Riddare av tusen äventyr. Foto: Julia Lindemalm

En tjejvärld att ta med sig ut

scen
Riddare av tusen äventyr
Regissör, projektledare: Linda Forsell
Producent: Rebecca Baker
Scenografi, kostym: Hanna Reidmar
Ljusdesign: Sofie Anderson
Koreografi: Lisen Ellard
Medverkande: Li Molnár Kronlid, Amanda Quartey, Ella Schartner, Johanna Malm
Scen: Scenkonstkollektivet PotatoPotato på Inkonst i Malmö, 7 oktober 2019

I Malmöbaserade scenkonstkollektivets PotatoPotatos Riddare av tusen äventyr får publiken följa med flickscouterna Kid, Max, Stråle och Sten på en veckas läger. Föreställningen, som är en del av ett flerårigt projekt där PotatoPotato undersöker femininiteters potential, baseras på Bodil Formarks avhandlingen om den svenska flickscoutrörelsens historia.
Scoutrörelsen startades som en rörelse för pojkar av britten Robert Baden-Powell skriver Formark i en sammanfattning i föreställningens program. Och lägger till ”pojkscouterna kom dock både i Storbritannien och Sverige att få sällskap av ett oönskat lämmeltåg av flickor som kuppade sig in i rörelsen”.

Trots den historiska bakgrunden tar regissören Linda Forsell publiken med till en tidlös lägerplats mitt ute i skogen där musiken är modern, kläderna en blandning av dåtidens scoutuniformer och nyare inslag och det är uppenbart att föreställningen förutom att berätta en ganska okänd kvinnohistoria också skapar en plats där flickorna styr sin egen värld.
Det finns ingen egentlig dramaturgi i Riddare av tusen äventyr utan flickscouternas vecka rullar på med övningar och lekar – allt från att leta efter gömda tandborstar med hjälp av karta, mäta lägerplatsen med kroppsmått, hugga ved, träna på fågelläten eller forsla död – som växer ut till spännande scener med lekfull koreografi som fint fångar platsens och flickornas stämningar och gemenskapen. De fyra skådespelarna tar också verkligen scenrummet i besittning under föreställningens gång. De fyller det med träkonstruktioner de skapar av den rejäla hög med pinnar som finns på scenen i början, de undersöker alla skrymslen och vrår av naturen de har runt sig och motar också bort mörkrädslan på sitt eget sätt.
Utan mycket dialog eller presentation fångar också Li Molnár Kronlid, Ella Schartner, Amanda Quartey och Johanna Malm sina respektive flickors personlighet tydligt. En är en tydlig ledare, en annan lite mer mörkrädd, en tredje väl impulsiv, en fjärde den mest envisa. Och mellan dem finns en solidaritet och en vänskap utan konkurrens och konflikter. Kanske väl idylliserat men också befriande.

En och en halv timme är kanske väl lång tid för en teaterföreställning där det i grund och botten inte händer så mycket. Samtidigt är scenrummet på Inkonst en väldigt härlig plats att vara på även för oss i publiken. Förutom att Riddare av tusen äventyr, genom sånger och monologinslag ger en bild av en flickscoutrörelse som jag tror att de flesta av oss inte känt till, så ger den också oss en möjlighet att vara med i det här rummet – som egentligen är naturen själv – där flickorna har kontroll och är sig själva.
”Tänk om tjejvärldar är de bästa av världar?” står det i programmet. Det är en tanke som följer med ut ur Inkonsts scenrum denna kväll.

scen
Riddare av tusen äventyr
Regissör, projektledare: Linda Forsell
Producent: Rebecca Baker
Scenografi, kostym: Hanna Reidmar
Ljusdesign: Sofie Anderson
Koreografi: Lisen Ellard
Medverkande: Li Molnár Kronlid, Amanda Quartey, Ella Schartner, Johanna Malm
Scen: Scenkonstkollektivet PotatoPotato på Inkonst i Malmö, 7 oktober 2019