Åtal väckt för decembersprängningar

Malmö Lantmannagatan, Södra Gulsparvsgatan och Ridspögatan.
På alla tre gatorna briserade sprängladdningar i december förra året. Nu väcker åklagaren åtal i fallen.

Den 4 december förra året detonerade en sprängladdning utanför porten till en livsmedelsbutik på Lantmannagatan i Malmö. Två personer greps för att ha anstiftat sprängningen och ytterligare en för att ha utfört den, eller åtminstone för att ha tillhandahållit material som varit nödvändigt för att kunna utföra dådet. Den sistnämnda har knutits till sprängningen med dna. De båda andra har har man fått tag i via telefonavlyssning och via information från beslagtagna telefoner.

Fem dagar efter den första sprängningen exploderade en sprängladdning utanför en lägenhetsdörr. Den misstänkta gärningsmannen påträffades sedan svårt skadad utanför lägenheten. Utöver honom misstänks en person för anstiftan och två personer för medhjälp. De misstänks utifrån säkrade övervakningsfilmer och spaningsiakttagelser.

Den 22 december placerades en sprängladdning utanför en tom fastighet. En person misstänks ha utfört gärningen och två för medhjälp. Den ena av de båda sistnämnda ska ha tillhandahållit material och den andra för att ha visat den misstänkta gärningsmannen var han skulle placera laddningen och därefter ha lånat ut en bil till denne.

Nu åtalas dessa för allmänfarlig ödeläggelse. Dessutom väcks åtal för grovt vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Den 23 januari 2019 hittade nämligen en polis två automatvapen, en större mängd ammunition samt sprängmedel och hjälpmedel på ett vindsutrymme på Lönngatan i Malmö.

Utöver ovanstående väcks även åtal för ett antal andra brott, såsom försök till utpressning, olaga hot och narkotikabrott.

Dagens fråga

Har du märkt av att det finns fler poliser i Malmö denna veckan?

Loading ... Loading ...