Lund

Från Triton till Poseidon i Lund

Ida Marko-Varga efter SM-guldloppet i somras. ARKIVBILD
Lund
Lund SIMNING Klubbskifte för Ida Marko-Varga mitt i satsningen mot Tokyo-OS 2020.

– Triton ville ge mig tjänstledigt från min tränaranställning för att jag skulle kunna göra min OS-satsning, men det hade aldrig gått. Jag måste ju ha ett jobb, en inkomst. Jag har ju två barn, förklarar Ida.

– I Triton blev de nog oroliga för att jag skulle vara borta en del och de ansåg att jag skulle stå på kanten varje pass och inte vara i bassängen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Många ville se skivaffär i miniatyr

Anonymouse skivaffär Ricotta på Nygatan
Foto: Joakim Stierna
Lund
lund På tisdagsförmiddagen var det en folksamling på Nygatan i närheten av entrén till Stadsparken. Många hade kommit för att se det senaste av miniatyrmakarna Anonymouse senaste verk - en skivaffär infälld i en källarglugg.

– Jag tycker det här är fantastiskt. Jag har alltid fascinerats av miniatyrer. Jag pysslade mycket med barnen när de var små. Ja, det gör vi fortfarande i familjen, säger Simone Höckner, som var på plats med dottern Nicole Höckner och barnbarnet Nathalie.

Hon studerade den lilla lilla skivaffären noga. Hon älskar miniatyrerna och har tidigare tittat både på Apoteket Cikadan som finns på Winstrupsgatan sedan tidigare i somras och en tidigare miniatyr i Malmö.

Av de tre hon sett gillar Nathalie Höckner Apoteket Cikadan mest. Särskilt plåstren i affären imponerade på henne.

Familjen Höckner är imponerad av de hemliga konstnärerna bakom Anonymouse.

– De är svenskar men miniatyrerna kan dyka upp var som helst i världen, säger Simone Höckner.

Skivaffären, som fått namnet Ricotta Records, kom till Nygatan någon gång under måndagskvällen. I skyltfönstret finns många små, små skivor, bland annat Veronica Formaggios Katten också. Andra skivor är Mus Li och Destiny’s Cheese.

På det sociala mediet Instagram skiver Anonymouse: ”Hej musikälskare! Vi fortsätter vår vistelse i Lund genom att öppna en skivaffär. Kom in och spisa jazz med de andra jazzmössen, smyglyssna på veronica formaggios nya, eller köp en minidisc. Vi vill även passa å och tacka lunds kommun för inbjudan och tiltron till små-småföretagare.”

Källargluggen på Nygatan passar perfekt för miniatyren.
Foto: Joakim Stierna
I skyltfönstret finns små, små plattor med autentiska skivomslag.
Foto: Joakim Stierna
Familjen Höckner gillade Anonymouse skivaffär på Nygatan.
Foto: Joakim Stierna
Nathalie Höckner och mamma Nicole Höckner studerade minitatyren noga.
Foto: Joakim Stierna
Anonymouse andra skapelse, Apoteket Cikadan, finns fortfarande kvar på Winstrupsgatan.
Foto: Joakim Stierna

Lund

Man åtalas – betongtrappa hamnade på väg

Lund
LOMMA Delar av en betongtrappa hamnade på vägen när den inte var ordentligt säkrad på ett släp. Nu åtalas föraren för vårdslöshet i trafik.

Händelsen inträffade den 29 april 2020 på E6, avfart 21 vid trafikplats Flädie. En betongtrappan föll av i en sväng för att sedan hamna på vägbanan och in i ett vägräcke.

Den 28-åriga mannen som åtalas vid Lunds tingsrätt förnekar brott. Åklagaren föreslår 12 000 kronor i böter som påföljd.

Lund

Moder Jord tar hand om människorna i kyrkospel

Solisten Norea Sandberg tolkar rollen som Moder Jord.
Foto: Joakim Stierna
Lund
lund För att fira 60-årsjubileet för Domkyrkans kyrkospel, går årets uppsättning tillbaka till den ursprungliga, mer strama formen. Inspiration har hämtats från flera av de tidigare uppsättningarna. Det är de stora frågorna om vår existens på jorden som sätts i fokus.
Människorna ligger ner när Moder Jord uppenbarar sig.
Foto: Joakim Stierna
En procession, med krav på att hotade arter på vår planet ska räddas, träder in.
Foto: Joakim Stierna
Anette Lindbäck, som är en av kyrkospelets två författare och regissörer, deltar själv i föreställningen.
Foto: Joakim Stierna

Titeln på sommarens spel är också Jordens bön. Föreställningen handlar, enligt presentationsmaterialet, om inkarnationen, kroppen, jorden och kampen för att överleva.

Åsa Egnér, som skrivit och regisserat Jordens bön tillsammans med Anette Lindbäck, berättar att texterna flätas ihop med gudtjänstens ledord kyrie (sorgen), gloria (glädjen) och credo (tron).

– Det är gudstjänstens inledande moment i alla traditioner världen över, säger Åsa Egnér.

Eftersom Domkyrkans kyrkospel 60 årsjubilerar denna sommar ville Åsa Egnér och Anette Lindbäck gå tillbaka och inspireras av det anslag de tidiga spelen hade under 1960- och 70-talen. De två gjorde en djupdykning i det arkiv över kyrkospelen som förvaras på Universitetsbiblioteket och läste de gamla manuskripten.

– Det fanns ett mer förhöjt språk på den tiden som vi var ute efter och mer inslag av samhällskritik. Vi ville ha mer av det grekiska dramat med talkörer, säger Åsa Egnér.

Författarna lade också till delar om jordens och själens överlevnad som skrivits av dansken Peter Adolphsen samt av Stefan Edman och Martin Lönnebo.

Till det nyskrivna manuset har Hans Nilsson komponerat ny musik, som bland annat bygger på gregoriansk kyrkomusik.

Norea Sandberg, som tolkar Moder Jord, har en av huvudrollerna i kyrkospelet. Hon är en av spelets två solister. Den andre är Ivar Lodén.

– Det är roligt, spännande. Det var lite svårt att hitta rollen i början. Jag ska vara övermänsklig, men samtidigt ödmjuk, säger Norea Sandberg.

Moder Jords budskap är att människorna måste rädda sig själva för att på så sätt också kunna rädda jorden.

De andra medverkande kommer från Teater Slangbellan, Lunds domkyrkas flickkör Korinterna samt amatörskådespelare från Malmö och Lund.

Föreställningen Jordens bön har premiär på söndag, den 9 augusti, klockan 19. Den framförs sedan vid ytterligare elva tillfällen. Sista föreställningen äger rum den 27 september klockan 19.

Lund

Döms för misshandel med nyckel

Lund
LUND En 16-årig pojke döms för misshandel efter att med nyckel i handen ha slagit en annan elev.

Händelsen inträffade efter den sista lektionen för dagen. 16-åringen ska då ha spottat mot en annan pojke som i sin tur undrade om 16-åringen ville bli slagen. Pojken satte sig sedan ner för att plocka ut saker ur sitt elevskåp men då ska den dömde pojken ha slagit eller knuffat in hans huvud i skåpet. Efter det ska 16-åringen ha utdelat slag mot den andra eleven med en nyckel i handen.

Lunds tingsrätt anser att skadorna blev lindriga och att nyckeln inte var ett medvetet tillhygge utan låg i hans hand för att han var på väg att öppna sitt skåp.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Ny skivbutik i Lund - för möss

Foto: Anonymouse
Lund
Lund Det anonyma konstnärskollektivet Anonymouse har öppnat en skivbutik i miniformat i Lund. På måndagskvällen dök den lilla skivaffären Ricotta records upp på Nygatan.

”Hej musikälskare! Vi fortsätter vår vistelse i Lund genom att öppna skivaffär. Kom in och spisa jazz med de andra jazzmössen, smyglyssna på veronica formaggios nya, eller köp en minidisc. Vi vill även passa på att tacka lunds kommun för inbjudan och tilltron till små-småföretagare.” skriver gruppen på Instagram.

Bland skivorna i skyltfönstret kan till exempel Veronica Formaggios ”Katten också” ses tillsammans med en skiva av Destinys Cheese.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Lund

Brand på BUP i Lund

Foto: Johan Nilsson/TT
Lund
Lund Strax före klockan 03 natten till tisdagen kom ett automatlarm till SOS om en brand i fasaden till Barn- och ungdomspsykiatrins lokaler på Sofiavägen. Samma natt brann även en bil på Klostergården.

På platsen brann det i fasaden vid huvudentrén och räddningstjänsten konstaterade att det fanns en spridningsrisk till takkonstruktionen. Branden släcktes men det kom rök in i lokalerna.

Ingen gärningsperson har gripits och inga personskador har rapporterats.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Lundaförslag vill att staden blir fimpfri

Käthe Berggren.
Moderata seniorer har satt upp fimpstationer på olika ställen och det ska de ha en eloge för. Det är rätt väg, säger Lundabon Käthe Berggren.
Foto: Axel Hilleskog
Lund
lund I närheten av restaurangerna på Mårtenstorget plockade de aktiva i föreningen Fimpfritt Lund upp 3 800 fimpar på en 225 meter lång sträcka. Nu lägger föreningen ett Lundaförslag med krav på åtgärder.
PREMIUM

Lundaförslaget lades ut den 24 juli. Hittills har det fått 84 röster, men fram till den 21 september går det att ge förslaget stöd på kommunens hemsida.

Ifall ett Lundaförslag får 100 röster eller mer, ska det behandlas politiskt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Två inbrott rapporterade

Lund
lund

I lördags eftermiddag lämnade ett Lundapar i 80-årsåldern bostaden på Erik Dahlbergsgatan mellan klockan 14 och 16.30. När de kom tillbaka upptäckte de att ytterdörren till lägenheten var uppbruten och bostaden genomsökt. Id-handlingar och guldsmycken, som armband och halsband, är borta.

Ett annat inbrott ska ha skett mellan tisdag och lördag fram till klockan 13, då en 67-årig man kom tillbaka till sin lägenhet på Karl XI-gatan och upptäckte att ett fönster var uppbrutet. Det är oklart vad som blev stulet vid inbrottet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL