Peter Handke. Foto: Fredrik Varfjell/TT
Olga Tokarczuk. Foto: TT

De får Nobelprisen i litteratur

Kultur Den polska författaren Olga Tokarczuk och den österrikiske författaren Peter Handke – de blev 2018 respektive 2019 års Nobelpristagare i litteratur.
– Båda är underrättade och planerar att komma till prisceremonin i Stockholm, sa Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm.

Den 57-åriga poeten och romanförfattaren Olga Tokarczuk har av många tippats som en av Nobelpristagarna i litteratur i år. Motiveringen till hennes pris löd: ”För en berättarkonst som med encyklopedisk lust gestaltar gränsöverskridandet som livsform”. Under en presskonferens presenterade akademiledamoten Anders Olsson (som ingått i Nobelkommittén) Olga Tokarczuk på följande sätt:

– Hon debuterade 1993 med romanen Boksökarnas resa men fick sitt genombrott med den prisbelönta romanen Gammeltida och andra tider 1996. En familjekrönika som utspelas på en mytisk plats i Polen men som ger en bild av hela den grymma, polska 1900-talshistorien. Den är ett utomordentligt exempel på den nya polska litteraturen efter 1989 genom oviljan att moralisera och företräda nationens samvete. Hon älskar kartor och ser gärna världen uppifrån, i ett örnperspektiv. Tokarczuk stora tema är kulturell mångfald och rörelse i berättelser som kretsar kring förflyttningar och flykt över gränser. Hennes mest betydande verk hittills är nog dock Jakobsböckerna från 2014.
– Vi har den stora lyckan att kunna läsa större delen av Tokarczuks verk i fina svenska översättningar, sade han vidare.

Lite större överraskning var kanske 76-årige författaren, dramatikern och filmregissören Peter Handke från Österrike. Motiveringen till hans litteraturpris 2019 löd: ”För ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet”.
Peter Handke är bland annat kontroversiell genom sina ställningstagande för Serbien med koppling till krigen på Balkan, men på en fråga från Dagens Nyheter om detta svarade Anders Olsson:
– Det här är ett litterärt pris, det är inget politiskt pris, och det är för hans litterära förtjänster som vi har gett honom det här priset.

Han sammanfattade vidare Handkes författarskap för SVT:s reporter på plats:
– Han är en stor berättare och dramatiker som började redan på 1960-talet men har kommit tillbaka på senare år och vi var väldigt imponerade av den här romanen Frukttjuven som inte är översatt till svenska. Den anknyter väldigt mycket till några av hans stora berättelser från 1980- och 90-talen.

Årets Nobelpristagare i litteratur har efter de kontroverser och skandaler som skakat Svenska Akademien, och som bidrog till att priset inte delades ut förra året, utsetts av en nytillsatt Nobelkommitté där fyra akademiledamöter (Anders Olsson, Per Wästberg, Kristina Lugn och Jesper Svenbro) samt fem externa experter (Gun-Britt Sundström, Kristoffer Leandoer, Rebecka Kärde, Mikaela Blomqvist och Henrik Petersen) har ingått. I samband med ett pressmöte efter torsdagens tillkännagivande berättade Anders Olsson om arbetsprocessen.
– Den nya utvidgade kommittén är en viktig förändring. Den har ett tvåårigt uppdrag och det innebär att den fått i uppdrag att dela ut tre Nobelpris i litteratur. 2018, 2019 och 2020 års pris. Arbetet med årets två pris har pågått sedan början av februari i år då alla nomineringar som vanligt kommer in till Akademien från hela världen. Skillnaden från tidigare år är att kommittén har presenterat sitt förslag om pristagare för Svenska Akademien i ett gemensamt yttrande. Akademien har genom sitt beslut i dag godtagit detta förslag.

Läs mer: