Stockholm hamnar i bakvattnet efter Oslo och Köpenhamn. Foto: TT

Stockholm inte smartast

"The capital of Scandinavia" kallar de sig i kungliga hufvudstaden.
Hur det ligger till med den saken kan man ju diskutera. När schweiziska handelshögskolan IMD rankar världens smartaste städer ligger staden dock i lä gentemot sina skandinaviska kollegor.

Det går över lag bra för de skandinaviska huvudstäderna i rankingen. Oslo är smartast med en tredje plats och Köpenhamn hamnar på en femte. Även våra ickeskandinaviska nordiska grannar i Helsingfors tar sig in på tio i topp med en hedrande åttaondeplats. När det gäller Stockholm, däremot, så får vi leta oss ända ned till 25:e plats.

Stockholmarna kan åtminstone trösta sig med att man åtminstone ligger högre än världsmetropoler som New York (38), Beijing (60) och Berlin (39). Och Göteborg, om än mer knappt (28). Totalt har 102 städer över hela världen granskats.

IMD Smart City Index 2019 fokuserar på hur medborgarna uppfattar omfattningen och effekterna av ansträngningarna att göra sina respektive städer ”smarta” och balanserar ekonomiska och tekniska aspekter med de mänskliga.

– Smarta städer växer och blomstrar i alla delar av världen men ekonomiska realiteter kan inte ignoreras; städer i fattigare länder står inför svårigheter som kommer att kräva specifika åtgärder att rätta till på vägen mot smarthet, säger professor Arturo Bris, chef för IMD World Competitiveness Center.

Här kan tilläggas att rankingen är gjord av IMD i samarbete med universitetet i Singapore. Det råkar vara just Singapore och Zürich som toppar listan. Exakt vad för slutsatser man ska dra av det är upp till var och en.

Dagens fråga

Vad har du för julgran?

Visa resultat

Loading ... Loading ...