Tidigare har gränskontroller gjorts av svensk polis för resande på väg från Danmark till Sverige.sen i regionen, till TT. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090

Danmark inför kontroller på Sverigegränsen

Danmark Gränskontroller införs för personer som reser från Sverige till Danmark från den 12 november.
Åtgärden är en följd av den ökande organiserade brottsligheten i Öresundsregionen.
– Vi ser oroligt på utvecklingen i Sverige, sade Danmarks justitieminister Nick Hækkerup (S).

På en presskonferens under torsdagsmorgonen meddelade danska justitieministern Nick Hækkerup (S), tillsammans med polisdirektör Anne Tønnes, att gränskontroller kommer att införas på gränsen mellan Danmark och Sverige.

Sverige i sin tur har haft gränskontroller av inresande från Danmark sedan 2015.

Danmarks nya gränskontroller börjar gälla tolfte november och omfattar samtliga gränsövergångar mellan de båda länderna. Dansk polis kommer under sex månader bevaka gränsen enstaka gånger i veckan och kräva resenärer på legitimation.

 

Kontrollerna är en del av ett större åtgärdspaket som införs för att främja säkerheten i landet. Detta till följd av den senaste tidens sprängdåd och gängvåld .

I ett pressmeddelande lyfter den danska regeringen fram de svenskar som misstänks ha varit inblandade i sommarens sprängning vid Skattestyrelsen och dubbelmordet i Herlev, som en direkt bakgrund till införandet.

– Vi ser oroligt på utvecklingen i Sverige där den grova kriminaliteten tilltagit och antalet sprängningar ökat på senare tid. Regeringen har därför beslutat att införa en gränskontroll mot Sverige, säger Nick Hækkerup om beslutet.

Utöver gränskontrollerna presenterades ytterligare åtgärder med fokus på att öka tryggheten i samhället. Regeringen vill utöka övervakningen på stationer och andra offentliga platser samt göra det tillåtet för privatpersoner att filma på allmän plats.

– En effektivare övervakning kan hjälpa polisen att gripa fler brottslingar, sade Nick Hækkerup om förslaget.

Danmark vill också införa långa fängelsestraff för innehav och bruk av sprängmedel samt inträffa en ny instans av polissamarbete mot organiserad brottslighet i Öresundsregionen.

Förhoppningen är att fördjupa samarbetet med svensk polis i arbetet mot den grova kriminaliteten över sundet.

 

 

 

 

 

Dagens fråga

Är det för tidigt att dricka julmust?

Visa resultat

Loading ... Loading ...