Joaquin Phoenix i en scen ur filmen Joker. Foto: TT/AP

Lysande Phoenix i nya Jokerfilmen

Recension

Joker

Regi: Todd Phillips
Medverkande: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Frances Conroy med flera.

Att få fördjupa sig i seriefigurers mörkaste skrymslen och orsakerna till att de blivit de karaktärer de blivit tillhör inte vardagen.
Finsmakare av Bob Kanes och Bill Fingers seriefigur Batman vet att Jokern är för Gotham Citys hjälte vad Goldfinger var för Bond – motstånd av den högsta divisionen.

Genom åren har många personifierat Joker på sitt eget sätt. Cesar Romero, i den kultförklarade tv-serien var en färgglad karikatyr, Jack Nicholson bjöd på lika mycket Jack Nicholson-show bakom masken och Heath Ledger, den kanske mörkaste och den som ligger närmast det nu aktuella thrillerdramat Joker.
Jag skriver thrillerdrama eftersom manusförfattaren och regissören Todd Phillips använder det lika enkla som genialiska greppet att förmedla ett budskap och ett stort stycke samhällskritik genom ett känt ansikte.
Att det i det här fallet är en seriefigur är lika konsekvent som att Jean Luc Godard en gång använde actionhjälten Lemmy Caution som megafon för sin kritik av det stundande storebrorssamhället.

Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) är en störd men i botten känslig och vänlig man som livnär sig som clown med hopp om att bli ståuppkomiker. Han bor med sin mamma som ständigt påminner om pappan som lämnat dem och blivit framgångsrik politiker.
Arthur får gång på gång uppleva hur samhället sviker honom och de svaga men biter ihop tills han får sparken från jobbet som clown. Hans hysteriska skratt i de mest opassande lägen är resultat av en psykisk störning. I scen efter scen framstår samhället som Frankenstein som successivt bygger upp ett monster av Fleck och det är bara en fråga om tid innan monstret gör uppror mot sin skapare.

Pengar saknas till sjukvård och psykiskt sjuka lämnas vind för våg i ett samhälle där bara den starke överlever. Jokern är född och konsekvenserna blir mycket kostsamma för både samhället och hans närmaste. Vi skriver tidigt åttiotal och miljön är fångad på kornet. Gotham City drunknar i cigarettrök och avgaser till ackompanjemang av Sinatras ”That’s Life” och fram dansar Jokern med ett hysteriskt skratt medan liken travas.

Det är roligt att äntligen få se Robert De Niro i en vettig roll igen. Som talk show-värden Murray Franklin, en blandning av Johnny Carson, David Frost och varför inte Lennart Hyland, är livets mål en lyckad show med vilka medel som helst. Total kontroll är lösenordet och när Fleck monterar ner denna under sändning är katastrofen ett faktum.

Joaquin Phoenix är lysande och det osar Oscar lång väg. Hans långa dags vandring mot det totala skydd vansinnets murar reser mot den värld som gjort honom till det monster han blivit är en studie i skådespelarkonstens högre sfärer.
Dags för årets andra 5:a

Joker

Regi: Todd Phillips
Medverkande: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Frances Conroy med flera.