Foto: Ralph Bretzer/Arkiv

Utarma inte innerstaden

Stockholms nöjesetablissemang och barer i innestaden stängs en efter en på grund av klagande hyresgäster. Ställen som skapar en levande stad försvinner för att någon tycker att man kan köpa en lägenhet vid Mosebacke och kräva att de stänger Kägelbanan för att det ska vara tyst i vardagsrummet. Platser som myllrat av folk sedan 1700-talet ska ligga tysta för att en minoritet vill ha det så. Regelverket är i nuläget på deras sida: ingen hänsyn tas till vilken verksamhet som bedrivs i närheten av bostaden och vad den behöver för att fungera.
Man undrar vad det är som lockar med innerstadsboende om man insisterar på att teatrar, konsertlokaler och barer ska stänga för att det ska vara tyst? Hur roligt är en öde Medborgarplats, eller ett nedstängt Gamla stan?

Andra städer bör se Stockholm som ett varningsskott och fundera över vad som kan göras för att man inte hamnar i samma situation i till exempel Malmö. Det är dags för en regelöversikt som gör att man hamnar i en rimligare kravsituation kring oljud i innerstaden.
Malmö har en ung snittbefolkning som kommer att uppleva innerstadsboende som betydligt mindre lockande om det inte finns folkliv och nöjen.
Studentstaden Lund har trots allt lyckats samexistera med högljutt firande studenter i drygt fyra hundra år utan att ropa på att stänga ner studentnationerna eller Tegnérs. Det finns en medelväg där buller kan kontrolleras utan att man lägger ner allt som bullrar.

Jag bor nära ett ”folknöje” som stundtals kan ha hög ljudvolym. För mig är det en av de positiva aspekterna av att bo där: det finns en hel charterresa runt hörnet, med glassätande barn och glada semesterfirare. Då och då klagas det över detta, som om man kan flytta dit och förvänta sig att ingen annan tar tillfället i akt att vistas i en så trevlig miljö. Under nyhetstorkan brukar någon kollega från tidning, radio eller tv hitta någon som bor i mitt område som vill klaga på upplevt busliv, gärna med lätt främlingsfientliga undertoner: hu så hemskt! Folk kommer hit hela vägen från Rosengård! Självfallet gör de det: en varm, kvav betongförort är inget kul ställe vid en värmebölja, man åker på utflykt till strand och hav. Det är och bör vara något positivt att en stads vackra grönytor och strandpromenader blir något som är till för alla: bara för man har råd att betala en hög hyra betyder inte det att man bör kunna bråka sig till en privat strand eller ett tyst torg utanför fönstret.

Det borde finnas nyanser i bullerregleringen som gör att den som köper ett boende vid ett nöjesetablissemang ska förväntas stå ut med lite mer fram till på en viss tidpunkt på kvällen. Ingen kräver att man ska uthärda en hydraulisk borr utanför fönstret hela natten. Men vi kan inte acceptera att innestäder armas ut och blir mindre attraktiva att bo i för att ett litet antal inte tänkt igenom vad det innebär att bo bredvid en park eller en bar. Det blir dessutom enormt tråkigt för den som köpt ett innerstadsboende för dyra pengar just för att njuta av folklivet snuvas på detta av det fåtal grannar som i stället störs.
Mer personligt ansvar för var man bosätter sig bör utkrävas och återspeglas av regelverket.

Dagens fråga

Klarar Malmö FF att slå Wolfsburg på hemmaplan?

Loading ... Loading ...