Heather Oldby från Växtvärket visar en sötpotatis som man kan odla på sin balkong eller i trädgården. FOTO: KRISTINA DAVIDSON
Dave Hugett visar några växter för Emily Catahuso och Carolin Schütze.
Ellisif Hals med dottern Tori smakade olika sorters honung vid Marie Backman stånd.
Thomas Kjellberg Jensen har det trivsam vid elden med Albin och Sara Günther.

Stort intresse för att fynda växter

MALMÖ När klockan slog 10 på Återbruksdagen i Folkets park i helgen fanns ett hundratal personer på plats för att ta del av de överblivna växter som delades ut.

– Det är första gången som vi samlar in plantor från planteringarna vid broarna och i Folkets park som Malmöborna får ta del av. Vi kan också coacha dem om hur man tar hand om sina växter, säger Dave Hugett, produktionsassistent och ansvarig för lördagens Fixa växten.

På odlingsområdet i parken fanns ett flertal lådor där besökarna kunde ta för sig av dahliaknölar, sommarblommor och rabarber och kålplantor.
– Min kompis Carolin såg på Facebook att det skulle vara växtutdelning i parken så vi passar på att ta några växter till våra balkonger, berättar Emily Catahuso.

En av dem som höll föredrag på återbruksdagen var Jonas Lindguist från Kontrapunkt. Han berättade om Matbanken, som håller på att byggas ut.
– Tanken bygger på att olika affärer och producenter skänker matvaror som vi sedan delar ut till besökare på vårt sociala center. Nu håller vi också på att starta en restaurang där en del av matsvinnet i stan ska användas, säger Jonas Lindquist.

Vid en grillplats håller kocken Thomas Kjellberg Jensen på att laga mat av råvaror som kommer från Kontrapunkt.
– Det är viktigt att vi ger alternativ för att minska matsvinnet och konsumera mindre för att rädda klimatet. För mig är också mat en social gemenskap som jag vill lyfta fram i olika sammanhang, säger Thomas Kjellberg Jensen.

På Återbruksdagen hölls också en matmarknad där olika lokala producenter var på plats. Marie Bihantverk var en av dem.
– Jag har biodlingar på flera håll i och runt Malmö och producerar olika sorters honung efter säsongens olika blommor. Det här är ett bra tillfälle att visa upp sig, säger Marie Backman.

Besökaren Ellisif Hals bjuder dottern Tori på smakprov på olika sorters honung.
– Jag älskar honung. Det är som godis för mig men också ett livsmedel som kan användas till mycket i matlagningen, för att läka sår med mera, förklarar Ellisif Hals.
För barnen ordnades det pyssel med skapandet av naturkonst av vad deltagarna kunde hitta.

Dagens fråga

Är du rädd för att flyga?

Loading ... Loading ...