Grön gurksoppa med mynta får extra lyxkänsla av ett ostron på toppen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gurkgazpacho med ostron

Recept Läcker liten grön hutt att servera som förrätt eller på buffébordet. Ingen brist på vitaminer här inte!

Till 8 småportioner, 20 minuter

Du behöver:  
8 ostron
1 gurka
1 vitlöksklyfta, skuren i bitar
1/2 chili, urkärnad
1 schalottenlök, skuren i bitar
2 msk citronsaft
1/2 dl olivolja
1 knippa bladpersilja
1 kruka mynta
is
salt
nymalen svartpeppar
Gör så här:
1. Öppna ostronen. Lossa köttet försiktigt från skalet och sila av spadet i en kopp.
2. Skär några stavar av gurkan. Skala och kärna ur resten av gurkan och skär i grova bitar.
3. Mixa det sparade ostronspadet från koppen med gurkbitar, mynta, vitlök, chili, schalottenlök och citronsaft. 4. Droppa i lite olivolja i taget medan du fortsätter mixa.
Förbered ett isbad med kallt vatten och isbitar. Förväll persiljan i cirka 1 minut. Plocka upp och lägg genast ned i isbadet. Kyl ned och krama sedan ur all vätska.
5. Mixa persiljan med gurksoppan. Smaka av salt och peppar.
6. Häll upp i snapsglas eller liknande och lägg i de sparade ostronen råa. Garnera med de sparade gurkstavarna.

Dagens fråga

Gör du pepparkakshus i jul?

Loading ... Loading ...