tv-serie

Lassgård och August i rollerna som Kim Walls föräldrar

Artikel tv-serie Pernilla August och Rolf Lassgård kommer att spela Kim Walls föräldrar i den danska tv-serien Efterforskningen.

Den danska miniserien, med originaltiteln Efterforskningen, skildrar utredningsarbetet i jakt på sanningen kring mordet på Kim Wall. Serien är skriven av Tobias Lindholm och följer utredningsledaren Jens Møllers och Köpenhamnspolisens arbete kring mordet.

De danska skådespelarna Søren Malling och Pilou Asbæk ses i rollerna som utredningsledare Jens Møller och åklagare Jakob Buch-Jepsen. Nu står det klart att det blir Pernilla August och Rolf Lassgård som spelar Kim Walls föräldrar Ingrid och Joachim Wall, rapporterar danska digitalt.tv.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sjöbo

Bondeprotester mot trånga farthinder

Bilar kör igenom trafikhinder i Vollsjö by.
Bilisternas fart genom har bromsats av de nya trafikhindren. Men hindren bromsar lantbrukarna från att komma fram.
Fotograf: Lennart Larsson
Sjöbo
VOLLSJÖ Trafikhindren i Vollsjö uppskattas inte av de lantbrukare som behöver komma fram med stora redskap. Men på Trafikverket tycker man att de som inte kommer fram får ta andra vägar och kan bara tänka sig att göra mindre justeringar i hindren.

Trafikhindren ska bromsa bilisternas fart genom Vollsjöbyarna. Men de utgör också en broms för lantbrukarna i området.

– Det är ju många som måste passera där. Det är en intensiv jordbruksbygd och det finns många maskinstationer och många som har mark så de måste passera genom Vollsjö.

Det säger Bengt Tufvesson, som driver lantbruk både i Hörby och Klasaröd.

Han reagerade redan förra året när hindren blott var målade streck på vägen. Han och grannen kontaktade Trafikverket och fick senare med varsitt stort ekipage visa tre representanter för verket hur svårt det skulle bli att komma fram.

Målade streck och koner ersattes med tillfälliga hinder, som efter påpekande sträcktes ut något så det hjälpligt gick att komma fram.

– Om man tog trottoaren till hjälp - som man ju egentligen inte får köra på.

Annica Andersson, med lantbruk utanför Vallarum och som sitter i LRF Ungdomens styrelse, har också kontaktat Trafikverket.

– Jag ska vara ärlig och säga och jag kör inte de största maskinerna. Det enda vi kör där nere är djurvagnen. Och jag kommer igenom men jag måste köra väldigt försiktigt så jag inte råkar dra hjulen på kanterna. Att stå med punktering när man har levande djur i vagnen är inte så roligt.

– Men det som gör att jag engagerar mig i den här frågan är att det får inte lov att stoppa branschen. Det hindrar ju framkomligheten och vi kommer att få lägga mer tid på vägen och kanske köra mils omvägar.

Kanske hade det gått att ta bort hindret på ena sidan, funderar Annica Andersson.

– Ingen vill att det ska vara fritt blås genom byn. Det bästa hade kanske varit att ha en fartkamera.

Men på Trafikverket vill man att hindren ska stå kvar.

– Men vi har sagt så att vi kan titta om det går att göra mindre justeringar, något enkelt som kan förenkla för framför allt de breda ekipagen, säger Martin Albrektsson, åtgärdsplanerare på Trafikverket.

De som inte kommer fram – de får helt enkelt ta en annan väg.

– Det blir omvägar ja. Det som är det svåra, speciellt i de här lantbruksorterna, om man vill sänka hastigheten samtidigt som man gör det framkomligt för sådana här transporter då måste det ena eller andra väga över. Och i detta fallet så har vi haft ett stort fokus på att hastigheterna ska sänkas i Vollsjö.

Bengt Tufvesson har erbjudit sig att än en gång visa Trafikverket svårigheterna att ta sig förbi hindren och hur de kanske kan justeras. Men coronapandemin hindrar för närvarande besök på ort och ställe.

– Vi har tydliga restriktioner från Trafikverket att vi inte ska åka ut och göra platsbesök.

Kultur och nöje

Författarfondens krispengar klara att delas ut

Nu får en del författare krispengar fördelade av Författarfonden.
Nu får en del författare krispengar fördelade av Författarfonden.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Författarfonden är klar med fördelningen av krispengarna – som nu betalas ut till författare och kulturjournalister. Men behoven av extra insatser är fortsatt stort.

Sammanlagt 438 ansökningar kom in till Författarfonden som fördelar tio miljoner kronor av regeringens krispengar med anledning av coronaviruset. Av dem har 329 beviljats, och pengarna betalas nu ut till ivrigt väntande författare, manusförfattare och journalister.

– De flesta är väldigt tacksamma. Alla är införstådda med att behovet är stort hos många, säger Jesper Söderström, direktör för Sveriges författarfond.

Maxbeloppet är satt till 50 000 kronor, vilket 104 personer har fått. Att man begränsade beloppet gjorde att pengarna räckte ganska bra till antalet, menar Söderström. Men många har haft betydligt högre inkomstbortfall. De som inte har beviljats pengar alls är till exempel personer som inte har kunnat bevisa att inkomstbortfallet berodde på litterär verksamhet.

I dagarna har Författarfonden också beslutat om sina vanliga arbetsstipendier, på sammanlagt 15 miljoner kronor, som Jesper Söderström tror kommer att ha stor betydelse. Men eftersom undantagstillståndet under coronakrisen har blivit så utdraget menar han att det kommer behövas fler stödinsatser under hösten. Författarfonden står redo, säger han.

– Men då kommer det att vara svårare att bevisa inkomstbortfallet, som kommer att upplevas som stora svarta hål.

Elin Swedenmark/TT

FAKTA

Fakta: Regeringens krispaket

Regeringens särskilda stödpaket till kulturen och idrotten presenterades på en presskonferens den 20 mars.

Den 24 april avslöjade man vilka som kommer att fördela de 500 miljonerna:

370 miljoner gick till Statens kulturråd.

50 miljoner gick till Filminstitutet (till biografer och filmfestivaler).

70 miljoner gick till Konstnärsnämnden och 10 miljoner till Författarfonden, där enskilda konstnärer och författare kan ansöka om pengar genom stipendier.

Stipendierna från Författarfonden kunde sökas av samtliga kategorier av litterärt yrkesverksamma: författare, dramatiker/manusförfattare, tecknare, fotografer, kulturjournalister samt översättare.

Sport

Idrottens kris fördjupas: "Vi blöder"

RF-basen Björn Eriksson säger att idrottens kris blir allt djupare. En enkät ska ge svar. Arkivbild.
RF-basen Björn Eriksson säger att idrottens kris blir allt djupare. En enkät ska ge svar. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Idrotten har fått regeringsstöd på 500 miljoner kronor och om två veckor får även vuxenidrotten sätta i gång.
Då är väl allt som vanligt igen i idrotten?
– Problemet är att vi blöder och att det kommer att fördjupas, säger RF-ordföranden Björn Eriksson.

Riksidrottsförbundet har gjort en enkät bland landets idrottsföreningar och frågat hur de tror att ekonomin kommer att se ut under nästa kvartal, juli-september.

– Den blir klar på fredag och det blir intressant att se hur det ser ut i Idrottssverige, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet (RF).

Enkäten kommer att ligga till grund för begäran hos regeringen om mer pengar. Björn Eriksson har tidigare sagt att idrotten behöver mer pengar "för att hålla idrottsrörelsen levande när restriktionerna drar ut på tiden". Och redan när det beslutades om en halv miljard till idrotten sades det att pengarna enbart skulle kompensera för inkomstbortfallet under mars till juni.

"System för överlevnad"

Hålet i idrottsföreningarnas kassor lär inte bli mindre i sommar. Bland annat för att idrotten inte på långa vägar blir kompenserad för förlusterna under mars-juni. RF fick in ansökningar på 1,26 miljarder kronor.

– Vi ska alltså hyvla bort 60 procent. Så den halva miljarden är inget kompensationssystem utan endast ett system för överlevnad, säger Eriksson.

– Under nästa kvartal ska föreningarna rulla över de 60 procent som de inte blev kompenserade för i det andra kvartalet. Och det är många evenemang senare i sommar som har ställts in. Föreningarna kommer att göra sitt yttersta för att inte gå omkull, men idrotten blöder och det kommer att fördjupas.

Eriksson säger att hälften av ansökningarna om att få del av stödpengarna kommer från mindre idrottsföreningar. Många av dem kan kanske inte ta del av andra stödformer som regeringen beslutat om, som permitteringsstöd och omställningsstöd.

Och även om elitidrotten kan sätta i gång snart drabbas den av stora intäktsbortfall på grund av att det inte får finnas publik på läktarna. Exempelvis vill inte speedwayklubbarna sätta i gång elitserien utan publik, för då överlever de inte.

Inget att ta ställning till

När de nya riktlinjerna för idrotten presenterades i fredags fick idrottsminister Amanda Lind (MP) frågan om det kan komma ett nytt stödpaket till idrotten.

– Hon svarade något i stil med "vi får se". Och det är ett korrekt svar, för hon har ännu inget att ta ställning till, säger Eriksson.

Enligt RF-basen kommer Lind att få en ansökan om mer pengar från RF efter att enkäten analyserats.

Riksidrottsstyrelsen förväntas ta beslut om fördelningen av stödet på en halv miljard kronor den 11 juni för att idrottsföreningar ska kunna få pengarna före midsommar.

Ingela Ahlberg/TT

FAKTA

Fakta: Idrottens rekommendationer

Barn- och ungdomsidrott får bedrivas, även tävlingar och matcher. Men det ska ske på ett smittsäkert sätt, utomhus, och utan folksamlingar med fler än 50 personer.

Vuxna tillåts träna, men även det på ett smittsäkert sätt utomhus. Från den 14 juni är det fritt fram även för tävlingar och matcher. För elitidrottare, som kan räknas som proffs, gäller inte reserestriktionerna (resor på max två timmar) eftersom det handlar om yrkesutövning.

Folkhälsomyndigheten kan komma med nya direktiv avseende de allmänna reserestriktionerna i slutet på veckan.

Inga idrottstävlingar eller matcher kommer att kunna ha publik då rekommendationerna gällande folksamlingar, på max 50 personer, kvarstår.

Utrikes

"Det är som en osynlig mur mot Sverige"

'Det finns en osynlig mur mitt på gränsbron. Det känns för mig som Öst- och Västtyskland', suckar Belinda Klicline Abbott som tvingas jobba extra på apotek för att rädda sitt företag.
"Det finns en osynlig mur mitt på gränsbron. Det känns för mig som Öst- och Västtyskland", suckar Belinda Klicline Abbott som tvingas jobba extra på apotek för att rädda sitt företag.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
Utrikes
Utrikes Hon driver ett kafé tio meter in i Sverige, men bor i Norge. Hon är en av alla som drabbas hårt av Norges stränga karantänsregler under coronapandemin.
– Det finns en osynlig mur mitt på gränsbron. Det känns för mig som Öst- och Västtyskland, suckar Belinda Klicline Abbott, vars företag har hotats av konkurs.

Tio meter innanför den svenska gränsen vid Klövsjö ligger Belindas kafé. Hon bor några hundra meter från gränsövergången in i Norge och kan se huset på andra sidan gränsen. Ändå är hon förtvivlad.

– Jag kan inte ens hämta posten utan att få tio dagars karantän, säger hon.

Hon hade sagt upp sig för att satsa helhjärtat på sitt bolag den här säsongen. Nu får hon istället jobba extra på ett apotek nära Svinesundsbron. Utan det jobbet hade hon gått i konkurs.

– Det samhälle där jag bor har delats mitt itu, säger hon.

Hon är bara en av alla dem som drabbas hårt av de norska karantänsreglerna. Reglerna har slagit hårt mot kommunerna på bägge sidorna gränsen. Gränshandeln i Sverige försvann över en natt när Norge beslutade om en "lockdown".

Förlorat omsättning

– Vi har förlorat mellan 95 och 97 procent av omsättningen, säger Ole Jørgen Lind, butikschef på Maximat i Nordby shoppingcenter, norr om Strömstad.

Själv bor han i Halden och är en så kallad "gränsgångare", en av dem som drabbats hårdast.

– När jag kommer hem från jobbet ska jag befinna mig i hemmakarantän i tio dagar.

Men han hinner inte vara i karantän tillräckligt länge för att få ett normalt liv innan det är dags att åka till jobbet igen.

– Jag tillhör den grupp som varit längst i "karantän" av alla. Jag är i karantän varje dag och har varit det sedan den 16 mars, säger han när han går genom den näst intill folktomma mataffären.

Och det finns många fler som drabbas. Till Haldens kommun strömmar det in förfrågningar om dispens. En man har sin fästmö på den svenska sidan och de kan inte ses, en annan vill se till sina bikupor i Sverige och många har släktingar som de inte längre kan träffa.

Bevilja dispens

Men kommunen har ingen möjlighet att bevilja dispens.

– Vi upplever Strömstad som en grannkommun, inte som utlandet, säger Roar Vevelstad, kommundirektör i Halden.

Kommunen har vänt sig till den norska regeringen för att be om någon form av dispens i karantänsbestämmelserna. Men något besked har de inte fått – ännu.

– Det handlar inte om att få åka och handla i Sverige. Men de har familjer som bor på olika sidor på gränsen. Och vi har invånare som har egendomar och djur i Sverige.

– Jag har i min vädjan koncentrerat mig på Haldenbor som har speciella behov knutna till att passera gränsen. Det är viktigt för oss, säger Roar Vevelstad.

Fick blankt nej

En av dem som drabbats är svenske Johan Öberg. Kärleken tog honom till Halden för 25 år sedan. Nu har han en dement mamma och en styvpappa i livets slutskede på ett äldreboende i Lerum utanför Göteborg. Hans situation är akut.

Han vände sig till kommunen för att söka dispens för att kunna hälsa på sin döende styvpappa. Men han fick blankt nej. Då skrev han till Hälsodepartementet i Oslo.

– De sa också nej med förklaringen att smittspridningen i Sverige är så mycket större än i Norge, berättar Johan Öberg.

Så han beslutade sig för att åka ändå. Och betalade priset med tio dagar i hemmakarantän. Hans dotter ville också följa med. Men hon går på gymnasiet och tio dagars ogiltig frånvaro kunde hon inte riskera. Och fick stanna hemma.

Som ett fängelse

– Det är hopplöst. Det känns som ett fängelse, säger Johan Öberg.

Han tänker att det kanske lättar efter den 15 juni som är ett datum man talar om.

– Men då kanske det är för sent för mig och min styvfar. Jag åker nog snart igen och tar tio dagar i karantän, en gång till, säger Johan Öberg.

Jonas Dagson/TT

'Det är hopplöst. Det känns som ett fängelse', säger Johan Öberg som tvingas till karantän för att han besökt sin döende styvpappa i Sverige.
"Det är hopplöst. Det känns som ett fängelse", säger Johan Öberg som tvingas till karantän för att han besökt sin döende styvpappa i Sverige.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
'Jag har vädjat till regeringen om att vi ska kunna bevilja dispens och har koncentrerat mig på Haldenbor som har speciella behov knutna till att passera gränsen. Det är viktigt för oss”, säger Roar Vevelstad, kommundirektör i Halden.
"Jag har vädjat till regeringen om att vi ska kunna bevilja dispens och har koncentrerat mig på Haldenbor som har speciella behov knutna till att passera gränsen. Det är viktigt för oss”, säger Roar Vevelstad, kommundirektör i Halden.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
'Jag tillhör den grupp som varit längst i karantän av alla. Jag är i karantän varje dag och har varit det sedan den 16 mars, säger Ole Jørgen Lind, butikschef på Maximat i Nordby shoppingcenter.
"Jag tillhör den grupp som varit längst i karantän av alla. Jag är i karantän varje dag och har varit det sedan den 16 mars, säger Ole Jørgen Lind, butikschef på Maximat i Nordby shoppingcenter.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
'Hälsodepartementet sa också nej på min dispensansökan med förklaringen att smittspridningen i Sverige är så mycket större än i Norge', berättar Johan Öberg som tvingades till karantän efter att ha besökt sin sjuka styvpappa.
"Hälsodepartementet sa också nej på min dispensansökan med förklaringen att smittspridningen i Sverige är så mycket större än i Norge", berättar Johan Öberg som tvingades till karantän efter att ha besökt sin sjuka styvpappa.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
'Vi har förlorat mellan 95 och 97 % av omsättningen, säger Ole Jørgen Lind, butikschef på Maximat i Nordby shoppingcenter, norr om Strömstad. Arkivbild.
"Vi har förlorat mellan 95 och 97 % av omsättningen, säger Ole Jørgen Lind, butikschef på Maximat i Nordby shoppingcenter, norr om Strömstad. Arkivbild.
Fotograf: Adam Ihse/TT
'Vi upplever Strömstad som en grannkommun, inte som utlandet', säger Roar Vevelstad, kommundirektör i Halden.
"Vi upplever Strömstad som en grannkommun, inte som utlandet", säger Roar Vevelstad, kommundirektör i Halden.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT

FAKTA

Fakta: Haldens kommun

Norsk kommun med Halden som centralort.

I söder gränsar kommunen till Sverige med bland annat gränsövergångarna Svinesund och Kornsjø.

Befolkning: 31 000 invånare, omkring 25 000 bor i centralorten.

gränsgångare: Omkring 700–800 norrmän som arbetar i Sverige. Under övriga året omkring 300.

I staden ligger fästningen Fredriksten där Karl XII stupade 30 november 1718.

Inrikes

Stöd för att provfuskare får behålla poäng

Den som fuskat sig in på en högskoleutbildning riskerar att bli av med sin plats. Men det råder delade meningar om den tidigare fuskaren också ska fråntas betyg. Arkivbild.
Den som fuskat sig in på en högskoleutbildning riskerar att bli av med sin plats. Men det råder delade meningar om den tidigare fuskaren också ska fråntas betyg. Arkivbild.
Fotograf: Bertil Ericson/TT
Inrikes
Inrikes Den som fuskat sig till en studieplats på högskola bör få behålla sina poäng, föreslog regeringens utredare.
Och det ser ut som att förslaget har ett ganska brett stöd. Men ett par universitet och studentföreträdare säger bestämt nej.

När det för ett par år sedan avslöjades att det systematiskt fuskats på högskoleprovet, med rätta svar till försäljning, rasslade det till med tillslag, åtal och så småningom fällande domar för dem som organiserat fuskhandeln.

Personer som visat sig ha använt fuskpaketen fick sitt provresultat återkallat. De som hunnit antas till en eftertraktad utbildning miste studieplatsen. Men om den tidigare fuskaren hunnit en bit in på utbildningen och tagit poäng, då bör poängen få behållas, enligt ett utredningsförslag i vintras.

Ingen verkan

Ett av skälen var att ett återtagande kan bli verkningslöst. Studenten mister sin plats, men kan få sina kunskaper testade och tillgodräknade om hen på nytt söker en utbildning. Utredaren jämförde också med sanktionen för en annan grupp: de som inte fuskat sig in på en utbildning, men väl fuskat under utbildningen.

– Då är praxis att man blir avstängd fyra till sex veckor, men utbildningsplatsen behålls, förklarade utredaren Anna Tansjö i december.

Nu har betänkandet varit ute på remiss och av de redovisade svaren att döma är det betydligt fler som är för än emot utredningsförslaget. Bland dem som tillstyrker finns universiteten i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Malmö, Örebro och Umeå samt Mittuniversitetet. Även Centrala studiestödsnämnden (CSN) och Universitetskanslersämbetet tillstyrker.

Sveriges Förenade Studentkårer, Högskolan i Skövde och Luleå tekniska universitet säger däremot nej till att låta det bli regel att betyg/poäng ska få behållas. Det är inte rimligt, skriver universitetet och syftar på att fuskare använt sig av organiserad brottslighet "för att orättmätigt kunna ta en av skattemedel finansierad utbildningsplats i anspråk". Universitetet anser i stället att varje fall bör prövas i domstol.

Invändningar har också Lunds universitet, och särskilt de fakulteter som tagit emot studenter som fuskat vid antagningen. "Att enbart återkalla antagningen har troligen en mycket liten avskräckande verkan", skriver universitetet bland annat och ser situationen som ohållbar. Frågan måste därför utredas vidare, enligt lärosätet.

Dubbel bestraffning

Flera av de instanser som säger ja till att låta provfuskare få behålla betyg hänvisar till argumenten i utredningen. Återkalla antagning är en sak, återkalla betyg en annan. Att återta godkända betyg skulle vara "oproportionellt och leda till dubbelbestraffning", skriver Linköpings universitet. "Återkallande av högskolepoäng skulle hämma förutsättningar för vidare studier", skriver Saco Studentråd.

Men att frågan är komplex framgår inte minst av Högskolan Kristianstads kluvna remissvar. Antagningen vid högskolan stödjer utredningsförslaget medan dess råd för studieadministration och studentstöd anser att en student som fuskat sig in på en utbildning inte "ska gynnas genom förmånen att få behålla de betyg som man erhållit under studietiden".

Anna Lena Wallström/TT

FAKTA

Fakta: Bakgrund

Utredningsförslaget om att de som fuskat vid antagning bör få behålla poäng/betyg baserades på ett tilläggsdirektiv.

Utredaren har tidigare föreslagit kroppsvisitation vid ett urval lokaler där högskoleprovet skrivs, i syfte att stävja fusk.

Bakgrunden är avslöjandet av organiserat fusk, med kulmen 2018.

Flera personer greps då, misstänkta för att ingå i ett nätverk som med hjälp av avancerad teknisk utrustning hade möjliggjort provfusk.

I oktober samma år åtalades tre män, som tillsammans drivit firman HP-hjälpen som sålt fuskpaket till provdeltagare runt om i landet.

I januari 2019 dömdes de tre huvudåtalade till fängelsestraff för bland annat grovt bokföringsbrott, skattebrott och medhjälp till osann försäkran, grovt brott.

Eftersom juristdomaren bedömts som jävig togs dock hela huvudförhandlingen om. Ligan dömdes på nytt i april i år, och fick då kortare fängelsestraff.

Tingsrätten dömde också 23 provskrivare som utnyttjat fusktjänsterna för grov osann försäkran till villkorlig dom och böter.

Parallellt med de rättsliga prövningarna beslutade Universitets- och högskolerådet om en lång rad återtaganden av högskoleprovsresultat och avstängningar från provet.

En rad lärosäten har också återtagit studieplatsen för studenter som kom in på en utbildning genom att fuska.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinowings

Därför är casino utan registrering så populärt

Casinowings Sverige är ett land som oftast befinner sig långt fram inom utveckling och teknik. Det syns bland annat inom svenska finanssektorn där vi är vana vid både BankID och Swish, vilket många andra länder inom Europa än idag saknar. En annan bransch där vi också är ledande inom utveckling är casinobranschen.

Sverige må vara ett litet land sett till befolkning men trots det har flera av världens största och framgångsrika casinon utvecklats av just svenskar. Betsson och Kindred Group (som äger bland annat Unibet) är två av dessa. Även under nutid bidrar Sverige till flera olika innovativa lösningar som hela casinobranschen kan dra nytta av. En av dessa är det snabbväxande företaget Trustly.

Trustly grundades år 2009 som en betalningslösning för, först och främst, e-handlare. Nu är Trustly ett företag med över 200 anställda och med kunder över hela Europa. Där är casinospelare en viktig del av kunddatabasen, vilket de har deras användarvänliga verktyg Pay N Play att tacka för.

Identifiera dig direkt med BankID

Pay N Play är ett verktyg som tillåter casinospelare att göra en insättning från sin internetbank, utan att behöva registrera sig hos casinot. Det är också därifrån det populära uttrycket “casino utan registrering” kom till liv. Under de senaste månaderna har trenden ökat och du kan idag jämföra vilka av alla casinon som erbjuder registreringsfritt spelande på casinowings.se/casino-utan-konto.

Alla casinon behöver enligt lag identifiera sina spelare och innan Pay N Play lanserades var detta en knepig detalj för både spelaren och casinot. Detta sköttes helt och hållet manuellt genom att spelaren behövde skicka kopior av legitimation, räkningar eller lönespecifikation. Det fanns inga genvägar.

Tack vare att Pay N Play använder sig av BankID så kan alla spelare identifiera sig direkt med BankID eller Mobilt BankID. På det här sättet återfår casinot kontroll över identifieringen dag ett och hela den manuella processen kan försvinna delvis, eller oftast till och med helt.

Uttag inom 5 minuter

En annan fördel med den här innovativa tekniken är uttagen. Flera undersökningar bland casinospelare har under flera år visat att snabba uttag är ett av de allra största önskemålen när man spelar på ett casino. Vilket länge har varit omöjligt på grund av den långa manuella arbetsinsatsen som behövdes vid varje uttag. Bara för något år sedan var det vanligt att ett uttag, oavsett storlek, tog upp till två arbetsdagar att synas på bankkontot.

Den smarta kopplingen mellan Pay N Play, BankID och spelarens internetbank tillåter inte bara spelaren göra en insättning direkt utan det möjliggör även snabba uttag på samma sätt. Spelaren behöver bara ange en summa och identifiera sig med BankID, så finns vinsten på spelarens bankkonto oftast inom fem minuter. Lika säkert och snabbt, oavsett tid på dygnet.

Malmö

Kritik mot att dementa ska flyttas under pandemin

Anhöriga riktar kritik mot hur Malmö stad hanterar stängningen av demensboendet vid Kronprinsen.
Malmö
Malmö MALMÖ
Beskedet att Kronprinsens demensboende ska stängas kom som en total överraskning för de anhöriga. Många tycker att Malmö stad har för bråttom och att det är oacceptabelt och skandalöst att driva igenom en flytt av dementa när coronapandemin pågår för fullt.

– Det är ingen omtanke att flytta dementa i coronatider, säger en anhörig som vill vara anonym. Vi har fått välja på tre nya boenden som vi inte kan gå och besöka eftersom det är besöksförbund.

– När flytten är genomförd måste de boende vara i karantän i 14 dagar. Hela situationen skapar en stor oro och det här är rent ut sagt för djävligt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Höör

Gripen elev tilläts gå ensam in på skolan

Susanne Thomasson ställer sig frågande till hur eleven som var misstänkt för att ha hotat en annan elev med en pistol kunde återvända till Ringsjöskolan samma dag som han greps.
Fotograf: Claes Hall/Arkiv
Höör
HÖÖR Två timmar efter att en elev gripits av polis, efter larm om att han kunde vara på väg att skjuta en annan elev, fick han skjuts tillbaka till skolan av personalen på sitt vårdboende – som dessutom lät honom gå in på skolan ensam.

Det var den 22 april som en elev hörde på omvägar att en annan elev skulle skjuta honom. Skola och polis tog uppgiften på största allvar och på eftermiddagen samma dag greps en elev som tidigare setts med ett vapen.

Trots den omfattande polisinsatsen kom den misstänkte eleven tillbaka till skolan bara två timmar efter att han gripits - för att hämta sin dator. Nu har Höörs kommun anmält händelsen både till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Arbetsmiljöverket.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Motiverar beslutet med att visa omtanke om de dementa

Malmö stad motiverar stängningen med att man tar hänsyn och visar omtanke om de personer som bor på Kronprinsens demensboende.
Fotograf: Johanna Norin/TT
Malmö
Malmö MALMÖ
Något datum för när Kronprinsens demensboende ska stänga finns inte enligt ansvariga inom Malmö stad.

– Det finns inget slutdatum. Varje boende ska först erhålla ett nytt boende efter önskemål, säger Helen Martinsson som är ansvarig för avdelningen för särskilt boende på Malmö stads hälsa, vård och omsorgsförvaltning.

Uppgiften att nya boende flyttade in bara några dagar efter det att beskedet kom kan hon inte kommentera närmare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL