Kultur

Vi hoppas att årets Nobelpristagare i litteratur är …

Vem blir årets Nobelpristagare i litteratur. Kulturredaktionen hoppas.Foto: Henrik Montgomery / TT
Artikel Kultur och Nöje På torsdag avslöjas hela två Nobelpristagare i litteratur. Redan nu avslöjar kulturredaktionens litteraturkritiker vilka namn de hoppas på.

Thomas Almqvist:

Jag tar fasta på att vi skulle skriva om vilka två författare vi HOPPAS ska få 2018 och 2019 års Nobelpris i litteratur. Att dela ut två Nobelpris till ett och samma land – Spanien – hur höga odds är det på det?

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Risk för dominoeffekt när färre följer råden

Larmen duggar tätt om att färre följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd. Och ju fler som slutar göra det – desto större är risken att ännu fler hakar på, enligt filosofiprofessorn Erik Angner.
Larmen duggar tätt om att färre följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd. Och ju fler som slutar göra det – desto större är risken att ännu fler hakar på, enligt filosofiprofessorn Erik Angner.
Fotograf: Mats Schagerström/TT
Inrikes
Inrikes Sveriges coronastrategi fungerar på grund av socialt tryck och viljan att följa normer. Men det är ett skört system – som riskerar att rasa helt om fler börjar slappna av, enligt filosofiprofessor Erik Angner.

Smittskyddsläkare, statsepidemiologen och diverse ministrar – alla har de upprepat samma mantra: "Håll i, håll ut, fortsätt följa rekommendationerna". Sveriges coronastrategi går i mångt och mycket ut på att var och en tar ansvar för att gemensamt skydda samhället. Och det starkaste verktyget för det är sociala normer, säger Erik Angner, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet.

Han använder en situation på en bar som ett exempel. Om gästerna står trångt, armbågar sig fram och gör allt för att få bartenderns uppmärksamhet så gör du troligtvis samma sak. Hade samtliga gäster däremot stått i en prydlig kö till bardisken är sannolikheten hög att du istället snällt fogat dig i ledet och väntat på din tur. Samma sak gäller coronarestriktionerna. Om alla andra håller avstånd, undviker kollektivtrafik och jobbar hemifrån så är det troligt att du också gör det.

– Det är ett viktigt fenomen, vi vill i väldigt hög grad följa normer, säger Erik Angner.

Risk för dominoeffekt

Men normer är väldigt sköra. Ju fler som slutar följa dem och visar att det finns en annan väg att gå – desto större är sannolikheten att även du gör det. Och den senaste tiden har larmen duggat allt tätare om att svenskarna börjat slappna av och slutar följa Folkhälsomyndighetens råd.

– Det kan få väldigt stor effekt. Ju mer man pratar om att folk inte följer normen, desto mer skickar man signalen att det är väldigt många som inte gör det.

Risken är alltså att det blir en dominoeffekt, ju mer media och makthavare uppmärksammar att folk inte följer råden – desto fler kan haka på. Därför är det viktigt att belysa att majoriteten av svenskarna faktiskt håller sig till reglerna, menar Erik Angner.

– Det är en väldigt liten andel som inte gör det. De allra flesta har inte gått tillbaka till sina vanliga liv, vi accepterar fortfarande extrema restriktioner, säger han och fortsätter:

– Det är imponerande att människor har varit beredda att göra såhär stora uppoffringar för någon annans skull. Många tillhör inte riskgrupper men gör stora avsteg för att skydda dem som gör det.

"Inte godare än andra"

Vad är det då som gör att Sveriges frivilliga strategi fungerar, medan andra länder tvingats ta till hårda nedstängningar och juridiska medel?

– Det är inte så att svenskar är godare än andra människor. Däremot har vi en tradition av normföljande och dessutom generellt hög tillit till myndigheterna. Det har hjälpt i det här fallet, säger Erik Angner.

Hårdare restriktioner kan tvärtom skapa irritation och tränga undan den naturliga instinkten att följa normer – vilket ger en motsatt effekt, säger han.

– Striktare lagar och regler skulle kunna ha dramatiskt negativa effekter, så det hoppas jag inte att regeringen inför.

Alice Nordevik/TT

Erik Angner, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet.
Erik Angner, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet.
Fotograf: Niklas Björling/Stockholms universitet

FAKTA

Fakta: Då följer vi sociala normer

Människor vill instinktivt följa normer, och tricket är helt enkelt att upprätthålla lusten att göra det.

För att lyckas är det viktigt att normerna och reglerna som ska följas är legitima. Människor måste känna att de kommer från rätt ställe och att beslut har fattats på goda grunder.

Reglerna måste också vara lätta att förstå och enkla att följa.

Dessutom måste kopplingen mellan reglerna man förväntas följa och det mål man vill uppnå vara tydlig, så att människor förstår syftet med dem.

Källa: Erik Angner, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet

Ekonomi

Toppchefen: Vi har definitivt sett botten

DHL:s koncernchef tror på en snabb återhämtning. Arkivbild.
DHL:s koncernchef tror på en snabb återhämtning. Arkivbild.
Fotograf: Martin Meissner/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Coronakrisens ekonomiska botten nåddes för några veckor sedan, nu kommer återhämtningen. Det meddelar Deutsche Post DHL:s koncernchef Frank Appel – som leder ett företag som på flera sätt kan komma väl ur krisen.

Det är en av Tysklands stora företagsledare som över Skype ringer upp från DHL:s huvudkontor i Bonn. Bolaget har haft några intensiva månader under krisen, men Frank Appel är positiv inför framtiden.

– I Asien såg vi först ett stort tapp i vår affär, som sedan dess har återhämtat sig snabbt. Nu är vi i princip tillbaka till normal verksamhet där. Samma mönster upprepas nu i Europa och Nordamerika där vi ser flera tecken på återhämtning, säger han, och utvecklar sin prognos:

– Vi har definitivt sett botten av krisen, och världsekonomin är på väg tillbaka. Jag tror att vi såg botten för två veckor sedan.

De stängda gränserna oroar honom inte nämnvärt. Efter en turbulent period har problem som trafikköer klarats upp ganska snabbt. Inte heller försörjningskedjorna är något större problem, enligt Appel. Det kvarvarande orosmolnet är hur kunderna kommer att bete sig.

– Jag tror överlag på en bra sommar för Europa och när människor kommer att vara utomhus mer kommer det att hjälpa till i kampen mot viruset. Då kommer förhoppningsvis konsumenternas förtroende tillbaka. Men det är svårt att säga hur snabbt det kan återhämta sig, säger Frank Appel.

Stor prisökning

Deutsche Post DHL kommer inte att nå upp till fjolårets siffror i den kommande kvartalsrapporten, men var ändå inte speciellt hårt drabbat av krisen.

– Vi är utspridda i flera affärsområden och geografiska regioner samtidigt, vilket är en bra försäkring. Några sektorer går bra nu, som handel och teknik när människor är hemma och handlar på nätet. Andra, som bilsektorn eller reseindustrin, går sämre. Totalt sett är läget stabilt, säger Frank Appel.

Dessutom finns det andra sätt bolaget kan kompensera för den ekonomiska krisen. De stora passagerarplan som nu står på marken har historiskt fraktat mängder med gods på flygningarna. De måste nu fraktas på andra sätt.

– För flygfrakt har efterfrågan ökat snabbt, vilket lett till en signifikant prisökning. Vi ser dock att även sjöfrakt är på väg tillbaka, säger Frank Appel.

Klimatet oroar

I Sverige har DHL över 4 000 anställda och en omsättning på över 10 miljarder kronor. Enligt koncernchefen är Sverige en marknad som passar bolaget.

– Vi är inte billigast men arbetar med kvalitet, och det efterfrågas i Sverige. Svenskarna vill också ha hållbarhet, och där är vi branschledande, hävdar han.

Under Skypesamtalet är det tydligt att Appel också gärna vill prata om bolagets arbete med hållbarhet och minskade klimatutsläpp.

– Covid-19 är ett problem, men på lång sikt är klimatet mer oroande.

En annan viktig framtidsfråga för bolaget är ny teknik. Redan i dag läggs mycket pengar och kraft på allt från AI-utveckling till att ta fram en egen plattform för sakernas internet (internet of things).

– Tidigare var det ibland svårt att på grund av kostnader implementera automatisering och digitalisering, eftersom det ofta var dyrt att utveckla ny teknik. Det har ändrat sig i dag, säger Frank Appel.

TT: Vad händer med jobben när automatiseringen ökar?

– Vi uppskattar att en tredjedel av våra nuvarande manuella aktiviteter kommer att automatiseras till 2030. Men samtidigt kommer både vår bransch och världsekonomin att växa. Om vi bara behåller vår marknadsandel kommer vi att vara 50 procent större 2030, och därmed ha fler medarbetare än i dag – givetvis inom olika typer av jobb.

Henning Eklund/TT

FAKTA

Fakta: DHL och Frank Appel

DHL har 380 000 anställda i 220 länder, och levererar 1,6 miljarder paket varje år. I Sverige har bolaget över 4 000 anställda och omsätter årligen runt 10 miljarder kronor.

DHL ägs till 100 procent av Deutsche Post, som är världens största logistikföretag med 540 000 anställda. Trots coronakrisen lyckades bolaget hålla omsättningen under årets första kvartal i stort sett oförändrad runt 150 miljarder kronor.

Frank Appel är vd och koncernchef för Deutsche Post DHL Group, en roll han haft sedan 2008. Som ledare för ett av Tysklands största företag har han bland annat följt med rikskansler Angela Merkel på statsbesök.

Ekonomi

Utsläppsrekord från norsk kolkraft i Arktis

Gruvdriften har minskat på Svalbard – men samhället är självförsörjande på kolkraft. Arkivbild.
Gruvdriften har minskat på Svalbard – men samhället är självförsörjande på kolkraft. Arkivbild.
Fotograf: Tore Meek/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi

Kolkraftverket i Longyearbyen på den norska ögruppen Svalbard släppte ut rekordmycket koldioxid förra året – 77 000 ton. De senaste sju åren har utsläppen ökat med 44 procent, vilket delvis kan förklaras av ett ökat behov av fjärrvärme på grund av större befolkning och bebyggelse, enligt NRK.

Regeringen jobbar med att hitta alternativa energikällor för den arktiska ögruppen – som är en av de platser på jorden där den globala uppvärmningen går som snabbast.

– Jag är fast besluten om att hitta hållbara lösningar för framtiden, men som också säkerställer en säker energiförsörjning. Det är viktigt i ett sådant samhälle som Svalbard, säger olje- och energiminister Tina Bru.

Utrikes

Tysk oro över att USA lämnar WHO

Tysklands hälsominister Jens Spahn. Arkivbild.
Tysklands hälsominister Jens Spahn. Arkivbild.
Fotograf: Annegret Hilse/AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA:s beslut att bryta banden med Världshälsoorganisationen WHO är ett bakslag för global hälsa. Det skriver Tysklands hälsominister Jens Spahn i en tweet som har publicerats på engelska, tyska och franska.

"EU måste ta en ledande roll och engagera sig mer ekonomiskt" skriver Spahn.

President Donald Trump meddelade i fredags att USA avslutar samarbetet med WHO och drar tillbaka sitt medlemskap. Han hänvisar bland annat till att organisationen inte har genomfört reformer som USA har krävt. Presidenten hävdar också att Kina har total kontroll över WHO.

Kultur och nöje

SVT gör nytt tv-magasin om Allsvenskan

André Pops tillsammans med fotbollsexperterna Therese Strömberg och Daniel Nannskog. Pressbild.
André Pops tillsammans med fotbollsexperterna Therese Strömberg och Daniel Nannskog. Pressbild.
Fotograf: Jan Danielsson/SVT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

"Fotbollsstudion" är SVT:s nya satsning för att täcka Allsvenskan. Programmet leds av André Pops, som är taggad.

"Äntligen! Vi är många som har längtat efter den allsvenska starten och att då kunna ge våra tittare ett helt nytt magasin om en fotbollsliga som rymmer så mycket engagemang känns verkligen inspirerande. Fotbollsstudion ska ge skarpa analyser, starka åsikter och glädje. Tittarna ska kunna känna att vi delar deras passion för fotbollen", säger han i ett pressmeddelande.

I studion finns också SVT:s fotbollsexpert Daniel Nannskog och den nya fotbollskrönikören Therese Strömberg.

"Fotbollsstudion" sänds på måndagar och drar i gång den 15 juni.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Spincasino.se

Sverige agerar annorlunda än omvärlden i corona-tider!

Spincasino.se Många delar av världen står och gapar över hur få åtgärder vi i Sverige har gjort i jämförelse med omvärlden när det kommer till covid-19 pandemin. Många länder har undrat om Sverige är ute efter att göra sig av med sina egna invånare och att vi kan klassas som ansvarslösa. Trots detta så fortsätter vi svenskar att ta det relativt lugnt och de allra flesta tycker inte att det är kul och vill helst att allt ska bli som vanligt, men alla hjälps åt och gör det bästa av situationen.

Svenskarna tycks lita på sina medmänniskor

Vad beror lugnet vi bär på egentligen, när resten av jorden skakar av rädsla? En teori kan vara att vi i Sverige är väldigt solidariska och hjälps åt när det gäller och har tillit till varandra. Vi har dessutom levt väldigt bra så alla generationer som lever idag har varit fria från krig och fattigdom. Länder som har misär nära i sina minnen tenderar att reagera starkare i krissituationer, vilket inte alls är konstigt.

Vi svenskar litar på att de som är sjuka håller sig hemma och gör även detsamma själva om vi har symptom. Vi hjälper våra familjemedlemmar att handla om de är sjuka och luft-kramas från 2 meters avstånd för att inte råka smitta varandra även då vi inte ens har symtom själva, bara för att vi vill skydda våra älskade familjemedlemmar i riskgrupperna. Vissa tanter sitter i dörröppningarna i hyreshusen och stickar tillsammans. Mormödrar skickar brev till sina barnbarn som barnen får svara på i väntan på att snart återförenas igen. Det är något väldigt älskvärt över vår tillit till varandra och vår tro på att “allting ordnar sig alltid” är stark även i svårare tider!

Saker att göra under karantän:

1. Lär dig något nytt - Varför inte använda tiden till något vettigt och googla eller youtuba jordens historia eller deep-diva i något som du vill lära dig mer om som t.ex matlagning, odling, pyramiderna i Egypten, kvantfysik - ja bara fantasin sätter gränser.

2. Spela spel - Varför inte ta fram gamla sällskapsspel eller spelen du spelade när du var liten? Kanske har du ett super Nintendo som ligger och skräpar och är laddad för lite Mario? Eller spela något från datorn eller satsa på att snurra några spins online.

3. Meditera - stäng av ljuden och låt ditt sinne vila, sätt dig ner, gärna i soluppgången och lyssna på ljudet från naturen. Kanske kan du höra fåglarna kvittra, en bäck som porlar. Sätt dig i stillheten och var mottaglig en stund och låt dig själv slappna av i både knopp och kropp.

4. Skaffa en ny hobby - Släpp Netflix för en stund, varför inte skaffa en ny hobby där du kan uttrycka dig? Det kan vara allt från sång, dans, konst, matlagning, sy, skapa smycken etc. Att skapa gör oss lyckliga!

5. Plantera blommor - Det är äntligen vår och det är dags att förodla alla grönsaker och örter inför sommaren. Eller varför inte plantera om och ta sticklingar på redan existerande växter i hemmet? Att sätta händerna i jord har vetenskapligt visat sig vara lugnande och helande för oss - vad väntar du på? Back to nature!

Utrikes

Färre extremt prematura i nedstängt Danmark

Danmark noterar färre extremt prematura barn under coronapandemin. Arkivbild.
Danmark noterar färre extremt prematura barn under coronapandemin. Arkivbild.
Fotograf: Gorm Kallestad/NTB/TT
Utrikes
Utrikes Antalet extremt för tidigt födda barn har sjunkit dramatiskt i Danmark under den tid som stora delar av samhället har varit nedstängt på grund av coronapandemin. Det handlar om en minskning på 90 procent.

Barn som föds före graviditetsvecka 37 räknas som för tidigt födda men de som föds före vecka 28 räknas som extremt prematura. Och när forskare i Danmark undersökte förlossningar mellan den 12 mars och 14 april i år så upptäckte de att antalet extremt prematura gick från omkring 2 till 0,19 per 1 000 födda barn.

31 180 nyfödda inkluderas i studien, som har gjorts av Statens Serum Institut i samarbete med Rigshospitalet. Av dessa föddes 1 566 för tidigt (det vill säga före vecka 37). Det sammanlagda antalet förlossningar förändrades inte nämnvärt under perioden och det gjorde inte heller antalet barn som föddes efter vecka 28.

Forskarna har jämfört statistiken med samma period de senaste fem åren.

Forskarna vill nu gå vidare för att försöka förstå vad det är som ligger bakom förändringen. I studien har de övervägt huruvida de beteendeförändringar som inträffade under pandemin kan ha haft en förebyggande effekt vad gäller extremt prematura förlossningar – till exempel vad gäller en eventuellt minskad benägenhet till stress och infektioner.

Sofia Eriksson/TT

Krönikor

En vecka med återhämtning

Alfa Laval är en av veckans skånska vinnare på börsen, men sett till 2020 har de backat 20 procent.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Krönikor
ekonimikrönika

Efter en börsuppgång på 5 procent i veckan har nu årets börsfall dämpats till minus 7 procent. Ju mer långsiktigt desto bättre har det gått. På tolv månader har börsgenomsnittet stigit med 8 procent, på fem år med 17 procent och på tio år mer än fördubblats, plus 106 procent.

Den som haft sina aktier i drygt fem år har dessutom fått utdelningar på närmare 4 procent årligen, dock inte i år då flertalet bolag avstått sedan staten satte upp hinder. Men det är som tidigare påpekats knappast förlust för aktieägarna, de äger fortfarande kvarhållna pengar som hjälper till att stärka bolagen inför en högst oviss framtid.

Veckans börsuppgång gäller bland annat de två stora skånska industriföretagen Alfa Laval och Trelleborg vars aktier stigit med 6 procent i veckan. Men från årsskiftet har de backat 20 procent respektive 24 procent, alltså betydligt mer än börssnittets minus 7 procent.

På fem år har dock Alfa Lavals aktie stigit 18 procent, på tio år nästan fördubblats. Trelleborg har en dålig utveckling också på fem år, minus 23 procent, men klart bättre på tio år då aktien stigit med 171 procent. Till detta kommer årliga utdelningar.

Byggbolagen har också hämtat igen en del av börsfallet, Peab plus 7 procent i veckan, därmed 18 procent back i år. Skanska plus 9 procent i veckan, minus 11 i år. De ligger dock 97 respektive 63 procent upp på tio år.

Industribolag på mellanstora listan är Haldex i Landskrona, bromsar för tyngre fordon, som sedan ett par år plågas av ägarstrider med tyskt bolag som är både ägare och konkurrent. Aktien har backat 26 procent sedan årsskiftet nästan 70 procent minus på fem år. Aktien betalas nu i ca 38 kr, år 2006 var den något högre liksom från 2012 fram till idag. Att AMF pension och AFA försäkring under maj gått in med 157 nya friska miljoner har inte påtagligt höjt aktiekursen.

Särskilt forskningsbolagen eller förhoppningsbolagen som de ofta kallas på börsslang kan efter långa tider av förluster och räddningsaktioner via nyemissioner plötsligt ta fart.

De största procentuella uppgångarna gäller enstaka bolag inom hälsa och läkemedel, Life science. Särskilt forskningsbolagen eller förhoppningsbolagen som de ofta kallas på börsslang kan efter långa tider av förluster och räddningsaktioner via nyemissioner plötsligt få fart.

Några har blivit värda miljardbelopp trots en serie förlustår, Spectra Cure i Lund, börsvärde 1,7 miljard noterad bland de femtio bolagen på First North Premier. Verksamt inom laserljus mot cancer.

Omsättningen ännu bara drygt en miljon kronor det gångna kvartalet, men ledningen uttalar nu att man ”når marknaden om 1 – 2”. Aktiemarknaden är avvaktande.

Nu betalas aktien i drygt 17 kr, hälften mot för ett år sedan och med en högst tillfällig topp på 45 kr.

Cantargia också i Lund arbetar med enzymer som ska göra transplantationer säkrare inom cancer i lungor och bukspottkörtlar. Noterat på börsens tredje lista, börsvärde 1,9 miljarder kr trots att omsättningen senaste kvartalet var noll.

Anoto i Lund har under många år hoppats på genombrott för sina digitaliserade pennor som skickar handskrift in i datorn. I veckan tecknades avtal med ett skoldistrikt i amerikanska delstaten Indiana värt 72 000 dollar. Anoto kallar ordern betydande för att den kan ge ytterligare licenser och försäljning av pennor. Dubblad rörelseförlust till 18 miljoner kr första kvartalet, lägre försäljning 21 (26) Mkr. Aktien upp 27 procent på en månad, börsvärde 216 Mkr.

Skåne-Möllan steg 14 procent i veckan, plus 17 procent i år. Börsvärde 528 Mkr på First North-listan..

Henric Borgström är ekonomijournalist och krönikerar i Skånska Dagbladet och Norra Skåne.

Utrikes

Oro över att Storbritannien öppnar för snabbt

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson applåderar vårdpersonal utanför 10 Downing Street i London.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson applåderar vårdpersonal utanför 10 Downing Street i London.
Fotograf: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Utrikes
Utrikes Fler än två personer får snart träffas utomhus och vissa elever får gå tillbaka till skolan. Men vetenskapliga rådgivare till regeringen oroar sig över att det hårt virusdrabbade Storbritannien lättar på restriktionerna för snabbt.

Det är bara några dagar kvar till det som i brittiska tidningar har kallats "den glada måndagen". Då kan äntligen familj och vänner återförenas efter en tio veckor lång separation på grund av coronaviruset.

Från och med nästa vecka tillåts upp till sex personer att träffas utomhus i England – där man tidigare bara har fått lov att träffa en person från ett annat hushåll på två meters avstånd. Liknande regler gäller redan eller kommer att börja gälla i Skottland, Wales och Nordirland.

Skolor öppnar

Premiärminister Boris Johnson har dock uppmanat britterna att försöka undvika att träffa människor från för många hushåll för att på så sätt undvika snabb smittspridning mellan olika familjer. I England kommer också grundskolor att öppna för vissa åldersgrupper på måndag – trots att vissa fackförbund och skolråd har varnat för att det inte är säkert.

Och den vetenskapligt rådgivande gruppen Sage, som regeringen lutar sig mot för att fatta beslut under coronapandemin, har också varnat för risken som kommer med att lyfta på restriktionerna, rapporterar BBC. Professor John Edmunds kallar det för ett politiskt beslut och noterar att antalet nya fall i Storbritannien fortfarande är högt och att många forskare skulle vilja se en minskning innan virusåtgärderna lättas.

Oro för spridning

Sage har offentliggjort detaljer från konfidentiella möten med regeringen och av dem framgår att experterna också har framfört att det kommer att finnas "lite tid" för att återinföra strängare restriktioner om smittspridningen börjar ta fart igen. Rådgivaren och professorn Peter Horby säger att Storbritannien inte har råd att förlora kontrollen över viruset.

– Vi har fortfarande 8 000 fall om dagen, säger han till BBC:s Radio 4.

Jeremy Farrar, som också är medlem i Sage, skriver på Twitter att covid-19 "sprider sig för snabbt för att lyfta restriktionerna i England".

Storbritannien har mer än 272 000 bekräftade fall av covid-19 och över 38 200 döda, enligt det amerikanska universitet Johns Hopkins sammanställning.

Sofia Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Kritiseras för långsam start

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som själv tillbringade tre dagar på intensiven sedan han insjuknat i covid-19, har kritiserats för att i början av virusutbrottet inte ha tagit situationen på tillräckligt stort allvar. I början av mars, när WHO varnade för en möjlig pandemi, förespråkade den brittiska regeringen framför allt noggrann handhygien.

Den 5 mars registrerades Storbritanniens första dödsfall i covid-19. I mitten av mars började antalet fall att öka kraftigt och då slopades kontaktspårningen, det vill säga att hitta och testa personer som varit i kontakt med smittade, till stora delar. I stället satsade regeringen på strategin med så kallad social distansering.

Den 20 mars beordrades skolor, barer, restauranger, gym och liknande anläggningar att stänga. Tre dagar senare sade Johnson att människor bara fick lämna hemmet för att handla mat, motionera eller resa till arbetet om de inte kunde jobba hemma.

Källa: AFP

NÄSTA ARTIKEL