Kultur

Från pianoskatt till nominerad jazzkatt

Elise Einarsdotter. Foto: Olle Steinholtz
Artikel Kultur och Nöje Jazzpianisten Elise Einarsdotter om musiken, förnimmelser och uppväxten på Österlen.

Det råder inget tvivel om Elise Einarsdotters tacksamhet över nomineringen i årets upplaga av Jazzkatten som ska avgöras den 15 oktober. Hon känner sig väldigt hedrad, men så förklarar hon att hon har så otroligt gott sällskap i kategorin av de övriga nominerade som består av Lars Danielsson, Palle Danielsson, The Real Group och Ulf Wakenius, att det nästan vore konstigt annars.

– På sätt och vis är det den tyngsta kategorin så jag är såklart jätteglad. Och det är inte minst en uppmuntran och ett slags godkännande från branschen. Ett diplom för ”lifetime achievement” kan man säga. Så det är bra för ens egen självkänsla och glädje, säger Elise Einarsdotter glatt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Trump: Skolan lär barnen att hata

President Donald Trump håller tal vid Mount Rushmores nationalmonument i Keystone, South Dakota.
President Donald Trump håller tal vid Mount Rushmores nationalmonument i Keystone, South Dakota.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes President Donald Trump tjuvstartade USA:s nationaldagsfirande vid Mount Rushmore i South Dakota. Inför en publik på omkring 7 500 personer höll han ett mörkt och dystert tal – samtidigt som det framkom att hans sons flickvän har covid-19.

På fredagskvällen, lokal tid, samlades publiken tätt i en amfiteater vid nationalmonumentet där fyra historiskt viktiga presidenters huvuden – George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln – är skulpterade direkt i berget.

Kontroversiellt fyrverkeri

I sitt tal kritiserade Donald Trump de demonstranter som vill ta bort sydstatssymboler i USA, och hävdade att de försöker sudda ut landets historia. Demonstrationerna mot den etniska ojämlikheten i USA hotar grunden som landets politiska system är uppbyggt på, menar Trump.

– Den här vänsterkulturrevolutionen är skapad för att omkullkasta den amerikanska revolutionen, sade Trump.

– Våra barn får i skolan lära sig att hata sitt eget land.

Därefter följde ett gigantiskt fyrverkeri – kontroversiellt i sig, eftersom något sådant firande inte gjorts vid Mount Rushmore sedan 2009, på grund av brandrisk och andra negativa miljöeffekter pyrotekniken har.

Nytt rekord

Under de senaste tre veckorna har Trump anordnat tre offentliga evenemang som har dragit tusentals besökare, trots den pågående pandemin. I samband med fredagens tal framkom att Kimberly Guilfoyle, flickvän till presidentens son Donald Trump den yngre, testats positivt för covid-19. Hon var på plats i South Dakota, men har nu isolerats, rapporterar The New York Times. Presidentsonen har testats negativt, men isolerar sig också för säkerhets skull.

På fredagen noterade USA för tredje dagen i rad ett nytt dystert dygnsrekord över antalet nya coronasmittade i landet. Under det senaste dygnet registrerades drygt 57 600 fall, enligt Johns Hopkins-universitetet.

Själva nationaldagen, den 4 juli, firar presidenten på lördagen i huvudstaden Washington.

FAKTA

Fakta: USA:s självständighetsdag

Det självständiga USA utropades den 4 juli 1776, efter frihetskriget där 13 kolonier stred för självständighet från Storbritannien. Amerikanernas armé under kriget leddes av George Washington, som sedermera installerades som landets förste president.

I samband med att Förenta staterna utropades utfärdades också självständighetsförklaringen i Philadelphia. Den mest berömda satsen i självständighetsförklaringen är den att alla människor skapats lika och har samma grundläggande rättigheter, bland annat rätt till liv, frihet och strävan efter lycka. Sverige var ett av de första länderna att erkänna det nya landet, och fick därför ett tidigt exemplar av självständighetsförklaringen, som numera är utställt på Rosersbergs slott.

Sedan dess har den 4 juli varit USA:s nationaldag.

1781 tvingades Storbritannien att kapitulera och 1783 erkändes USA:s suveränitet. Vid tiden bodde ungefär 4 miljoner människor i USA. Staden New York var störst med 33 000 invånare.

Källa: SO-rummet

Lagfarter SkD

78 kvadratmeter stort hus i Hörby sålt till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Nu är det klart vem som köpt huset på adressen Gummarp 9515 i Hörby av Charlotte Brunborn. Nya ägare är Christian Rydberg, 32, och Therese Hammarsten, 31, från Malmö. Priset blev 1 200 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i juni 2020. Huset är byggt 1970 och har en boyta på 78 kvadratmeter samt en tomt som är 3 537 kvadratmeter stor.

I april såldes ett annat hus lite mindre än en kilometer därifrån, på Gummarp 7323. Där blev priset för det 59 kvadratmeter stora huset 600 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Toivonen uttagen i Malmös trupp mot Elfsborg

Knappt en månad efter att han presenterades som nyförvärv i Malmö FF kan Ola Toivonen göra comeback i allsvenskan. Arkivbild.
Knappt en månad efter att han presenterades som nyförvärv i Malmö FF kan Ola Toivonen göra comeback i allsvenskan. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport

Det var tolv år sedan sist – men på söndagen kan Ola Toivonen spela allsvensk fotboll igen.

Den förre landslagsanfallaren är uttagen i Jon Dahl Tomassons matchtrupp när Malmö gästar Elfsborg på Borås arena klockan 14.30.

– Ola tar jag med i morgon. Det känns bra. Men 90 minuter är uteslutet, säger den danske tränaren på lördagens pressträff, enligt Fotbollskanalen.

Det var för knappt en månad sedan som en matchotränad Ola Toivonen återvände till Malmö FF, som han lämnade 2008 efter två säsonger i Skåneklubben.

Sedan dess har 34-åringen spelat i PSV Eindhoven, Rennes, Sunderland, Toulouse och Melbourne Victory.

Utrikes

Ryssland nobbar G7 – om inte Kina bjuds in

Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov är skeptisk till USA:s planer för G7. Arkivbild.
Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov är skeptisk till USA:s planer för G7. Arkivbild.
Foto: Thomas Peter/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s president Donald Trump vädrade nyligen sina planer på att bjuda in Ryssland till nästa G7-möte i september, tillsammans med Australien, Indien och Sydkorea. Men enligt Kreml har landet inga planer på att återvända till stormaktsklubben, såvida inte även Kina bjuds in.

På fredagen sade USA:s Rysslandsambassadör John Sullivan i rysk tv att han inlett diskussioner med det ryska utrikesdepartementet och de andra G7-ländernas regeringar kring Rysslands eventuella framtida roll inom gruppen.

– Idén med ett så kallat utökat G7 är bristfällig, eftersom att det är oklart hur initiativtagarna planerar att adressera den kinesiska faktorn, svarar vice utrikesminister Sergej Ryabkov enligt Reuters.

– Utan Kina är det helt enkelt omöjligt att diskutera några frågor alls i den moderna världen.

Ryssland uteslöts ur gruppen, som då var känd som G8, efter landets annektering av Krimhalvön 2014.

G7 skulle ha träffats i juni på Camp David i USA, men mötet sköts upp till september på grund av covidpandemin. G7 består av Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA. Även EU deltar i samarbetet, plus en del andra mer eller mindre tillfälliga partner.

Gruppen bildades av världens största ekonomier på 1970-talet. Men trots att Kina numera med råge skulle platsa är de politiska skillnaderna så stora att landet inte varit aktuellt för medlemskap.

Ekonomi

Engelsk utestängning kan slå mot företag

'Våren har varit väldigt dålig för besöksnäringen, sommaren riskerar också att bli det', säger Stefan Westerberg, chefekonomin på Stockholms Handelskammare. På bilden turister i centrala Stockholm. Arkivbild.
"Våren har varit väldigt dålig för besöksnäringen, sommaren riskerar också att bli det", säger Stefan Westerberg, chefekonomin på Stockholms Handelskammare. På bilden turister i centrala Stockholm. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Sverige sätts på nytt i skamvrån när England väljer att öppna landet för resenärer från ett 60-tal länder och territorier – men inte för Sverige.
Beslutet kan få stora effekter på handeln mellan länderna.
– Självklart är det dåligt, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Resenärer från ett 30-tal europeiska länder, bland annat våra fyra nordiska grannar, är från och med den 10 juli fria att resa till England utan att sitta i karantän. Men inte Sverige.

Stefan Westerberg ser både direkta och indirekta negativa ekonomiska effekter av att svenskar fortsatt pekas ut som riskland i Storbritannien.

– Det är dåligt på så sätt att det påverkar bilden av Sverige, och att det i sin tur påverkar affärer.

Drabbad besöksnäring

Han säger att britter sannolikt avskräcks från att resa till Sverige om regeringen inte själv välkomnar svenskar. Det kan få stora effekter på besöksnäringen i framför allt Stockholm, enligt Stefan Westerberg. Ungefär hälften av alla britter som årligen reser till Sverige åker till Stockholm.

– Våren har varit väldigt dålig för besöksnäringen, sommaren riskerar också att bli det och även framöver. Att utländska turister inte kommer hit, i det här fallet från Storbritannien, betyder att kassorna blir fortsatt tomma, säger han.

Han ser även effekter av att de personliga mötena i svensk-brittiska handelsrelationer fortsatt sätts på vänt.

– Tidigare har vi sett att det är viktigt med rörlighet inom koncerner, och även i "business to business", för att upprätthålla goda relationer och göra affärer. Kundmötet är svårt att göra på Skype, det tror vi kommer vara viktigt även framöver, säger Westerberg, som dock lyfter möjligheten att pandemin kan leda till nya beteenden med till exempel fler digitala möten.

Personliga mötet

Det framhåller även Johan Trové, vd på Västsvenska Handelskammaren. Han ser inga särskilda handelsproblem med att de brittiska restriktionerna fortsatt sätter stopp för personliga möten, och refererar till en intervju han nyligen gjorde med Volvo Cars koncernchef Håkan Samuelsson.

– Han säger att "jag kommer inte längre resa tre, fyra dagar till Kina för ett endagarsmöte, eller vara i London över två dagar för några timmars möte. Det kommer inte ske i framtiden".

– Vi märker alltså att många av de här mötena har kunnat hanteras mycket effektivare digitalt, säger Trouvé.

Skulle det bli ett långvarigt stopp för svenskar till England kan det däremot få effekt, tror han.

– Då kan konkurrerande företag som har bättre relation och kontakter komma in på ett helt annat sätt. Men hittills har vi inte sett de effekterna.

Sverigebilden

Än så länge ser han inte heller någon särskilt negativ handelseffekt av den omdiskuterade Sverigebilden. Han framhåller i stället att den svenska strategin har tillåtit många företag att hålla i gång under pandemin.

– Det finns ju två sidor av Sverigebilden: antingen har vi lyckats i vår strategi, eller så har vi inte gjort det. Och det spekuleras ju ganska friskt i det. Hittills tycker jag det väger över i den positiva sidan. På sikt kommer vi nog ha facit på den frågan.

Marc Skogelin/TT

Turister vid en hållplats för en sightseeingbuss i centrala Stockholm. Arkivbild.
Turister vid en hållplats för en sightseeingbuss i centrala Stockholm. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

FAKTA

Fakta: England lättar på restriktioner

Från och med den 10 juli behöver inte längre resenärer som anländer från till exempel Frankrike, Italien, Spanien eller Tyskland sätta sig i karantän i två veckor vid ankomst till England.

Omkring 60 länder och territorier finns på listan som undantas från de tidigare reglerna.

Det nya regelverket blir indelat enligt ett "trafikljus-system" rött, gult och grönt. För resenärer från röda länder är det stopp och två veckors karantän vid ankomst. De gula länderna är sådana som har ömsesidiga överenskommelser med England. Hit räknas exempelvis Frankrike och Spanien. De gröna länderna bedöms som säkrare ur virushänseende än England. Hit räknas bland andra Nya Zeeland.

Undantaget från karantänsreglerna gäller endast vid inresa till England och inte till övriga Storbritannien, där alla utlandsresenärer även fortsättningsvis måste isolera sig i 14 dygn. Skottland, Nordirland och Wales kommer själva att bestämma hur de vill göra. Skottland har dock antytt att man kommer att följa det engelska regelverket.

Lättnaden i karantänsreglerna sammanfaller med att en stor del av det engelska samhället öppnar. På lördagen slår pubarna i England upp sina portar igen, liksom bibliotek, hårsalonger, museer, biografer, restauranger och hotell.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Sport

Matchfixningsskandal i Armenien

Flera matcher uppges ha manipulerats i den näst högsta fotbollsligan i Armenien. Arkivbild.
Flera matcher uppges ha manipulerats i den näst högsta fotbollsligan i Armenien. Arkivbild.
Foto: Gr tt, Vegard Wivestad/NTB/TT
Sport
Sport 45 livstidsavstängningar och fem diskvalificerade klubbar.
Detta blev konsekvensen efter att en stor matchfixningsskandal uppdagats i den näst högsta fotbollsdivisionen för herrar i Armenien.

Det armeniska fotbollsförbundet (FFA) ska, enligt nyhetsbyrån Reuters, ha stängt av runt 45 personer på livstid, däribland klubblagsägare och tränare, och diskvalificerat fem klubbar sedan det kommit fram att matcher i ligan har manipulerats.

"Besluten togs efter att FFA tagit emot obestridbara bevis från internationella organisationer och brottsbekämpande organ", säger förbundets ordförande Armen Melikbekijan i ett uttalande.

Lokomotiv Yerevan, FC Yerevan, Aragats, Torpedo Yerevan och Masis är lagen som diskvalificerats från vidare spel i serien efter att ha varit inblandade i matcher som slutat 12–0, 0–12, 1–8, 9–2, 0–7, 0–8 and 8–2.

Melikbekijan valdes som ny förbundsordförande i december förra året och utlovade då ett mer transparant ledarskap efter år av rapporterade korruptions- och matchfixningsskandaler i södra Kaukasien.

"Vårt mål är att utrota korruption och systemet som ligger bakom de fixade matcherna i armenisk fotboll", säger Melikbekijan.

Inrikes

Socialdemokrater tar strid för asylrätten

Marita Ulvskog. Arkivbild.
Marita Ulvskog. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Inrikes
Inrikes Ingen volymsättning av asylinvandringen. Det kräver S-profilerna och tidigare statsråden Marita Ulvskog och Pierre Schori och ytterligare runt 230 socialdemokrater i en debattartikel.

Partiförhandlingarna om den framtida migrationspolitiken är inne i ett avgörande skede. En av stötestenarna är om Sverige ska införa ett volymmål i form av ett tak för hur många asylsökande vi kan ta emot.

Det ska vi inte, anser S-debattörerna.

"Sverige måste fortsätta att stå upp för en human flyktingpolitik. En volymsättning av asylinvandring strider både mot EU-rätten och mot de internationella konventioner som Sverige förbundit sig till", heter det i debattartikeln i Aftonbladet.

Riskerar dominoeffekt

Man noterar att Kristdemokraterna och Moderaterna närmat sig Sverigedemokraterna och vill minska asylinvandringen.

"Det är avgörande att Sverige står upp för asylrätten. Annars ger det en mycket problematisk signal till resten av världen. Det riskerar att bli en dominoeffekt där till sist alla länder stänger sina gränser för flyktingar. Det skulle kunna få ödesdigra konsekvenser i exempelvis länder i närområden till krigszoner som i dag, i alla fall tillfälligt, skyddar miljoner flyktingar undan förföljelse".

Pekar på kongressbeslut

Undertecknarna är på olika nivåer inom socialdemokratin – där finns bland andra riksdagsledamöter, kommun- och regionpolitiker, SSU-medlemmar och vanliga partimedlemmar.

En av dem är tidigare statsrådet och FN-ambassadören Pierre Schori. Han lyfter fram en formulering i partiets kongressbeslut från 2017, som lyder: "permanenta uppehållstillstånd och möjligheten till familjeåterförening ökar tryggheten och främjar en bra etablering".

– Det riskerar att slopas i de här diskussionerna som pågår, säger han till Ekot.

Locket på

Förhandlingar mellan Socialdemokraterna, Moderaterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna pågick i slutet av veckan. Nu ligger locket på och förhandlingsläget är oklart.

Målet är, enligt Moderaterna, att nå en överenskommelse om migrationspolitiken till den 7 juli. Då ska alla åtta riksdagspartier åter samlas i migrationskommittén

Pierre Schori. Arkivbild.
Pierre Schori. Arkivbild.
Foto: Tina Mangnergård / TT

Trelleborg

Körde in i stolpe – misstänkt rattfylla

Trelleborg
Trelleborg En EU-moped körde in i en stolpe på Bryggaregatan i Trelleborg på lördagseftermiddagen. Alkohol kan ha haft ett finger med i spelet.

Klockan 13.44 fick SOS Alarm in ett samtal gällande en trafikolycka i korsningen mellan Allén och Bryggaregatan i Trelleborg.

Räddningsfordon budades till platsen. Inre befäl på räddningstjänsten Syd uppgav att föraren ska ha varit vaken och talbar vid ankomst.

Blåste positivt

Enligt polisen kan den som körde mopeden ha varit alkoholpåverkad.

– Den var en man i 35-årsåldern som körde mopeden och han blåste positivt. Han har förts till en polisstation för vidare provtagning. Det verkar inte som han drabbats av några skador, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisen.

NÄSTA ARTIKEL