Kultur

De får Nobelprisen i litteratur

Peter Handke.Foto: Fredrik Varfjell/TT
Artikel Kultur Den polska författaren Olga Tokarczuk och den österrikiske författaren Peter Handke
– de blev 2018 respektive 2019 års Nobelpristagare i litteratur.
– Båda är underrättade och planerar att komma till prisceremonin i Stockholm, sa Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm.

Den 57-åriga poeten och romanförfattaren Olga Tokarczuk har av många tippats som en av Nobelpristagarna i litteratur i år. Motiveringen till hennes pris löd: ”För en berättarkonst som med encyklopedisk lust gestaltar gränsöverskridandet som livsform”. Under en presskonferens presenterade akademiledamoten Anders Olsson (som ingått i Nobelkommittén) Olga Tokarczuk på följande sätt:

– Hon debuterade 1993 med romanen Boksökarnas resa men fick sitt genombrott med den prisbelönta romanen Gammeltida och andra tider 1996. En familjekrönika som utspelas på en mytisk plats i Polen men som ger en bild av hela den grymma, polska 1900-talshistorien. Den är ett utomordentligt exempel på den nya polska litteraturen efter 1989 genom oviljan att moralisera och företräda nationens samvete. Hon älskar kartor och ser gärna världen uppifrån, i ett örnperspektiv. Tokarczuk stora tema är kulturell mångfald och rörelse i berättelser som kretsar kring förflyttningar och flykt över gränser. Hennes mest betydande verk hittills är nog dock Jakobsböckerna från 2014.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

EU-länder kan stämma Astra Zeneca

Socialminister Lena Hallengren (S) under en digital pressträff om pandemiläget.
Foto: Lars Schröder / TT
Utrikes
Utrikes EU:s medlemsländer kan komma att stämma läkemedelsjätten Astra Zeneca för kontraktsbrott.
"Vi bevakar frågan noggrant", säger hälsoministern.

Runt om i EU är irritationen stor över Astra Zenecas besked om att mindre leveranser än utlovat är att vänta under våren, på grund av "reducerad förmåga" vid en av företagets fabriker.

– EU har investerat miljarder för att hjälpa till i utvecklingen av de första covid-19-vaccinen. Företagen måste leverera, betonar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett tal via webben till årets Världsekonomiska forum (WEF).

Kräver besked

Bland EU-länderna övervägs nu ett gemensamt agerande mot Astra Zeneca, meddelar Lettlands utrikesminister Edgars Rinkevics enligt lettiska nyhetssajten Delfi.

– Det är inte rätt av dem att inte uppfylla sina åtaganden, särskilt Astra Zeneca, som har tagit emot ganska mycket pengar från EU för forskning och utveckling av ett vaccin, säger Rinkevics.

Om det skulle vara aktuellt för Sverige att delta i en eventuell gemensam stämning är oklart. Socialminister Lena Hallengren (S) säger dock att det är "otroligt viktigt" att vaccintillverkarna levererar vaccin enligt ingångna avtal.

"Vi förväntar oss att man gör allt för att göra det, och vi bevakar frågan noggrant tillsammans med andra EU-länder. När beskeden klarnar blir det lättare att utreda eventuella effekter", säger Hallengren i en skriftlig kommentar.

Viktig roll i Sverige

Statsepidemiolog Anders Tegnell konstaterar att leveransförseningen kommer att sätta regionerna under hård press när det gäller att hinna med alla vaccineringar.

– Det största problemet är att de skjuter fram leveranserna till andra kvartalet, och det kommer innebära en betydligt större press på regionerna att hinna med sin vaccinering när man får väldigt mycket vaccin under en kort period. Det är väl den största negativa effekten.

TT: Hur viktig är Astra Zeneca i den svenska vaccinstrategin?

– Ja, ganska viktig, för de är det företag som kommer med stora volymer närmast i tid, säger Tegnell.

Beslut på fredag?

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides var tydligt irriterad när hon i måndags krävde besked om "exakt hur många doser" som Astra Zeneca producerat och till vilka de har levererats, och när.

Några klara svar har dock ännu inte getts, uppger EU-källor för nyhetsbyrån Reuters. Däremot ska Astra Zeneca ha erbjudit att flytta fram sina första leveranser av sitt vaccin från den 15 februari till den 7 februari.

Bolagets vaccin är ännu inte godkänt av EU:s läkemedelsmyndighet EMA, men väntas allmänt få ett positivt besked på fredag.

– Min personal arbetar så hårt de kan, lovar EMA-chefen Emer Cooke i ett framträdande inför EU-parlamentets hälso- och miljöutskott.

Wiktor Nummelin/TT

Owe Nilsson/TT

Lettlands utrikesminister Edgars Rinkevics. Arkivfoto.
Lettlands utrikesminister Edgars Rinkevics. Arkivfoto.
Foto: Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: EU och vaccinen

EU-kommissionen har för medlemsländernas räkning gjort färdiga eller preliminära beställningar av över 2,3 miljarder vaccindoser från åtta företag.

Hittills har två av vaccinen – från Pfizer-Biontech och Moderna – även godkänts av EU:s läkemedelsmyndighet EMA och börjat användas runt om i EU.

Den 29 januari väntas beslut om Astra Zenecas vaccin. Bolaget har dock redan varslat om att utlovade leveranser kommer att bli mindre än planerat, på grund av "reducerad förmåga" vid en av fabrikerna.

Näst på tur att godkännas är sannolikt ett vaccin från Jansen/Johnson & Johnson. EMA har emellertid ännu inte någon färdig tidtabell för den proceduren.

Utrikes

Fler än 100 000 smittade döda i Storbritannien

Annars livliga Oxford Street i London är igenbommat under de strikta regler som gäller.
Foto: Alastair Grant/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Fler än 100 000 människor har avlidit efter att ha testat positivt för covid-19 i Storbritannien.

Den dystra räkningen gick upp i en sexsiffrig nivå efter en uppdatering på tisdagen, där ytterligare 1 631 människors död tillkännagavs.

– Mina tankar går till var och en som har förlorat nära och kära. Bakom dessa förkrossande siffror finns vänner, familjemedlemmar och grannar, säger Storbritanniens hälsominister Matt Hancock.

Storbritannien har den femte högsta officiella dödssiffran i världen hittills under pandemin, med reservation för att olika länder räknar på olika sätt. Brittiska myndigheter räknar in alla dödsfall där personen i fråga har avlidit inom 28 dagar efter att ha lämnat ett positivt covidtest.

Vaccinationen i landet har tagit fart: Fler än 6,8 miljoner människor har fått en första dos och fler än 470 000 har fått två.

Kultur och nöje

Lars Norén död – sjuk i covid-19

Lars Norén satte upp sin pjäs 'Stilla liv' på Dramatens scen Elverket 2017. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Regissören och dramatikern Lars Norén har avlidit vid 76 års ålder. Enligt hans förläggare på Bonniers avled han i sviterna av covid-19.

Eva Bonnier, bokförläggare på Albert Bonniers förlag, säger i en skriftlig kommentar att Lars Norén är "en av vår tids största".

"Lars Noréns betydelse som författare och dramatiker är näst intill omöjligt att formulera just nu i ett par meningar, men han var en av vår tids största. För mig personligen, som Lars Noréns förläggare, har vårt samarbete varit oerhört stimulerande under många år", skriver hon.

Flyttade till Skåne

Lars Norén föddes 1944 i Stockholm. Familjen flyttade till Skåne när han var sex år gammal, eftersom pappan fått arbete som källarmästare på ett hotell i Genarp. Lars Norén flyttade tillbaka till huvudstaden som 15-åring. Tre år senare blev han assistent åt regissören Bengt Ekerot vid en uppsättning på Dramaten.

– Min pappa var alkoholist och mamma hatade det här samhället. Mina föräldrar jobbade så mycket och hade ingen kont­roll över mig. Jag var ett vilt och fritt barn och skapade mina egna världar på vinden, den där enorma vinden, har han sagt i en intervju med Dagens Nyheter 2014.

Han debuterade med diktsamlingen "Syrener, snö" 1963 och skrev under samma period sitt första pjäsmanus. Ett par av hans mest uppmärksammade verk är "Natten är dagens mor" från 1982 och fortsättningen "Kaos är granne med Gud". De handlar om en dysfunktionell familj som driver hotell i Skåne under 1960-talet.

Uttrycket "Norénjul" har kommit att innebära en stökig jul där familjemedlemmar råkar i luven på varandra.

"Lars Norén tillhör den lilla skara författare som fått ett begrepp uppkallat efter sig: 'Norénjul'. Det är, kan man säga, raka motsatsen till en 'Astrid Lindgren-jul'. Det är väldigt långt ifrån barn med tindrande ögon som får en egensnidad kälke av en snäll bonndräng. Receptet på en lyckad 'Norénjul' är: för mycket julsnaps, för mycket julöl och fler oförrätter än förrätter", skriver nöjesjournalisten Kalle Lind i en krönika.

I den första delen av "En dramatikers dagbok" framkommer det dock att Lars Norén själv både älskade och firade julen.

Nådde utanför Sverige

Norén blev en förgrundsgestalt för den moderna svenska teatern och många av hans pjäser sattes upp vid Dramaten. Han var konstnärlig ledare för Riksteatern 1999–2007 och vid Folkteatern i Göteborg 2009–2012. Hans pjäser nådde ofta utanför Sveriges gränser och spelades internationellt.

Uppmärksammad blev "7:3", som sattes upp efter att tre interner på Tidaholmsanstalten föreslagit via brev till Lars Norén att de skulle få spela teater. Två av dem var aktiva nazister och uttryckte i sina roller på scenen antisemitiska åsikter som författaren i pjäsen argumenterade emot. Skådespelarna polisanmäldes för hets mot folkgrupp. En av dem avvek under en permission, det hela kulminerade i ett bankrån i Kisa 1999 och att två polismän sköts ihjäl i Malexander under den efterföljande flykten.

– "7:3" kommer för alltid att kasta en skugga över hans teatergärning och hans senare produktion fick inte samma genomgripande kulturella betydelse som 80- och 90-talens, säger teaterkritikern Johan Hilton i Dagens Nyheter.

Nådde stor publik

Lars Noréns boksvit "En dramatikers dagbok", baserades på egna dagböcker och nådde en stor publik. Fjärde delen utkom hösten 2020. Om första delen sade han i en TT-intervju 2008 att behovet av att ventilera alltid hade funnits, men att han till en början inte skrev dagbok med tanken att den skulle ges ut.

– Det var bara en möjlighet för mig att utveckla saker som jag inte får plats med i mina pjäser.

Dagböckerna blev uppmärksammade på grund av många och hårda omdömen om människor Lars Norén träffat.

– Vad är det för mening med att skriva dagbok om man inte är uppriktig? Jag vet att jag fäller väldigt hårda omdömen om en och annan men sedan grips jag också av samvetsförebråelser. Jag tycker att jag varit alldeles för hård och grov, sade han.

Norén gav även ut diktsamlingar, senast "Stoft" 2016. Prosaboken "Efterlämnat" utkom 2017.

Lars Norén har fått en rad priser, bland andra Gerard Bonniers lyrikpris, De Nios Stora Pris, Svenska Akademiens nordiska pris, Bellmanpriset och Stockholms stads hederspris.

"Vardagslivets dråpligheter"

Lars Noréns agent Margareta Petersson säger i en skriftlig kommentar att det har varit en förmån att få följa hans konstnärskap.

"Mina tankar går först och främst till Lars familj. För egen del har jag som agent haft förmånen att i nästan tolv år följa Lars mångfacetterade konstnärskap, både som arbetskamrat och vän. Det är jag djupt tacksam för och för att jag tillsammans med Lars fått dela många härliga skratt kring vardagslivets dråplighet", säger Petersson.

Lars Noréns familj ber i ett pressmeddelande från förlaget om att få bli lämnad i fred i samband med dödsfallet och tackar samtidigt personalen på S:t Görans sjukhus och Karolinska universitetssjukhuset för den vård han fick under sjukdomstiden.

Ann Edliden/TT

Elin Swedenmark/TT

Erika Josefsson/TT

FAKTA

Fakta: Lars Norén

Föddes 1944.

Debuterade med diktsamlingen "Syrener, snö" 1963 och framträdde som en av 1960-talets mest originella poeter. Hans tidiga diktning kännetecknas av en surrealistisk bildvärld som förmedlar en stor utsatthet. "Order" och "Hjärta i hjärta" skrevs med inspiration av bland andra poeten Paul Celan.

1973 debuterade han som dramatiker med "Fursteslickaren" i en uppsättning på Dramaten som fick dålig kritik. Bara några år senare fick han dock sitt erkännande som dramatiker med "Orestes" och "Modet att döda" (1980). Med "Natten är dagens mor" och "Kaos är granne med Gud" fortsatte han bearbeta sin berättelse om en symbiotisk familj.

I "En sorts Hades" 1996 gjorde han ett mentalsjukhus till bild av det raserade folkhemmet. I den sex timmar långa föreställningen "Personkrets 3:1" skildrade han samhällets utslagna. Pjäsen "Sju tre" (1999) spelades av tre fångar och en skådespelare. Den blev mycket omdebatterad efter att en av de medverkande fångarna under en permission deltog i polismorden i Malexander. I den första av sina uppmärksammade dagböcker, "En dramatikers dagbok", skrev Lars Norén bland annat om just den debatten.

Lars Norén var också verksam som regissör, både av sina egna och andras pjäser. Han gjorde hyllade uppsättningar av exempelvis "Hamlet" och "Måsen", och hans repetitioner inleddes ofta med att ensemblen dansade tillsammans.

Sport

MFF-damerna har dragit igång försäsongen

Malmö FF:s damlag med tränaren Fredrik Jahnfors har haft sin första träning för säsongen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
fotboll MFF-damerna har dragit igång försäsongsträningen i pandemins skugga. Nu ska grunden läggas för nästa avancemang i seriesystemet - den här gången från trean till tvåan.

– Det känns fantastiskt bra att vara i gång, det var ju två och en halv månad sedan vi tränade fotboll, förklarar damlagstränaren Fredrik Jahnfors.

Efter seriesegern i division 4 och den ledighet som följde efter det han man bara med ett par träningspass innan restriktionerna satte stopp för mer träning i början av november. Men nu är man alltså igång igen.

De tränar på MFF:s plan 10 som inte omfattas av Malmö Stads stängning av anläggningar och tränar coronaanpassat.

– Vi tar vårt självklara ansvar när det gäller att begränsa smittspridning och följer alla protokoll, så vi tränar bland annat i grupper om åtta personer i varje och kör anpassade övningar. Men det är oavsett skönt att komma igång igen, förklarar Jahnfors.

Nöjd med truppen

Träningsmatcher är preliminärbokade, men kommer förmodligen att dröja.

– Som det är nu får vi inte ha någon matchträning och inte spela mot andra lag heller, så det är bara att hoppas att det lättar så småningom och förstås att serie- och DM-spel kan komma i gång enligt plan.

Truppen är han nöjd med. En förlust och tre nyförvärv har det blivit under vintern. Målvakten Helena Ivarsson avslutade sin karriär och plockades i stället upp i tränarstaben och i stället kom Vera Ejlertsson från Borgeby. Dessutom rekryterades försvarsspelaren Ida Lyberg (Borgeby) och allsvenskt meriterade Amanda Kander, närmast från Djurgården.

– Vi var ju starka redan förra året, så jag är mycket nöjd med den trupp vi har på 24 spelare. Sedan får vi ju se vad som händer under säsongen, om det blir som förra året då det dök upp bra spelare som vi inte kunde tacka nej till. Men vi söker inte aktivt fler nyförvärv, säger Fredrik Jahnfors.

”En nivå högre”

Han ser fram emot säsongen och är ödmjuk inför utmaningen trots att Malmö FF av självklara skäl kommer att bli storfavorit igen.

– Målet är att ta oss upp i tvåan, självklart, men det är en nivå högre nu och det är vi ödmjuka inför. Motivationen är det inga som helst problem med, särskilt som vi har extra detaljmål som vi sätter för att utvecklas och kommer att spela matcher även utanför seriespelet.

– Sedan skulle det vara härligt om vi fick spela inför publik, det är en sak som vi knappt hunnit få uppleva och det är ju en extra krydda att se fram emot.

Amanda Kander, 26, som valt att ta några kliv ner på divisionsstegen, ser också fram emot säsongen. Än så länge har hon inte mycket att säga om skillnaden mellan Djurgården och MFF i division 3.

– Det känns jättekul att vara igång, men vi har bara haft en träning och dessutom coronaanpassad och med lite ringrost efter ledigheten. Svårt att säga något om nivån och så ännu men det är duktiga tjejer och väldigt roligt att träna.

Nytt kapitel

Hon tycker att det känns spännande med MFF:s satsning och när hon bestämde sig att flytta hem igen lockades hon av att vara med på resan uppåt.

– Det blir ett nytt roligt kapitel i karriären. Jag är inte på något sätt färdig med min karriär, det är inte därför jag kom hit. Klubben har höga målsättningar och ambitioner och jag är ju uppväxt med att MFF är den stora klubben i Skåne.

Under säsongen kommer hon att få möta Lunds BK, en klubb hon representerade under skoltiden:

– Det ska bli extra kul, det finns fortfarande några spelare där som jag spelat med, berättar Amanda Kander.

Lagfarter SkD

Huset på Ångermanlandsvägen 28 i Sjöbo sålt igen – andra gången på kort tid

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Joel Lindström, 26 år, är ny ägare till fastigheten på adressen Ångermanlandsvägen 28 i Sjöbo. Köpet gjordes klart i december 2020 och priset på huset blev 1 610 000 kronor. Den tidigare ägaren köpte huset så sent som november 2018 för 1 200 000 kronor. Huset har en boyta på 70 kvadratmeter.

Alldeles i närheten såldes så sent som för två månader sedan ett annat hus, på Ångermanlandsvägen 15. Där landade priset på 1 800 000 kronor för det 82 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Ekonomi

Återhämtning på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen stängde på plus. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen studsade på tisdagen tillbaka i linje med utvecklingen runtom i Europa. Vid stängning hade OMXS-index lyft 1,2 procent.

Efter att under måndagen backat 0,9 procent var det desto muntrare dagen efter. Flera rapporterande bolag togs emot positivt av marknaden. Bilsäkerhetsjätten Autoliv rusade 5,3 procent efter sin rapport och var därmed den bäst presterande aktien på OMXS30-listan.

Utanför OMXS30-listan lyfte Wallenbergsfärens riskkapitalbolag EQT med 14,6 procent efter morgonens delårsrapport samt beskedet att man man köper fastighetsutvecklaren Exeter Property för motsvarande 15,5 miljarder kronor.

Byggmax steg 8,8 procent på en rapport där företaget redovisar en rörelsevinst och därmed vänder från tidigare rörelseförlust.

Bilservicekedjan Bilia kom med en omvänd vinstvarning innan börsens öppning där bolaget meddelade att resultatet för fjärde kvartalet förväntas bli betydligt bättre än förväntat. Aktien lyfte 3,0 procent.

På nedsidan fanns främst nätkasinoleverantören Evolution som backade 3,4 procent.

Även runtom i Europa steg kurserna. Frankfurtbörsens Dax-index lyfte 1,8 procent, Parisbörsens CAC-index avancerade 0,9 procent och Londonbörsens FTSE100-index ökade 0,2 procent.

Sport

Norgren missar ny tävling efter köldskadan

Britta Johansson Norgren missar ytterligare en tävling på grund av köldskada. Arkivbild.
Foto: ULF PALM / TT
Sport
Sport

Britta Johansson Norgren rehabar fortfarande efter att hon ådragit sig köldskador i ett långlopp den 16 januari. Skidåkaren missade tävlingen i Toblach förra helgen på grund av skadorna, och hon missar även italienska långloppsklassikern Marcialonga på söndag.

Det var under det 60 kilometer långa loppet La Diagonela i Schweiz som hon fick köldskador på fötterna. Enligt Norgren var det 30 minusgrader på vissa partier av banan.

Hon rehabar just nu inomhus för att inte exponera skadorna för mer kyla. Hon tror att rehabperioden kommer vara mellan tre till sex veckor.

”Det ser ut att läka som det ska. Jag hoppas att börja träna ute under nästa vecka”, skriver Norgren i ett sms till SVT Sport.

Det kan tidigast bli aktuellt med comeback i Tjeckien den 14 februari.

Malmö

Kvinna utsatt för personrån – rånarna smet med smycke

Foto: TT
Malmö
Malmö Två gärningspersoner rånade under tisdagskvällen en kvinna på Lindängen.

Polisen larmades vid 16.47 till en adress på Lindängen med anledning av ett personrån.

Enligt uppgifter från polisen ska två gärningspersoner ha använt våld mot en kvinna på en innergård och kommit över ett smycke innan de lämnade platsen.

Kvinnan uppges inte vara i behov av ambulans.

I nuläget är ingen gärningsperson gripen.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL