet av simanläggningar utifrån simundervisning, föreningslivets utveckling och arrangemang. När staden växer ökar behovet av bassänger för både simundervisning och simträning. Utredningen visar att det behövs en ny simhall i Malmö år 2023.

Utrikes

Frankrike ställer in årets Bastiljdagsparad

Franskt stridsflyg över Avenue des Champs-Élysées under fjolårets Bastiljdagsparad.
Franskt stridsflyg över Avenue des Champs-Élysées under fjolårets Bastiljdagsparad.
Fotograf: Michel Euler/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Frankrike ställer in årets militärparad på Bastiljdagen, meddelar Élyséepalatset. I stället kommer en mindre ceremoni att hållas på Place de la Concorde i centrala Paris, där paraden vanligtvis slutar, enligt uttalandet från president Emmanuel Macrons kansli.

Ceremonin kommer att innefatta den traditionsenliga flyguppvisningen, ett stående inslag på nationaldagsparaden, och kommer att fokusera på militärens deltagande i kampen mot coronasmittan. Även sjukvårdspersonal kommer att hyllas.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Inrikes

Fältsjukhuset i Älvsjö avvecklas omedelbart

Fältsjukhuset som byggts upp i Stockholmsmässan i Älvsjö avvecklas. Arkivbild.
Fältsjukhuset som byggts upp i Stockholmsmässan i Älvsjö avvecklas. Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Fältsjukhuset i Älvsjö som byggdes för att avlasta vården under coronakrisen ska avvecklas med omedelbar verkan.
– Vi har haft fältsjukhuset i två månader och inte behövt ta emot en enda patient, säger region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

Sjukhuset har inte använts. Var det då fel att öppna sjukhuset, frågar Björn Eriksson retoriskt vid en pressträff. Han blickar bakåt till utvecklingen och smittspridningen i mars i Sverige och världen. Prognoserna gick uppåt och intensivvårdsplatserna bedömdes inte räcka länge.

– Det satte fokus på behovet att bygga en utökad kapacitet inom sjukvården, säger Eriksson.

Man gick efter linjen att "hoppas på det bästa och planera för det värsta" för att ligga steget före sjukvårdsbehovet, säger han.

– Vi såg det som en hemförsäkring, något vi hoppades slippa använda men behövde ha.

Johanna Sandwall, krisberedskapschef, vid Socialstyrelsen kallar uppförandet av fältsjukhuset för "en styrkedemonstration utan dess like".

– Vi tog höjd för ett inte helt osannolikt scenario som vi som tur är inte hamnade i.

"Kan klara av pandemin"

Nu ska materiel och utrustning tillvaratas men också erfarenheten att man på en dryg vecka byggde upp ett helt nytt sjukhus tillsammans med Försvarsmakten och Socialstyrelsen, säger Eriksson.

Avvecklingen har planerats ett tag men påbörjas praktiskt på fredag.

TT: Varför avvecklas Älvsjö sjukhus nu?

– Sedan den 20 april har vi sett ett långsamt avklingande sjukvårdsbehov, säger Björn Eriksson och tillägger att förmågan att öka kapaciteten i sjukvården finns.

– Vi ser att vi nu kan klara av pandemin genom att kraftsamla på de plattformar vi redan har.

"Allvarlig situation"

Avvecklingen ska inte ses som ett tecken på att man kan slappna av i arbetet att minska smittspridningen av coronaviruset, säger Björn Eriksson och uppmanar alla att fortsätta hålla avstånd till de man inte delar hushåll med.

– Vi är i en ytterst allvarlig situation och de närmaste månaderna kommer att bli avgörande, säger han.

– Vi är trötta och vill att allt ska bli som vanligt igen. Men så får det inte bli.

Det skulle innebära fler smittade och döda, säger sjukvårdsdirektören.

– Det finns de som inte följer rekommendationerna och de utsätter alla andra för en onödig risk.

Sjukvårdsdirektör Björn Eriksson. Arkivbild.
Sjukvårdsdirektör Björn Eriksson. Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund/TT

Inrikes

Satsningar på svenskt elflyg

Utvecklingen av elflygplan pågår för fullt i världen. Bilden föreställer det tjeckiska planet Onix. Arkivbild.
Utvecklingen av elflygplan pågår för fullt i världen. Bilden föreställer det tjeckiska planet Onix. Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes

Naturvårdsverket har beviljat totalt 390 000 kronor i en första satsning på laddstolpar för elflygplan i Sverige. Stödet går till AB Dalaflyg, Dala Airport AB och Fyrstads flygplats AB. Målet är att på sikt skapa en laddinfrastruktur i dalaregionen, längs med Västkusten och knyta ihop med Norge.

Fyrstads flygplats räknar i sin ansökan med att årligen kunna ersätta cirka 700 flygtimmar med elflyg, och att åtgärderna ska vara klara 2021. Naturvårdsverket uppskattar att det minskar utsläppen av koldioxid med ungefär 900 ton under projektets livslängd.

Naturvårdsverket har även fått in ansökningar om stöd för att köpa elflygplan, men de är fortfarande under behandling.

– Då rör det sig om större belopp, där vi räknar med att kunna ge besked före sommaren, säger Gustav Kjellander, handläggare vid Klimatklivsenheten på Naturvårdsverket.

Inrikes

Ny demonstration i Malmö i kväll

Kravallpoliser stoppar demonstranter vid Norrbro i Stockholm på onsdagskvällen.
Kravallpoliser stoppar demonstranter vid Norrbro i Stockholm på onsdagskvällen.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Inrikesminister Mikael Damberg (S) uppmanar till att använda digitala medier för att markera mot antirasism för att inte belasta vården ytterligare.
Samtidigt planeras en ny demonstration i Malmö i kväll.
– Vi utgår från att man i demonstrationen tar hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer om folksamlingar, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford till TT.

Inrikesminister Mikael Damberg kommenterar nu den stora antirasistiska demonstrationen i centrala Stockholm under onsdagen. I en kommentar till TT säger han att det är "en viktig demokratisk rättighet att demonstrera". Men med tanke på pandemin måste smittspridning minska och därför tillåts inte stora folksamlingar.

Han menar att det är fortsatt viktigt att följa myndigheternas rekommendationer i krisen och uppmanar till att manifestera på digitala medier i stället för att träffas fysiskt.

Polisen: Har en god dialog

"Annars riskerar många människor att bli sjuka och dö. Vi måste fortsätta följa folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vården är redan mycket ansträngd och vi måste se till att människor som är sjuka får tillgång till den vård de behöver."

Bakgrunden till protesten är den 46-årige amerikanen George Floyds död i USA i samband med ett polisingripande och under torsdagskvällen väntas ytterligare en demonstration hållas. Arrangören har ansökt om att hålla den på Ribersborgsstranden i Malmö.

– Vi håller på att bereda ansökan. Vi ser över hur vi ska disponera vår personal och vi utgår från att man i demonstrationen tar hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer om folksamlingar, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på polisen i region Syd, till TT.

Hon betonar att polisen har en god dialog med arrangören som planerar att hålla manifestationen på ett stort och öppet grönområde. 2 700 personer har anmält sitt intresse på demonstrationens Facebook-arrangemang.

Flera personer greps

I Stockholm greps fyra personer under onsdagskvällen, för våldsamt upplopp samt för anstiftan till våldsamt upplopp. Personerna är släppta men är fortsatt misstänkta för brott.

Polisens presstalesperson Towe Hägg säger till TT att hon inte har någon information vare sig om det inkommit någon anmälan mot polisen eller om det rapporterats in huruvida det skett icke tillståndsgivna demonstrationer.

– Jag vet att man hade en uppfattning under kvällen att det pågick icke-tillståndsgivna demonstrationer, säger Hägg.

Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen, säger till SVT Nyheter att man inte kan neka tillstånd med anledning av att restriktionerna riskerar att brytas och att de sannolikt hade genomförts även om man sagt nej till demonstrationen.

Även Strandhäll kritisk

Socialdemokraten och tidigare socialministern Annika Strandhäll blev själv vittne till konfrontationer mellan polis och demonstranter.

– Vi pratar om poliser som var i extremt numerärt underläge i relation till mängden demonstranter. De försökte skingra massorna på ett professionellt sätt men det möttes då med provokationer, säger Annika Strandhäll, numera jämställdhetspolitisk talesperson för sitt parti, till Expressen.

– På något sätt måste man börja hantera situationen och skingra folk när du har folk som trycker på utifrån och inifrån när folk kommer med tunnelbanevagnar. Jag kan förstå den spända situationen som uppstod, fortsätter Strandhäll.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om de gripna.

Polis grep in för att skingra demonstrationen eftersom långt fler än 50 personer samlats.
Polis grep in för att skingra demonstrationen eftersom långt fler än 50 personer samlats.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
NÄSTA ARTIKEL