In this photo taken from the Turkish side of the border between Turkey and Syria, barbed wire and fences form the border, in Akcakale, Sanliurfa province, southeastern Turkey, Tuesday, Oct. 8, 2019. The Turkey - Syria border has became a hot spot as Turkish Vice President Fuat Oktay said Turkey was intent on combatting the threat of Syrian Kurdish fighters across its border in Syria.(AP Photo/Lefteris Pitarakis) AXLP134

Turkiet går in i norra Syrien

Enligt kurdiska trupper i norra Syrien har krigsflygplan attackerat regionen och enligt The Guardian har Turkiets president Tayyip Erdogan bekräftat att man inlett en militär operation i området.

Staden Ras al Ain precis på den syriska sidan om gränsen till Turkiet har skakats av flera stora explosioner, skriver The Guardian med hänvisning till en av turkiska CNN:s reportrar. Rökspelare ska också ha synts över staden.

Tidigare i veckan gick Donald Trump ut med att de amerikanska trupperna höll på att dra sig tillbaka från norra Syrien, något som skapat oro bland kurdiska militära ledare.

Den turkiska militära offensiv som nu inletts går under namnet Operation Fredsvår. Enligt Erdogan ska den syfta till att eliminera hot från den syriskkurdiska YPG-milisen och från IS-anhängare. Den ska även skapa en ”säkerhetszon” dit syriska flyktingar ska kunna återvända.

På Twitter skrev Erdogan:

”Vårt uppdrag är att förhindra skapandet av en terrorkorridor längs vår södra gräns och att skapa fred i området.”

Dagens fråga

Öppnar du ytterdörren för okända?

Loading ... Loading ...