Zlatan och jag. Zlatan Ibrahimovic finns nu i dubbel upplaga, den ena för evigt i Malmö. Foto: Stefan Persson
Zlatan hälsar på sina fans på Stadiontorget. Foto: Johan Nilsson/TT/NTB/Scanpix
Tusentals Malmöbor följde invigningen på Stadiontorget. Foto: Stefan Persson
När Zlatan var på väg tillbaka till stadion började publiken att tränga sig på. Foto: Stefan Persson
Zlatanstatyn på Stadiontorget lockade många på tisdagseftermiddagen,. Foto Johan Nilsson/TT/NTB/Scanpix
Zlatan Ibrahimovic under pressträffen inför "avtäckningen" av Zlatanstatyn på Stadiontorget i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT/NTB/Scanpix
Zlatan Ibrahimovic under pressträffen inför avtäckningen av Zlatanstatyn på Stadiontorget i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT/NTB/Scanpix
Huvudpersonen själv tillsammans med konstnären Peter Linde och kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh vid presskonferensen inför invigningen. Foto: Stefan Persson
Stolt som tuppen. Foto: Stefan Persson
Zlatans pappa Sefik, som tycker att Zlatan förtjänar en tolfte guldboll, fanns på plats för att se invigningen ... Foto: Stefan Persson
... liksom hans mamma Jurka. Foto: Stefan Persson
Zlatan på väg till scenen, där han möttes av öronbedövande jubel. Foto: Stefan Persson
Efter invigningen tog Zlatan sig tid att hälsa på fansen, skriva autografer och medverka på selfies. Foto: Stefan Persson
Det svenske fotballforbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand och kommunstyrelsens ordförande i Malmö Katrin Stjernfeldt Jammeh avtäcker statyn. Foto: Johan Nilsson/TT/NTB/Scanpix

Zlatan på plats – dubbelt upp

Malmö Så kom den – Han – till slut hem till Malmö. I dubbel upplaga.
När statyn över Malmös store son invigdes inför ögonen på tusentals Malmöbor fanns huvudpersonen själv på plats.
Och Zlatan verkade njuta av varje ögonblick.

– Vissa spelare får troféer, andra får statyer och somliga får både troféer och statyer, sa Zlatan och log som bara han kan mot den mångtusenhövdade publiken som samlats på Stadiontorget mellan Malmös båda stadionbyggnader – den gamla där han gjorde sin sista match för MFF, den nya där han gjorde mål mot MFF för hans dåvarande lag PSG i Champions League.
Däremellan har Zlatan Ibrahimovic visat att en liten påg från Malmö kan erövra världen, bli en av världens bästa fotbollsspelare och den allra främsta i Sverige.

Det var ursprungligen tänkt att statyn skulle placeras i Stockholm, utanför nationalarenan i Solna. Sedan togs beslutat att den skulle stå där sagan om Zlatan en gång började, utanför Malmö Stadion.
– Det var odiskutabelt att vi skulle hedra honom med en staty och det var bra att den hamnade här i Malmö, framhöll Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet, inför invigningen.
Det gick inte att ta miste på att Zlatan var både glad och stolt över beslutet.
– Jag är superstolt.

Malmövädret välkomnade den store hemmasonen med en vass armbåge i revbenen. Ihållande regn och tunga skyar låg som ett kompakt lock ovanför staden hela dagen.
Men när det var dags för avtäckning av statyn kom solen.
Och när Zlatan Ibrahimovic kom gående steg jublet mot den nu himmelsblå skyn.
Enligt uppgifter kom uppemot 5 000 Malmöbor till stadion för att vara med under avtäckningen av statyn.
Konstnären Peter Linde berättade om hemlighetsmakeriet då statyn skulle bli till – ingen fick veta och Zlatan dök upp mitt i natten för att ingen skulle se.

– Jag minns att han sa: ”Gör statyn så stor du kan.” Och jag sa att jag skulle göra mitt bästa, men rummet var bara tre meter högt så jag fick stoppa där.
Malmö stad har som policy att inte tillåta statyer över levande personer. Men för Zlatan var staden självklart beredd att göra undantag när frågan blev aktuell.
– Vi tvekade aldrig. Det har också varit det vanligaste medborgarförslaget att vi ska ha en staty av Zlatan, berättade Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), ordförande i kommunstyrelsen i Malmö.

Hon framhöll också att Zlatan fått Malmö stads nycklar i samband med att han och PSG var i Malmö och mötte MFF i Champions League. Men han visade ingen större tacksamhet då, skojade hon.
– Han tackade genom att göra mål mot MFF.
Zlatan själv hade aldrig sett den, med sockeln, fyra meter höga statyn färdig innan tisdagens avtäckning.
Han var mycket nöjd med att den slutligen hamnade i Malmö och utanför Stadion där allt började – därmed sluts en cirkel.
När skynket väl föll och jublet åter steg såg han nöjd ut.

– Statyn är en symbol till alla som inte känner sig välkomna och som känner att de inte passar in. Jag är ett bevis för att allt är möjligt. Jag är inte mer speciell än någon annan – men jag är bäst på det jag gör.

Dagens fråga

Kan du prata fler språk än svenska?

Loading ... Loading ...