Trump offrar kurderna i Syrien

Att lita på Trump som allierad är som att lita på att katten kan vara snäll barnvakt till musens ungar. Det får den kurdiska koalitionen SDF, Syriska demokratiska styrkorna, nu erfara när Trump överger sin tidigare allierade i norra Syrien till förmån för att hjälpa en annan allierad, från NATO dessutom, som har ett helt motsatt syfte. Turkiets president Erdogan ser nämligen kurderna som ett hot och planerar att attackera kurderna vid gränsen. SDF kämpar i första hand mot IS, men vill också ha ett sekulärt och demokratiskt Syrien. Eftersom majoriteten av SDF består av kurder tar Turkiet chansen att attackera sin huvudfiende. Att SDF står för ett demokratiskt och sekulärt samhälle gör att Erdogan har flera skäl att attackera.
Trump kommer inte att låta de amerikanska styrkorna delta i attacken utan tar tillfället i akt att dra tillbaka sina styrkor från Syrien. Än en gång tar Trump ett eget initiativ i utrikespolitiken och topptjänstemännen i försvarshögkvarteret Pentagon lär två sina händer. Erdogan och Trump har nämligen talat med varann i telefon och då kan oövertänkta beslut komma från den amerikanske presidenten. Turkiet har lovat att ta över kurdernas IS-fångar och det är kanske det som har lockat Trump. Att det kan få konsekvensen att det blir ett fullskaligt krig i den redan instabila regionen verkar Trump ta lätt på så länge han kan få inrikespolitiska poänger på tillbakadragandet av trupperna.

Dagens fråga

Tar sig Sverige till EM i fotboll?

  • Ja (61%, 262 Röster)
  • Nej (39%, 170 Röster)

Antal röster: 432

Loading ... Loading ...